Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj.

Na mé 206 se začal zničeho nic sám spouštět zadní stěrač. Prolézal jsem různé fóra aj Google, ale nikde jsem nenašel podobné příznaky. Jelikož mě to štvalo, tak jsem vypojil motorek stěrače v zadních dveřích. Co mě fakt překvapuje, že stačí zařadit zpátečku a slyším, ne vždy, cvakat relatko, které se spouštělo, když byl stěrač funkční. Může to být páčka a stačí jen vyměnit? Nebo může být špatné relé ? Nějak se mi nechce věřit že by to byly ty kabely v pruchodce dveří, protože se stěrač spouštěl sám, jen když jsem laboroval s páčkou stěrače (aniž bych zapnul stírání zadního okna)

Případně někdo z Prahy, kdo by byl ochoten na to hodit očko ?

Díky moc

• O 6 měsíců později...
Odesláno

Pridám sem svoju skúsenosť so zadným stieračom na 307SW.

Stierač sa samovoľne spúšťal pri odomykaní a zamykaní diaľkovým ovládaním , neskôr aj pri zabuchnutí piatych dverí ale aj pri zabuchnutí zadných pravých dverí...

Najskôr som len vyčistil konektor motorčeka , bol trocha zoxidovaný. Je rozoberateľný. Dajú sa dokonca vybrať piny z konektora nadvihnutím plastovej poistky. Nepomohlo.

Skúsil som vyčistiť konektor zámku piatych dverí, nakoľko som ho pred pár rokmi repasoval ,( oxidáciou sa prerušil spoj jedného plochého prívodného pásika vo vnútri mechanizmu).Kus tohoto pásika tvoriaci pin konertora  , som nahradil pocínovaným -modrým- lankovým drôtom-musí byť troska dlhší, aby sa dal ako prvý pomocou pinzety zasunúť pri zastrčení konektora do zámku. Nepomohlo. Rovnako som očistil všetky napájacie konektory zadných dverí, keď už som mal čalúnenie vonku. Nepomohlo.

Tak prišlo na samotný motorček. Je prinitovaný ku karosérii zadných dverí troma trhacími nitmi , ktoré sa musia odvrtať vrtákom priemeru 7 mm. Po otvorení motorčeka ma čakalo toto:

Kontakty boli zaliate vazelínou zmiešanou s produktami oxidácie a nejakým spôsobom asi "skratovali " obvod .

Keď už som mal takto rozobraný motorček, vyčistil som aj komutátor. K tomu je potrebné odchýliť po dva "zúbky" na každej strane statora.

Neviem, či sa voda dostávala do prevodovky motorčeka okolo hriadeľky , ( je tam jeden "O" krúžok 10x1 , bol už suchý ) alebo cez, podľa mňa nedostatočne tesniace veko prevodovky, ktoré bolo bez tesnenia a v motorčeku mohla voda kondenzovať...

Záver: zadný stierač stiera spoľahlivo , dokonca viditeľne rýchlejšie ako predtým a len a len vtedy , keď ho o to požiadam! 😀

PS: Pri tejto poruche som dokonca pozoroval , že mi počítadlo km do servisnej prehliadky ,  aspoň raz tak rýchlejšie uberalo z km! Po vyčistení motorčeka sa aj toto dostalo do normálu. 🤔

DSC_2979.JPG

DSC_2980.JPG

DSC_2985.JPG

DSC_2989.JPG

DSC_2992.JPG

DSC_2996.JPG

DSC_2997.JPG

DSC_2999.JPG

DSC_3003.JPG

DSC_3004.JPG

• O 3 roky později...
Odesláno

Přestal nám chodit zadní stěrač na 206SW (2006 MUX). Jednou jsem zaverglal s těma průchodama do zadních dveří a chvilu jel, ale stačilo pár otevření a zavření a už nejede vůbec. Takže bude asi problém tam. Zatím jsem proměřil dráty v zadním skle a tam jsou OK. Nevíte někdo jestli je nějakej konektor i v "C" sloupku kam vede ten svazek? Jestli má cenu rozebírat to oplastování? Jinak bych to musel proměřit asi až do BSI. :myslim Jinak stěrač chodil do posledka celkem svižně, takže si myslím, že motor bude OK. Maximálně bych ho zkusil napojit natvrdo.

zadnisterac206sw.jpg

Odesláno (upraveno)

Takže tam nějakej je?

