Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

@MilanF1 Kdo říká, že zadek musí být pořád na stejném místě ? :D Tempomat ti umožní si na chvilku i stoupnout a "narovnat" co je potřeba :mad::D 

Guest minimaxa
Odesláno

Pozor na to náhle brzdění! A sednout si můžeš třeba i na chvíli dozadu :D

Odesláno

já tempomat používám pro několik situací → třeba když jedu táhlou vesnicí, tak prostě abych nemusel hlídat rychlost. Nepoužiju ho ale, když je tam horší provoz, spíš navečer, když tam sem sám nebo skoro sám. Pak ho používám na dálnici, hlavně pokud je jednoduchej provoz. Tam to pro změnu není kvůli hlídání rychlosti, ale spíš z lenosti a taky aby si noha odpočinula. Jak se tempomatem dá přidávat a ubírat (většinou po 2km/h), tak prostě někdy takle jedu na "ruční plyn", když to provoz dovolí. Pak používám tempomat, když chytnu nějakýho loudu (zemědělec, těžkej náklad, apod) na úseku, kde nejde předjíždět.

Celkově bych to zhodnotil tak, že ho nepotřebuju k životu, ale když ho mám, tak ho využiju. Není to ale parametr, na ktrým mi záleží.

No a spotřebu sem měl dycky vyšší s ním než bez něj. Něco kolem půl až litru na sto. Normálně to neřešim, ale zkoušel sem to na cestě do itálie, páč tam jezdím na stejný místo už X let.

Odesláno

JJ a ten cca jeden litr na stooooo kilometrů ( tedy cca 30 Kč ) za to pohodlí stojí.    Mimochodem kolik stojí zapnutá klima a bez ní by "všichni" umřeli . . .  :papa

Odesláno (upraveno)

Ja když jedu na tempomat,tak spotřeba tedy vždy nižší. Nevím proč. Ale je to pohodovka jízda a nechávám i do kopce ,dolů ho vypínám. Asi si s tím větší objem lépe poradí. Nebo spíše krouťák  níže posazený.

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno

Tak jasně, že ta moje "šetnáctka" se 120 podvyživenýma koníkama chce víc žrádla, aby do toho Plzeňského stoupáku zabrala :cool:

Odesláno

Tak na dodávkach s ktorými sme celý deň na diaľnici si to bez tempomatu nedokážem predstaviť.  Na dva Renaulty Master mi ich dorábal jeden šikovný poliak s osobného Modusu s ovládaním  na volant. Tu ich často používam ako ručný plyn , pri potrebe prudkého zrýchlenia samozrejme klasicky nohou z prudkého kopca ho nevypínam . Keď tak nad tým rozmýšľam tak ho používam dosť aktívne :D.

Odesláno
před 6 hodinami, Klemoň napsal:

Tak jasně, že ta moje "šetnáctka" se 120 podvyživenýma koníkama chce víc žrádla, aby do toho Plzeňského stoupáku zabrala :cool:

Tak to by u mého dvoulitra nemuselo být tak hrozný :D

No jestliže si to vezme +- o pul litru víc tak se to vcelku ztratí koukám. A asi záleží i na jakou rychlost je to nastavený.přiznám se že málo kdy na dálnici tam mám 130 a ten rozdíl vidím i bez tempomatu :D

Guest Scratch
Odesláno

kdyz uz tak jen abych si pri dlouhe ceste ulevil, jinak mi to spis vadi. Mam adaptivni, tak se mi i libi, ze si mohu nastavit i radar bezpecne vzdalenosti, a tim padem kdyby cokoli, tak auto to ubrzdi. V kombinaci s tim pouzivam i asistenty pro jizdu v pruhu. Na Blanku a podoobne vydirace penez pouzivam neco jineho. Asi je to omezovac rychlosti, protoze jak to zapnu, nastavim rychlost, tak i kdybych proslapnul podlahu, tak to rychleji nepojede :D

Odesláno (upraveno)

Kluci nevytahujte se jo já zatím nemám ani jedno  :D

Ale  budu si to muset promyslet... 

Zatim to vypadá že do toho asi půjdu protože ta lenost vyhrává  :D

Upraveno uživatelem brixtr
Odesláno

Já ho poprvé vyzkoušel o tomto víkendu a nemyslím, že by to bylo úplně blbé. Ovšem chce to několik podmínek, aby byly splněné: jednak buď minimální provoz anebo mírný provoz. Dále to chce pokud možno cestu s neměnícím se profilem krajiny, která nebude vůz nutit přidávat nebo ubírat plyn, pak to chce cestu takovou krajinou co možná nejdelší. Já to zkoušel na běžné silnici - stará brněnská, 1. třídy. Mezi obcemi to fungovalo, ale nebyla splněná podmínka rovnoměrnosti krajinného profilu. Při každém přibrzdění, sešlápnutí spojky či přeřazení se to automaticky vypíná a musí se to znovu nahodit tlačítkem na páčce u volantu. Ne dlouhé cestě dálničního typu to bude určitě úleva moci sundat nohu z plynu a jen se starat o volant. Na krátkých cestách  v proměnlivém režimu provozu to pak vede k častému vypínání anebo k automaticky řízené akceleraci a to se projevuje vyšší spotřebou, odhadem tak o 0,4-0,5 litru.

Odesláno (upraveno)

Tempomat je něco co si na dálnici neumím představit nemít a spotřeba s ním je max do 0.5L vyšší ale to mne fakt netíží ani nezruinuje, auto mám na ježdění a né na šetření.

Upraveno uživatelem Tony Stark
Odesláno

Taky tempomat hojně využívám. Do předchozího auta - Astry G jsem si ho i sám dodělával. U 607 mi jen štve že jde použít až od 4ky nahoru. Jinak po dálnici jezdím tak 90% na tempomat a to i v hustším provozu. Najedu na dálnici, rozjedu na 130, šup tempomat a je to. Když je kolona tak ťuknu o brzdu a nechám auto zpomalit. Když mám před sebou zas volno tak zapnu tempomat, na předchozí rychlost se rozjede sám - pokud tedy není potřeba řadit, ale většinou to šestka zvládne. Už bych auto bez tempomatu asi nechtěl. A spotřeba? No možná jde trochu nahoru, ale nic závratného, na dálnici bych dokonce řekl že jde spíš dolu.

Akorát se musím víc hlídat na dlouhých cestách, když jsem jezdil bez tempomatu tak jsem s únavou zpomaloval a byl jasný signál zastavit a prospat se. Tempomat to valí pořád stejně. Tak dávám víc pozor na únavu.

Odesláno

osobně si auto bez tempomatu nedokážu představit, jezdím každý den 20km do práce po dálnici a vždy na tempomat. Stejně tak silnice s úsekovým měřením rychlosti, kde můžu v klidu koukat na silnici a nemusim sledovat rychlost. 

A řešit tempomat jen s odkazem na spotřebu je nesmysl, proto tempomat vymyšlenej nebyl, je to o pohodlí při delších trasách. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...