Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Tady pohled z druhé strany :-)

Je to teda premium ale ja to vidim...tak nevim...
Tak par vypichnuti z clanku:

Zatímco kolegové v elektromobilu si libují, jak pomalu se auto při jízdě po dálnici ověšené značkami snižujícími rychlost na stovku vybíjí, my bychom rádi jeli pěkně po staru sto třicet a ten litr nafty na sto navíc rádi obětovali.

Abychom si rozuměli – nehledíme přes prsty na ty, kteří chtějí zažít elektrodobrodružství, praktikovat nabíječkový geocaching, pravidelně svačit (a důkladně žvýkat, aby to trvalo déle) a šetřit klimatizaci nebo topení ve jménu dojezdu. Jen nám prostě přijde lepší procházet se místo dálničního parkoviště po liduprázdném náměstí svatého Marka. A místo nervózního hypnotizování ukazatele stavu nabití raději hledět na pec ve skvělé benátské pizzerii, kde se peče luxusní margherita.

Na naftu jsme dojeli k moři. A bylo to super, jako vždycky
Nepořídili jsme si žádné tankovací čipy a neměli žádný itinerář. Nesledovali jsme ekotipy a nerekuperovali.

Je to zkrátka jen připomínka toho, jak donedávna bylo „normální“ cestovat. Že cesta do Itálie se nemusí plánovat jako vylodění v Normandii.

A já s tím souhlasím...no jo jsem REBEL 😉

Odesláno

Poradíte jak naplánovat trasu elektromobilem do Chorvatska? Zkoušel jste to někdo?

https://abetterrouteplanner.com/  Daniel Hadroušek - Akorát jsem v Itálii a jel jsem normálně přes navigaci v Enyaqu. Maximálně si člověk ověří trasu přes ABRP a nabíječky přes PlugShare.

Ondra Severin - Teslou krásné přes Superchargery - Liezen, Maribor, Karlovac, Split.

Tomáš Gabriel Vincent - Audi etron 12h.

Tomáš Petlach - Jeli jsme před týdne z CZ do HR a to BMW i3 94 Ah a jde to. PlugShare je na cestu nej.

Martin Hocek - Dve moznosti: napisu na iphone kam chci ject a sdilim do Tesly a nebo v Tesle napisu kam chci ject a jedu.

Pavel Koníř - Jinak v Chorvatsku jsou nabilječky ELEN skoro na každé pumpě na dálnici a jsou zdarma.

Odesláno

A to je ono, mít na všechno nějakou aplikaci. Mě se tohle příčí. Proč bych musel mít něco, co nechci. Přijde mi, že za chvíli bude aplikace i na otevření záchodového prkénka. :roll

Nejsem proti e vozům. Ve městě a v příměstském provozu a rozvozu kurýrních služeb mají dle mě smysl. Ale neumím si představit, že jedu s rodinou s malým dítětem např. do Chorvatska a místo užívání si cesty sleduji dojezd, kam až dojedu a tam potom trávím X desítek minut s nevrlým juniorem, který chce být už u vody. A nedejbože, když nemám dojezd a nabíječka je obsažená. Zatímco u benzínové pumpy natankuji a za 5minut jsem pryč. 

Jak píšu výše, např do práce a do školky by se mi to možná i líbilo. Auto velikosti P208. 2km z domu do školky, 8km do práce a odpoledne zpět. Sem tam zpátky 6km do města na nákup. A teď se probereme a přiznáme si, kdo na to má a dosáhne... :myslim

Odesláno

Radime - ale tohle jsme tu přece Radovánkovi psali už nesčetněkrát a on to buď nechce slyšet nebo je ve svém nadšení tak nekritický, že to prostě nehodlá přijmout.

Já se tu prezentuju jako jednoznačný odpůrce elektro***ity, ale i já dokážu pochopit, že jsou situace, kdy ta elektroprskavka může být vyhovující (poskakování kolem komína, rozvozové firmy s nájezdem do 100 km / den jako je pošta, rohlík, PPL apod.), ale pro běžnýho uživatele bydlícího v činžáku a jezdícího převážně na dlouhé trasy to prostě zatím řešení fakt není. Co mě rozohňuje ve spojení s elektrošílenstvím ve městech jsou ty nesmyslné výhody spojené s parkováním grátis (a vůbec se kupodivu nemusí řešit, zda to auto tam zahodil místňák nebo kdokoli, páč se mu to prostě zrovna hodilo - což se týká i těch autopůjčoven, co nabízí tzv. sdílená auta = najednou nevadí ani kolony, páč X těch, co si takovou káru půjčí, by své nevytáhlo a jeli sockou), budování nabíjecích stojanů na místech, kde ještě včera bylo parkovací místo a to všechno i z mých peněz. Litr benzínu / nafty je zatížen všude po Evropě citelnou daní, z elektrostojanů se ještě nějakou dobu bude sosat grátis nebo za levno - co až těch elektrik bude v provozu tolik, že se jim postupně budou všechny tyhle "výhody" rušit?

