Radovanek Odesláno 25. červen 2018 Autor Odesláno 25. červen 2018 (upraveno) Ty jsi pořád nepochopil, že já tam nespěchal, přečti si ten článek celý, třeba i jen prvních pár odstavců. I s dětmi to ale jde, když si to naplánuješ. Jeli jsme tak v srpnu 2014 přes Prostějov, Brno a Vranovskou přehradu do Vídně a Bratislavy a přes Žilinu zpět. Jen nebyly skoro žádné rychlonabíječky, takže v Prostějově Aquapark a dlouhé pomalé nabíjení do plna, Brno rychlonabíječka na 80% a svačinka, Vranov večeře a pomalé nabíjení částečné na dojezd do kempu Bítov. Pak nabíjení noční pomalé každý večer po výletech po okolí. Pak rychlonabíječka 80% cestou do Vídně, svačinka a toaleta, cestou večer po prohlídce z Vídně rychlonabíječka na výpadovce, sváča, směr Bratislava. V Blavě a Vídni, kam jsme z ní zajížděli, rychlonabíječky po celém městě podle potřeby. Cestou na Žilinu síť rychlonabíječek Greenway, pak až nabíjení pomalé až doma po návratu v Ostravě. Nevím, kde jsi vzal to s Teslou. Ta by to dala na jeden záběr (pokud se bavíme o Ostrava-kemp Brodský 259 km) a v klidu si přes noc dobila v kempu. Silnější verze by dokonce při troše snahy dojela na otočku bez nabíjení. Smart spalovací by to nedal. "Jestliže jezdíte Smartem vyrobeným do konce roku 2001, je dobré mít na paměti, že plná nádrž benzinu obsahuje jen 22 litrů paliva! Od ledna 2002 tuto slabou stránku výrobce odstranit zařazením nádrže s objemem 33 litrů." a "Kombinovaná spotřeba se pohybuje okolo pěti litrů na 100 km." a Nejvyšší rychlost Smartu je elektronicky omezena na 135 km/h." (http://www.auto.cz/smart-fortwo-1998-2007-mikroexperiment-1583). Takže na dálnici předpokládám 8 litrů a těch 259 km jedním směrem je z poloviny po dálnici plus meziměsta k tomu. Starší Smart by tedy určitě raději tankoval už před koncem cesty, novější pak po sobotní orientační jízdě. Upraveno 25. červen 2018 uživatelem Radovanek Citovat
Péťa Odesláno 25. červen 2018 Odesláno 25. červen 2018 Radovanku, mě to přijde, že spíš ty nechápeš. Opravdu si nikdo z nás, kromě Tebe, nechce plánovat dovolenou, výlety a dokonce ani běžné cesty podle nabíječek. Okecávání aquaparkem, pauzou na kávu apod. to nezachrání. A to zatím jezdí málo elektropřibližovadel. Až jich bude hodně a infrastruktura nebude adekvátní, bude několikahodinové čekání před nabíječkou, až na mě přijde řada opravdu demotivující. Takže nechme to ve stávajícím stavu - elektromobilita pro nadšence a pak se snažit ji prosadit v hromadné dopravě. Hafity, OK406, Klemoň a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Pacho69 Odesláno 25. červen 2018 Odesláno 25. červen 2018 (upraveno) Radovan: tak to víš, někdo jede na dovolenou a někdo jede dovolenou (ne nevypadlo mi slovo). Tesla je asi jediná, která by to dala normálně, pak sem tam někdo se sevřenou řití, všichni ostatní ne. Po pravdě, dát si každou hodinu minimálně dvacet minut pauzu, to by mě bavilo tak jednou. A jak říkám, děti už vůbec, akváč, neakváč… Ale užij si to, já zůstávám dinosaurem (asi ještě dlooouho, protože krom vnucování a vyhrožování jsem žádná pokrok nezaznamenal), po městě MHD (sere mě, že nejezdí elektrobusy, to je správný směr), dlouhé trasy AUTEM (ne hopsadlem). Já jsem prostě tak zhloupnout děti nedokázal, ani se nesnažím. No nedejbože, když zjistíš, že cestu, kterou sis naplánoval nějakej lump z odboru dopravy či ŘSD uzavřel, objížďka má 30km a je na ní další objížďka... Včera jsem viděl i3 nakládat na odtahovku. nebyla poškozená, ani si nemyslím, že měla poruchu. Nejspíš jen řidič neměl na vybranou, tak doufal, že dojede. No asi ne... A nikdo s "kanystrem" kolem nejel Upraveno 25. červen 2018 uživatelem Pacho69 Péťa, Klemoň a Hafity ohodnotil 3 Citovat
