Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Pozdravujem všetkých,

zakladám túto tému, aby som si vypočul názory ostatných. Budem rád, ak napíšete, čo si o tom myslíte, lebo mi to celé behá v hlave a stále tomu úplne nechápem.

Auto má 400 000 km, má FAP aj EGR, všetko je v originálnom stave.

Asi 7000 km dozadu som menil olej na mojej Peugeot 308 T7 spolu s preplachom TEC 2000, bez oil boostera.Po preplachu som nalial nový olej (samozrejme aj nový filter) a normálne jazdil.Po cca 1000 km som musel dolievať olej, lebo na mierke bolo skoro sucho a auto si už pýtalo doliať olej. Jazdil som ďalej, dolieval, následne som kúpil aj oil booster, ale nevyzeralo, že by nejako pomohol.Od tej výmeny oleja auto zožralo už asi 6 litrov oleja/7000km. 

Nemám blow-by,

nemám modrý dym,

nemám špinavú koncovku výfuku,

nedymí ani pri studenom štarte, ani pri vysokých otáčkach,

výkon je dobrý, štarty sú bez problémov, auto sa tvári, akoby sa nič nedialo.

Jediný problém je, že niekde tečie olej – zdá sa mi, že od EGR, prípadne zo spoju hlavy / tesnenia, ale je zima, zatiaľ som to nerozoberal.

Vymenil som odvetranie kľukovej skrine (PCV) za originálny nový diel, čo výrazne pomohlo.

Pred výmenou PCV auto bralo pol mierky oleja na cca 100 km (stále bez dymu a so zachovaným výkonom).

Po výmene PCV sa to citeľne zlepšilo, teraz je spotreba cca 1 liter na 300 km , opäť bez dymu, len vysoká spotreba oleja.

Nad čím rozmýšľam pred kompletnou GO motora:

1. Dať motoru ďalší preplach, 2–3x TEC 2000 + olej + filter

2. Naliať TEC 2000 priamo na piesty cez žhaviče

3. Vymeniť turbo, čo sa mi veľmi nezdá, lebo je originál Garrett, má cca 40 000 km

4. Generálka motora doma

5. Repasovaný motor od Peugeotu

Plánujem ešte zhodiť intercooler a pozrieť, koľko oleja je v ňom, ale skôr myslím, že problém bude motor / piestne krúžky.

Otázka na vás:

Čo by ste robili na mojom mieste? Máte nejaké skúsenosti alebo nápady, ktorým smerom ísť ďalej?

Ďakujem za každú radu.

Na fotkách je rozdiel 300km.

Ďalšie detaily doplním, ak si na niečo ešte spomeniem.

IMG_9055.png

IMG_9056.jpeg

Upraveno uživatelem Zabak22
Odesláno

Nevím nevím jestli proplach motoru je to pravý ořechový. Měl jsem na svém Peugeotu 5008 - 8 ventil najeto 505 tis.km a to se spotřebou oleje čtvrt litru na 15ti.km. a nikdy jse m motor nprproplachoval pouze jsem měl vyměněnou vanu zai vámi s rovným dnem.kdyby mně nepraskla vložka tak motor jezdí s touto spotřebou oleje dodnes. Byl jsem nucen udělat GO.

Odesláno

Neviem, či by ten TEC pomohol alebo skôr uškodil. Myslím si, že som preplachom buď vyplavil nejaký karbon, ktorý to dovtedy ešte utesňoval, alebo sa naopak piestne krúžky po preplachu zalepili.

Odesláno

Rozhodol som sa, že zmeriam kompresiu motora. Ak bude zlá, pridám do valcov trochu oleja, aby som mohol vylúčiť problém v hlave motora. Ak sa ukáže, že problém je v piestnych krúžkoch, pravdepodobne dám dekarbonizáciu priamo do valcov od FORTE a ďalšie pridám do oleja. Ak ani to nepomôže, motor na GO. :) 

Odesláno

pokud půjdeš do -OPRAVDOVE-  GO motoru, zkus počítat každou podložku a matičku, nejen ty hlavní věci--ať tu máme jakési povědomí o ceně generálky motoru v dnešních cenách, zvlášť díly, zvlášť práce...,   díky :)

osobně bych ale do GO motoru nešel,  ani kdybych ty prachy našel ležet na zemi ;)

