Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím, do manželčina vozu r.v. 2004 , MUX, chci osadit palubní PC. Na fóru je to tu probíráno v několika  diskuzích,ale všechny jsou staršího data. Krátce zhrnu co je pro předělávku potřeba.

- třířádkový displey MUX,typ B (data,podsvětlení, taženo 5-ti dráty do konektoru)

-záměna pravé páčky  za páčku s přepínačem ,ovládací kontakt v čepičce páčky

-povolení palubního PC přes diagnostiku

A teď k mým dotazům:

- může být použit i třířádkový displey z koncernu PSA od Citroenu? Je zcela rozměrově stejný jen místo ovládacích kulatých tlačítek má oválné tlačítka

-když vyměním páčku  v řídící jednotce pod volantem,původní páčka nemá ovládací kontakt v čepičce páčky za páčku s ovládacím kontaktem, nebude v této  jednotce tento spínací prvek navíc dělat problém?      Nebo je jednotka univerzální a tato výbava se rozlišuje pouze typem osazené  páčky.

- jedná se o spínací kontakt,řešil někdo  vytažení příslušných  tohoto kontaktu z řídící jednotky jednotky a na sólo tlačítko mimo páčky

- a zcela nový dotaz, napíchnout se na posílaná data a vytvořit si panel a jeho vládání sám naprogramováním nějákého švába, tedy získat firemní klíč pro  posílaná data.Vzhledem ke stáří vozu asi  to nebude komunikace po sběrnici I2C

Dík za odpovědi. Prostě  jsem se rozhodl si trochu hrát a kdo si hraje ten nezlobí.

Odesláno

Ahoj VojtouNerCZ,

dík za odkaz. Takže protokol AEE2001 a do anduina dobastlit nějáký program. Zima na dohled,je třeba si vyplnit čas.

Odesláno

Displej by teoreticky mohl být z 307 předface,  ale ještě musíš upravit nebo vyměnit ten plast okolo.

Asi bych vyměnil celý com, ale nejvíc asi záleží jak se cítíš na rozborku toho comu.  

Com mám vyzkoušený,  že funguje i z 307, akorát nešlo proměnlivé stírání podle rychlosti ( senzor nemám), tehdy jsem ještě neměl diag, tak jsem nemohl ověřit nastavení.  To je jenom osobní zkušenost :papa

Odesláno

Add PaKr. 

Jestli je Com ten modul pod volantem, tak s tím rozebráním by neměl být problém. Ten můj je sice funkční, ale je jen otázkou času,kdy se rozsype. A nechci to dělat v zimě,kdy už tak křehké plasty budou ještě více náchylné k prasknutí. Levou páčku -blinkry mám úplně novou z Aleexpresu za 125 Kč,krásná cena a teď právě uvažuji o té pravé,jestli koupit tu s ovladačem na PC-tedy s kontaktem na konci páčky,nebo jen klasiku a ony spínané body vytáhnout na sólo spinač mimo volant.

Potřebuji jen info,že případná výměna páčky s možností ovládání palubního PC nezpůsobí nějákou paseku v mém  Comu co  má  na páčce jen standart bez možnosti ovládání PC.

Snad se někco ozve, kdo tohle před léty na P206 už řešil.

Odesláno

Záleží co máš za výrobce páček ;) u některých to tlačítko prostě nedoděláš... takže bokem tlačítko naletované na plošňák od modulu páček ;) 

Odesláno

Na páčce z alíku mám páskový vodič, dle  zjišťování info by to mělo pasovat. Přinejhorším použiji jen aretační plastový kolík pro blinkry.😀

Add ChouLu: 

dík za info, nemáš  schema  pravé páčky a napojení na COM ? Abych se předběžně seznámil se zapojením přepínacích bodů na páčce. Chtěl bych mít jasno a při demontáži modulu už jen bastlit. přinejhorším se to dá proměřit, ale je to zbytečná zdržovačka. Jestli to pomůže posílám VIN: VF32AKFWF43839277

Odesláno

Schéma :myslim to je právě to,  že se to liší podle výrobce- ten tišťák je jiný. 

