Markusenka Odesláno 26. duben 2025 Odesláno 26. duben 2025 (upraveno) Oživím tohle téma obecně. Stává se, že u těch motorů, nebo jejich předchůdců Vti, se zvýší spotřeba oleje. Pokud motor nijak neklepe, má výkon a komprese, bývá měněn PCV ventil, respektive celý horní kryt, kde je PCV ventil integrován. Ten je dost drahý díl a samostatnou, novou membránu PSA nedodává. Na trhu se však postupně objevuje druhovýroba a s tou je pak problém poměrně lehce a levně řešitelný. Sám jsem to vyzkoušel...s několika poznatky. Tím zásadním je, že pokud nemáte rovnou k dispozici novou membránu, nepouštějte se do toho. Tím že to rozeberete, a vyčistíte, způsobíte, že jak je vidět na obrázku, na těsnící plošce membrány, která je normálně hladká, je vytlačený kroužek dosedajícího, pevného protikusu, včetně znatelného vydrolení. Zpětně to již nikdy nesložíte tak přesně, aby již vymačkaná, stará membrána opět dokonale těsnila, čímž spotřebu oleje motoru ještě zvětšíte. Novou membránu lze sehnat u několika dodavatelů v Polsku, přes Allegro, případně přímo přes výrobce na jeho stránkách. Byť je nová membrána černá, je z kvalitního materiálu. Třeba někomu pomůže... Například: https://allegro.cz/nabidka/membrana-odmy-krytu-ventilu-citroen-c1-c3-ii-iii-ds3-1-2-vti-17374555488 https://klifex.com/membrana-klapannoj-kryshki-peugeot-citroen-1-2l-1-0l-9811067580-9676193780-9806820880 Upraveno 26. duben 2025 uživatelem Markusenka MJSytic, Péťa, slimboy a 6 další ohodnotil 9 Citovat
Markusenka Odesláno 28. květen 2025 Odesláno 28. květen 2025 Ahoj. Dávám poznatky po najetí 3000km od výměny membrány PCV ventilu. - Na měrce se ukázal možný úbytek oleje jen nepatrný, řekněme půl rafičky, jednoho dílku, co jsou na měrce, což taky může být klidně chyba měření, nebo úbytek, který vznikl, než si sedla nová membrána dosedací ploškou na nátrubek. Takže super. - Správně fungující PCV je lehce slyšet, jakoby bzučí, víc slyšet je to, když se prstem ucpe na chvilku ta malá dírka uprostřed vnějšího obalu, víčka a pak se prst dá pryč. Původní PCV se starou membránou byl úplně potichu, netěsnil a propouštěl olejové páry do sání bez omezení, což způsobuje onu zvýšenou spotřebu oleje. Rozhodně doporučuji při velké spotřebě oleje nejdříve toto řešení . peter99, Akoc, MJSytic a 5 další ohodnotil 8 Citovat
Jarda Vlček Odesláno 16. srpen 2025 Odesláno 16. srpen 2025 (upraveno) Ahoj potýkám se s tímto problémem jak píšeš mám 308SW 1.2 110k.Olej měním po 6000km auto má 98000km od předposlední výměny kdy si bral 3dcl mezi vyměnou oleje mi docela skokově narostla spoitřeba před poslední asi 1l a teď po poslední vyměně po 600km 0.5l.Mám otázku jak spravne objednat membranu PCV ventilu na Alegru aby pasoval na mojí motoryzaci.?Dik za každou radu Upraveno 16. srpen 2025 uživatelem Jarda Vlček Necituj celý přímo předchozí příspěvek! Citovat
Jardel2018 Odesláno 20. září 2025 Odesláno 20. září 2025 Zkusím to oživit, respektive se zeptat trošku jinak, než kolega nade mnou. Ty membrány jsou pro všechny 1.2 stejné? Respektive je jedno, jestli s turbem, nebo bez? @Markusenka Citovat
Jarda Vlček Odesláno 20. září 2025 Odesláno 20. září 2025 Ahoj měnil jsem komplet víko v mém autě bylo to co nejde rozebrat a nic se nezměnilo papá olej dál Citovat
Markusenka Odesláno 20. září 2025 Odesláno 20. září 2025 (upraveno) před 9 hodinami, Jardel2018 napsal: Zkusím to oživit, respektive se zeptat trošku jinak, než kolega nade mnou. Ty membrány jsou pro všechny 1.2 stejné? Respektive je jedno, jestli s turbem, nebo bez? @Markusenka Jsou dva základní kryty, tak podle toho....ale nejlépe kompatibilitu najít podle těch čísel dílů, viz obrázek Upraveno 20. září 2025 uživatelem Markusenka Jardel2018 ohodnotil 1 Citovat
