Hanz397 Odesláno 26. prosinec 2024 Odesláno 26. prosinec 2024 @Akoc on i dost podobně z venku vypadá, ale nemyslím si, že by byly ty jednotky záměnné... Citovat
Akoc Odesláno 26. prosinec 2024 Odesláno 26. prosinec 2024 před 6 minutami, MV_cz napsal: Ta záruka v ČR ale retroaktivně neplatí, zatím? Tím chci říct, že mám jen záruku 5 let od koupě a zbytek se uvidí, zda se povede nějak uhádat, pokud budu na olej jezdit do autorizáku (teoreticky proč ne, serviska s olejem za těch 4000,- bez DPH není tak strašná cena v porovnání s jinými značkami)? Mala by platiť. Neplatí už na autá kúpené niekedy v priebehu roku 2023. Ale predchádzajúce servisné prehliadky len v autorizáku, ale netýka sa to len výmen oleja, ale napr. aj predpísanej výmeny rozvodov pri 6 rokoch / 105 000 km. Niekde sa to tu písalo, že aj keď remeň, či rozvody po tých 6 r / 105K km nie sú ešte na výmenu, tak sa musia vymeniť (platí ale zákazník), inak padá tá 10-ročná záruka. Citovat
Milda 25 Odesláno 26. prosinec 2024 Odesláno 26. prosinec 2024 (upraveno) Tak to vypadá můj rozvodový řemen po najetých 36 000 km a dvou výměnách oleje u 408 Upraveno 26. prosinec 2024 uživatelem Milda 25 pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
ChouLu Odesláno 27. prosinec 2024 Odesláno 27. prosinec 2024 před 23 hodinami, Akoc napsal: Zaujímalo by ma, či v rámci tej 10-ročnej záruky bude možné meniť motor (v prípade vysokej spotreby oleja) za tento nový, keďže vraj rozmery sú totožné. Nejsou totožné 1.2PT 3. generace s řetězem je pouze ve spojení s Mild Hybridem.. tzn že nelze je zaměnit mezi sebou Citovat
ozzy56 Odesláno 27. prosinec 2024 Odesláno 27. prosinec 2024 výměna nebude možná i proto, že ten motor 3 gen. bude i jiný TYP motoru, takže i kdyby to technicky možné bylo, tak právně nikoli Citovat
MV_cz Odesláno 27. prosinec 2024 Odesláno 27. prosinec 2024 před 17 hodinami, Milda 25 napsal: Tak to vypadá můj rozvodový řemen po najetých 36 000 km a dvou výměnách oleje u 408 To vypadá líp, u všech 408 už by teoreticky měl být ten nejnovější typ řemene? tenhle na to ale nevypadá Citovat
vladop Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 Ahojte, u mňa výmena remeňa už druhýkrát. Dakedy dávno kdesi na začiatku tohoto vlákna (september 2022) som kládol otázku na remeň, môj Rifter (2019) 1.2 mal vtedy cca 64.000 km. V Peugeote mi vtedy remeň vymenili v rámci záruky. Auto má teraz 112.000 km, 5 a pol roka, a problém je tu opäť (chyba- nízky tlak oleja, odstavte vozidlo), tak som opäť navštívil Peugeout servis. Dobrou správou je, že v Peugeoute si prúser s remeňmi zjavne uvedomujú, remeň opäť vymenili zadarmo v rámci "záruky", aj keď bežná záruka (4roky/80.000km) už padla. Uznali aj prehliadky v neautorizovanom servise, do ktorého som chodil keď skončila záruka, stačilo dodať doklad s vykonanými prácami/tovarom a stavom km. Údajne je to už remeň 3-tej generácie, ktorý "už nato netrpí" a montujú ho od cca 2023 (neviem presne)... Zároveň je predpísaný iný typ oleja, QUARTZ INEO RCP 5W-30. Pripájam foto sitka z olejovej vane. Trochu zvláštne ale vnímam to, že pri výmene majú "predpísanú sadu", a napríklad kladky v nej niesú. tie majú mať údajne životnosť 200.000km, no keby som to robil v neautorizáku, tak by som ich asi dal preventívne vymeniť. Pýtal som sa aj na vodnú pumpu, tá je ale konštrukčne mimo tohoto remeňa, z druhej strany motora. pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 Dobrá správa, že uznali aj neautorizovaný servis. Čo by mali, ak bol servis vykonávaný v predpísaných intervaloch a riadne dokladovaný, včítane servisných postupov a materiálu v zhode s predpismi Stellantisu. Podrobne o tom je vo vlákne v apríli 2024. Čo sa týka výmeny kompletných rozvodov, podľa plánu údržby pre moje auto sa výmena má vykonať pri 210 000 km / 12 rokoch. Citovat
MJSytic Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 Před hodinou, vladop napsal: Zároveň je predpísaný iný typ oleja, QUARTZ INEO RCP 5W-30. Pripájam foto sitka z olejovej vane. Zajímaly by mě intervaly výměny oleje Podle fotky ten olej vypadá v dost bídném stavu. Takhle tmavý olej z žádného našeho benzínu po roce nevypouštím Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 Pokud je v oleji rozpuštěnej řemen tak asi bude tmavší. Citovat
