Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Jo taky to pamatuju. Startkám tatík říkal pampelišky tuším že stáli do 5 Kčs. Limča byla za tuším 1,50 Kčs a to byla i se zálohou cestou ze školy bylo obvyklé zastavit se v samošce koupit 3 rohlíky a limču 5 Kčs na to stačilo a pak bylo doma kázání kdo má furt tahat zpátky ty flašky. A ty žvejkačky ty mi teda vůbec nechutnali ani jedny.

Odesláno (upraveno)

...pamatuju. Naštěstí jsou východní  bolšáni už v řiti. Teď ještě kdyby západ zase dostal rozum...

P.S. Já míval raději Sevak nebo Pedra a pomerančovej Vitacit.

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno
před 6 hodinami, Vena garážmistr napsal:

Jo taky to pamatuju. Startkám tatík říkal pampelišky tuším že stáli do 5 Kčs.

STARTky hulil můj táta a stály 4 Kčs ( v hospodě 4,40 Kčs - všechno tam doplňkově prodávané bylo +10%).

Stejně drahé byly v polovině 80let i kubánské cigarety LIGEROS, které "hrdinně" bánili moji spolužáci. Já jich koupil tátovi karton pod vánoční strom a páč táta obdržel i X kartonů STARTek (byl až otravně silným kuřákem, co běžně v klidu vykouřil 5 krabiček denně a doma hulil naprosto všude - asi proto jsem já a myslím si, že i brácha, v životě nedržel zapálený cigáro v ruce), tak na LIGEROSky došlo až někdy koncem ledna. Tátovi STARTky došly a tak bez obav šáhl po mnou darovaném kartonu. Zapálil si, mocně potáhl.... a já myslel, že mu to urve plíce.

Vykulil oči, koukl se na mě a když se vykašlal a popadl dech, jen se zeptal:  "Proboha, co to je?"

Ale nakonec i ten karton ztrestal, ale rovnou mi řekl, ať už mu to znova nekupuju.

Odesláno

V Praze byly v těch 80 letech běžně v trafikách. Prodávaly se i "ameriky" MARLBORO, ty taky byly běžně k mání - nedostatkový byly bůhvíproč SPARTY, pamatuju si papírový cedule na okýnkách trafik "SPARTY NEJSOU"

Jinak táta jako kuřák STARTek nesnášel cigarety s filtrem. Když mu jednou v Německu došly cigára, koupil si v automatu krabičku. Během rozhovoru s někým si chtěl zapálit, dal si nejprve cigáro do pusy správně, ale jak byl zvyklý se jazykem dotknout tabáku, přišel mu asi ten filtr divnej a tak cigáro otočil

A ZAPÁLIL SI FILTR

Od tý doby, když se mu náhodou dostala do ruky cigareta s filtrem, tak okamžitě filtr urval. Asi ten zážitek byl fakt silnej

Odesláno

V Praze jsem se vyskytoval v letech 1978 - 1981 a po vojně ještě 1984 - 1987 a ty Gitanes jsem viděl jen v tom obchodě co jsem zmiňoval. Sparty ve tvrdých krabičkách jsem vozil do Prahy z Rýmařova a prodával je za 15 Kč. :D:papa

Odesláno

JJ všechno z toho! Startky jsem 2x kouřil poprvé v cca 17 když mi na zábavě kde  (část koncert p.Jiřího Schelingera, 2.částzábava -opět J.Schelinger , pak jen diskotéka . celé od 18 do 02.  Prvně před publikem hráli Jahody mražený!!)jsem je začal kouřit bo marsky došli  a jiné nebyly. Jirka tenkrát k nám 17-18 letým klukům přisedl s pivkem , dal cigaretu  pokecal  než skončila přestávka. Pak jsem je kouřil koncem osmdesátých než jsem zpětně přešel na marsky a pak na ty "porevoluční. Standartně 40 denně, ve službě jako deveťák, posléze malý kůň pak  klidně  100za službu doma ještě pak další , po odchodu do zálohy v 97 jsem přestal a dodnes nekouřím, v podstatě =skončil jsem ráno službu,propustil své kluky záklaďáky do civilu, , vzal si poslední věci s kanceláře  a propustil jsem sám sebe s tím že jsem ještě v kasárnách vykouřil poslední cígo   . Ten kazeťáček jsem vlastnil než jsem narukoval (podělal se  šel do opravy, vrátil se jako opraven, tak to vzala do ruky tetina a nějaký čas byl v opravě a pak už nevím je to skoro půl století 

Odesláno

ty limonády v sáčku se roznášely kdysi ve vlacích (rychlících), když jsme někam jeli vlakem, těšil jsem se na tu limo :), pak soudruzi usoudili, že se asi moc čurá ve vlaku a utli to

Odesláno

Ještě doplnění Ligerosky a  taky francouzské Gitanesky jsem taky kouřil, jinak u jako učeň občas Sparty-tvrdé byli oříšek ale měkké vůbec ne , povětšinou kupované v trafice dnes neexistující v PV na náměstí  vlevo od radnice. Jinak dvacetikorunových "amerik" bylo povícero -Máčka, velbloudi ....)

Odesláno (upraveno)
před 42 minutami, Medvěd napsal:

Ale já nepsal o GITANES, ty asi vůbec neznám 

Jo pardon, jsem se nějak ztratil v těch značkách. 🤣 Jinak v té době jsem kouřil Petry, Sparty, zmíněné Gitanes i ty Ligeros jsem vyzkoušel a na vojně jsem kouřil Startky. I slovenské Dětvy jsem vyzkoušel.:papa

Upraveno uživatelem Pepito
Odesláno

Možná to znám proto, že část rodiny pochází z jižních Čech a i já sám jsem v Táboře narozen. Chuť si ale nevybavuju, asi mě to nezaujalo 

před 1 hodinou, ozzy56 napsal:

ty limonády v sáčku se roznášely kdysi ve vlacích (rychlících), když jsme někam jeli vlakem, těšil jsem se na tu limo :), pak soudruzi usoudili, že se asi moc čurá ve vlaku a utli to

To přece ČSD nemohlo vadit, když vlakové WC končilo trubkou přímo nad kolejema .....

Proto se nesměl vlakový záchod používat ve stanicích, páč za jízdy vlaku kapalnou i pevnou součást odpadů odstředivá síla a vítr odmistil někam nazdařbůh do blízkého okolí trati a ve stanicí by to celý skončilo mezi kolejema u perónu..

Odesláno

Znám všechno, Gitanesky jsem i kouřil, jak s filtrem tak bez filtru, jednou jsem je kupoval v Praze dole pod Václavákem v nějaký francouzský prodejně či co to bylo.

Majka z Gurunu je hustá ted po těch letech :D

Odesláno

malý kůň= pomocník dozorčího útvaru, v našem to byl pak pomocník SOD (Stálého Operačního Důstojníka) a bíle šňůry stejně jako dozorčí parku techniky. Ostatní pak měli červené .

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...