Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Práve som sa vrátil z oblasti Perzského zálivu. Zaujímavé, že aj krajiny bohaté na ropu a zemný plyn inštalujú fotovoltiku. Ako príklad poslúži foto z prístavnej budovy v hlavnom meste Bahrajnu. Ale pravdou je, že Bahrajn má aktuálne zásoby ropy vraj len na takých 20 rokov, takže sa podľa toho musí zariadiť.

IMG_7621.JPG

Odesláno (upraveno)
před 2 hodinami, BubakGS napsal:

@Radovanek  ...pistu Ti to po milionte - NEJSEM nepritel BEV nebo FVE na baracich. Obcas s nejakym jezdim a cekam, az bude neco splnovat moje potreby.  Ekonomicka navratnost je sice porad dost diskutabilni a celkova ekologicka stopa taky, jenze kdyz vylezes z bubliny sve zajmove a ekonomicke skupiny, zjistis ze velka vetsina lidi si to proste NEMUZE dovolit a to i pres dotace  - nebo mozna presne kvuli nim, protoze totalne zkur.wily vnitrni trh EU.

Takze ponekolikate - prestan se tady chovat jako kre.ten a pis sem konkretni zkusenosti s konkternima technologiema, jako to delaji chlapi v sekci FVE - realne zkusenosti z provozu. Tyhle pubertalni vylevy si strc kam slunce nesviti...  :D 

Nejsem to já, kdo tady píše bez zkušeností a vymýšlí si nereálně absurdní situace. FVE mám od 2009, solární ohřev vody od 2010, elektrokolo od 2013, elektroauto od 2014, plně jen elektro jezdím od 2016, rozšířená elektrárna včetně baterií a wallboxů ven a dovnitř od 2023, takže asi vím, o čem mluvím. Technologie jsou levné a je to jen energetická lobby, do je regulacemi prodražuje. Zažil jsem na valstní kůži 3 nařízení vlády 2024 po sobě, co mi prodražily FVE a prodloužili její spuštění o půl roku. Protože každá kilowatthodina, kterou vyrobím já sám, je okrádání ČEZu, tedy státu jako 70% majitele. Dokud tady bude tento incest, nic se nezmění. A vedle Beneše je tu Tykač  a další, co mají uhleky, plynovky, biomasy atd. 

Pokud nejsi podnikatel, pak žádná ekonomická návratnost u auta není. Ekologická stopa Ti byla 100x vyvrácena, opět ji tu napíšeš. V čem jsem zájmová a ekonomická skupina? V tom že chci čistý vzduch bez smradu, jedů, kraválu a vibrací? Lidi si to samozřejmě dovolit mohou. Jde jen o politickou vůli, aby to mělo nižší DPH, nedávaly se na to cla a další svinstva, co děláme sami sobě. Příklad čínské BEV - 10% clo automaticky na všechny. K tomu 17-37% podle toho, jak hluboko jste vlezli Lejnové zepředu nebo zezadu při individuálních jednáních. A teprve ze součtů ceny dovozu a obou cel ještě 21% DPH. Tak jednoduché to je. 

Jo a k těm FVE, počet domácích instalací je už skoro čtvrt milionu z oněch 2,1 milionu nemovitostí. Další instalace jsou na veřejných a firemních budovách. U nás na vsi jsem byl léta sám, teď se rozhlédnu ze zahrady a jen 2 baráky v okolí FVE nemají.

Upraveno uživatelem Radovanek
Odesláno (upraveno)

@Radovanek ... nepodsouvej mi, co jsem nerekl ani nenapsal ... a nekeruj do me, ze ja muzu za Tykace, CEZ, vladu, EU komisi a dalsi veci....  :D    ..ausgerechtet ja vyhlaseny odpurce eurosocializmu a dotaci a regulaci všeobecne...

EDIT:  Jo a Vesele Vanoce a PF 2026 pyco!  :D 

před 2 hodinami, Akoc napsal:

Práve som sa vrátil z oblasti Perzského zálivu. Zaujímavé, že aj krajiny bohaté na ropu a zemný plyn inštalujú fotovoltiku. Ako príklad poslúži foto z prístavnej budovy v hlavnom meste Bahrajnu. Ale pravdou je, že Bahrajn má aktuálne zásoby ropy vraj len na takých 20 rokov, takže sa podľa toho musí zariadiť.

