Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

první "užovky" ano https://www.veterani-litvinov.cz/skoda-120l/ 

edit: 

Podle umělé inteligence od googlu: (gemini.google.com) 

"Škoda 120L s kulatými světly se vyráběla v časovém rozmezí od roku 1974 do roku 1976.

První modely Škoda 120L, které se na trh dostaly v roce 1974, vycházely z typu Škoda 110L a měly kulatá světla. Modernizace v roce 1976 přinesla hranatá světla a další technické i designové změny."

Nicméně standardní výroba měla začít až 1976 - takže kulatá světla jen první rok. https://cs.wikipedia.org/wiki/Škoda_742 

Upraveno uživatelem RichVa
Odesláno

Já bych s WIKI tak docela nesouhlasil, podle mě ty hranatý světla (stejné měla AVIA a TAZ, později i autobus KAROSA) montovali na Š 105/120 tak kolem roku 80/81

Odesláno (upraveno)

Je zajímavé že na tý stránce Wikipedie na kterou je tu odkaz tato věta vubec není

Citovat

První modely Škoda 120L, které se na trh dostaly v roce 1974, vycházely z typu Škoda 110L a měly kulatá světla. Modernizace v roce 1976 přinesla hranatá světla a další technické i designové změny

Ale je tam toto:

Citovat

1981: V březnu začal závod Vrchlabí začal vyrábět model Škoda 105 GL. Verze L začaly být osazovány maskou s oválnými světlomety, verze GL a GLS dostaly jednodílné prepregové nárazníky namísto chromovaných, velké horizontální zadní skupinové svítilny a cyklovač stíračů. Všechny modely mají z výroby halogenové žárovky a motorizace 120 i posilovač brzd. Chromované dveřní kliky osazeny plastovým krytem pro lepší bezpečnost. Změnil se převod ruční brzdy, leštěná ramena stíračů nahrazena černými a nádrž zabezpečena proti úniku paliva při převrácení vozu

Jinak Gemini bych nevěřil vubec, tvrdí že

"Škoda 120L byla dostupná ve dvou karosářských verzích: dvoudveřový sedan a kombi."

:D To snad jen Octavia z 60 let

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno (upraveno)

No vida ....

Ještě k tématu.  Já míval Š 105 L r.  v. 77 taky s kulatejma svètlama a s prehistorickýma asymetrickýma žárovkama.  Naštěstí byly už za komára některé díly záměrné a tak se daly použít světla z Karosy B, které jsem jako zaměstnanec dopravního podniku měl za pusu. 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno
před 37 minutami, Radek Hurvajz napsal:

jednodílné prepregové nárazníky

No už si to moc nevybavuju, ale "prepregy" na "užovkách" byly třídílné, na rozdíl od od těch na "emkách", které byly dvoudílné.... Výztuhy do toho nepočítám....

Odesláno

Zkusím prohledat archiv, ale myslím, že jsem měl na GLku vpředu jednodílný nárazník, vzadu už jsem měl emkový, ale kamarád měl v zásobách ještě ten původní, asi jednodílný a myslím, že měl trochu jiný tvar :myslim

• O 3 týdny později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...