Já jsem na 206 ( i na 307 ) neměl páskové vodiče, ale obyč drátky .

Ale myslím si,  že při připojení páčky s tlačítkem pro palubák se nic špatného nestane.  

A palubák se aktivuje v nastavení displeje, takže,  pokud bude z auta,  kde byl aktivní,  tak bude fungovat. 

Odesláno

noo, nevim, pravou packu jsem na aliku asi nikdy na prodej nevidel :myslim vnitrni schema zapojeni COMu taky nemam. Mam teda doma nekde hozeny rozebrany obe verze, jak paskovou, tak dratovou, musel bych se po nich podivat a promerit to, ale se mnou to bude na dlouhy lokte 😛 

Odesláno (upraveno)

Protože  je odezva na dotaz malá, nezbylo mi než se dát vlastní cestou. Na vrakáči jsem si sehnal přesný typ páček  96542542XT které mám v autě. Vypadají neopotřebovaně, levá páčka blinkrů  a světel vypadá funkčně. Po rozdělání jsem se ujistil že mnou koupená páčka u číňana za  125 Kč pasuje  . Takže začnu repasí tohoto dílu a následným  proměřením  pravé ´páčky včetně ovládacího spinače pro  PC. Budu mít aspoň za pár korun plně funkční náhradní díl. Pravá páčka s origo spínacím prvkem na ovládání palubního PC se dá na alíku koupit za cca 400 Kč. Nejdřím ale musím zjistit, že ovládání PC bude fungovat i s mou základovou podvolantovou deskou.

IMG_20251015_193839_064.jpg

IMG_20251015_193850_481.jpg

pravá Aliexpres.jpg

Upraveno uživatelem P206blau
  • O 3 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Páčky opraveny, nainstalován i palubní PC. Sehnal jsem levně 2 ks  COM 2000. Jeden  typ 96 54 25 42 XT , shodný s původními páčkami v autě, kde páčka ovládání stěračů, je bez knoflíku na ovládání palubního PC. Druhý typ s přepínacími  koncovkami  Auto a PC na  obou páčkách.

Po demontáži, vyčištění, promazání,sestavení  je blok páček funkční včetně ovládání palubního PC. U stěračové páčky stačilo vydloubnout původní čepičku a místo ní dát čepičku s pružinou a kolíčkem na ovládání kontaktu pro PC z druhého COMu.

Světelnou páčku jsem rozebral a repasoval páskem od Číńana, včetně výměny aretačního kolíku, pro  aretaci polohy páčky při ovládání směrových světel.

Byla to taková skládačka,ale podařilo se. 

Po demontáži původní páčky  jsem proměřil spínání světel.

Ovládací pásek má dvě strany kontaktů. Bývá opotřebena jen strana pro zapínání světel, Strana pro spínání mlhovek je většinou bezproblémová. Tak snad to moje povídání někomu pomůžepři odstraňení závad přepínače páček.

otočný přepinač       pásek

poloha auto  sepnuté kontakty              1                                4

vypnuté světla                                        1                                5

obrysovky                                               1                                6

tlumená                                                   1                                7

pkasvtlapiny.thumb.jpg.3257b9431b06921592f686ddcfa28f11.jpg     

• O 4 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Přikládám foto PC  po výměně displeje za 3 řádkový. Po výměně naskočil nápis economy mode, který po nastartování zmizel a naskočily normální data. Ještě budu muset doinstalovat měření teploty. Čidlo objednáno u číňana a nezbývá než napojit  vodiče do jednotky. Prý jsou to piny 8/18 v bílém konektoru u pojistek pod palubkou. Doufám,že je má úvaha správná.