..idealni instalace... slunko skoro furt, skoro placata strecha...  kua ... pres den tam z toho musej litat blesky .. :D ... to by se mi taky libilo  

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno

Maně mi to připomnělo, před hodně lety jsme bydleli v nájmu, měli jsme pronajaté patro staršího domku ve staré části Nebušic. Majitelé bydleli dole. Nebušice, to je sice papírově Praha, ale fakticky je to vesnice od Prahy oddělená Divokou Šárkou. Původně to byla malá vesnička, pak se rozrostla o soukromou školu, kde i na základce stojí školné přes půlmega ročně, a tomu odpovídající satelitní výstavbu... takže i dneska je furt vidět, co jsou původní, leckdy pitoreskní domečky, a kde začíná nová honosná zástavba tam, kde bylo pole - byť ze staré zástavby už taky prošlo leccos rekonstrukcí. 

Tak kde jsme bydleli, měli sice majitelé "barák v Nebušicích", ale reálně žili z ruky do huby. Nejen ti "naši", hodně dalších v okolí. Říkalo se jim poměrně nekorektně "milionáři s holou pr.elí", myslím, že to je naprosto výstižné. Pravda, v takhle lukrativní lokalitě mají aspoň v záloze exit-strategy to tam prodat a v méně lukrativní lokalitě jim to stačí na lepší. Ovšem ti z méně lukrativních lokalit nemají ani to... 

Odesláno
před 37 minutami, BubakGS napsal:

..idealni instalace... slunko skoro furt, skoro placata strecha...  kua ... pres den tam z toho musej litat blesky .. :D ... to by se mi taky libilo  

Ono tam taky musejí nasázet na střechy toho mraky,hodně s vnější teplotou padá účinek těch fve panelů. 

Odesláno
před 3 hodinami, sitler napsal:

fakt me bavi ta ideologicka predstava, ze behem relativne par let dostane 2 miliony baraku solary, kdyz pulka z nich nema ani na nutnou opravu strechy nebo na vice-mene nutnou rekonstrukci zasadnich casti baraku.. a hromada z nich je zatizena hypotekama nekde na hranici unosnosti.

Stačí, když se tady u nás v Jičíně projdu jen po naši lokalitě jih a je neskutečné, jak to na těch střechách přibývá,já to taky ještě rozširoval  dal jsem další tři panely a třetí baterii . Beru to ,když mladí koupí barák na hypo,tak těžko budou řešit fve atd.kolem.

Odesláno

Kdyz to vezmu po vesnicich, tak tam to je zpravidla na novych nebo cerstve rekonstruovanych domech. Cokoliv stariho to nema, spousta tech starsich viditelne potrebuje investici uplne jinde, nez do solaru. Rozhodne to nebude zadna rychla akce. Budou to hodne dlouhe roky. A cena elektroaut tomu fakt nepomuze, tim spis ze zhusta je potreba vo rodiny 2 a vic aut kvuli blby obsluznosti.

Odesláno

Asi by byl jeden blázen, když dělá rekonstrukci a nedal to při jednom.  Když už to chtěl. Nebude bourat či vrtat dvakrát.  Kdo to chce hodit vše pod omítky o tom žádná,ale s vývojem je lepší to táhnout vrchem na omítkách, jde to strašně vpřed. 

Odesláno

Jasne, ale rozhodne to nebude 2 milioy baraku se solarama do par let. Mozna za 20, 30 let. Mozna. A na bytovych domech to bude heste horsi diky tomu, ze to pak musi financovat a resit SVJ..  tohle proste neni a nebude beh na kratkou trat...  Proto me fakt bavi ty vykriky, ze pres w miliony domacnosti uz vlastne muze nabijet v klidu doma "zadarmo" .

Odesláno (upraveno)

@Milan+ ... ja u nas uvidim. Pokud to nekdy vubec pujde, tak to sfouknu s nejakou budouci velkou predelavkou, ono to pak v tom rozpoctu nebude takova hruza ...  kabelaze bych dneska pod omitky asi taky nedelal ... pak je to voser pri naslednych vylepsenich .... spis radikalni zasah a predelat jeden komin na kabelovou sachtu nebo tak neco.... nebo fejkovej fasadni pilastr nebo bosaz - kdyby to slo venkem ze strechy dolu.... 