vladop Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 před 18 minutami, MJSytic napsal: Zajímaly by mě intervaly výměny oleje Podle fotky ten olej vypadá v dost bídném stavu. Takhle tmavý olej z žádného našeho benzínu po roce nevypouštím Tento konkrétny mal nabehaných cca 11.000 km. Myslím že oficiálny interval pri kúpe auta bol 30.000 alebo 15.000 pre niečo ako "prevádzku v sťažených podmienkach" (neviem presne ten názov), takže samozrejme že som od začiatku menil každých 15 tisíc, niekedy aj skôr - minimálne raz ročne (auto bolo na začiatku firemné, takže jazdilo dosť intenzívne neskôr som ho odkúpil). Ak sa ti zdá tmavý, možno to bolo práve tým bordelom z remeňa? ..alebo kvalitou fotky? Citovat
MJSytic Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 Proto se na to ptám. Jestli se to stihlo takhle "obarvit" za rok provozu, tak celkem drsný. Byla by zajímavá fotka toho řemenu, jak se to "rozpuštění" podepsalo na něm Ptám se, abych měl nějaké indicie, co případně ještě sledovat u tchýně 2008 Citovat
vladop Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 (upraveno) Bohužiaľ, foto vybratého remeňa nemám... V servise mi ho ukazovali, ale nenapadlo ma, resp. nebol veľmi čas ho fotiť... Ale odfotil som ho predtým než som volal do do servisu (je to fotené s bleskom, tie svetlé bodky na remeni bez blesku nebolo vidieť). EDIT: v tomto príspevku je fotka môjho remeňa pred prvou výmenou, tam vyzeral horšie... Upraveno 11. leden 2025 uživatelem pavelu96 Necituj přímo předchozí příspěvek! Citovat
Akoc Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 Podľa tej fotky remeň nevyzerá nejako extra popraskaný. Mal väčšiu šírku? Citovat
vladop Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 (upraveno) To neviem, nato som sa neopýtal... Servisák mi hovoril že to kontrolujú nejakým prípravkom - vydličkou, ale tu to už asi ani neriešili, keďže bolo zjavné že je zle... Ináč, tentokrát (druhá výmena) to malo celkom rýchly spád, auto mi bliklo "porucha tlaku oleja", vypol/zapol som motor, došiel cca 30km domov, a pri ďalšom naštartovaní už "farebná hudba" STOP - vypnite motor. Pred prvou výmenou remeňa (2022) - to som ešte netušil čo to je - som po prvom bliknutí poruchy prešiel ešte niekoľko desiatok/možno aj stoviek km, kým sa upozornenie "porucha tlaku oleja" opäť zobrazilo, no ku správe "STOP" som sa vtedy ani "nedopracoval". Ešte ma napadla otázka - čo tankovať do týchto motorov? Keď mi prvýkrát menili remeň, tak mi servisák hovoril že ten remeň rozpúšťajú zvyšky benzínu ktoré sa popri piestnych krúžkoch dostávajú do oleja (studený motor, štrtovanie a podobne?). Som laik, píšem to tak ako som to pochopil z toho čo mi v autorizovanom servise povedali, vôbec neviem či je to tak. A že prémiové palivá majú veľa aditív, ktoré to rozpúšťanie ešte viac urýchľujú.... Tak som odvtedy v drvivej väčšine prípadov tankoval 95-ku bez aditív, rozumej E10. Teraz som sa opäť v peugeoute spýtal čo do toho tankovať, lebo servisák tentokrát medzirečou vypustil poznámku že to robí tá hnusná biozložka. Vie tu niekto kvalifikvaný odpovedať či palivo má vplyv na remeň a ak áno ako? A teda čo tankovať? ...alebo je to úplne inak a tankovaním E5/E10 neovplyvním životnosť remeňa? Upraveno 11. leden 2025 uživatelem pavelu96 Necituj přímo předchozí příspěvek! Citovat
