Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

@OK406 jo, u mě by s kabelem taky @Radovanek nepochodil... Já bych ho s ním vzal pěkně po zádech... Ale jak někteří víme, člověk jako on si poradí a klidně bezostyšně elektřinu krade. Na srazu v Červeném Kostelci si auto nabíjel vesele ze stojanu pro karavan. Při srovnání účtů a vyrovnání financí za sraz s majitelem kempu jsem se jako pořadatel pěkně styděl když nás upozornil na natočené kwh, ale nakonec se to nechalo být...

Odesláno
před 6 hodinami, Milan+ napsal:

Mě by se to líbilo kolem komína,ale za úplně jinou cenu.

Než byl nevímjak coupé odtajněn,tak jsem to sem dával. 

Kamarád,jezdí auta pro Škodovku. Od pondělí jezdí nevímjaka utajeného coupé. Za noc dává z Vrchlabí 450km,dvakrát nabíjí,jednou Nehvizdy a podruhé tady Jičín, Kaufland. Aby se mohl vrátit zpět do Vrchlabí. Opravdu je to super . Nehvizdy 35minut a Jičín 45 minut.

Byl to iv80  Co ty na to @Radovanek

Normálka. Koncern VW. Elektromobily obecně neumí. Prostě to žere i trávu u cesty, těžké to je jako prase a nemá přední kufr v čumáku jako kráva. Moje vlastní zkušenost, 10 dní rodinné dovolené ve 4 lidech s bagáží Ústí nad Labem, Ostrava, pobyt Krkonoše,  Ostrava, Praha. Záleží, jak tomu nakládá a jak s tím umí jezdit. Pokud to honí přes 150, může to klidně brát 35 kWh/100 km. Pokud rekuperuje motorem a nejezdí brzda plyn i okresky a město, klidně bude s 2,3 tuny autem na 22 kWh. Předpokládám, že nabíjí na výkonech 50 kW (Kaufland větší nemá) Jičín a 75 kW Nehvizdy PRE, tak do toho docpe 33+38 kWh=71 kWh. Pokud by dojížděl s nulou a vyjížděl s plnou s 80 kWh, pak má spotřebu 151 kWh / 450 km, tedy 34 kWh/100 km. To fakt jezdí jako prase. Dá se s tím s klidem v kombinaci držet na 25 = 320 km dojezd. Tedy myslím u toho normálního, ne coupé, tam je spotřeba vyšší díky pneumatikám a naladění výkonu.

Odesláno
před 22 minutami, OK406 napsal:

Ne každý má možnost mít panely na střeše, ať je to z důvodu, že bydlí v paneláku či v pronájmu a pod. Ne každý má vlastní rodínní domek. Ono mít panely na baráku, taky není žádná ,,hitparáda". Nemyslím po stránce estetické, ale i životnosti.
@Radovanek stále mi nikdo nevysvětlil, jak to je se životností článků. Výrobce uvádí, že je to cca 8 let. A co pak? Budou se recyklovat? A co těžba lithia? Domnívám se, že zdroje lithia jsou mnohem menší, než zdroje ropy. Tam, kde se nachází zdroje lithia, tak se obce ,,bouří" a nechtějí těžbu! Jako je to například kousek od naá v Hostech. Též odmítli těžbu obyvatelé:super.
 Osobně si myslím, že by se měl každý rozhodnout, čím bude jezdit, jaký bude mít zdroj pohonu. Na začátku minulélo století se jednalo o koňskou sílu a spalovací motor. Nikdo nikomu nic nevnucoval a nepřikazoval jako EP!!! Zde už končí svoboda rozhodování a vlastní vůle. Hlavně mi zde nepište o ekologii. To budou na baterky i zemědělské stroje :roll:D. A nebo nákladní doprava? A co lodní a letecká doprava.
 Jak už jsem napsal v jednom příspěvku na fóru, ať provádějí zkoušky elektrovozidel v normálních podmínkách! A ne, že budou jezdit jeden či dva. Ať se elektro vozidlo naloží jako klasický auto tjz. 4 člená rodina + kufr (např.nákup), zapne se klimatizace, rádio a vyjede se na výlet. Pochybuji, že to bude mít dojezd dle ,,papírů".  Nedej bože, kdyby měl elektromobil táhnout příves či káru.
  Jak to, že na JETE nejsou elektromobily? Je to přímo u zdroje! Asi jsou tam zatím ,,normální" lidi.  Nikdo z představenstva nemá elektrovozidlo. Jak je to možné?! Asi vědí proč. A tak je to se vším ohledně elektromobilů. Kde je to nesmyslně dotované, tak tam to prosazují, ale stejně jezdí se spalovacím motorem. Pro mě je elektromobil nevhodní a to z mnoha důvodů. Ono i v součsné době nabíjet elektrovozidlo není zrovna levné. A jak několikrát @Radovanek psal, že stačí vzít kabel a zazvonit u dveří a požádat o nabití, tak to asi nemyslel opravdu vážně. U mě by takový člověk nepochodil.
 Nechci se dále rozepisovat, jelikož mě docela štvě, jak začíná EP i EU vnucovat členským zemí elektromobily. Věřím, že jsou v EU rozumné země ( Madarsko a další) a nepodpoří EP.
@Radovanek co kdyby jsme si dali soutěž, kdo dál dojede na plné natankování/nabití? Moje vozidlo je uvedené v popisu.

