Péťa Odesláno 19. červen 2024 Odesláno 19. červen 2024 Byl jsem klubákem požádán, abych shrnul svoji zkušenost s fotovoltaickou elektrárnou. Myslím, že se do tohoto vlákna můžou rozepsat i další provozovatelé FVE. Já začal koketovat s výstavbou v září 2019. V té době platily poměrně kruté podmínky pro udělení státní dotace a ta byla v max. výši 155.000,- Kč. Oslovil jsem ČEZ, EON a S-POWER. ČEZ a EON mi nabídli pouze jednofázové řešení s tím, že se domovní rozvaděč předrátuje tak, aby většina spotřeby byla na té fázi s FVE. Jediný S-POWER nabídl 3f systém a smluvní garanci, že dostanu dotaci, jinak mi ji vyplatí oni. Po doladění technických detailů jsem 19. listopadu 2019 podepsal smlouvu a zaplatil 50% zálohu. 30. 3. 2020 mi firma během jediného dne elektrárnu kompletně nainstalovala a pak jsem už jen čekal na první paralelní připojení k distribuční soustavě od ČEZ Distribuce. To proběhlo prakticky měsíc po instalaci: 29. 4. 2020. Od té doby jsem mohl FVE legálně provozovat. Dotace mi byla vyplacena 15.7.2020. V prvním roce provozu jsem přetoky posílal zdarma do distribuční soustavy, ale pak jsem jsem je vypnul, protože se tím zbytečně "opotřebovával" střídač. Za rok provozu ty přebytky byly cca 1 MWh. Za ty cca 4 roky provozu jsem nezaznamenal žádný problém, elektrárna za tu dobu vyrobila 15,6 MWh energie. Tím vychází návratnost na cca 20 let, pokud se nic nerozbije. Nemám zrovna optimálně natočenou střechu, navíc bydlím v údolí, takže slunce brzy zapadá za horizont. Věřím, že by se dalo dosáhnou lepších hodnot. Baterie mají k této chvíli za sebou přesně 670 cyklů a píšou, že 100% zdraví (tomuhle údaji teda po 4 letech provozu ani trochu nevěřím, ale nemám to jak změřit). Jednou jsem panely na střeše zkoušel omýt, ale byla to taková pakárna, že už na to kašlu. MotoMoto, Milan+, BubakGS a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Pe.Tr Odesláno 19. červen 2024 Odesláno 19. červen 2024 -v technickem listu panelu je jaka rocni ztrata ? - jak je na tom aktuálně kondičně střídač? - co ještě bys musel udělat, za předpokladu, že nebudeš mít EV , abys byl "soběstačný" ? - pokud bys od toho data zprovoznění FVE , jel klasicky jen ze sítě , k aktuálnímu datu by byl jaký hospodářský výsledek oproti tomu s FVE? Citovat
Ajdamek Odesláno 20. červen 2024 Odesláno 20. červen 2024 Ja mam nainstalovano od konce rijna, zatim vyrobeno a spotrebovano 3,7mw, pretoky mam vypnute, za 0,5Kc/kw to fakt prodavat nebudu. Pocitam ze tedy vyrobim za rok 5,5-6MW, coz mi tenhle rok usetri cca 33-36tisic. Navratnost je tedy 8-10let, podle toho jak bude klesat/stoupat cena elektriny. Doma vse na elektriku + vytapeni bazenu od zacatku kvetna. Bez toho bazenu by to pro me nemelo moc ekonomicky smysl. Mam system solax, elektrarna 10kw, baterie 12kw, samozrejme i s nabijeckama na auta jen jsem se spletl a objednal auto na naftu Péťa, pavelu96, Weri 605 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Péťa Odesláno 20. červen 2024 Autor Odesláno 20. červen 2024 před 20 hodinami, Pe.Tr napsal: -v technickem listu panelu je jaka rocni ztrata ? Datasheety od panelů (Jinko 325 Wp), střídače (DC6) a baterek jsem přiložil. před 20 hodinami, Pe.Tr napsal: - jak je na tom aktuálně kondičně střídač? Tak to nemám jak změřit. Zvolil jsem střídač, který je vyrobený v Německu, má velmi malou vlastní spotřebu a jako další přednost výrobce uvádí, že má pasivní chlazení. Chladiče jsou opravdu masivní, ale přesto jsem pod ně dal malé ventilátorky, které spínám, pokud teplota výkonových prvků uvnitř střídače stoupne nad 28°C Takhle vypadá teplota střídače dnes, bohužel nemám stará data bez chlazení: před 20 hodinami, Pe.Tr napsal: - co ještě bys musel udělat, za předpokladu, že nebudeš mít