Fusion Odesláno 13. únor 2023 Odesláno 13. únor 2023 Čau lidi, už asi rok (cca 6000km) jezdím s olejem ve vodě. Auto jede, startuje normálně, když jsem to objevil tak jsem bypassnul výměník olejovýho filtru, abych si byl jistej, že to nejde tama. Olej se ale pomalu ale jistě objevuje i tak. Proto bych na jaře zkusil vyměnit těsnění hlavy, protože podle mě lehce uniká olej přes těsnění do vodního kanálku. Pokud by se to ukázalo být cokoliv jinýho jako prasklá hlavá (pochybuju), tak to můžu poslat do šrotu. Rozvody se dělaly před 40tkm, tak řemen měnit nebudu, jen bych potřeboval vědět nějaký rady lidí se zkušenostma okolo aretace kliky, vačky, čerpadla. Je na to nějakej fígl, náhrada za servisní nářadí? Nutnost nastavit horní úvrať? Dál mě zajímá jaká je úspěšnost nesrovnání hlavy před nasazením zpět? V této situaci, kdy auto slouží jako taková koza na vození věcí a s nájezdem 350 se mě srovnání ani nevyplatí. Přežije to? Citovat
Vena garážmistr Odesláno 14. únor 2023 Odesláno 14. únor 2023 Každej řekne že pokud jde hlava dolů tak ji nech srovnat a otlakovat protože jedině pak máš jistotu že to nebude dělat bordel a ani já bych o tom nediskutoval je to otázka 3-4 tis Kč. Hlavně taky vyměň vše podstatný co je předepsáno aby jsi si neudělal víc škody než užitku. Když maji rozvody 40 kkm tak vyměň aspoň samotný řemen to je otázka pár stokorun. Jasně že se dá udělat to na prasáka a vyměnit jen to nejnejnutnější ale pak se neptej jestli to vydrží nebo to má smysl protože ne to je škoda práce. Jasně každej mechoš má za sebou pár takovejch prasáckejch oprav z různých důvodů ale každej ti řekne že životnost auta takovou opravou spíš zkrátíš než prodloužíš. Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 14. únor 2023 Odesláno 14. únor 2023 (upraveno) Doplnil bych Vénu - nejen srovnání hlavy, ale i rentgen kvůli vyloučení prasklé hlavy. Pokud chceš olej ve vodě řešit, tak to holt bude stát nějaký kačky, ale když už - tak pořádně. Sundat hlavu a vyměnit jenom těsnění smrdí až na hony zbytečnou prací - to snad radši jezdit a čekat, až to klekne úplně, takhle to budou vyhozený prachy. Upraveno 14. únor 2023 uživatelem Medvěd Citovat
oddie Odesláno 14. únor 2023 Odesláno 14. únor 2023 Aretace: Klika se aretuje za startérem, je tam díra v nálitku bloku, proti ní v příslušné poloze díra v setrváku. Buď sundat startér a máš to jak na dlani, pak tak jde strčit třeba 8 vrták (dříkem napřed, samozřejmě) nebo naohýbat tyčku do tvaru takového Z, aby šla zastrčit za ten startér. Kolo vačky má v sobě díru a v hlavě je proti ní závit M8, kolo čerpadla má to samé (resp. může mít díry dvě). Čili postup je, shodit kryty rozvodů a motorem pootáčet za kliku tak dlouho, až zhruba sedí aretační otvor na vačce, pak strčit ten kolík za startér a trochu s tím vrklat, až zapadne, a pak zaaretovat vačku a čerpadlo těmi šrouby M8. Napínací kladka má pružinu, takže povolit, odtlačit, utáhnout v odtlačené poloze a můžeš sundat řemen. Hlavu bych nechal srovnat, když si ji komplet odstrojíš a doneseš jen to maso na orovnání, bude to i dneska v řádu spíš stovek než tisíců, na venkově zvláště. Postup si asi najdi na youtube, to se mi spisovat nechce Prasklá nebude, když to netlakuje. Pokud ji srovnávat nebudeš, je třeba ji pochopitelně aspoň důkladně očistit. Při montáži je pak potřeba dodržet postup utahování, tyhle hlavy jsou na to dost háklivé. Měly by se správně dávat i nové šrouby, dotahují se přes mez pružnosti, ale taky to málokdo dělá. Péťa a inoxing ohodnotil 2 Citovat
ozzy56 Odesláno 14. únor 2023 Odesláno 14. únor 2023 když s tím jezdíš rok a jede to chladí to maže to , není pro tebe lepší udělat proplach chlad. systému s nějakým odmaštovačem a pak dát novou chladičku ? vycházím z toho, že s tím jezdíš jen občas, že tě to auto neživí..., jinak odfláknout tu výměnu těsnění nemá smysl, to je lepší ji nedělat vůbec a jít do něčeho novějšího inoxing ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 14. únor 2023 Odesláno 14. únor 2023 (upraveno) Pokud to netlakuje tak bych se na to vybodnul.... Propláchnul bych pořádně okruh a vyměnil kapalinu, to vyjde nejlevněji a bez práce.... Vzhledem k využití mi to přijde nejrozumnější.... Upraveno 14. únor 2023 uživatelem Hafity inoxing ohodnotil 1 Citovat