Markusenka Odesláno 20. září 2025 Odesláno 20. září 2025 před 10 minutami, Jarda Vlček napsal: Ahoj měnil jsem komplet víko v mém autě bylo to co nejde rozebrat a nic se nezměnilo papá olej dál A měl si sání od oleje? V prostoru za škrtící klapkou? A jestli to baští litr oleje na 1000km, tak bude příčina asi jinde. Citovat
Jardel2018 Odesláno 20. září 2025 Odesláno 20. září 2025 Tak to jsem asi v řiti, mám stejný problém jako @Jarda Vlček. 6 let jsem nedolíval nic. A letos najednou na 5000km skoro 2l. Podívám tedy zítra nejdříve do sání, jestli je tam olej. Ale předpokládám, že spíš motor off. I když, krom spotřeby oleje nepozoruju, žádné zhoršení výkonu, nebo tak něco. Citovat
Markusenka Odesláno 20. září 2025 Odesláno 20. září 2025 (upraveno) Chvilka práce, změř kompresi...když bude špatná, málo, nebo velké rozdíly, tak bych zkusil od BG EPR, dekarbonizaci, myslím, že to řemen přežije. Upraveno 20. září 2025 uživatelem Markusenka Jardel2018 ohodnotil 1 Citovat
Caly Odesláno 22. září 2025 Odesláno 22. září 2025 Ahoj přátelé, vzhledem k tomu, že jsem problematiku olejožroutství u své 1,2 96kw (98k km, 2015, naměřeno cca 0,7l / 1000km) během posledních 2 let též řešil, připojím se s příspěvkem. Někde tady na fóru jsem narazil na odkaz https://myleo.legal/fr/products/stellantis-puretech, kde je zmíněna možnost řešení v rámci akce jakési prodloužené záruky pro vozy postižené tímto problémem (při splnění určitých podmínek - stáří, nájezdu a míry spotřeby oleje, servisování..). Obrátil jsem se tedy na autorizovaný servis, zda o akci vědí, a kupodivu věděli. Každopádně výsledkem bylo, že pro mé auto s tímto stářím (max je 10let) bylo 1. krokem provedení nějaké chemické dekarbonizace. Výsledkem dekarbonizace bylo sice snížení spotřeby oleje, ale stále ne pod uspokojivou úroveň. No a následoval 2. krok, což byla repase motoru. Jsem po repasi dost krátce, tak uvidíme. Před 2 lety mi byl nabízen repasovaný motor snad za 120k kč. Teď jsem po repasi za 0kč. Stihl jsem to 2 měsíce do 10 let stáří. Asi tak. OK406, Jardel2018, Péťa a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Jarda Vlček Odesláno 1. leden Odesláno 1. leden V 20. 4. 2023 at 12:54, ozzy56 napsal: nový blok s písty a klikou bude stát více než ojeté auto, a k tomu repas hlavy ... , co vím, tak ta možnost za 3 je v kurzu, stačí se podívat na Sbazar ..., zrovna včera jsem se díval na pežoty a citroeny s 1.2 PT , je jich tam mraky V 21. 4. 2023 at 0:11, ChouLu napsal: 80t v dílech plus práce zrovna mám jeden rozestavenej Ahoj je to sice tvůj starší příspěvek ale zpětně by mě zajimalo jak tato oprava dopadla zda motor funguje jak má.Můj mechanik mi nabídnul jako poslední řešení na spotřebu oleje výměnu pístních kroužku ale po tom co se tady na fóru píše mám obavy zda to vůbec pomůže. Citovat
ozzy56 Odesláno 1. leden Odesláno 1. leden ahoj, nechej běžet motor na volnoběh cca 15 min. a pak prošlápni plný plyn -- pokud to zakouří modře (hodně), budou zapečené kroužky, ale osobně bych do generálky motoru nešel a co nejdříve to pošlal pryč i s nějakou ztrátou Citovat