Panebože to už jsme tu probrali 1000x, kde jsi celou dobu spal? A těch uplynulých 10 let rozvoje elektromobility? Takže znovu polopaticky s čísly:

Každý má možnost mít panely na střeše, i v paneláku (tam jsou volné zdi a balkony) či v pronájmu (tam je to věc majitele, kupodivu). Ne každý má vlastní rodínní domek, ale má ho 2 miliony domácnostní v ČR, tedy 6 milionů obyvatel z 10,5 milionu. Životnost nejstarších funkčních FVE panelů je dnes přes 40 let, jdi se na ně podívat na univerzitu do Vídně. Já je mám na baráku 12 let. Když pomineme ty ve vesmíru, co tam létají počínaje rokem 1970, tedy přes 50 let. A furt vypadají stejně.

Opět si pleteš životnost a záruku. Běžné dinosauří autodebilky dávají 8 let nebo 160 tis. km záruku, že kapacita článků neklesne pod 80%. Tesla dává 10 let bez omezení kilometrů. Já měl na vývojově 15 let starém Peugeotu Ion 5 let nebo 60 tis. km. Běžná trakční baterie auto přežije. Následně putuje do úložišť k FVE a větrníkům, viz Toyota, BMW, Renault, Tesla...... Lithia je 3 dupy a sbírá se povrchově, třeba v Austrálii. V baterce je ho 6% váhy a podíl dále klesá. Brutálně vyšší spotřeba je už roky pro mobilní telefony, notebooky a další spotřební elektroniku, než pro eauta. Nikdo se proti ničemu nebouří, Austrálie v klidu těží a jediné, co řeší, je problém s rafineriemi ropy a znečištěním u měst. Že někdo je proti v čezké díře je normální. Dálnici chci, ale ne pod mými okny,. Atomku taky. Sklad vyhořelého paliva totéž Prostě obvyklé NIMBY 

Hodně se pleteš, když píšeš, že na začátku minulélo století se jednalo o koňskou sílu a spalovací motor. Ne. Závodily koně s párou a s elektřinou. Ještě 1908 jezdilo v New Yorku 40 tis. elektro taxi. Až nález ropy v Texasu, Fordovy závody a brutální prachy bankéřů plus válka (spalovacími prostředky se lépe zabíjí) pohřbily elektromobilitu na dlouhá léta. Spalováky tehdy do vynálezu elektrického startéru a baterie k němu nikdo nechtěl. Smrdělo to, hlučelo, mazalo okolí olejem a bez silného chlapa a kliky se to nerozjelo. Zemědělské stroje na baterky už dávno jezdí, nákladní doprava také, lodní rovněž. Máš internet,. hledej šmudlo

Psát na fóra si můžeš, co chceš, já tím jezdím 9 let. Nepotřebuji nic zkoušet, jezdím reál, s rodinou, nákupy, na dovolenou, s různými elektromobily. Proč nemají tažné nikdo nechápe, i dodávka Nissan eNV200 má vzadu komplet přípravu na tažné a spalovací verze tažné homologované má. Jediným vysvětlením je tak cena homologace. Že pak auto žere skoro dvojnásobek je normální, obvykle motor táhne dvojnásobek váhy.