inoxing Odesláno 14. únor 2023 Odesláno 14. únor 2023 (upraveno) Možná bych se zamyslel, jestli v okruhu nezbyl zbytek oleje, který ti postupně okruh znovu zanáší. Bypass olejového chladiče jsi předpokládám udělal chvilkově, takže 100% jistotu nemáš, že není někde prasklina. Olej ze systému chlazení jen tak nedostaneš a trvá to třeba i pár výměn, než se přestane objevovat mastnota v nádobce (např. takový radiátor topení kolikrát musíš vyměnit, jak to z toho nejde dostat). Pokud teda usoudíš, že těsnění hlavy, tak bezpodmínečně nemusíš dělat brus hlavy a není to žádná prasárna, normální postup i podle výrobce (mimochodem v mnoha případech je brus zakázaný výrobcem). Hlava se primárně má změřit a poté usoudit, zda-li je křivá nebo není. Jsou na to procedury a hodnoty, do kterých je to OK anebo NOK. Dá se měřit dlouhou šuplerou a spárovýma měrkama. Ideálně přesným měřícím hranolem, která pokryje celou délku hlavy. Pak měříš postupně kraj-kraj, do kříže a spárovou měrkou zkoušíš, jestli není někde "lavor". Orientačně to vidíš proti světlu, samozřejmě to chce mít precizně vyčištěnou plochu. Podle motoru XUD9 (z kteryho vysel DW8) je maximalni vule 0,07mm. Tlakování a rentgen... no, rentgen nevim kdo dela bezne u hlav motoru, ale otlakovat spalovaci prostor se hodi udelat, pokud auto tlakovalo do systemu. Jinak otlakovat spalovaci prostor ti moc nepomuze, pokud bude prasklina mezi chladicim systemem a olejovym kanalkem, ten se timhle neotestuje. Podle popisu to jde z tlaku oleje do vody ne naopak. Zacal bych s kontrolou toho vymeniku/chladice pro olej. To neni zdaleka takova prace, jak delat tesneni pod hlavou. Upraveno 14. únor 2023 uživatelem inoxing Hafity a dýzl ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 14. únor 2023 Odesláno 14. únor 2023 Prasklina tam nebude, to bude jen těsnění, jestli dobře pamatuju, tenhle motor má mezi olejovým kanálem a vodou poměrně blízko, takže to není ojedinělé. A že jde olej do vody je logické, olej je pod větším tlakem - obráceně to jde jen když tlakuje vodní okruh spalinami. Citovat
Fusion Odesláno 15. únor 2023 Autor Odesláno 15. únor 2023 Díky všem za postřehy! V 14. 2. 2023 at 11:51, inoxing napsal: Možná bych se zamyslel, jestli v okruhu nezbyl zbytek oleje, který ti postupně okruh znovu zanáší. Bypass olejového chladiče jsi předpokládám udělal chvilkově, takže 100% jistotu nemáš, že není někde prasklina. Olej ze systému chlazení jen tak nedostaneš a trvá to třeba i pár výměn, než se přestane objevovat mastnota v nádobce (např. takový radiátor topení kolikrát musíš vyměnit, jak to z toho nejde dostat). Bypass jsem nechal, ten je zapojenej mimo výměník furt. Mezitím jsem okruh čistil popravdě jen jednou, nějakým čístidlem k tomu určeným z Kelly. Ale moc účinný to nebylo. Já si ale myslím, že toho oleje pomaličku přibývá. Má někdo kdyžtak doporučení jakým výrobkem okruh vyčistit? Citovat
dýzl Odesláno 15. únor 2023 Odesláno 15. únor 2023 Mně na klasice-XUD nebo to byla ještě ibiza tedy brazilský fiat 1714ccm nafta ? nevím už ale mechanikem z autora Škoda mi byl doporučen na vyčistění chladicí soustavy nejen od oleje, roztok sody, změkčovadla na praní. Použil jsem i na 1,1i -40kW ve 106 inoxing a Hafity ohodnotil 2 Citovat
ozzy56 Odesláno 15. únor 2023 Odesláno 15. únor 2023 za měsíc už mrazy nebudou a pak můžeš nalívat vodu se sodou , týden pojezdit a vylít--takhle několikrát do té doby, až tě to přestane bavit, pak dej novou chladící kap. a uvidíš Hafity a inoxing ohodnotil 2 Citovat
Hafity Odesláno 15. únor 2023 Odesláno 15. únor 2023 Také jsem používal sodu, ale ne tu práškovou, ale takovou hrubou, tuším, že se zove krystalická.... A jak píší kolegové, ten olej dostat z okruhu není na jeden výplach.... inoxing, ozzy56 a dýzl ohodnotil 3 Citovat
inoxing Odesláno 16. únor 2023 Odesláno 16. únor 2023 Na vyčištění od oleje jsem pouzival kyselinu citronovou (resp. na usazeniny v chladicim systemu). Ale i soda, jak radi kolegove (jen nekombinovat s kyselinou citronovou). Das vodu s kyselinou/sodou, auto pujdes projet, aby horka voda cirkulovala a jeste horky to vypustis spodni hadici od chladice (pozor na tlak a spaleni, povolit uzaver od nadobky). Pak nalijes cistou horkou vodu do systemu a zase projedes a tak nekolikrat, nez ti to prijde OK. Hlavně nenalivat studenou vodu do horkyho bloku. ozzy56, Hafity a dýzl ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 16. únor 2023 Odesláno 16. únor 2023 přesně tak, nikdy studenou vodu do horkého motoru , a na práci rukavice... dýzl a inoxing ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.