Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Takže když vyrazíš s plně nabitou baterkou, se zapnutým eSave na max a dáš režim hybrid, tak ti to během jízdy ubírá z baterky? To by nemělo. Mělo by to držet baterku stále nabitou a pomáhat si jen s ele, která je navíc :myslim

Pokud ale vyrazíš s nenabitou baterkou a dáš eSave a jezdíš v režimu hybrid, tak to dobíjení na požadovanou hodnotu trvá déle a v případě krátkých jízd to nemusí stihnout dobít. + je potřeba po každém novém startu tam ten eSave znovu zapnout.

Možná si zkus pro začátek nastavit eSave na nižší hodnotu, např. na 10km a schválně, jak se to bude chovat. Mělo by to po dosažení držet těch 10km i v režimu hybrid :myslim

Odesláno
před 16 hodinami, MJSytic napsal:

Takže když vyrazíš s plně nabitou baterkou, se zapnutým eSave na max a dáš režim hybrid, tak ti to během jízdy ubírá z baterky?

Přesně tak. Psal jsem to už 2x

Za 3 týdny 1/4 baterky dole.

Odesláno (upraveno)

Cestou do Alp jsem zkusil eSave dobíjení za jízdy v režimu Sport (pokud jsem zaznamenal, tak řežim Sport, mj. opravdu nepřipouští Start/Stop). Baterku jsme z 0% na 95% dobili jízdou (2/3 po dálnici kolem Salzburgu, takže spíš 100-120 km/h protože IG-L), na nějakých zhruba 140 km za 1:30 hod.

20260114_113507.jpg

Upraveno uživatelem Veverka
Odesláno (upraveno)

Po návratu z Bad Gastein z palubního počítače vypadlo toto - viz foto (aplikace Citroën dává stejná čísla = 2. foto).

Vlastní výpočet jsem spáchat ještě nestihl. Ono každé dobíjení elektřiny v tom dělá dost hokej a dopočítat se čehokoliv je dost alchymie.

Pravda je, že z Prahy jsme odjížděli s 3/4 baterie a někde za Benešovem už byla prázdná... Jeli jsme po D3 na Dolní Dvořiště, Linz, Salzburg (tam jsem zapnul eSave v režimu Sport) a přes Sankt Johann im Pongau jsme dorazili do Bad Gastein již s plnou baterkou. Tam jsme jednou dobíjeli a zpátky do Prahy jeli (a dorazili) s prázdnou baterkou, protože aktuálně nemělo smysl ji vůbec nabíjet. Stejně bychom ji zase vyjeli do nuly...

Jeli jsme 3 dospělí s plnou výbavou na lyže, rakví na střeše, taženi stádem poníků, které jsem nijak zvlášť nešetřil. Ale ani neproháněl za hranice tolerance legality 😉

O elektrickém hospodaření v Alpách zas příště 🙈🙉🙊

20260117_184205.jpg

Screenshot_20260117_194412_My Citron.jpg

Odesláno
před 22 minutami, sitler napsal:

Já vím že C5 není malý auto, ale 8,5+ s hybridem mi přijde strašně žravý. 

To se ti zdá, protože jezdíš s naftou. U benzínu je každý kg a km/h navíc znát. Prázdný na okreskách jezdíš za 5-6, ale naložený a město/dálnice 8-9. Hybrid prostě bez baterky žere. Nafta je v tomhle víc "blbuvzdorná". Kolega, když jezdil naftovou Ovcí nebo Mondeem, tak měl průměr 6, ale jak sednul do benzínu, měl tam pořád 10/100 :D

Odesláno

Rakev je co do vlivu do litru, průměrná rychlost je 80, na téhle trase je řada omezení. Není to úplně strašný, ale taky ani žádnej zázrak. Celkově spíš víc než míň.

Odesláno (upraveno)
před 2 hodinami, sitler napsal:

S 307SW 1.6 HDi bez rakve jsem tohle jezdíval kolem 6,5 l/100 km.

