ChouLu Odesláno 15. duben 2023 Odesláno 15. duben 2023 V 2. 4. 2023 at 17:52, Michelen napsal: Po domluvě s mužem, jsme auto odtáhli od autorizovaného a dali soukromému automechanikovi. Opravou budeme cca na půlce. A na Peugeot.cz napíšu....o nic nejde a pak sem hodím hlášku, co a jak. je otázka, zda v garáži dodrží technologický postup výrobce, aby motor aspoň ještě chvíli fungoval... Citovat
MJSytic Odesláno 15. duben 2023 Odesláno 15. duben 2023 Technologický postup měl hlavně dodržet výrobce, když to vyvíjel a vyrobil Jakoby teď už věděli, co s tím a nebyla to metoda "pokus omyl" - aneb každý rok to opravujeme trochu jinak Jardel2018 a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Jardel2018 Odesláno 15. duben 2023 Odesláno 15. duben 2023 Za mě ok, takhle rozpraskaný jsem to měl asi 2 roky, vždycky jednou za rok jsem to nechával kontrolovat v autorizovaném servisu a vždycky řekli, že je ok. Nedávno jsem nechával rozvody dělat s nájezdem 100 000 km Citovat
MJSytic Odesláno 24. březen 2024 Odesláno 24. březen 2024 Sice Ecoboost od Fordu, ale princip je shodný s PSA. To chceš mít doma Zlaté rozvody na TU nebo LFY radim.1008 a dýzl ohodnotil 2 Citovat
Markusenka Odesláno 24. březen 2024 Odesláno 24. březen 2024 Ahoj. Taky jsem viděl to video a musím říct, že rozvody na "našich" VTi a Purtechách jsou naprosto zlatý, co se týče práce . A ta cena je šílená, tím neříkám, že taková být nemá, ale rozsah demontáže a konstrukční řešení je hrozný. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 24. březen 2024 Odesláno 24. březen 2024 (upraveno) @Markusenka, a co mysliš že je Puretech?? To je to samý co v tom videu, řemen v oleji. VTi je uplně něco jinýho. Upraveno 24. březen 2024 uživatelem Radek Hurvajz Citovat
Ferry Odesláno 24. březen 2024 Odesláno 24. březen 2024 před 37 minutami, MJSytic napsal: Sice Ecoboost od Fordu, ale princip je shodný s PSA. To chceš mít doma Zlaté rozvody na TU nebo LFY Shodou okolnosti jsem to ted zrovna dokoukal (aniz bych videl tenhle odkaz tady) a rikal jsem si to samy. Jen tech pripravku na to .. To na TU nebo XU staci par vrtaku vhodneho prumeru a par beznych klicu MJSytic ohodnotil 1 Citovat
Markusenka Odesláno 24. březen 2024 Odesláno 24. březen 2024 Mám VTi 1.2 a puretech a ty motory mají rozvody řešené stejně, Puretech je jen obchodní označení...princip řemen v oleji je stejný, ale dělat rozvody na našich je procházka růžovou zahradou , oproti fordu. Jardel2018 ohodnotil 1 Citovat
MJSytic Odesláno 24. březen 2024 Odesláno 24. březen 2024 Jj, je to tak. Těm 1,2 atmosférám Peugeot říká VTi, i když to s klasickými VTi nemá nic společného. Radek Hurvajz, radim.1008 a Jardel2018 ohodnotil 3 Citovat
Markusenka Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 (upraveno) Ahoj. Tak jsem se na popud vědomostí o rozvodech na motorech Puretech rozhodl, udělat na své C3 s motorem 1.2 60Kw rozvody. Auto má najeto za necelých sedm let 45tKm, nic o něm nevím, tak radši. Podle servisky by se měl dělat po 10 letech, ale interval se postupně zkracoval a kdo ví jaký opravdu platí. Zašel jsem autorizovaného servisu Citroën, zda mi řemen prohlédnout a změří. Technik říkal, že už se neměří, vzal hadr a šel se podívat odborným okem. Prý je dobrý, takže až podle servisky. Na otázku kolik mám počítat...prý tak 17tKč. Obratem jsem zajel do autorizovaného servisu Peugeot, kde vím, že měrku mají a požádal o změření a zhodnocení. Měření dobré, ale řemen je tam šest let, má se vyměnit. Cenově ať počítám 8 až 10tKč. V okolí mám známé s rodinou vazbou na jiný autorizovaný servis Peugeot, kde potvrdili, že řemen, rozvody, jsou na výměnu po šesti letech a cenu nesrazí pod 15tKč. No, docela pálky. Po pár dnech ve mě uzrálo rozhodnutí, si udělat rozvody sám. A tak jsem se do toho pustil. Nakoupil díly, řemen pohonu vodní pumpy, alternátoru a klimatizace, rozvodovou sadu, vše od Dayco, dále sadu těsnění na rozvody, pod víko, kroužky sání, pod kryt napínáku, a samozřejmě simerink na kliku a nové šrouby na kliku a kladky, tmel na vanu, těsnění zátky vany, filtr a olej. Ještě jsem z Polska koupil aretační sadu za pár korun. Sací koš byl prakticky čistý, ale řemen úplně v top stavu nebyl, viz galerie. Na celém postupu je asi nejhorší povolit sací potrubí, které má šrouby ze zadu a pak správně nastavit napínák řemene, který po nastavení a protočení motoru vždy ukazoval jinou, než nastavenou hodnotu. Ale jinak to šlo. Utahovací momenty jsem použil z YouTube videí, napínák a vodící kladku 20Nm, klikovka 50Nm a 180⁰, řemenice 30Nm, malé šrouby víka 8-10Nm, nebo citem. Hodně času mi zabralo čištění lepidla, tmelu, z vany a spodku