Na JETE se ptej mého spolužáka Daniela Beneše, proč jsou takoví dementi, že nejezdí na vlastní vyráběné palivo. Prachy na to mají, když si kupovali Iony po milionu za kus na 3 letý operák, později eUP, eGolf, Leaf. Asi to rozkrádání benzínu a nafty bude hodně rozšířené. 

Opakuješ stejné hlouposti jako většina lidí. K čemu je ti dojezd 800 km? Kolikrát denně ho jezdíš? Kolikrát týdně? Kdo Ti co vnucuje? Škoda dělá skoro milion aut ročně , přitom jediného elektromobilu dělala loni 30 denně pro celý svět ,dnes  se prý snaží dostat ze 100 (25 tisíc aut ročně) na 300 ks (75 tis. aut ročně). Tomu říkáš nucení?

Odesláno
před 33 minutami, minimaxa napsal:

@OK406 jo, u mě by s kabelem taky @Radovanek nepochodil... Já bych ho s ním vzal pěkně po zádech... Ale jak někteří víme, člověk jako on si poradí a klidně bezostyšně elektřinu krade. Na srazu v Červeném Kostelci si auto nabíjel vesele ze stojanu pro karavan. Při srovnání účtů a vyrovnání financí za sraz s majitelem kempu jsem se jako pořadatel pěkně styděl když nás upozornil na natočené kwh, ale nakonec se to nechalo být...

Když někdo něco krade, tak to dělá tajně. Na srazu v Červeném Kostelci jsem si auto dle předchozí domluvy samozřejmě nabíjel vesele ze stojanu pro karavan. Proto tam ty zásuvky jsou, aby se používaly. Při srovnání účtů a vyrovnání financí za sraz s majitelem kempu jsi se možná jako pořadatel pěkně styděl, když Tě upozornil na natočené kWh, ale nakonec se to nechalo být... Proč? To auto stálo všem na očích a opakovaně jsem to zmiňoval, zda se to má někde platit. Nechtěl jsi a neřekl jsi nic. Jinak šlo o 2x16 kWh. 16 po příjezdu a 16 po odjetí orienťáku na cestu domů. 32 kWh, i kdyby krát tehdy nejvyšší cena 5,- Kč = 160,- Kč. Ale pro nařčení elektromobilistů z krádeží elektřiny dobrý, že? 🤐

Odesláno
před 5 minutami, Milan+ napsal:

Tak to jsem čekal, že napíšeš,že jezdí jak ....,jenže oni jsou sledování, takže předpis a max 10%navrch. 

I kdybychom se bavili o předpis +10%, tak to není o rychlosti ale o stylu jízdy. Zkus si se spalovákem vyrazit hned u tabule konec obce na 99 dupnutím na plyn a pak před cedulí obce skočit na brzdy. To na spotřebě poznáš.

Odesláno (upraveno)

Domluvené dopředu jsi nic neměl, auto sis tam píchnul a prostě odjel bez zaplacení... 

A že kradete, je obecně známo. Tady v podzemním parkovišti je nabíjecí stanice, střídají se tam hodně auta. Asi 3m vedle byla servisní zásuvka pro údržbáře garáži. Zcela běžně auta napojena na tuhle zásuvku. Museli ji nejdříve zamknout, klasickou petlicí, když ji někdo rozlomil, tak zásuvku zrušili... Vypínat jističem nešla, rozvaděč kdesi bůhví kde. Bohužel, postavit tam vrátného, který by to hlídal nelze, kamera tam dát zřejmě nešla... 

Upraveno uživatelem minimaxa
Odesláno

@Radovanek Dlouho jsem to tu zase nechával bez povšimnutí, ale jedno otevření a zase bude na dlouho poslední. Jestli chceš někoho přesvědčit o tom, že elektromobilita je spása a nic lepšího není, coč stále pochybuji, tak se vyjadřuj trochu kultivovaně. Viz:

před 23 minutami, Radovanek napsal:

Panebože to už jsme tu probrali 1000x, kde jsi celou dobu spal? A těch uplynulých 10 let rozvoje elektromobility? Takže znovu polopaticky s čísly:

Opět si pleteš životnost a záruku. Běžné dinosauří autodebilky...