Teď jsme jeli většinu cesty bez baterky (+/- od Benešova dál) a posledních 130 km (od OMV Mondsee do Bad Gastein) v režimu Sport s dobíjením na MAX, což ti spotřebu hodí o 1,5 l/100km nahoru.

Jako je pravda, že s 307 jsem tankoval obvykle cestou tam v Kaplici nebo na Dolním Dvořišti a pak zase až na Dvořišti cestou zpět. Ta měla dojezd spolehlivě 800+ km (s lehkou nohou i 1.000 km). Teď s AirCrossem cestou jsem tankoval opět na Dolní Dvořišti, mimochodem za 30,50 Kč/l (plus potom jedno dobíjení v místě) a cestou zpět poprvé hned v Sankt Johann im Pongau (tzn. hned po ca 35 km cesty) a pak znovu Bystřice u Benešova.

20260117_163100(2).jpg

Odesláno

Když jsem to teď spočítal, tak ta rakouská cesta tam a zpět (s minimem dobíjení) reálně vychází zhruba na 3,20 Kč/km 🤔

V Rakousku jsem dobíjel ze stojanu jen jednou. Chtěl jsem to vyzkoušet...

První pokus byl o roamingové dobíjení jakože od ČEZu. To neprošlo, protože ČEZí appka FutureGo nenačetla QR kód dobíječky. Škoda, bývalo to mohlo být za "pouhých" 11 Kč/kWh 🙃

Naštěstí jsem si předem nachystal appku místního dealera "autoštrómu" Salzburg AG se sazbou 0,50 EUR/kWh. Asi na 4. pokus se mi podařilo dobíjení aktivovat (protože opačný postup než v ČR) a šli jsme se na 3 hodiny naložit do termálů. Celkový účet za dobití 5,05 EUR (vstupenku do termálů do toho nepočítám). Takže plná baterka a tedy aktuálních 14 tzv. čistě ekologických km v  Rakousku vyšlo na ca. 123 Kč. V ČR bych to měl o 20-25% levněji...

Ono čím méně se dobíjí, tím levněji se jezdí. A to se vyplatí! 😎

Screenshot_20260119_185652_Stromladen.jpg

Odesláno
V 18. 1. 2026 at 10:17, sitler napsal:

Ze zkušenosti můžu s klidem říct, že moje stejně naložená C5 v 2.0 HDi na stejné trase by jela kolem 6,8-7l/100km kdyby jí řídil Veverka! :D Takže +1,5-2 L na obdobný benzínový motor je podle mě úplně adekvátní. Co jsme s Veverkou počítali, tak dle mého názoru ta baterka je v tom autě takový bonus. Vzhledem k ceně nabíjení to nic neušetří, ale člověk má tu možnost - ohřát si auto (vzdáleně),  jet krátké trasy bez startování motoru (to je podle mě velká výhoda) a ty rozjezdy s pomocí elekriky jsou opravdu fajn, když člověk potřebuje. Bohužel jsme v době, kdy si člověk musí vybírat z toho co na trhu zbývá, než to co by opravdu chtěl a ty správné motory postupně mizí... :( 

Odesláno (upraveno)

Přidám nějaké zkušenosti s hybridem P3008 H4 300 e-EAT8:

Pořídil jsem jej, protože jsem chtěl živé, tiché, ne moc velké auto pro převážně krátké vzdálenosti a město. Volba vyšla - je to tiché (záleží na gumách); bezpečně se s tím předjíždí, lepší jízdní vlastnosti a ergonomie posezu než předchozí Tiguan II. 

Nádrž je menší (43 L), kufr taky, ale stačí; sedadla výborné, vyhovuje mi pažoutí pozice s přístroji nad volantem, audio vcelku OK. Líbí se mi řízení rekuperace: nemusím nic přepínat, stačí lehká noha a intenzita rekuperace se řídí od maximální (noha z pedálu) po 0 plynule (pěkně je to vidět i na ukazateli el. spotřeby / rekuperace).