Odesláno

Dokud nebyly pumpy na každém rohu (máme jich v přepočtu na občana dvojnásobek třeba ve srovnání s Německem) a skoro všechny nonstop, řešili jsme dojezdy i u spalováků. A vozili i kanystry. Elektromobilita je v začátcích (sériové vozy prakticky veřejnosti v autosalonech dostupné něco přes 6 let), přesto už je cestování naprosto v pohodě. Pokud ovšem máte skutečný elektromobil. Protože ten má velkou palubní nabíječku (11-22 kW), velkou baterku (60+ kWh), velký dojezd (400+ km) a perfektní infotaiment, co rovnou nabízí kde po cestě nabíjet nejrychleji, nejlevněji a nejefektivněji v poměru počet kWh/čas s ohledem na stav baterie. Koupíte i u nás, umí to samozřejmě Tesly, dále Korejci Kia a Hyundai, pomalu se začínají učit Němci, jejich SW jsou ale nejslabší. Včetně škodováckého. PSA a Opel nic moc a taky jejich unifikovaná většinová baterka s využitelnou kapacitou 45 kWh je odsuzuje k městskému provozu nebo častému nabíjení.

Sítě nabíjecích míst se budují. probíhá konkurenční boj o obsazení zajímavých míst s rezervou na rozšíření. Proto tolik apek a poskytovatelů. Sjednocují se a dokonce je kupují ropné koncerny. Shell koupil Ubitricity , British Petrol zase Charegemaster. OMV vstoupil do Smatrics a Shell koupil New Motion . 

Konektory už se sjednotily na zásuvky 230V 16A, 400V 16A, 400V 32A, Mennekes zásuvky a kabely se zástrčkou a pak rychlonabíjecí CCS Combo a CHAdeMO kabely se zástrčkou.

V podstatě se nyní Evropa snaží dohnat Teslu a jejich Superchargery (nabíjení na cestách výkony 125-350 kW) a Destination chargery (nabíjení v cíli a na místech dlouhých zastávek 22 kW). Klasicky s dotacemi, takže evropské automobilky dostaly podporu od EU na síť Ionity, která má na dálkových trasách nabídnout vysoké nabíjecí výkony až 350 kW . Kromě německých automobilek a Fordu se připojil do konsorcia i Hyundai.

Výhody pro elektrovozy jsou logické, zejména města se snaží snížit hluk, prach a zplodiny v ulicích. Rušit se určitě postupně budou. Prozatím se zpřísňuje ve stylu kdysi měly výhody pro elektromobily i hybridy i pluginhybridy, dnes už jen sem tam pluginhybridy.

Odesláno (upraveno)

Tak on se ten dojezd za komára neřešil ani tak kvůli malý nádrži (mám pocit, že 400 km na nádrž dalo v 80 letech snad každý auto), ale proto, že za socíku drtivá většina čerpaček zavřela nejpozději ve 20 hodin a do 6ti ráno jsi měl smůlu. 

Jinak souhlas s tím, že v současné době je u nás fakt pump snad l násobně víc než v okolních státech. Nejlépe je to vidět na dálnicích - u nás v průměru cca co 30 km, venku klidně i dvojnásobek 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno
před 56 minutami, sitler napsal:

jiste... vsuchni jsme radi, ze to z nasich kapes mohutne dotujeme. Fakt dik.

Tak poprosím o seznam dotací pro elektromobilitu versus seznam dotací pro spalováky. A hned Ti pomohu - z českých peněz kulové. Z peněz EU (ČR je čistý příjemce, dostává více peněz, než posílá do Brusele) elektromobilita pár stovek milionů jako spolufinancování na 4 programy dotací na pořízení vozidel a nabíječek pro firmy mimo prahu a obce. Proto je tak složité ji dostat a musíš k tomu mít projekt bratru za pár desítek tisíc od dotační agentury. Pár stovek milionů celkem za 5 let pro stavitele nabíjecích sítí, bavíme se prakticky jen ČEZ, EON a PRE, opět vše dotace z EU a jako spolufinancování. A teď si vezmeme ty spalováky, třeba jen Hyundai a jen na jedinou fabriku v Nošovicích 5 miliard z tvé kapsy. Nebudeme počítat satelity min. 15 dodavatelů kolem (Mobis, Hysco, Sungwo hitech............ ) a po celé ČR, to jsou další miliardy. TPCA a Škoda to samé, jen ve větším. Tak co tam máš dále na téma dotace? 

Odesláno (upraveno)

A z čeho se financují ty bezplatné dobíjení? Z čeho se financuje úleva na parkování, dálniční známky a podobně? To jako elektro nezabírá parkovací místo a neopotřebovává silnici? Aha... Tohle elektru platíme z daní a poplatků my, co jezdíme na spalovaky. Vy cucate nenarokovy výhody a dotace 

Ty investiční pobídky máj firmy napříč obory. To nemá nic společného se spalovacími motory.

