Fruktis Odesláno 17. březen 2023 Odesláno 17. březen 2023 Mě to jako extra tragédie nepřijde,když vynechán nekvalitní Teslu. Pořád je to stroj,relativně nový a tak se porouchava. Problém s baterkou mají stejný jako spalovací. No a brzdy...tam bych to přičetl setrive jízdě...něco jako když se nepoužívá ručka u 307,taky to zatuhne a dělá to neplechu. Taky možná obava se pokusit odstranit závadu na místě vlastními silami. Přeci jen u spalovaku,zavoláte známému a ten si vás odtáhne do svého servisu. A v článku mi teda chybí tabulka nebo odkaz na zdroj z čeho čerpají ať se můžu podívat.ono ne vždy si novináři cucaji správně. Takže se statistikou opatrně,přeci je to jen přesně sčítání nepřesných čísel:) Citovat
sitler Odesláno 17. březen 2023 Odesláno 17. březen 2023 Vzhledem k tomu ze ta data od ADAC jsou i pro hybridy bez rozliseni typu hybridu, tak velmi tezko z toho neco usuzovat. SPousta hybridu je vlastne hlavne spalovak a k tomu kousek elektra pro lepsi ucinnost. Citovat
BubakGS Odesláno 20. březen 2023 Odesláno 20. březen 2023 Neco z me zahradky souvisejici s materialovou fyzikou... Solid State baterie ... technologie je to sice zajimava, bohuzel zatim nepouzitelna.... Citovat
Péťa Odesláno 25. březen 2023 Odesláno 25. březen 2023 Nepřepočítával jsem to po novinářích, budu jim výjimečně věřit Náklady na elektro: 4003,- Kč, náklady na naftu: 3665,- Kč Plus dvě hodiny navíc na nabíječkách a pochopitelně pořizovací hodnota auta. https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/kolik-stoji-cesta-do-chorvatska-spotreba-elektrickeho-merced/r~88d34c72ca3511edba63ac1f6b220ee8/ Citovat
sitler Odesláno 25. březen 2023 Odesláno 25. březen 2023 Radovanek ti to vysvetli, ze novinari jsou paka a pouzivali to spatne. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Dave_k Odesláno 25. březen 2023 Odesláno 25. březen 2023 (upraveno) @Péťa To zase není takovej rozdíl (10%) u takový cesty, kde používáš drahý rychlonabíječky. Při používání doma už nabíjíš ze svý zásuvky za mnohem menší peníz. Ale to je jen spotřeba. Pokud porovnáš testovaný EQB 228k s GLB 224k tak rozdíl v ceně necelejch 300k (25%) ve prospěch spalováku (bral jsem bez toho jaká výbava navíc). Ale nevím, nevím jestli by to GLB 250 jelo průměrně za 6l jak dávají jako porovnání. Upraveno 26. březen 2023 uživatelem Dave_k Péťa a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 Doma můžou nabíjet jenom Ti, co bydlí ve svém baráku a to není ani zdaleka většina. Naopak většina lidí bydlí v bytových domech a Ti si ze své zásuvky elektrodebilní krám nedotlučou i kdyby jim tisíc Radovánků tvrdilo že jo. Pro mě je a ještě dlouho bude jediným rozumným řešením "zlatá nafta" - elektropikslu ať si koupí kdo po ní touží, ale ať k jejímu pořízení zbytek světa nenutí. Radovanek, Djzaza a radim.1008 ohodnotil 2 1 Citovat