Odesláno

Neleju do motoru s.ačky, které tam nepatří, to především. Více jetých motorů, které někdo "dekarbonizoval" a následně poměrně brzy skončily ve sběru, už jsem viděl více. Co to všechno mohlo udělat zde si netroufám odhadovat, ale asi bych motor se 400tis km chovající se takhle resuscitovat nezkoušel, dělat celkovou GO už pak vůbec ne, škoda peněz a práce. Kdyby to bylo nějaké cenné výjímečné auto, které jinak řešit nejde, dejme tomu, ale tohle je bezcenná spotřební věc, sorry.

Odesláno (upraveno)

400tisíc km a fap bol menený približne pri 300tisíc km. Čo sa týka GO, úprimne vychádza lacnejšie originálny repasovaný motor než GO (bez započítania zálohy za starý motor). Ešte som rozmýšľal, či sa mi to nemohlo stať preto, že som s tecom prešiel asi 200 m do garáže, alebo je to skôr nepravdepodobné alebo ? 
Ešte k tej hodnote, viem, že z ekonomického hľadiska je to nezmysel, ale pre mňa má to auto veľkú hodnotu. Poznám ho od novoty, viem, čo, kde, kedy a ako sa menilo, a je pre mňa aj istou formou nostalgie. Je to auto, ktoré je so mnou už dlhý čas a úprimne povedané sa ho nechcem zbaviť. Viem, že si niekto možno pomyslí, že som divný, ale chcem si ho nechať :).

Ekonomika
Odesláno

Nostalgii či určité citové pouto naprosto chápu. Šel bych v tom případě asi cestou toho repasovaného motoru (se zárukou) a už do něj nelil, co tam nepatří.

Odesláno

nedovolil bych si říct, že jsi ,divný', protože každý jsme nějaký :myslim,  taky u auta neřeším názory typu: nafta se vyplatí až po ujetí tolika kilometrů... , prostě chci naftu, tak si ji koupím a basta fidli , ale dělat v dnešní době opravdovou GO motoru je nesmysl (nemyslím ,,jako'' GO--kdy se podloží hlavní ložiska na klice proužkem novin 😂), třeba už proto, že dnes ani nevím, kde bych v ostravě šel na přebrus kliky, bloku atd., já bych koupil ojetý motor (polomotor) a poslal auto s 400 tkm do oběhu...

ale přiznám se , že nějakou nostalgii atd. u auta moc neřeším, protože je to kus železa, nic víc..., auto u mě nemá jméno a není člen rodiny, ale na druhé straně má tu nejlepší možnou péči po dobu co ho mám--např. ho zajdu i přeparkovat, pokud stojím pod stromama a ptáci na něj se+rou, tak ho asi mám svým způsobem rád  🙈😂

Odesláno

Taky mám doma 806 částečně z nostalgie a částečně proto, že už by za ní při prodeji stejně nic moc nebylo. A  jen roční pojistka + dálniční + stk je pomalu polovina hodnoty auta... 100tis do opravy bych sice teda už nedal, ale třeba koupit novou sadu gum za 10 problém ani v nejmenším nemám, i když se to vlastně "nevyplatí".

Odesláno (upraveno)

Trošku update k téme a zároveň aj otázka: Toto sú žhaviče, ktoré som vymontoval po dlhšom čase, čo motor žerie olej. Čo na ne hovoríte? Mastné neboli, aspoň sa mi také nezdali. Niečo na nich je z keramickej vazelíny, ktorá bola použitá pri montáži, aby sa znova nezapiekli. Sú to NGK po nájazde cca 40 tisíc km. Poradie valcov 1234 po francúzsky. 

IMG_9184.jpeg

IMG_9185.jpeg

• Zabak22 changed the title to 1.6 hdi,použitý motor a LEN 92tkm ! Sen ?
Odesláno

No, v rozoberaní som sa dostal už tak ďaleko, že som zistil príčinu: valec č. 1 (pri prevodovke) spaľuje olej vo veľkom a tlačí to odtiaľ priamo do EGR.

