Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

já se k článku nijak nevyjádřil🙂
Ale ty jsi začal vytvářet domněnky jen na základě textu v článku😉
A pokud mohu také nějakou domněnku tak požár mohl vzniknout zanedbanou protipožární ochranou a špatným skladováním hořlavého materiálu ,který zapálil nabíjející se etron😉

Odesláno

Použiju tvoje vyjádření "no comment" ;)

P.S. Nevím jak jinak si mám vyložit ten odkaz o požáru v nějakým nákupáku v tomhle vlákně :myslim

• O 2 týdny později...
  • O 2 týdny později...
Odesláno

Dovolím si sem napsat výsledek testu ve věci "dojezdu" mého vozu vybaveného LPG. Zkusil jsem z osobní zvědavosti získat alespoň přibližnou odpověď na otázku, jak daleko bych dojel s plným natankováním obou nádrží.

A začalo to po návratu z dovolené na Šumavě, kdy jsem zjišťoval hrubé provozní náklady na dovolenou tím, že jsem doplnil jak benzín, tak LPG. Tedy stav denního tacho "000" a může se měřit, respektive jezdit, dokud motor nezhasne. Nutno podotknout, že většinu cest budu v testu absolvovat v režimu "do práce z práce (25km) + nějaké nákupy + jednou týdně na chalupu (90km) + párkrát do měsíce na brigádu u ČS Shell (~30km)", takže víceméně takový městský kombi provoz, žádné ultra dálkové trasy - tam by byl celkový dojezd jistě o něco zajímavější.

12.9. po návratu z dovolené tedy dotankováno, stav nádrží:
47L LPG (toroidní nádrž 65L, ale vejde se jen 47L)
hlavní nádrž "plná" - co se vešlo do 60L nádrže, N95 obyčejný.

Pár technických dat:
vůz Renault Fluence Exception, r.v. 2011, najeto 73.xxx km, motor 1.6 K4M 81kW, LPG Tartarini
do 24.9. na voze letní pneu z jara 2022, Nexen N'Blue 205/60 R16
od 24.9. na voze nové univerzály SAVA AllWeather 205/60 R16

V období od 13.9. do 2.10. provoz jen na LPG + samozřejmě nějaký benzín na start, než se motor přepne na LPG (cca 40 studených + 10 teplých startů ve zmíněném období).

2.10.    LPG dochází při návratu z chalupy kousek od domu, stav (trasového) počítadla 672 km, LPG vyjeto (47 litrů / 6,72 stokilometrů = 6,99L LPG/km), další provoz na N95. Po zastavení uzavírám dávkovač lubrikantu pro ochranu ventilů. LPG vyjeto úplně "do dna", po manuálním přepnutí vypíná prakticky okamžitě.

22.10.    stav tacho ~1.430 km, při odjezdu na chalupu se rozsvítila kontrolka rezervy, dojezd tuším bude maximálně do 100km.
25.10.    stav tacho 1.514 km = konec experimentu, motor ještě jede, necuká, ale nemám nervy na to ježdění s "hladovým okem". Možná bych najel ještě 30km, 50km nebo možná jen 5km, to už nehraje takovou roli. Auto zvládlo 1500 km v kombi provozu. Palubní počítač ukazuje průměrnou spotřebu 6,6L/100km (ale myslím, že trochu kecá).

Hrubé náklady:

47L LPG za 822,50 Kč (17,50Kč/L) na 672 km, průměr 1,23 Kč/km + lubrikace ventilů = 1,33 Kč/km celkem.

vyjeto 58L N95, tankováno u Globusu za 2.230,- (38,50Kč/L) na 842 km, průměr 2,65Kč/km

Celkem všechno palivo a lubrikant (LPG GasLube) za 3.123,- Kč na 1.514 km = průměr 2,07Kč/km

Auto jsem koupil ojeté, sedm let staré (přelom 2018/19) s najetými 42tkm. Cena nového včetně LPG přestavby byla tehdy cca 332.000 Kč.

Provoz na LPG má svá pro i proti, nicméně zatím - díky přijatelné ceně, jsem za tuto alternativu celkem rád.

Hezký podzim, přátelé!

• O 4 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Mno, ja bych s tim boomem solaru byl taky opatrny....  https://komoraplus.cz/2022/11/22/plnou-parou-vpred-spatnym-smerem/

.......Průměrná solární elektrárna potřebuje více než 2,5 MWh počáteční energie na 1 kW instalovaného výkonu (křemík, sklo, střídače, rámy…). Je to hodně, ale je to výrazně méně než před pár lety, kdy to bylo 4MWh/kW. V solární energetice vládne učící se křivka a inovace, to jsou úspory materiálu a lepší účinnost. Každopádně taková solární elektrárna bude v Evropě vyrábět elektřinu rok a půl až několik let, než vyrobí tolik energie, kolik bylo nutno spotřebovat na její výrobu. Znamená to, že zvýšení produkce celosvětové energie o 1 % prostřednictvím solárních elektráren v roce X spotřebuje 1-4 % celosvětové energie v roce X-1. Jinými slovy, energetický přechod na obnovitelné zdroje je výrazně snazší, když máme přebytek energie. A to my nemáme, mimo jiné díky podinvestování energetického sektoru, podinvestování energetické efektivity a podinvestování ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou. Takže vlastně nám pomáhá, že svůj evropský problém (včetně emisí CO2) exportujeme do Číny, která je dominantním producentem solárních panelů.

Upraveno uživatelem Péťa
Upraven odkaz, aby v něm nebyly reklamy
  • O 3 týdny později...
Odesláno

AutoŽivě: Kdo si koupil elektromobil, bude litovat: Plány EU se obrátili o 360°, majitelé ani netušili, že je to postihne.
https://www.autozive.cz/emisni-normy-eu-elektromobily/

Víc než obsah článku mě zaujaly plány EU otočené o 360° - chápal bych, kdyby se otočily o 180°, ale takhle jsou pořád stejné... :myslim:aut

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...