Jinak bych třeba musel rozplejtat svazek a hledat dotyčný dráty. :myslim

Upraveno uživatelem Dave_k
Odesláno (upraveno)

Tohle bude ten co je venku pod tím kšiltem. Ten se zapojuje na zadní okno, kterým to vede pro výhřev a právě ke stěrači. :myslim

Kde najdu tyhle nákresy elektřiny v autě? Mám jenom pro 406, když mi zlobil imobilizér.

P_20240306_174512_copy_768x1024.jpg

Upraveno uživatelem Dave_k
Odesláno

jmenuje se to Sedre a je to offline verze schemat, co byvaly dostupny v Serviceboxu, nez ho zpoplatnili. Ja to mam v notebooku nainstalovany taky, ale nevim, jestli bych jeste nasel instalacky. Onehda to bylo na Ulozto, jenze to uz ted skoncilo, tak nevim, kde to ted splasit

Odesláno

Právě 100% nevím jestli je zlomenej. A pro mě je lepší najít konektory (pokud jsou) a propípat průchodnost, případně změřit napětí.  Do těch ochranejch gum se těžko leze. Takhle jsem našel špatnej drát ve svazku u kupátka mezi ŘJ a BSI.

Odesláno

Tak jsem se na to dneska vrhnul. Konektor je dole za tapecem na C sloupku (viz. foto). Byl přerušenej drát 521 (oranžovej). Takže proběhla výměna. Docela makačka to tím husím krkem protáhnout, jelikož je dost plnej. Jde tam i hadička ostřiku. Stěrač fungoval v pohodě.

Bohužel po složení veškerejch propriet už zase nefungoval.

Takže znovu rozborka, proměření a vše vypadalo OK. Zacvakal jsem konektory, zkusil stěrač a ten v pohodě fungoval. Jenže jakmile jsem nasadil ten horní kšilt s 3 brzdovým světlem, tak zase nefungoval. Zkoušel jsem různě hejbat s kabelama a nic. Znovu proměřeno a vše se tvářilo OK. Po zapojení stěrač OK. Nasadím kšilt a zase nic. Opakoval jsem to několikrát a párkrát se stalo, že se stěrač zastavil mimo koncovou polohu nebo setřel několikrát jako když se pustí ostřik. Absolutně netuším kde je zakopanej pes. :(

konektor C.jpg

drat01.jpg

Odesláno

tohle me neskutecne stve u PSA aut - udelaji 2 pruchodky do dveri ale jedna je slepa a druha nasvihana vsim
ja uz u nekolik aut tahal ostrik druhym husim krkem aby se ten originalni krk odlehcil
jen ted budu muset asi vymenit kabelaz za neco mekciho
po otevreni kufru mi beha sterac :D

Odesláno

@P607OldaPrávě když měřím kabely mezi konektorama tak jsou všechny OK. Ještě zkusím proměřit přímo od stěrače k tomu C sloupku. Jinak jsem zjistil, že když je odemčený zadní okno tak stěrač nejde aktivovat, takže musím mít zámek okna v poloze zavřeno.

Odesláno

Jo to jsem právě zkoušel a občas zareagoval na stlačení kabelů u toho konektoru. Ale ne vždy. Zkusím právě to proměřit s nasazeným kšiltem až u stěrače a třeba se ten problémovej drát ukáže. :myslim

Jestli chápu schéma dobře tak ke stěrači vede kostra, stálý napětí a spínaný napětí?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...