Radovanek Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 V ČR je přes 2.3 miliony rodinných domků. I kdyby v nich v průměru bydlelo jen 2,5 člověka, je to 5,75 mil. občanů z 10,.7 milionu v ČR. Takže 2-3 miliony aut (RD může mít 1-2 auta) z 6,2 milionu registrovaných osobních aut má už dnes, tady a teď, kde parkovat i nabíjet, v klidu, pomalu, výkony 2-11 kW, přes den i přes noc. Zároveň tito všichni v RD mohou mít FVE, baterii, bojler na vodu a třeba i tepelné čerpadlo. Tedy samovýrobci paliva. Počet zaměstnanců je skoro 5,2 milionu, drtivá většina z nich může na parkovišti zaměstnavatele, kde stojí obvykle 8,5 hodiny, nabíjet, a to z FVE na objektech zaměstnavatele nebo nově zakrytých parkovišť. Co se ceny nabíjení týče, nejlevněji je to dnes z vlastní FVE, zhruba od 2 do 4 Kč/1 kWh, podle amortizace FVE. Tedy auto se spotřebou 15 kWh/100 km jezdí za 30-60 Kč/100 km, tedy 1-2litry levného benzínu. Pak je tu pomalé 22 kW u Kauflandu (AC 5,90 Kč/kWh vč.DPH) nebo pomalé či rychlé u Lidlu (AC 5,90 Kč/kWh nebo DC 6,90 Kč/kWh vč.DPH, výkon 22-43 AC a 50 kW DC). Tedy 88,50-103,50 Kč/100 km, zhruba 3 litry benzínu. Nabíjení zdarma nebo v ceně něčeho také existuje, ale již méně. Nabíjení z oligopolu ČEZ, EON, PRE (zvláště jednorázově pro neregistované) je zlodějna, o tom žádná, jde o kartel, úřady nekonají. Drtivá většina přitom stojí jen díky dotacím. Celoevropská Ionity největších ropáckých autodebilek je úplná tragédie, opět zde byly 25% dotace. Co jim slouží ke cti je, že k novým BEV dávají karty dané značky, akcionáře Ionity, kdy jsou ceny klidně jen 6-8 Kč / 1 kWh vč.DPH, oproti 21,- Kč. sitler, Djzaza, Medvěd a 1 další ohodnotil 1 3 Citovat
radim.1008 Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 Ono se pěkně mluví, že průměr atd. Ale realita je poněkud jinde a velmi odtržená od těchto nápadů napsaných v prvních dvou odstavcích. Zelený fanatismus bují, viz ten nápad povinně zateplit všechny budovy vyjma těch, co jsou prohlášené za památky. Zase úředník odtržený od reálného života. Medvěd, pavelu96, Péťa a 2 další ohodnotil 4 1 Citovat
Radovanek Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 Možná by nebylo od věci srovnat si pojmy, pojem a průjem není totéž. To nejsou žádné nápady, to je suchá vládní statistika. Prostě ty nevyužité rezervy tady byly, jsou a budou a ne že ne. Zateplení stávajících budov je také obrovská rezerva. Platit dnes ty tisíce škol od školek po univerzity za energie a nebýt zatepleny, obce a kraje se z toho podělají. O sídlištích nemluvě. Stále platí, že 60% energií v budovách spolkne vytápění a ohřev vody. Obojí je již dávno řešitelné v desítkách procent úspor. Nejlevnější energie je ta, co nemusela být vyrobena. Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Dave_k Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 K tomu můžu dodat jen to, když jsme teď dělali nějaký úpravy na topení v kasárnách a bavili se s člověkem co to má na starosti a on nám řekl jak se věci mají tak mi tyhle nařízení přijdou strašně úsměvný. Ve státním platí pořekadlo "kážou vodu a sami pijou víno". Medvěd ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 (upraveno) Před hodinou, Radovanek napsal: Počet zaměstnanců je skoro 5,2 milionu, drtivá většina z nich může na parkovišti zaměstnavatele, kde stojí obvykle 8,5 hodiny, nabíjet, a to z FVE na objektech zaměstnavatele nebo nově zakrytých parkovišť. Zcela nepokrytě a sprostě lžeš. Naprosto svinsky a účelově. Jsi lhář, manipulátor a fanatik. Upraveno 26. březen 2023 uživatelem sitler Djzaza, Hafity, Medvěd a 2 další ohodnotil 4 1 Citovat