Odesláno

@BubakGS

Ja to řešil větračkou z prádelny jelikož tam mám dvě a na střeše to jde do ni z boku, je to i pod stříškou,neni problém se zatékáním,určitě bych nešel kominem z vrchu, to raději diru z boku a vrch dekl. Dole ,kde to mám jsem zrušil komín po karmě,dole dekl nahoře také.  Ja těch komínů tady mám celkem 6,do budoucna doufám,  že další dva odstavím. Dva nejedou, to byla příprava na krbovky, dole a v patře. 

Odesláno

S těmi věcmi "zadarmo" je to legrační obecně, jak je finanční gramotnost lidí mizerná. Vzpomínám jednu pipku, jak se děsně hádala, že pořizovací cena auta se přeci "nepočítá", protože už jsem jej koupil a už jej tedy mám. Zeptal jsem se tedy, jestli když natankuju plnou, že jezdím úplně zadarmo, že už jsem to přeci zaplatil a taky už to mám, tak se to přeci "nepočítá" úplně stejně, tak to prej zase ne, to je "něco jinýho" 🤣

Kolegu už jsem tu zmiňoval, stará Tesla s SC free jezdí "zadarmo", protože se zadarmo nabíjí - a to, že stála třičtvrtě mega plus úroky z úvěru, páč na ni neměl, se taky "nepočítá", a že má ve skutečnosti TCO vyšší než já u své pixly, co žere 7 litrů, prostě není možný, když nabíjí zadarmo. FVE pořízená na další úvěry je taky hezká hračka, taky furt chodí a čumí do appky, kolik mu to vyrobilo a jak děsně "vydělává", aniž by byl schopen spočítat celkovou bilanci a návratnost . Atd...

Na druhou stranu řada lidí funguje jen pod povinnostmi, tzn. na povinné splátky úvěrů to tak nějak slepí, protože musí, ale ušetřit nedokáží ani prd, protože každou kačku, co jim zbyde, rozházejí za hovadiny. Takže v tomhle ohledu zase naopak dobře, pokud se zadluží pro něco, co dává aspoň trochu smysl a není to jen černá díra. Není to černobílé, no...

Odesláno
před 7 hodinami, oddie napsal:

@ozzy56 už jsem taky psal, nechci dodávku.  Ani velkou, ani malou typu Rifter, Caddy. Měl jsem oboje, velkou i malou, zkušeností s tim mám dost. Možná jednou nebude zbytí,  ale dokud je na výběr, nechci. 

no jo chlapyy--když vy chcete Pragovku Baby co 50 let nepřišla a už asi nepříjde :) (Ivan Mládek)

Odesláno

Tak jste si pánové opět napsali, proč to nejde. Mít Vás lidstvo k dispozici, stále sedíme v jeskyních. I když, kdo ví, i ta jeskyně je přeci pokrok a blbost a nikdo na to nemá. Ach jo. My ukazujeme v praxi, že to jde, zatímco ostatní stále jen opakují, že to nejde. To je heslo Asociace pro elektromobilitu a náčelníka Végra už desítky let. A má pravdu.

Odesláno (upraveno)

@Radovanek  ...tvl... TO je fakt marny ...  :D  .... je fajn, ze Ty si muzes se svym barakem, firmou a zivotem delat uplne vsechno co chces... naprosto ok... mas kliku ...   ..ale velka vetsina lidi to tak nema ....  ..mno... a ja se treba rozvadet nechci ... rodina chce bydlet tam kde bydli ... prestehovat se jinam nechce .... ..a bohuzel, bydleni ve meste, ve vile z roku 1927 na hranici centra ....  holt s sebou nese i to, ze nam do vseho ruzne kecaji i urady......  ..a nemam se zle, ale na to abych vyhlasit valku uradum a zastupitelstvu krajskeho mesta a zacal si tu taky delat uplne co chci....  ... tak tolik penez jeste  nemam.... :D  ... nikdy jsem tady nepsal, ze jsem apriori  proti FVE ..jen na tenhle barak si ji hned tak nedam.... jestli vubec nekdy.  A az deti vypadnou do sveta a me zacne s.r.at moc cloveku na jednom miste ...    ..vidim jednoduchy modularni pasivni domek na decentnim pozemku s FVE i s tim BEV vcetne komplenti domaci automatizace na ej-ajku ve forme "skoro" ostrovniho systemu.... a dovedu to technicky poskladat a doprogramovat automatizaci osobne...  ... par veci vcetne bazenu s tep. cerpadlem uz takhle rizeny mam....

Ja jsem Ti nikdy nevycital, ze hystericky propagujes elektro ...  ..zpusob jakym to delas je na presdrzku..   :D 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...