Vzhľadom na stav zvažujem ďalší postup. Do originálneho repasu sa mi úprimne nechce, cena je cca 3 000 € + 1 500 € záloha za starý motor. V Poľsku som však našiel celkom zaujímavý kúsok, ktorý má mať údajne najazdených len 92 000 km. Cena je cca 830 € za kompletný motor (vstreky, turbo, čerpadlo atď.).

Chcel by som sa opýtať na váš názor: išli by ste touto cestou? Po motor by som si zašiel osobne (mám to cca 130 km), predajca dáva záruku 1 mesiac na odskúšanie a 14 dní na vrátenie bez udania dôvodu.

Ešte jedna vec, všimol som si, že tieto motory majú dve označenia: 9HZ a 9H01. Ak by som ho zamenil za ten druhý, bude to problém na technickej kontrole, alebo sú tieto kódy zameniteľné? Ďakujem za rady.

IMG_9323.jpeg

IMG_9322.jpeg

IMG_9331.png

IMG_9330.png

Odesláno

Repas stareho motora za 3000 €? Kupovat motor v neznamom stave, ist pon, montovat ho do auta a dufat, ze bude fungovat? Teraz idem predat do AAA auto moj Peugeot 308 SW s originalnym najazdom 155 tisic km za 3000 €. Na rozdiel od toho Tvojho donho nezateka, je uplne bez korozie, nezerie olej atd. Daj mi 3300 € a je Tvoj. :)

Odesláno

Vďaka za ponuku, ale tvoja 308 a moja sú dve pravdepodobne úplne iné autá. Moje má adaptívne xenóny, jbl audio, rt6, panorámu, predné aj zadné senzory, cúvaciu kameru, sos call, alarm a kopec ďalšej výbavy ako cvm2 kameru či Matrix displej s can2010.

Ak by som kúpil tvoje, musel by som ďalšie mesiace tráviť prehadzovaním celej tejto výbavy, čo nedáva zmysel. Radšej investujem do motora a budem mať auto, ktoré poznám do poslednej skrutky, viem v akom stave je náprava, brzdy a interiér, a ktoré je výbavou úplne inde. Pre mňa má toto auto hodnotu, ktorú mi žiadny "holý" kus z bazáru nenahradí, aj keby mal o polovicu menej kilometrov. Idem cestou oživenia tohto kusu.

Odesláno

Kdysi dávno jsem pár motorů z vraků prodal, takže to vidím trochu i z druhé strany. Samozřejmě je to pro kupujícího trochu loterie, že kupuje motor v neznámém stavu, taky tomu odpovídá cena. Jestli bych sám takovou koupi riskl? Asi jak do kterého auta a jak od kterého prodávajícího, ale dovedu si představit případy, kdy ano.

Odesláno

já jsem v případech jako je tvůj domluvil přehození motoru na vrakovišti--samozřejmě se sepsala smlouva za kolik a kdy bude auto v cajku, a protože jsem auto vlastně neopravoval já, domluvili jsme se, že po dem. motoru se stavím a dořešíme, co dál se bude měnit, např. spojka atd...., možná proto, že to bylo na papíru, nikdy nebyl problém, oni taky nemají zájem, aby si tam chodil zákazník stěžovat..., pokud nemáš v okolí takové vrakoviště s dílnou, musíš přistoupit na to Polsko, nebo shánět motor jinde, třeba vrakoviště v Česku  

jinak musíš počítat s tím, že ,, někdy zisk, jindy vpysk''--takový je život  :myslim

Odesláno

Ešte som zabudol doplniť odkaz na ten motor . Predajca vyzerá seriózne, má v ponuke cca 4 500 dielov. Hodnotení má síce zatiaľ len 5, ale všetky sú 100 % pozitívne.

Čo sa týka nájazdu motora, začínam veriť, že bude pravdivý. Pozeral som si aj iné diely z toho istého darcovského auta, napríklad tehlicie sú len špinavé, ale ešte stále pekné, strieborné a bez hrdze. Pri aute, čo by malo viac ako 100tisíc km, by vyzerali úplne inak.

IMG_9352.png

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...