motoru, jinak celkem něco mezi 5 až 6ti hodinama klidné práce. Vačková kola jsem nesundával, nevidím k tomu důvod, chladící kapalinu jsem nevypouštěl, vodní pumpu jsem nechal. Motor jsem si pro lepší přístup ke šroubům sání povolil z držáku motoru, lépe se pak dostává i ven. Přípravek na aretaci můžu zapůjčit, je na starší varianty motorů, novější motory a turbomotory se aretují jinak, lze zjistit podle kódu motorů. Ceny: Řemeny, rozvodová sada a těsnění...3342,- Přípravek...640,- Olej a filtr...768,- Tmel a šrouby...612,- (šroub na kliku cca 110,- drahý byl tmel) Cca 5500,- přičemž olej a filtr byl stejně potřeba udělat. Celkově mě stav řemenu docela potěšil, když uvážím, že auto nejspíš jezdilo jen couračky, ale zase dostávalo rok co rok nový olej, tak asi proto ten stav. 20240406_123027.mp4 Upraveno 6. duben 2024 uživatelem Markusenka Péťa a oddie ohodnotil 2 Citovat
Jardel2018 Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 Jedna taková otázka: když se u tohodle motoru dělají rozvody, tak musí olejová vana dolů, nebo se to dá i bez toho? Citovat
Markusenka Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 Ahoj. Vysloveně vana dolů nemusí... Ale kontroluje se tam stav zanesení sacího koše bordelem z řemenu, případně vymejvá vana od řemenového nadělení. Jardel2018 ohodnotil 1 Citovat
Jardel2018 Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 To je škoda, takhle bych měl jistotu, že mi sací koš v servisu při rozvodech kontrolovali... Takhle musím sám nemáš nějaký fígl jak tu vanu sundat? Drží tam jak židovská víra mám strach, že když jí budu rvát špachtlí, nebo něčím tak ji doj*bu Citovat
Hanz397 Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 Nabrousit špachtli, sundat pravý podběh, olejový filtr ty dva štefty co na nich mimo šroubů drží vana a jde to dobře... Po demontáži mosazným kartáčem očistit obě dosedací plochy (může být i ocelový, ale jemnější) vyčistit sítko (mám na to zahnutý drát s ploškou na konci) a poskládat. Lepím to tmelem Reinzoseal. Jardel2018 a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Markusenka Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 Jestli to byl autorizák, měl by jí sundat, určitě to dělají, když z diagnostiky vyčtou problémy s tlakem oleje. Taky jsem se bál, je to slabý plech, hned se ty kraje ohýbají. Někdo rovnou koupí novou. Šlo to, trošku zapáčit, ale narvat tam nic extra silou, aby se nepoškrábal blo. Roh, co jsem trošku ohnul, jsem před zpětnou montáží přes dřevo kladivem srovnal zpět do roviny. Sundat z čela mi nešla, odloupnout, ale z boku, jako od kola šla. Ten tmel drží opravdu pevně. Někde jsem četl, že se dá na sací koš kouknout endoskopickou kamerou s přísvitem, když ji máš a kamera proleze vypouštěcím otvorem. Jardel2018 ohodnotil 1 Citovat
Hanz397 Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 před 10 minutami, Markusenka napsal: Pokud je problém s tlakem oleje, kontroluje se toho víc a třeba se mění i vývěva... A na sací koš se endoskopem možná podíváš, ale jen z vrchu - to důležité je tak 5 mm nad vanou... Myslím, že je jednodušší ji sundat, než tam přemlouvat endoskop... Co se týče sundání vany při výměně rozvodů, když není problém s tlakem oleje (uložená závada) tak se vana automaticky nesundavá. Jen, když si to zákazník přeje, nebo když je podezření (myslím, že to dokážu odhadnout, protože těch řemenů jsem už pár viděl)... Jardel2018 a Markusenka ohodnotil 2 Citovat
Markusenka Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 Jasný, chápu to. Jak jsem psal, jsem rád, že po těch letech byl vlastně v cajku. Jak to tedy je s intervalem výměny? Platí i pro stará auta šest let, nebo původních deset? Citovat
Hanz397 Odesláno 6. duben 2024 Odesláno 6. duben 2024 Mění to snad každý měsíc Nevím teď, jak to je, jsem jen "blbý BSM", "BSI" mi sedí na příjmu za stolem, ale neměl by být problém to zjistit... Citovat
Akoc Odesláno 7. duben 2024 Odesláno 7. duben 2024 @Markusenka Remeň od akého výrobcu si použil? A prečo práve ten? Montuje ho v súčasnosti aj Stellantis do 1.2 Puretechov? Citovat
Markusenka Odesláno 7. duben 2024 Odesláno 7. duben 2024 (upraveno) Ahoj. Dal jsem vše od Dayco, nevím zda ho používají i v autorizaku, možné to je. Řemeny jsou ve velkém cenovém rozpětí, nejdražší je Gates, ale ten má strukturu ze skelného vlákna. Takže od cca 600,- po 1700,- zda se to vyplatí těžko říct. V sadě Dayco je třeba vodící kladka SKF. A kdysi tady psal ChouLu, že na napínák a vodící kladku není výměnný interval, takže by stačil jen řemen... Upraveno 7. duben 2024 uživatelem Markusenka Akoc a Jardel2018 ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.