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno
před 40 minutami, sitler napsal:

A z čeho se financují ty bezplatné dobíjení? Z čeho se financuje úleva na parkování, dálniční známky a podobně? To jako elektro nezabírá parkovací místo a neopotřebovává silnici? Aha... Tohle elektru platíme z daní a poplatků my, co jezdíme na spalovaky. Vy cucate nenarokovy výhody a dotace 

Ty investiční pobídky máj firmy napříč obory. To nemá nic společného se spalovacími motory.

Bezplatná nabíjení financují soukromé subjekty svým zákazníkům. Lidl, OC Nová Karolina, případně energetiky, ale jen v rámci testovacího provozu (PRE např. cca 1 měsíc). Parkování financují města, mají zájem na čistém vzduchu a snížení hluku. A jsou v ČR aktuálně 4 z 6000 obcí. Dálniční známky jsou fakt pakatel, z těch 10 tis. elektromobilů by si ji koupil málokdo, jen ty moderní s velkým dojezdem. I kdyby to byla půlka, tak se bavíme o necelém milionu korun ročně.. 

Všechny ty investiční pobídky, z nichž většina směřovala do spalovacího automotive, platíme a platili jsme z našich daní. Ať už jsme auto měli nebo ne. A bavíme se o miliardách, respektive vysokých desítkách miliard. Protože můžeš rovnou připočítat dotace na odstranění lagun s vyjetými motorovými oleji nebo očistné práce v Paramu a dalších chemičkách a rafinérkách. Je toho opravdu hodně. A budou to splácet ještě naše děti a jejich děti.

Odesláno (upraveno)

A co akumulátory v elektro povozech...ty jsou ekologické, co? :myslim

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odesláno (upraveno)
před 1 hodinou, Radovanek napsal:

... Dálniční známky jsou fakt pakatel, z těch 10 tis. elektromobilů by si ji koupil málokdo, jen ty moderní s velkým dojezdem. I kdyby to byla půlka, tak se bavíme o necelém milionu korun ročně.. 

Tady se mýlíš. Dálniční známkou jsou osvobozeny i hybridy splňující limit CO2, myslím 50g :myslim Třeba 3008 hybrid s RZ EL. .... Takže těch aut je určitě víc. :myslim

Upraveno uživatelem radim.1008
Odesláno

@Radovanek Zneužiji toto vlákno k dotazu ;) Dělám nové stání na auta a pochopitelně ho budu i elektrifikovat. Zrovna bych chtěl být i připraven na dobíjení elektromobilu. Technicky není problém nic, ale wallbox tam zatím dávat nechci. Stačí, když si natáhnu z rozvaděče samostatný kabel 5 x 2,5 mm (nebo raději silnější?), který ukončím buď zásuvkou a nebo jen v krabičce? Já se přikláním k ukončení v krabičce a případný konec dodělám, až to bude aktuální. Vývoj jde dopředu a tak asi nemá smysl teď něco montovat, co stejně nevyužiji.

Odesláno

@Péťa podle mě to říkáš správně, podstatné je mít natažený odpovídající, nejlépe trochu naddimenzovaný kabel abys v budoucnu nemusel stavebně nic řešit. Ostatní určitě nemá cenu řešit s předstihem. Zatím ne všechno můžeš použít na každý model auta, takže to všechno až podle aktuální situace. 

Odesláno

To Ti poradí nejlépe elektrikář. Udělej to ale jako kdyby jsi tam chtěl mít 3F 400V 32A zásuvku červený pětikolík. I když Ti barák asi utáhne (jistič 3x25A) jen 400V 16A pětikolík. Proč? Protože tím kabelem poteče nabíjení několik hodin, zatímco cirkulárka, pro kterou to baráky většinou měly, jela tak hodinu, či dvě. A normálně to ukonči zásuvkou, a´ať je to použitelné, je to pár stokorun. Mám to stejně. 400V 16A ti dá s přehledem 11 kW výkonu, takže třeba Hyundai Kona 64 kWh baterka (využitelná kapacita) nabiješ za 6 hodin z nuly do plna, na dalších 490 km dojezdu. Pežota s 50 kWh (45 využitelná) za 4 hodiny. Wallbox si pořídíš jen pokud budeš chtít třeba řídit spotřebu v domě, aby měl barák přednost před autem. Protože většinou nabíjím z obyčejné zásuvky 230V 16A, tak jsem to za těch 8 let nikdy nepotřeboval. I když chci plných 3,6 kW výkonu s přikoupeným programovatelným nabíjecím kabelem, ne jen 2,2 s 10A kabelem od výrobce auta co byl k vozu. ten programovatelný kabel jsem si pořídil pro svoje cestování a rychlejší nabíjení přes den. Mohu tak opravdu nabíz z nuly do plna za 4,5 hodiny 16A nebo když si nejsem jistý (viz srazy a kempy) velikostí jističe a co dalšího na něm visí, třeba jen 6A.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...