Kloub Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 Radovanek Ty to vidíš moc růžově, většina v RD muže nějakým způsobem doma nabíjet auto ale jsou i takové domy které nemají garáž a parkují auto naproti přes hlavní silnici, mám si přes cestu natáhnout kabel? Parkoviště je obecní tzn. Obec nepovolí nějakou přípojku skrz dvě auta co tam parkuji. Normální lidé kteří jsou rádi že vyžijí ze svého normálního platu nejsou schopni zainvestovat do fotovoltaiky a následně si koupit nové el. Auto, provozují ojetinu aby mohli dojíždět nějak do práce…. další věc je ze bych chtěl vidět zaměstnavatele kteří budou ochotni každému zaměstnanci poskytnou zásuvku na nabíjení vozidla, u nás v práci jsme rádi ze najdeme vůbec nějaké parkovací stání a to ještě placené kde stojíš různě zaparkovany po městě… nechápu když dojedeš do větší firmy např. Barum kde ti stojí na různých parkovištích třeba 1000 aut jak každý bude mít možnost si i nabít el. auto… A vůbec nechápu jak chcou zajistit dobíjení auto někde na sídlišti kde jsi rad ze najdeš vůbec nějaké místo na parkování běžného vozidla? Sám mám doma teslu i normální spalovaky a mám ten názor že takové vozidla by měly být je pro ty kteří to opravdu chtějí a mají možnost to i nějak rozumět provozovat a nabijet. Nehledně na to ze když tesla stojí bez nabíječky přes noc v zimě tak ti dokáže vycucnout třeba 8% baterie jen tak skrze vyhřívání baterie takze cely víkend nikam nepojedeš a auto ti žere energii kterou potom musíš dobíjet a platit. Soláry a el. Auta mi připadají jako velké lobby kdy se lidem něco cpe a ani to není potřeba . ”uměle” navýšení cen elektřiny, rekordní zisky cezu, stát v budoucnu bude mít malé zisky z ropy a někdo to bude muset zaplatit i ti kteří auto ani nemají…. radim.1008, Djzaza, BubakGS a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Péťa Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 Fandím elektromobilitě. Opravdu hodně. Těším se, až jednou budu mít malý baterkáč na dojíždění do zaměstnání, nejlépe dva - jedno ještě pro partnerku, také na dojíždění do zaměstnání. Ale... Bydlím v RD s fotovoltaikou. Přesto je pro nabíjení auta nevyužitelná, protože ve dne, kdy svítí slunce, tak auto stojí před zaměstnáním. A pořizovat mnohonásobně větší baterky k FVE je nereálné (cena, životnost). Většina zaměstnavatelů parkoviště pro zaměstnance nemá, to mají jen haly v průmyslových zónách. radim.1008, BubakGS, rhinos a 1 další ohodnotil 4 Citovat
rhinos Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 Teda ten elektrodemagog nikdy nezklame. Omlouvám se všem ostatním za hodnocení Radovanka Pracuji v relativně progresivní strojírenské firmě. Máme zhruba 1000 zaměstnanců ,kde nějakých 25% je na stavbách po celém světě. Můžeme parkovat na oficiálním parkovišti firmy ,kde se ale nevejdou všichni. Pak na zpevněných plochách okolo firmy. Ale že by nám zaměstnavatel postavil kryté parkoviště A ano máme u firmy nabíječku...respektivě dvě ,kde pernamentně stojí dvě firemní elektroauta od Škody. Firma řeší jiné pro běh důležité věci než ,že budou zaměstnanci jezdit do firmy elektroauty. Na druhou stranu mě tahle technologie příjde zajímavá ,když to bude dávat smysl. Nejen ekonomicky ,ale hlavně v tom že se eauto bude můj sluha. Zatím to je spíše tak ,že je to naopak. No a taky firma kde já pracuju dodává klíčovou technologii do elektráren. Takže když to bude fungovat tak je to výhodné i pro mě. A v