EV , abys byl "soběstačný" ? Postavit barák jinde, natočit střechu podle světových stran, dát víc panelů a řešit, které spotřebiče kdy zapnout (to jde snadno řešit chytrou domácností). A stejně nevěřím v soběstačnost v zimě. před 20 hodinami, Pe.Tr napsal: - pokud bys od toho data zprovoznění FVE , jel klasicky jen ze sítě , k aktuálnímu datu by byl jaký hospodářský výsledek oproti tomu s FVE? Nevedu si takovou statistiku. Eagle JKM320-340PP-72-A1-EN (2).pdf cz datesheet power storage.pdf cz datesheet baterie.pdf pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
Milan+ Odesláno 2. červenec 2024 Odesláno 2. červenec 2024 (upraveno) Tak ve čtvrtek kamarád nastupuje . Tak se bude montovat 15 panelů a baterky + nabíječka Upraveno 2. červenec 2024 uživatelem Milan+ Péťa ohodnotil 1 Citovat
Charlie 1 Odesláno 2. červenec 2024 Odesláno 2. červenec 2024 (upraveno) FVE připojena k siti 20.9.2023 ted budu moc po roce podat co a jak.... 9,1KWpeak vykon 24Ks panelů(10Ks JV a 14ks JZ) 10,5kW baterie Pylontech Střídač Goodwe 10ET+ Mám od místní firmy,komplet záruka 5 let, bezproblemová domluva na všem... spotřebu mám kolem 4MW, zbytek virtualní baterie 5MW nemá smysl prodávat v dnešní době..... kvůli přetokům jsem instaloval 9KW elektrokotel (sehnano na bazoši půl roku starý za 5000Kč) a el.bojler s 2 patronama 2 a 2,3kw plynový kotel jako záloha topení a ohřevu vody... při dnešních cenach bych měl spotřebu: Elektrika 2,2MW - 19 000Kč Plyn 1000M3. - 23000Kč Celkem: 42000Kč/rok V záři bude vyučtování, tak dám vědět jak to dopadlo... doted to vyrobilo cca 7,2MW a do konce zaří uvidíme kolik to vyrobi.... Navratnost hoodně dlouho tipuju 15let lepší než Peťa.... Mít elektromobil tak je navratnost do 6 let...oproti tomu co projedu v PHM tj cca 40000Kč/rok...... no uvidíme jak to dopadne s cenami elektriky až se vypnou uhelené elektrarny a začnem el.dovážet.... Upraveno 2. červenec 2024 uživatelem Charlie 1 Citovat
P607Olda Odesláno 2. červenec 2024 Odesláno 2. červenec 2024 MW = MWh Milan+ a Péťa ohodnotil 2 Citovat
petrinza Odesláno 3. červenec 2024 Odesláno 3. červenec 2024 Mám obdobné parametry elektrárny: 9,9KWpeak výkon 20Ks panelů(8 ks V a 12 ks Z) 10,5kW baterie Pylontech Střídač Goodwe 10ET+ Uvedl jsem do provozu 6.3.2023, za rok byla výroba 7,8 MWh, přetok do virtuální baterie 4,7 MWh, celkem spotřeba domu za období 9,233 MWh Topení elektrokotlem 11 kW, občas přitopení v krbových kamnech, vaření na indukci, teplou vodu dělá bojler, elektromobil nemám, jsem u ČEZ, elektřina pro soláry S návratností je to ošemetný výpočet, když bych neměl FVE tak při stejných cenách elektřiny jako je u mého FVE tarifu za ten rok ušetřil skoro 47 tis.Kč, návratnost někde mezi 7-8 lety. Jenže kdybych neměl FVE s příslušným tarifem, dostal bych se s na nižší cenu elektřiny = skutečná návratnost bude delší. O elektromobilu jsem neuvažoval - do práce chodím přes den, nabíjet bych musel večer a přes noc, musel bych sosat z virtuální baterie a mám takové tušení, že virtuální baterie od ČEZu nebude program nadosmrti. Ale šel jsem do toho hlavně proto, že se v roce 2022 ukázalo, že kdykoiliv může komukoliv ve světě rupnout v bedně a mohlo by to mít velmi výrazný vliv na cenu energií, tak abych závislost na sítích alespoň nějak snížil. Blbé je, že letošní rok je trochu jiný trend slunečního svitu, než vloni. V březnu 2024 FVE vyrobila o 70 kWh více, než v březnu 2023, v dubnu 2024 to bylo o 200 kWh více, než v roce 2023, ale červen zaostal o 217 kWh a červenec zatím také nevypadá nijak dobře. Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
Charlie 1 Odesláno 3. červenec 2024 Odesláno 3. červenec 2024 za rok 2023 byla výroba 7,8MWh? nebo za 365dní? ja měl třeba červen rekord 1304Kw.... i v zimě FVE davala kolem 200Kw na el provoz domu by stačilo,kromě prosince kdy na střeše byl 14 dní sníh....... Citovat
