Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)
Před hodinou, Péťa napsal:

A ještě dodám, že teprve čas ukáže, jestli to byla slepá cesta, či nikoli. Ne my, věrozvěstové :D Ale pochopitelně uznávám, že ten násilný tlak je špatně. Problém je, že je aut mnoho a to se nedá dlouhodobě udržet. Bohužel MHD je méně pohodlné. I když nechápu pražáky (a další obyvatele krajských měst), kteří musí jet autem místo sockou, ta jezdí pořád a doveze nás všude.

Je to pod jejich úroveň, raději budou sedět v autě a čekat v kolonách, než jet rychleji metrem. Co jsem tak sledoval,tak víc jak  80-90% aut jede jedna osoba.

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno (upraveno)
před 31 minutami, Milan+ napsal:

Je to pod jejich úroveň, raději budou sedět v autě a čekat v kolonách, než jet rychleji metrem. Co jsem tak sledoval,tak víc jak  80-90% aut jede jedna osoba.

Je to jejich volba, za kterou si platí a asi pro ní mají i nějaký důvod.
Nikde není psáno, že jezdí-li někde mastná tyč, tak je majiteli osobního auto zakázáno se jím přesunovat.
Jsou situace, kdy je MHD rychlejší než osobní auto, ale určitě ne vždy (dokonce jsem přesvědčený, že pokud je na trase jeden přestup + k tomu třeba dojít nějakou trasu na zastávku a ze zastávky, tak to auto bude většinou rychlejší). Pohodlnější bude IAD vždycky

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

@Medvěd, teď už fakt nemám co napsat. Jasně, může být důvod, proč zrovna autem, ale jsem přesvědčený, že z 80% to je jen "přeci nepojedu sockou". A pak se jen nadává na kolony, smradlavý vzduch a civilizační choroby. Že si to děláme sami, to už nechceme přiznat.

A ano, i já jezdím zbytečně autem, to vím. A proto se i těším na nějaké (pro mě dostupné) elektroprdítko, kterým jednu smradlavou pixlu nahradím. Jen bohužel tam je ta podmínka "pro mě dostupné".

Odesláno
před 32 minutami, Medvěd napsal:

Je to jejich volba, za kterou si platí a asi pro ní mají i nějaký důvod.
Nikde není psáno, že jezdí-li někde mastná tyč, tak je majiteli osobního auto zakázáno se jím přesunovat.
Jsou situace, kdy je MHD rychlejší než osobní auto, ale určitě ne vždy (dokonce jsem přesvědčený, že pokud je na trase jeden přestup + k tomu třeba dojít nějakou trasu na zastávku a ze zastávky, tak to auto bude většinou rychlejší). Pohodlnější bude IAD vždycky

Pokud jsi si všiml,nikde nic o tom,že by to bylo zakázáno nepíši. Je to jejich volba. 

Sám za sebe mohu napsat,když jsem měl pracoviště v Jc ,tak v zimě než abych vyhrnoval vjezd do garáže tak jsem raději vyrazil o půl hoďky dřív a šel pěšky,cca 3,5km.  

Jináč ano,též jsem auto použil. Teď na Paku je to jiné ,ale většinou v autě tři a více.

Odesláno

Ja teda, ikdyz jsem na hlavnim vlakovym koridoru, tak jezdim autem. Proc? Protoze vlak znamena 15min pesky na vlak, vlak cca hodinu, pak presun na tramvaj, tou 20-25 minut a 5-10 minut pesky do prace. Dohromady 1h 45min kdyz vsechno klape, navazuje a jede vcas. Plus jsem vazan tim, jak co jede, tedy na 7 v praci znamena vklak v 5 rano, tzn vstavacka nejpozdeji o pul. V praci do 7 znamena pri stesti vlak v 8, doma ve ctvrt na deset nejdriv. 

Autem to mam od dveri ke dverim 1:10, kdyz je velky provoz, tak 1:20. A neresim jizdni rad. Denne mi to realne usetri minimalne 2 hodiny casu, spis vic. A litani po vsech certech. 

A to jezdim Prelouc-Praha, tzn na hlavni rychlikove trase.

