Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Pohrávám si s myšlenkou nechat dodělat u sebe na c5tce tempomat. Chci se zeptat zde přítomných zda můžou napsat svoje poznatky ohledně spotřeby. Zda s tempomatem je lepší či horší než bez něj. Jde mi o delší cesty, na kousky bych to nepoužíval :)

Odesláno

Tempomat je jedna z věcí, které bych si z auta klidně vyhodil. Nikdy mi nevydrží zapnutý dlouho. A to ho zapínám jen kvůli tomu, že chci vyzkoušet, jestli si na něj zvyknu.

Spotřeba je podle některých diskutérů horší, protože "nepředvídá" (že budeš muset brzdit kvůlu situaci před Tebou, že jízda z kopce končí a budeš stoupat - nenechá Tě rozjet,...)

Odesláno

@Péťa  Co to je za divný komentář ??? :myslim   Když jedu na Šumavu po D5, tak na tempomat. A když se chystá velké klesání proti stoupání, na tak na chvíli použiju nohu a z kopce trochu přidám, rozjedu a do kopce pak nechám přidání nohou pomalu vymizet a na vrcholu už jedu srovnaný zase na tempomat. A moje osobní pocity ? Pokud necháš jet auto jen na tempomat bez korekcí nohou, tak je spotřeba tak cca o 0,5 litru větší ???  :papa

Odesláno (upraveno)

Rozhodně NE! Na rovině je spotřeba  nižší, a v kopci ho vypnu. Péťa: to jsem nečekal, že můj příspěvek tak málo pochopíš.

Když řídil syn, (na stejném autě), tak dokázal i v kopcích zřetelně nižší spotřebu, a to přesně tak, jak píše Klemoň: z kopečka ještě trochu přitlačil nohou a do kopce zase povolil. Takže v dolíku jel rychleji, a tedy nenechal (nedovolil) tempomatu bezhlavě přidávat.

Používám ho i na kousky, např. ve vesnici, ale i mezi vesnicemi - jeden pohyb prstem opravdu není velká námaha.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

Já té korekci nohou rozumím, ale pak nerozumím, k čemu tempomat, který budu každou chvíli korigovat nohou. Ale uznávám, že asi jsem v tomto výjimka, když si většina řidičů tempomat pochvaluje a dokonce dodělává do aut, kde není.

Odesláno

takže spotřeba dle všeho je o krapet větší.. zase odpadá překračování rychlosti vid @Péťa :D 

co se týče té únavy tak to zní dobře. a ta spotřeba je teda zanedbatelná vcelku jak tak čtu

Odesláno

Spotřeba je na rovinách opravdu menší, za tím si stojím. Odpadá různý neklid nohy (poloha nohy se trochu chvěje) a taky různé reakce na okolí - zezadu se někdo tlačí, auto chvilku jede rychleji a pak zase pomaleji. Je to spíše jako ve vlaku: nastavím rychlost a víc se tím netrápím - až tam dojedeme, tak tam budeme. Je to spíše o tom, naplánovat si na cestu přiměřený čas.

Odesláno

No jen osobní zkušenost z cesty do Holandska - trochu tě to pohodlí "bez plynu" nechá "pospávat" za volantem, protože si nemusíš hlídat rychlost.

A pro @Péťa Ta korekce nohou je "nutná" jen u české dálnice typu D5 - horská jízda, jinak ne - právě jen kvůli té spotřebě. Jinak je to mé dýchavičné 1,6 jedno - i s tím stoupákem na D5 se vyrovná, jen si zbytečně přicucne z nádrže.

Odesláno

To mi přijde smysluplnější autonomní vůz ;)

Ještě prosím o vysvětlení, proč je menší únava. Pravou nohu stejně musím mít připravenou kvůli nenadálému brždění (a ke korekcím tempomatu).

Jinak @Klemoň má pravdu s D11, 97% mých jízd je po ní. Další 2,5% je D35 Mohelnice - Olomouc (ta je ještě rovinatější) a zbytek D1 a D2.

Na rovině, pokud jedu s minimální korekcí nohou, spotřeba musí být menší.

Odesláno

Kvůli spotřebě ho nepoužívám, ač po rovině to asi bude žrát méně... kompcovity terén raději sám.

Zapnu ho v obci bez provozu, abych zbytečné neplatil pokutu za rychlost a na delším úseku ať okrsky nebo dálnice, abych ulevil prave noze, aneb jak píše Olda, pro snížení únavy. Občas změnit polohu nohy je příjemné.  :)

Odesláno (upraveno)

Nenadálé brždění? Dodržuješ odstup 2 nebo lépe 3 sekundy? (tzn asi 70 m). Není častá nutnost nenadálého brždění. Dost jsem jezdil jako cestující dálkovými autobusy, dost jsem okoukal. A ti se s tím nemazali, hlavně cestou domů klidně uspíšili 15 i 20 minut. (Brno - Brezno), o to dříve byli u rodiny. A autobus opravdu nebrzdí nenadále.

"Pasivní" způsob jízdy jsem si zvykl až jsem měl najeto tak 500 t. Jezdil jsem občas nafťákem bez turba a byl jsem míň unaven, než silným autem "třílitr". Což mi bylo divné. Takže to je vysvětlení k té únavě.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

Snažím se nebrzdit vůbec (tzn. jet tak, abych brzdy nepotřeboval). Ale i tak jsem připravený, že mi vběhne před auto srnka, prase, zoufalec na přechodu,...

Ale to už odbíháme od tempomatu ;)

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno
před 1 minutou, Klemoň napsal:

za krk a tak podobně. :D

tak to bych vážně chtěl vidět :D

Dřív jsem nad tím uvažoval že ho nechám dodělat ale teď co jezdím tak si kolikrát říkám jak bych ho využil a navíc chceme jet v létě na dovolenou do Italie autem tak už to řeším teď zda jo či ne

Odesláno

@brixtr  No tak po cestě do Itálie by mi tu nohu zpoza krku už musela sundat Kůstka (skoromanželka) :D   Ale fakt je, že na klidných silnicích / tedy klidný provoz, tam sypu tempomat stále. A jak píše @MilanF1 klidně i ve městě abych si nemusel hlidat rychlost (komplex Blanka) a mohl čučet po krásných autech či babách ;)

Odesláno

Se obávám že to by ti ta noha upadla  :D

No asi do toho půjdu jak to tak čtu.. Už jen kvůli té dovolené by to mohlo byt o dost lepší cestování 

Odesláno

Mně stačí cesta do Beskyd ... za Olomouci z kopce už jsem musel z kopce dát neutral a na pár desítek sekund dát pravou nohu do jiné polohy... a to v 306 mám komfortní posez.  V 308 to není tolik uvolněná pozice, tam jsem za tempomatu rád o to více. Mohu dát nohu pod sedačku... za krk jsem to ještě nezkoušel. :D

Přiznejte se , kdo má na dálnici levou nohu pořád v jedné poloze? Třeba na odpocivajici podložce? Já to tedy neumím... bohužel zadek musí být na stejném místě. :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...