neposlední řadě ekologie. Jak se ukazuje je to slušně řečeno nesmysl. Viz potencionální továrna na baterky kousek ode mě v Líních. Když pak člověk slyší co vše pro běh této továrny musí být tak si říká ,kde je ta ekologie Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 Před hodinou, Radovanek napsal: Možná by nebylo od věci srovnat si pojmy, pojem a průjem není totéž. To nejsou žádné nápady, to je suchá vládní statistika. Prostě ty nevyužité rezervy tady byly, jsou a budou a ne že ne. Zateplení stávajících budov je také obrovská rezerva. Platit dnes ty tisíce škol od školek po univerzity za energie a nebýt zatepleny, obce a kraje se z toho podělají. O sídlištích nemluvě. Stále platí, že 60% energií v budovách spolkne vytápění a ohřev vody. Obojí je již dávno řešitelné v desítkách procent úspor. Nejlevnější energie je ta, co nemusela být vyrobena. Radovánku - nemám Tě rád a velice nerad s Tebou komunikuju, ale zkusím to ... Toto je obrázek domu, v kterém najdeš i Medvědí brdloch - cca od okna nad freskou "U LIPOVÉ RATOLESTI" vpravo přes arkýř až k šedivému domu po pravé straně. Jistě při své příslovečné inteligenci vidíš, že celá fasáda jest poměrně členitá a má na sobě několik fresek. A teď chci slyšet tu pohádku o tom, jak si mám barák zateplit a můžeš připojit i tu o tom, jak si mám zajistit (a samozřejmě i zaplatit) výměnu oken, když jenom na lakování oken a rámů spojené s opálením, vytmelením, konzervací a výměnou skel máme odhad cca 150 - 180 000 Kč Citovat
sitler Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 @Medvěd jezis ty s tim nadelas. Proste to omlatis a prsknes na to dvacitku polystyren. Nejaky serepeticky na fasade se dneska stejne nenosej, tak to muze bejt hladky, maximalne ve dvoubarevny fasade. A okna to samy. Plastaky trojskla a ses v klidu.Normalne z katalogu, na nejaky historicky cleneni oken se*e pes. Citovat
Medvěd Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 (upraveno) Sitler a) tentokrát chápu Tvůj humor b) i kdybych náhodou nechápal, tak v tom bytě bydlím i pro jeho jednoznačnou prvorepublikovou atmosféru c) kdybych snad chtěl jít Tebou doporučenou cestou, tak by mi památkáři buď napařili takovou pokutu, že bych jí asi jen tak nerozdejchal (poprávu) nebo by mi tu cestu pod drn zkrátili exemplární popravou zastřelením u vchodových dveří Upraveno 26. březen 2023 uživatelem Medvěd radim.1008, Milan+ a sitler ohodnotil 3 Citovat
Radovanek Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 před 2 hodinami, sitler napsal: Zcela nepokrytě a sprostě lžeš. Naprosto svinsky a účelově. Jsi lhář, manipulátor a fanatik. Nápodobně. Musí to být hrozná schíza, nevěřit ani obyčejné vládní statistice jako počet obyvatel nebo RD Citovat
sitler Odesláno 26. březen 2023 Odesláno 26. březen 2023 (upraveno) @Radovanek hele ty ulhance. z jake presne statistiky cerpas, ze naprosta vetsina z 5.3 milionu zamestnancu ma moznost pri parkovani v praci nabijet z FVE zamestnavatele. Takze mas 2 moznosti: uznej ze jsi lhar, nebo to vyvrat dolozitelnym zdrojem. Predpokladam, ze to dolozit nemuzes, protoze to proste neni pravda. tedy te budu stale oslovovat: Ulhany lhari. Upraveno 26. březen 2023 uživatelem sitler Hafity, Medvěd a rhinos ohodnotil 3 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.