Odesláno

Posledních několik let, co pracuju 4 zastávky MHD od domu, tak do práce taky autem nejezdím. Kdyby se ale něco mělo změnit, zase bych ptemýšlel tak, jako kdysi a tedy: "Jaké + a - pro mě bude mít, když pojedu autem nebo MHD". Jak už jsem psal, mám vyzkoušeno, že mnoho lokalit je IAD prostě dostupnějších časově (o tom, že pohodlněji, není sporu) 

Odesláno

Zial, nie vsetkym sa da MHD ci inou kombinovanou dopravou vyhoviet. z mojho pohladu mozno 50:50.
Pracujem vo firme, ktore sice na hlavnom tahu ako tak je, ale nic tam nestoji, mimo 1 autobusu a miestnej MHD, co je zachadzka, autom 1/2 h tam, 1/2 h spat. Cize neriesim mhd ani nijaky iny komi spoj.
ano, kedysi mi vraveli hlavne starsi zamestnanci, ze z mojho smeru chodili denne 3 autobusy, zial uz teraz nic.

Odesláno

Bohužel máš pravdu. ***i na radnicích, jedno zda byrokradi nebo politruci, totálně zničili hromadnou dopravu. Jako ostatně vše, co je státní. Nepodařit se na linku Ostrava-Praha pustit konkurenci, tak České dráhy dodnes v poklidu jezdí koženkami bez klimatizace a s WC vypouštěným do kolejiště. Ono stačí porovnat trať Brno-Ostrava předtím, než to vyhrál na státní objednávku Regiojet nebo jet podobný tah v té hrůze ČD na trase Praha-České Budějovice.

V Ostravě je fajn, že nakupujeme o106 nové klimatizované tramvaje, trolejbusy a busy s wifi, klimou a USB, důraz se klade na elektrickou trakci a kolejové pásy se odhlučňují. Je fajn, že tramvaje už jezdí i v taktu 5-20 minut podle denní doby na páteřních tratích, ale mám to ke konečné 4 zastávky busem, cca 2 km, a tak debilní návaznost aby člověk pohledal. A to kolem jezdí oficiálně 3 linky městské a meziměstské MHD, spojené do Integrovaného dopravního systému. Spojené tak, že naráz přijedou 2-3 busy a pak klidně hodinu a půl nic. Minulý rok přibyla sdílená kola, takže bych mohl alespoň sjet z kopce dolů k tramvaji na kole, dokonce je 15 minut zdarma, ale stojan je až u první zastávky od nás, 700 metrů pěšky. A to si opakovaně každoročně dopisuji s primátorem, hejtmanem, jejich odpovědnými lidmi i krajským koordinátorem Kodis a výsledek je hodně mírné zlepšení. Ještě mi blb napíše, že je super, že si přestoupím 2x na 11 km trase, když pro první přestup mám 1 minutu a pravidelně tam autobusy na sebe nepočkají a další už nejede. Výsledkem pak je, že u nás mají všichni na okraji města 1-2 auta na rodinu a tím se denně přepravují do práce a děti do škol a školek. Nebo je alespoň po cestě vyhodí na tu páteřní tramvaj. 

A pak politruci a byrokradi řeší nedostatek parkování na sídlištích a zahlcené cesty a křižovatky. Opakovaně se takových setkání s občany účastním a vždy je ticho po jednoduchém argumentu - řešte příčinu, ne důsledek. Když zajistíte 12 metrů dlouhý autobus pro 80 lidí, nepojede stejným směrem 240-350 metrů přes 2 světelné křižovatky dlouhá kolona 40-60 osobních aut, obsazená 1-2 lidmi. Taková páteřní 4 proudá komunikace 80 tisícové Ostravy-Poruby má přitom jen +-4 kilometry a 8 světel, naštěstí obvykle fungujících na zelenou vlnu. Ale zacpaná je ve špičkách pořád. Jakmile to přednesu, tak je ticho a pak obvykle nějaký radniční trouba prohlásí, že to je běh na dlouhou trať. A svede řeč na to, jak vystavět další silnici a více parkovacích míst na sídlišti/u činžáků.

Odesláno

Je to přece naprosto jednoduché. 

Auto je věc, na kterou si lidi zvykli (i já) a tak rádi slyší na to, když jim někdo slíbí, že se postará, aby měli kudy jezdit a kde zaparkovat. Těch, co by se rádi zalíbili lidem s Tvým asketickým pohledem na život je stále menšina a ač se i přesto tak vehementně snažíte o změnu, zatím to naštěstí funguje normálně (tedy že lidé upřednostňují své pohodlí před zájmy jeho omezovačů) 

Odesláno

To, že jsi psal, že lidé upřednostňují své pohodlí před zájmy jeho omezovačů. A někdo je například pohodlný sbírat ty psí exkrementy a jsou mu úplně volné zájmy ostatních. Přece se nenechají omezovat ve svém pohodlí. Je to úplně stejné, jen to nechceš vidět.