...Zemědělské stroje na baterky už dávno jezdí, nákladní doprava také, lodní rovněž. Máš internet,. hledej šmudlo

Na JETE se ptej mého spolužáka Daniela Beneše, proč jsou takoví dementi, že nejezdí na vlastní vyráběné palivo. Prachy na to mají, když si kupovali Iony po milionu za kus na 3 letý operák, později eUP, eGolf, Leaf. Asi to rozkrádání benzínu a nafty bude hodně rozšířené.

Jestli chceš někoho přesvědčit, tak slušně, věcně a bez urážek. Potom možná někoho zlomíš, ale když to tlačíš tím svým stylem, tak jenom odrazuješ a popravdě mě to nebaví ani číst. :papa 

A víš, že to tak jednoduché s těmi paneláky není? :mrk Protože společenství vlastníků nesmí podnikat za účelem zisku. Což fotovoltaika na střeše je a bude. A řeči, že si vyrobenou energii můžou spotřebovávat, co když není odběr. Baterky? Už vidím, jak v takovém domě o x bytech, kde se lidé nedomluví ani na úklidu, se domluví na fotovoltaice, uložišti a já nevím jakých ještě elektro věcech. Už barák o šesti bytech je kolikrát problém.

A kde se ty baterky v zemědělství používají? Trochu se o agro techniku zajímám a tak, kde a v jakém odvětví se používá bateriový pohon? :myslim A nepiš mi, že mám internet. ;)

Odesláno
před 24 minutami, Radovanek napsal:

I kdybychom se bavili o předpis +10%, tak to není o rychlosti ale o stylu jízdy. Zkus si se spalovákem vyrazit hned u tabule konec obce na 99 dupnutím na plyn a pak před cedulí obce skočit na brzdy. To na spotřebě poznáš.

Kde budeš za cedulí skákat na plyn a před na brzdy na dálnici HK/Praha, Poděbrady,Jc, Vrchlabí, vše noc,takže ještě bezproblémový provoz. To samé o zkušenosti s El,nám říká i chlap co k nám na firmu jezdí jako kontrolor dodavatelů, také z MB ,když někam jedu,tak se musím podvolit autu abych dojel ,dovolenou  cestu plánovat podle nabíječek,ale on to má služební.

Odesláno (upraveno)
Před hodinou, Radovanek napsal:

Normálka. Koncern VW. Elektromobily obecně neumí. Prostě to žere i trávu u cesty, těžké to je jako prase a nemá přední kufr v čumáku jako kráva. Moje vlastní zkušenost, 10 dní rodinné dovolené ve 4 lidech s bagáží Ústí nad Labem, Ostrava, pobyt Krkonoše,  Ostrava, Praha. Záleží, jak tomu nakládá a jak s tím umí jezdit. Pokud to honí přes 150, může to klidně brát 35 kWh/100 km. Pokud rekuperuje motorem a nejezdí brzda plyn i okresky a město, klidně bude s 2,3 tuny autem na 22 kWh. Předpokládám, že nabíjí na výkonech 50 kW (Kaufland větší nemá) Jičín a 75 kW Nehvizdy PRE, tak do toho docpe 33+38 kWh=71 kWh. Pokud by dojížděl s nulou a vyjížděl s plnou s 80 kWh, pak má spotřebu 151 kWh / 450 km, tedy 34 kWh/100 km. To fakt jezdí jako prase. Dá se s tím s klidem v kombinaci držet na 25 = 320 km dojezd. Tedy myslím u toho normálního, ne coupé, tam je spotřeba vyšší díky pneumatikám a naladění výkonu.

Nepleť do toho normálního,jak to umíš zaonacit,jasně píši o coupé.

Asi by potřeboval tvou školu jízdy,to co máš za roky s El. má on skoro za rok.