petrinza Odesláno 3. červenec 2024 Odesláno 3. červenec 2024 (upraveno) Kompletní zúčtovací období, i když ne plných 365 dnů.. 6.3.2023 - 29.2.2024. Rekord byl loni v červnu 1,328 MWh Upraveno 3. červenec 2024 uživatelem petrinza Citovat
Milan+ Odesláno 10. červenec 2024 Odesláno 10. červenec 2024 (upraveno) Tak dnes mi to kamarád spustil,už to jede ,zítra dopoledne mi přijde dát moudra co je třeba. 15 panelů x 525 , půlené,nejsou třeba optimizery při zastínění, stín tam stejně žádný nemám,baterie 11,6 a střídač Solax Dražice +wallbox Ještě čeká revize a ofiko připojení. A další akce po víkendu,bojler místo všech plynových průtokáčů. Upraveno 11. červenec 2024 uživatelem Milan+ Péťa ohodnotil 1 Citovat
Péťa Odesláno 23. červenec 2024 Autor Odesláno 23. červenec 2024 Trochu nám ty FVE znepříjemní Začalo Innogy, je otázkou času, kdy se přidají další. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-innogy-kouse-do-kyseleho-jablka-solarnikum-uctuje-specialni-poplatek-256037 Citovat
Charlie 1 Odesláno 23. červenec 2024 Odesláno 23. červenec 2024 no jo, ja to beru, a nemam s tím problem, stejne půjde nahoru distribuce jazdy rok….proto uvazuji o e-autu abych přes nej prohnal cca 10 mesicu v roce elektřinu a neměl pretoky…. Milan+ pocitej ze 3-4 měsíce v roce ti to vodu v bojleru neohreje..( nebo ohřeje když nebudeš brát spotřebu elektriky mimo bojler, to je jedno stejne budeš dokupovat tak jako tak) Citovat
Péťa Odesláno 23. červenec 2024 Autor Odesláno 23. červenec 2024 (upraveno) e-auto budeš ve dne nabíjet a v noci jezdit? Innogy ale nejde o přetoky. Chtějí zdražit elektřinu, kterou nakupujeme. Upraveno 23. červenec 2024 uživatelem Péťa Citovat
Charlie 1 Odesláno 23. červenec 2024 Odesláno 23. červenec 2024 to vim ze příplatek za MWh ze sítě, pokud odeberu minimum je mi to jedno k auto myšlenka je taková … o víkendu nabiju do plna a cca dojezd kolem 200km mi dá na 4 dny do prace … pokud bude potřeba tak id 15.30 -20.00 mužů doma nabijet( máme JZ tak do 20.00 dává ještě kolem 1kw) popripade ještě vysosnout z baterie dalších 9kw…. Citovat
Milan+ Odesláno 24. červenec 2024 Odesláno 24. červenec 2024 V 23. 7. 2024 at 21:46, Charlie 1 napsal: no jo, ja to beru, a nemam s tím problem, stejne půjde nahoru distribuce jazdy rok….proto uvazuji o e-autu abych přes nej prohnal cca 10 mesicu v roce elektřinu a neměl pretoky…. Milan+ pocitej ze 3-4 měsíce v roce ti to vodu v bojleru neohreje..( nebo ohřeje když nebudeš brát spotřebu elektriky mimo bojler, to je jedno stejne budeš dokupovat tak jako tak) To je kombinovaný bojler To uvidí provoz ,jak to bude. Se z toho nehroutim. Citovat
Charlie 1 Odesláno 12. září 2024 Odesláno 12. září 2024 Tak dnes přišla faktura za elektřinu... Nedokazal jsem zužitkovat cca 1000Kw ty jsem daroval čezu,jinak to vyšlo paradně....ještě musím počkat na vyučtováni plynu, abych to mohl sečist kolik jsou celkové náklady a úspora a navratnost... ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 12. září 2024 Odesláno 12. září 2024 1000 kw mám spotřebu za sezonu na chatě (7-8měsíců) --nemůžeš to poslat mně místo Čezu ? Citovat
Charlie 1 Odesláno 12. září 2024 Odesláno 12. září 2024 ted je to sdílení,ale musel by jsi mít průběhové měření no spotřeba nikdy odhadnout nejde nevíš jak bude svítit slunce..... ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 13. září 2024 Odesláno 13. září 2024 Na to sdílení a příběhové měření jsem zvědav, mám něco společného se systémy kolem toho, tak jak to bude v praxi fungovat, až v tom budou statisíce lidí... Péťa ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.