Poznatky:

- s trochou pečlivosti to zvládne každý kdo nemá ruce v kategorii LL, nový pásek od číňana udělá z mrtvé páčky  plně funkční díl

- když seženete podvolantový  modul s automatickým ovládáním světel a PC, máte de facto k dispozici dva knoflíky  s kolíkem pro ovládání palubního PC

- samotný knoflík s tyčkou  a pružinkou  na ovládání PC se dá sehnat v PL za cenu cca 45 PLN, já za tuto cenu sehnal celý podvolantový modul s dvěma knoflíky

-vydloubnutí původního knoflíku lze provést tenkým plochýn šroubovákem. Knoflík drží jen dvě plastové packy

- po instalaci 3 řádkového displeje není potřebovat žádná povolení pro zprovoznění palubního PC na diagnostice. Prostě je to dáno jen výbavou auta,jednořádkový bez info z palubního  PC, po výměně displeje za 3 řádkový se automaticky zobrazí  i hodnoty z palubního PC

- po instalaci termistoru dám vědět, zdali je pro zprovoznění  ukazatele teploty potřebný zásah -povolení diagnostikou. Info se o tomto na fóru zde  různí

- čidlo nebudu instalovat do zrcátka-v létě je zobrazená hodnota   ovlivněna  slunečním ohřevem černého dílu zrcátka,ale někde do podběhu předního kola,nebo masochisticky pod podlahou vozu. 

IMG_20251207_105334_378.jpg

IMG_20251207_105338_910.jpg

Odesláno

jo, cislo pinu na BSI odpovida, je to 8 a 18, draty maji cisla 6434(oranzovy) a 6433(sedivy). Pokud budou osazene na BSI, tak potom konci v konektoru v A-sloupku u pravych dveri. U zluteho provedeni konektoru piny 10 a 11. U cerneho provedeni konektoru bohuzel nevim, ale to uz se najde podle tech cisel dratu, kdyztak

Odesláno (upraveno)

Add Ferry, ten svazek s vodiči pro teplotní čidlo   je viditelný po demontáži palubního kastlíku na pravé straně u blatníku  nebo je veden někde jinde? Po pročtení diskuzí  o teplotním čidlu a jeho případmé montáži se info o vedení případně natažených dátů 6434 a 6433 liší. A jak je to s piny v konektoru, jsou osazeny i u těch pozic co k nim není přiveden vodič? To pro případ,že by ona dvojice vodičů nebyla  vůbec nainstalována. Mám toto schema ,snad odpovídá realitě a foto konektoru u zrcátka stažený z webu,kde by měly být dotaženy vodiče 6433 a 6434.Pokud tam nebudou,je třeba jít až ke konektoru na jednotce BSI, nebo je ještě někte nějáké kabelové napojení přes konektor?

teplotní snímač zrcátko.gif

konektor zrcátko.jpeg

Odesláno

to IC71 16 NR ve schematu je ten konektor v A sloupku u dveri - znamena to 16ti pinový konektor černé (NR - noir) barvy ( to je ta verze, ke které jsem neměl k dispozici to osazeni pozic, nověji se pak dával žlutý 20ti pinový konektor, jak jsem psal). K tomu konektoru se dostanes bud vytazenim te gumove pruchodky mezi dverma nebo jak rikas, z vnitrni strany od kastliku. Myslim si, ze ty draty tam osazeny budou a mohly by byt osazeny i v tom svazku ve dverich az do 4pinového hnědého konektoru u zrcátka (to je to označení 4V MR - maroon) - tam bych zacal, staci odloupnout tu krytku, která je jen nacvaknutá a hned uvidíš. Dráty mezi konektorem ve sloupku a BSI vedou podél pravého prahu pod sedačku spolujezdce, přes středový tunel kolem ruční brzdy a pak zas zpátky kolem levého prahu dopředu k BSI. 

Co se týká osazení pozic v konektoru, tak ty piny bez drátů tam nejsou, ty se musí dodat s drátem. Mrkni co tam máš a nemáš a dej vědět, asi bych doma našel ve svazcích, jak z toho kabinového, tak ze dveří a případně bych ti to vypinoval a za poštovný poslal.

Odesláno (upraveno)

Dík za pomoc, zatím posílám jen foto konektoru v autě, nějáké šedivé a oranžové dráty tam vidím, předpokládám,že se jedná o ten bílý konektor

konektor.jpg

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...