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno (upraveno)
Před hodinou, Radovanek napsal:

plus válka (spalovacími prostředky se lépe zabíjí)

Co je tím myšleno :myslim  Tedy myslím vztaženo k té době, kterou popisuješ.... :roker

Upraveno uživatelem Hafity
Odesláno
před 2 hodinami, minimaxa napsal:

Domluvené dopředu jsi nic neměl, auto sis tam píchnul a prostě odjel bez zaplacení... 

A že kradete, je obecně známo. Tady v podzemním parkovišti je nabíjecí stanice, střídají se tam hodně auta. Asi 3m vedle byla servisní zásuvka pro údržbáře garáži. Zcela běžně auta napojena na tuhle zásuvku. Museli ji nejdříve zamknout, klasickou petlicí, když ji někdo rozlomil, tak zásuvku zrušili... Vypínat jističem nešla, rozvaděč kdesi bůhví kde. Bohužel, postavit tam vrátného, který by to hlídal nelze, kamera tam dát zřejmě nešla... 

Tak jasně, nehlásil jsem se předem na sraz, nepsal druh vozidla, nedopisoval že potřebuji nabíjet, neplatil za sraz, po celou dobu vykrádal chatky, stany a přívěsy a přes noc i kasu restaurace. 🤣 Co máš za problém, že mne a ostatní majitele elektrovozidel nazýváš zloději?

Odesláno
před 2 hodinami, Milan+ napsal:

Nepleť do toho normálního,jak to umíš zaonacit,jasně píši o coupé.

Asi by potřeboval tvou školu jízdy,to co máš za roky s El. má on skoro za rok.

Já o voze, ty o koze. Nájezd a umění ovládat EV je něco zcela jiného. Jinak jsem rád, že někdo v autě spí i močí  a za rok udělá zhruba 150 tis. km. 600 každý pracovní den. Chudák.

Odesláno
před 2 hodinami, radim.1008 napsal:

@Radovanek Dlouho jsem to tu zase nechával bez povšimnutí, ale jedno otevření a zase bude na dlouho poslední. Jestli chceš někoho přesvědčit o tom, že elektromobilita je spása a nic lepšího není, coč stále pochybuji, tak se vyjadřuj trochu kultivovaně. Viz:

Jestli chceš někoho přesvědčit, tak slušně, věcně a bez urážek. Potom možná někoho zlomíš, ale když to tlačíš tím svým stylem, tak jenom odrazuješ a popravdě mě to nebaví ani číst. :papa 

A víš, že to tak jednoduché s těmi paneláky není? :mrk Protože společenství vlastníků nesmí podnikat za účelem zisku. Což fotovoltaika na střeše je a bude. A řeči, že si vyrobenou energii můžou spotřebovávat, co když není odběr. Baterky? Už vidím, jak v takovém domě o x bytech, kde se lidé nedomluví ani na úklidu, se domluví na fotovoltaice, uložišti a já nevím jakých ještě elektro věcech. Už barák o šesti bytech je kolikrát problém.

A kde se ty baterky v zemědělství používají? Trochu se o agro techniku zajímám a tak, kde a v jakém odvětví se používá bateriový pohon? :myslim A nepiš mi, že mám internet. ;)

Nemohu za to, že vždycky přijde někdo - předchozími 212 stránkami diskuse nepolíbený - a začne tady tahat rozumy z Blesku Plesku, TV zas a znova a dalších švárů typu vímecoforum.cz.

Pojem dinosauří autodebilka používám běžně. Přesně popisuje stav těch korporátů. nejprve vezmou miliardy eur z peněz daňových poplatníků na čistější mobilitu a pak se ukáže, že jenom podvádějí. Dieselgate a Německo. Vše viz web.

Divil by jsi se, co všechno společenství může, když chce. A nehledá, proč to nejde.Jak to obvykle v této zemi rádi dělají všichni, vlastníky jednotek počínaje. A jak šikovně je nastavena energetickou lobby legislativa, aby to občas fakt nešlo. Probírali jsme na konferenci v Olomouci v květnu s vicepremiérem Jurečkou. Možná se něco pohne, pokud to Fialka nepohnojí.