Hanz397 Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 (upraveno) Nejlíp naftu... Nedostane se ji tolik kolem kroužků, protože je hustší a hlavně toho na ní moc nenajezdíš... Biosložka je už i v premiových palivech, jen ji může být méně, ale je všude (je to trošku složitější, ale zjednodušeně se to takhle dá říct) . Nicméně si nemyslím, že by byla až takovým problémem právě biosložka... Upraveno 11. leden 2025 uživatelem Hanz397 dýzl ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 11. leden 2025 Odesláno 11. leden 2025 (upraveno) před 2 hodinami, vladop napsal: Vie tu niekto kvalifikvaný odpovedať či palivo má vplyv na remeň a ak áno ako? A teda čo tankovať? ...alebo je to úplne inak a tankovaním E5/E10 neovplyvním životnosť remeňa? Aj na tomto fóre sa o tom veľa diskutovalo, ale zrejme to nikto presne nevie. Najviac sa píše o benzíne v oleji. Benzín sa dostane do oleja vo väčšom množstve, ak je motor studený. To znamená, časté štarty studeného motora a prvé km, kým motor zohreje na prevádzkovú teplotu. Navyše, počas krátkych jázd sa len málo benzínu stihne z oleja odpariť. Vyššie destilujúce frakcie benzínu sa neodparia vôbec ani pri dlhých jazdách, pretože na to nie je teplota oleja dostatočná. Zbaviť sa zvyškov benzínu určite pomôže častejšia výmena oleja. Po max 10-tisíc km. Čo sa týka etanolu v E10, môj názor ako chemika je, že etanol v oleji môže mať ešte väčší vplyv na degradáciu remeňa ako benzín. Ale na druhej strane etanolu v benzíne je max 10%. Predpokladám však, že posledná verzia remeňa už musela byť na zvýšený obsah biozložky v benzíne riadne testovaná. Ja tankujem takmer zásadne prémiové 100-oktánové benzíny. V súčasnosti je tam namiesto etanolu EBTE, ktorý nie je hydroskopický, takže pri dlhšom státí auta sa palivo neriedi vodou zo vzdušnej vlhkosti. 100-okt benzín sa bude dokonalejšie spaľovať a malo by vzniknúť aj menej karbónu na vstrekovacích tryskách, ventiloch, piestoch a krúžkoch. Upraveno 11. leden 2025 uživatelem Akoc BubakGS ohodnotil 1 Citovat
Ježek67 Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 V 11. 1. 2025 at 15:12, vladop napsal: To neviem, nato som sa neopýtal... Servisák mi hovoril že to kontrolujú nejakým prípravkom - vydličkou, ale tu to už asi ani neriešili, keďže bolo zjavné že je zle... Ináč, tentokrát (druhá výmena) to malo celkom rýchly spád, auto mi bliklo "porucha tlaku oleja", vypol/zapol som motor, došiel cca 30km domov, a pri ďalšom naštartovaní už "farebná hudba" STOP - vypnite motor. Pred prvou výmenou remeňa (2022) - to som ešte netušil čo to je - som po prvom bliknutí poruchy prešiel ešte niekoľko desiatok/možno aj stoviek km, kým sa upozornenie "porucha tlaku oleja" opäť zobrazilo, no ku správe "STOP" som sa vtedy ani "nedopracoval". Ešte ma napadla otázka - čo tankovať do týchto motorov? Keď mi prvýkrát menili remeň, tak mi servisák hovoril že ten remeň rozpúšťajú zvyšky benzínu ktoré sa popri piestnych krúžkoch dostávajú do oleja (studený motor, štrtovanie a podobne?). Som laik, píšem to tak ako som to pochopil z toho čo mi v autorizovanom servise povedali, vôbec neviem či je to tak. A že prémiové palivá majú veľa aditív, ktoré to rozpúšťanie ešte viac urýchľujú.... Tak som odvtedy v drvivej väčšine prípadov tankoval 95-ku bez aditív, rozumej E10. Teraz som sa opäť v peugeoute spýtal čo do toho tankovať, lebo servisák tentokrát medzirečou vypustil poznámku že to robí tá hnusná biozložka. Vie tu niekto kvalifikvaný odpovedať či palivo má vplyv na remeň a ak áno ako? A teda čo tankovať? ...alebo je to úplne inak a tankovaním E5/E10 neovplyvním životnosť remeňa? Měl jsem Peugeot 2008 1.2 puretech turbo 110 k r.v. 2018 a z 80% možná víc, jsem jezdil na benzin Shell V-Power 95 , tedy aditivovaný. Řemen měnili při pravidelné servisce po předepsaných šesti letech při 82.000 km s tím, že byl ještě v normě. Takže si nemyslím, že by aditiva v benzinu více rozpouštěla řemen, ale kdo ví. Každopádně s novou 2008 r.v. 2024 v tomto benzínu pokračuji. Citovat
Jardel2018 Odesláno 6. únor 2025 Odesláno 6. únor 2025 Zdravím, nevíte někdo jak sundat tu mřížku, než to vyrvu? Koupil jsem si tu měrku na řemen, ale neumím se k němu dostat Citovat
Hanz397 Odesláno 6. únor 2025 Odesláno 6. únor 2025 Mřížka sundat nejde Touhle dírkou (tvoje upravená fotka) tam strčíš tu měrku otočenou směrem od řemene a až když ji tam máš, tak ji otočíš směrem na řemen a změříš. Ale řekl bych, že tenhle od pohledu vypadá dobře... Jardel2018, pavelu96 a Péťa ohodnotil 3 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.