Odesláno (upraveno)

Není to stejné, páč jedno je naprosto legální a tedy v pohodě, zatímco druhé je nejen ubohá prasečina, ale i protizákonná a tudíž postižitelná

Pokud ale přidám poněkud absurdní pohled, tak se klidně může stát, že volby na radnici vyhraje politik, co pejskařům slíbí vytvoření s*ací loučky a bude dík tomu zvolen podobně jako ten, co slíbí pro většinu obyvatel zajímavou plochu na parkování aut nebo zkapacitnění neustále ucpané komunikace. 

Odesláno
před 21 hodinami, Radovanek napsal:

Bohužel máš pravdu. ***i na radnicích, jedno zda byrokradi nebo politruci, totálně zničili hromadnou dopravu. Jako ostatně vše, co je státní. Nepodařit se na linku Ostrava-Praha pustit konkurenci, tak České dráhy dodnes v poklidu jezdí koženkami bez klimatizace a s WC vypouštěným do kolejiště. Ono stačí porovnat trať Brno-Ostrava předtím, než to vyhrál na státní objednávku Regiojet nebo jet podobný tah v té hrůze ČD na trase Praha-České Budějovice.

Mě např. daleko víc než staré vagony od cestování vlakem odrazuje obestavení "koridorů" protihlukovými stěnami, které z cesty vlakem, kdy člověk mohl sledovat kde se co děje v okolí, vytvořilo jízdu nudnou šedí od někud někam

před 21 hodinami, Radovanek napsal:

V Ostravě je fajn, že nakupujeme o106 nové klimatizované tramvaje, trolejbusy a busy s wifi, klimou a USB

To je samozřejmě bezva - a taky Vám v Ostravě v těch klimatizovaných prostředcích jezdí joudové, co mají děsivou potřebu okamžitě po nastoupení otevřít polovinu okýnek? Za sebe vůbec nechápu důvod PROČ jsou v klimatizovaných vozech okna s možností otevření a když už teda jsou, tak proč je nemůže řidič jedním tlačítkem centrálně zamknout

Odesláno
před 2 hodinami, sitler napsal:

Co jea co neni legalni je jen otazka casu a politiku. Z legalni veci muze byt obratem vec zakazana. Asi jako lusknutim prstu.

Věřím tomu, že vzhledem k masivnímu rozšíření to běžné automobily a jejich vlastníky ještě dlouho nemůže potkat.
Daleko jednodušší by byl zákaz prodeje cigaret a ani to jaksi nelze, páč by bylo velké vzbouření na vsi

Odesláno (upraveno)

@Medvěd uz ted se premysli o placenem mytnem na vjezd do Prahy, a jsem si prakticky jist ze to nebude mit dlouheho trvani a vznikne zakaz vjezdu vsemu mimo Euro6 napr. Ostatne, treba v nemecku na spouste mist bez spravne plakety na okne uz do centra nevjedes dneska. A myslim, ze touhle cestou dokazou osobni dopravu velmi omezit. 

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno (upraveno)

Tak ona je Praha a pak ještě PRAHA - ta druhá, kde se snad možná uvažuje o zpoplatnění je ta opravdu vnitřní Praha a pokud nezpoplatní Magošku (což si fakt neumím představit) a neprosadí omezení průjezdu po nábřežích (tam je fakt, že takový nápady jsou, ale takových řečí už se vedlo ....), tak mě osobně to nějak moc netíží. I v tom centru ale bydlí lidé (a sídlí firmy) a těm asi bude muset být umožněno, aby mohli cestovat ke svému bydlišti.
A že by si zásobování houfně začalo pořizovat nízkoemisní stroje se mi taky nezdá - to by totiž někdo musel zaplatit :D . Podle mého k tomu dojde nejspíš přirozenou obměnou vozového parku, takže nejdříve za několik let

Odesláno

Tak tie nizko emisne zasobovacie vozy uz maju nejake "lastovicky", na zemny plyn, ci electric, ale jedna sa o pocet v jednotkach.
Napr u nas lokalna pohrebna sluzba zakupila elektricky pohrebny voz, dojazd sice max 160 km, ale kto si potrpi na eko, ma moznost.
Zatial sa integrovana doprava zladuje tazko. Rychlejsie sa tocia kolesa na e kolobezkach, ci bolt kolobezky, ktore "pouzivatelia" odparkuju ako im pride, a mnohym by som po paprciach nahadzal.
Postavia do do prostriedka chodnika, do zastavky, a pod, a potom to ludia obchadzaju kade tade po ceste, trave atd.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...