LED světla svítí velmi pěkně a dobře funguje automatické přepínání dálková / potkávací.

Využívám baterku co to jde - dobíjím doma (teď na noční proud), takže dlouhodobá spotřeba za posledních 10 tis km je 18,8 kWh/100 km + 1,51 L/100 km, takže při současných cenách benzínu a el. to dělá cca 1,53 Kč/km. Za tu dobu byla průměrná vzdálenost na 1 jízdu jen ca 7,4 km (převážně město + okresky), výjimečně Praha a zpět ca 620 km za 7,0 L/100 km. 

e-save používám a) jen když dojíždím s vybitou baterkou a nechci smrdět výfukem v garáži - takže zapnu ca 3 km před dojezdem e-save a před domem zase přepnu na el. pohon; b) když bych měl někde parkovat několik dnů s vybitou baterkou - raději zapnu e-save na 10 km a takto nabité odstavím (snažím se baterku držet mezi 20 a 80%, krátce před delší jízdou nabiju na 100%). Reálný dojezd čistě na el.: v létě ca 45 km; v zimě ca 30 km.

Líbí se mi vcelku šetrné nastavení managementu spalovacího motoru:

V hybridním režimu, pokud není baterka vybitá, jede na el. motory do rychlosti cca 75-80 km/h a pak zapne benzín. Pokud se moc nezrychluje, motor se urč. dobu jen zahřívá (bez připojení pohonu). 

Pokud jedu na baterku třeba 40-50 a prudčeji sešlápnu pedál plynu, benzín naskočí do zahřívacího módu; pokud ale sešlápnu ještě víc nebo prudčeji (ne nutně kickdown), tak spalovák jde do tahu okamžitě - bez předehřevu; pokud ale takto jedu jen kratší dobu a plyn povolím (stačila by elektrika), benzín se nevypne hned, ale až po nějaké době (zahřátí a vypnutí až z plné provoní teploty).

Management hlídá i počet studených startů do plného výkonu a pokud auto dlouho nejede na pořádný výkon s benzínem (delší dobu), jednou za čas spustí spalovák i v v době, kdy by stačila elektrika - takto se "vypaluje" benzín s z oleje a možná částečně i karbon po dobu cca 10 minut.  

Auto je velmi slušně odhlučněné, zapnutý spalovák skoro není slyšet - vím o něm jen např. při jízdě do kopce na 2-3. stupeň

Garance 8 let; roční náklady na servisní prohlídky 8 - 10 tis Kč.

Co vadí: Poněkud tupé reakce posilovače řízení, appka v mobilu (otřesná, hlásí často nesmysly nebo nic...), drobná prodleva akcelerace např. při rychlém vyklízení křižovatky (než se k zadnímu el. motoru připne i přední - toto nenastává v režimu Sport - s tím je to raketa).

Dost nešikovně se nasazuje demontovatelné tažné zařízení (u Tiguanu paráda - el. pohon) a chybí mi vyhřívaný volant. Uvítal bych i přepínání D a B režimu (rekuperační brzdění) na volantu - ne jen na páce. Taky neumí vyrobit determální přední sklo se solidním rozmrazováním, jako mají u VW.

Přes to všechno ale celkově proti Tiguanu velké + ... až na bezpečnostní funkce - VW auta měla výrazně důvěryhodnější chování při kolizních situacích a při nouzovém brzdění, a to i při couvání v malých rychlostech. P3008 reaguje podstatně později (a někdy vůbec?), takže se jeví, že to v krizi nemůže ubrzdit. Couvání do překážky (kromě pípání senzorů) řešit neumí.

Myslím, že pro takový režim (možnost dobíjení, krátké jízdy + občas delší) je hybrid i s takto malou baterkou (užit. 10 kWh) OK. Dnes bych preferoval něco s alespoň 2x větší baterkou, ale nic ve čtyřkolce a s takovým výkonem asi není k dostání...

Upraveno uživatelem pifpaf
doplnění informací

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...