ChouLu Odesláno 1. leden Odesláno 1. leden před 5 hodinami, Jarda Vlček napsal: Ahoj je to sice tvůj starší příspěvek ale zpětně by mě zajimalo jak tato oprava dopadla zda motor funguje jak má.Můj mechanik mi nabídnul jako poslední řešení na spotřebu oleje výměnu pístních kroužku ale po tom co se tady na fóru píše mám obavy zda to vůbec pomůže. Ahoj, Zrovna tento najel 7tkm a padl na ojnici - praskl jeden ze šroubů.. to by nebylo tak fatální, kdyby zákazník neujel dalších 20km aby sjel z dálnice se svítí kontrolkou mazání poté se utrhl i druhý a vylítla ojníce s pístem blokem ven... Bohužel po dlouhém zkoumání bylo zjištěno, že šroub byl přetažený a natáhl se.. ačkoliv se dodržel celý postup výrobce vč. všech momentů a úhlů.. ve výsledku po mém zkoumání jsem zjistil, že momentový klíč, ačkoliv je každý rok kalibrovaný, meřil o cca 10Nm špatně a došlo tudíž k přetažení šroubu. Další motory, které jsem za ty roky dělal jezdí do dneška bez problému a spotřeby oleje Ale narovinu, od té doby co je už dělám sám na sebe, tak rovnou dělám i gufera ventilů (ty peugeot vůbec nechce řešit, ani rovnání hlavy) Samotná výměna kroužků pomůže v cca 75% případů.. ale to chce rozebrat a změřit ovalitu válců a budes vědět na čem jsi, zda vůbec má smysl řešit blok nebo ne Pokud bude ko, tak rovnou vzít celý holomotor se zárukou a máš klid Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
Jarda Vlček Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden před 23 hodinami, ozzy56 napsal: ahoj, nechej běžet motor na volnoběh cca 15 min. a pak prošlápni plný plyn -- pokud to zakouří modře (hodně), budou zapečené kroužky, ale osobně bych do generálky motoru nešel a co nejdříve to pošlal pryč i s nějakou ztrátou Ahoj to jsem nedělal ale po jizdě z kopce brzdení motorem a následné akceleraci je modrý kouř. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Jarda Vlček Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden před 19 hodinami, ChouLu napsal: Ahoj, Zrovna tento najel 7tkm a padl na ojnici - praskl jeden ze šroubů.. to by nebylo tak fatální, kdyby zákazník neujel dalších 20km aby sjel z dálnice se svítí kontrolkou mazání poté se utrhl i druhý a vylítla ojníce s pístem blokem ven... Bohužel po dlouhém zkoumání bylo zjištěno, že šroub byl přetažený a natáhl se.. ačkoliv se dodržel celý postup výrobce vč. všech momentů a úhlů.. ve výsledku po mém zkoumání jsem zjistil, že momentový klíč, ačkoliv je každý rok kalibrovaný, meřil o cca 10Nm špatně a došlo tudíž k přetažení šroubu. Další motory, které jsem za ty roky dělal jezdí do dneška bez problému a spotřeby oleje Ale narovinu, od té doby co je už dělám sám na sebe, tak rovnou dělám i gufera ventilů (ty peugeot vůbec nechce řešit, ani rovnání hlavy) Samotná výměna kroužků pomůže v cca 75% případů.. ale to chce rozebrat a změřit ovalitu válců a budes vědět na čem jsi, zda vůbec má smysl řešit blok nebo ne Pokud bude ko, tak rovnou vzít celý holomotor se zárukou a máš klid Ahoj holomotor to bude ale raketa cena.Nemáš ponětí kolik cena.A asi přímo u Peugeot Citovat
ChouLu Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden Kolem 100t popř jsem ho schopen sehnat o něco levněji, jelikož jich beru více najednou Citovat
ozzy56 Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden (upraveno) 100 tisíc polomotor, cca 20 za výměnu , ani kdybych je vyhrál v sazce Upraveno 3. leden uživatelem ozzy56 Markusenka, Milan+ a Péťa ohodnotil 3 Citovat
Jarda Vlček Odesláno 3. leden Odesláno 3. leden před 19 hodinami, Markusenka napsal: Ahoj. A na to PCV jsi koukal? Měnil jsem komplet kryt ventilů a nepomohlo to. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.