Hledej šmudlo je oblíbená vtipná hláška z filmu Vypuštěný a rozpuštěný a škoda, že neznáte klasiku. 

A zemědělství? Aktuálně se rozjíždí agrivoltaika. Po Eu a snad i u nás. Takže elektrické pohony rázem mají palivo přímo na poli. Když i John Deere si s tím zahrával už před 3 lety, změna je na cestě. O autonomii díky GPS nemluvě. I CASE to zkoušel už před 6 lety. zatím se to dělá v malém, ostatně před nedávnem by nám akumulátorovoá sekačka na trávu přišla nemožná, dnes si koupíš klidně BEV rider. Robotické sekačky jsou všechny bateriové, část těch větších má i solární panel. Nedávno vymoženost, dnes za 6-15 tisíc dostupné každému. Internet máš.

Odesláno
před 1 hodinou, Hafity napsal:

Co je tím myšleno :myslim  Tedy myslím vztaženo k té době, kterou popisuješ.... :roker

Tak zkus s tehdejšími olověnými bateriemi jezdit tankem, lítat letadlem atp.. Jediné, kde nevadila hmotnost a rozměr, byly lodě a zejména ponorky. Spalovací mobilitou získala válečná mašinerie jednoduše, na zádech koně či mezka v bandasce, opakovaně dopravitelnou energii pro vozidla na bojiště. 

Odesláno
před 13 minutami, Radovanek napsal:

Nemohu za to, že vždycky přijde někdo - předchozími 212 stránkami diskuse nepolíbený - a začne tady tahat rozumy z Blesku Plesku, TV zas a znova a dalších švárů typu vímecoforum.cz.

Pojem dinosauří autodebilka používám běžně. Přesně popisuje stav těch korporátů. nejprve vezmou miliardy eur z peněz daňových poplatníků na čistější mobilitu a pak se ukáže, že jenom podvádějí. Dieselgate a Německo. Vše viz web.

Divil by jsi se, co všechno společenství může, když chce. A nehledá, proč to nejde.Jak to obvykle v této zemi rádi dělají všichni, vlastníky jednotek počínaje. A jak šikovně je nastavena energetickou lobby legislativa, aby to občas fakt nešlo. Probírali jsme na konferenci v Olomouci v květnu s vicepremiérem Jurečkou. Možná se něco pohne, pokud to Fialka nepohnojí.

Hledej šmudlo je oblíbená vtipná hláška z filmu Vypuštěný a rozpuštěný a škoda, že neznáte klasiku. 

A zemědělství? Aktuálně se rozjíždí agrivoltaika. Po Eu a snad i u nás. Takže elektrické pohony rázem mají palivo přímo na poli. Když i John Deere si s tím zahrával už před 3 lety, změna je na cestě. O autonomii díky GPS nemluvě. I CASE to zkoušel už před 6 lety. zatím se to dělá v malém, ostatně před nedávnem by nám akumulátorovoá sekačka na trávu přišla nemožná, dnes si koupíš klidně BEV rider. Robotické sekačky jsou všechny bateriové, část těch větších má i solární panel. Nedávno vymoženost, dnes za 6-15 tisíc dostupné každému. Internet máš.

Ukaž mi kvalitní robotickou sekačku do těch 15kc

Odesláno
před 42 minutami, Radovanek napsal:

Já o voze, ty o koze. Nájezd a umění ovládat EV je něco zcela jiného. Jinak jsem rád, že někdo v autě spí i močí  a za rok udělá zhruba 150 tis. km. 600 každý pracovní den. Chudák.

Asi jsi nepochopil,že oni ty kilometry musejí vyzkoušet pro vás fanatiky,co takhle blbnete. Ale on si i zatopí a nikam nemusí dávat foto jak sedí v autě v kulichu a zimní bundě.

Odesláno
V 10. 6. 2022 at 18:55, Radovanek napsal:

obvykle výkony 2-3 kW, takže za hodinu odeberou tolik, co elektrická trouba při pečení masa nebo bábovky

Takže trouba při pečení (horní+spodní těleso+horkovzduch 180st.C ) spotřebovala za dvě hodiny 1.67kWh. Můžeš sem tedy dodat data z pomalého nabíjení EV?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...