Radovanek Odesláno 25. červen 2018 Autor Odesláno 25. červen 2018 (upraveno) Jenže nás to tehdy tak bavilo a baví nás to i dnes. Děti berou spalováka za trest, nijak nadšeny z cesty Berlingem na lyže do Rakouska nebyly, když se tátovi nepovedlo půjčit si Tesličku a otestovat ji tak v rámci seriálu testů dalších elektromobilů. Například jsme ještě nikdy nebyli v Chorvatsku. Raději než noc a den v autě jsme si za 4 hodiny letadlem dali Rudé moře v Egyptě. Prostě někam jezdíme malým městským elektroautem, třeba loni Bílé Karpaty na česko-slovenském pomezí (1 rychlonabíjení nutné, 1 pro sichr, a to po cestě byly 3 rychlonabíječky), jinam vlakem (Česko a blízké okolí) a dále létáme (Paříž, Londýn...). Nebojím se řad na rychlonabíječkách výkonu 50 kW. Nyní je infrastruktura slabá, auta přibývají hodně a kromě elektrosrazů se málokdy někde potkáme. A pokud ano, tak na těch více stojanových, viz onen Olomouc. A to tam jsou ještě další 2 stojany nedaleko. Se zvyšujícím se dojezdem pak potřeba rychlonabíjení prudce klesá. Pokud se k tomu přidá ještě logika velké palubní nabíječky přímo v autě (Tesla 11, 17 nebo 22 kW, Renault ZOE 22 nebo 43 kW, Smart ED 11 nebo 22 kW, ale třeba Nissan Leaf jen 3,6 nebo 6,6 kW, což je i množství, které dokáže vzít ze zásuvky za hodinu), pak je potřeba rychlonabíječek fakt jen na hodně dlouhé cesty. A na to Tesly mají Superchargery se 125 kW výkonu, výhledově 150-300, takže ty 50 kW CHAdeMO/COMBO nechávají malobaterkáčům.. MHD v elektru by byla fajn, daří se jen částečně vlaky, plně tramvaje, metro, trolejbusy, nyní i parciální (ujedou část trasy bez kšand, osobně vyzkoušeno o víkendu, stažení i nasazení trvalo dálkově 10-15 sekund na zastávce před rozkopaným úsekem), s autobusy jsme v područí putinových plynoprdů. Například polské Katovice 1000 autobusů a do 3 let postupná výměna prvních dosluhujících za 300 elektrobusů. Podobně smrady a jedy soužená Ostrava nahradila 11/2016 105 dýzlů plynoprdy a letos k nim přidala kloubové plynoprdy a doslova pár minielektrobusů. Holt hrdí Poláci versus posraní Češi. I když je fakt, že oni budou jezdit skoro 100% na elektřinu z uhelek. Ovšem ty prachy za palivo včetně jeho výroby zůstanou u nich doma, zatímco my je v následujících 10-15 letech životnosti plynobusu vyvezeme ze země. Objížďky jsem samozřejmě už zažil, včetně kufrování cestou. Není problém, zásuvka je všude. Stačí slušně požádat. Taky jsem už zažil, i v 03 ráno na Vysočině. Dokonce i na té dovolené s dětma 2017 byla večeře plánována až na kemp, jenže byl z druhé strany přehrady a za Brnem zavřeli celý úsek na Znojmo. Kladli asfalt a frézovali. Jelo se pak hory a dolinami hodně naokolo. Jenže zatímco já jsem od zavřené benzínky, co inzerovala zásuvku pro auta, zašel vedle do hotelu, kde inzerovali zásuvky pro kola a skútry a nabil tam, tak nešťastník s oktáfkou vzal kanystr a šel obcházet baráky, kdo má sekačku, benzínovou a navíc palivo v kanystru a prodá ho. Takže já pohoda. BMWi3 se nyní hodně půjčují a v poslední době je kupují bohatí manželé svým slípkám, což je vzhledem k předchozím SUV (50 kg bloncka+čivava+5 kg mimčo ve 2,5 tunách plechu pro ujetí denních 30 km) pokrok. Jen to děvčátka zapomínají po dojezdu v garáži vrazit do zásuvky a jako obvykle při jízdě ignorují kontrolky a výstrahy. Stejně jako ti půjčující si. Ale u BMW jsou dokonce myslím 3 odtahy ročně zdarma, takže vlastně jen kapitalizují svůj prvotní vklad o ceny vozu Upraveno 25. červen 2018 uživatelem Radovanek Citovat
Hafity Odesláno 25. červen 2018 Odesláno 25. červen 2018 Pořád tam je ten omezující faktor.... S benzínem přijedu večer z práce a je šumák, jestli natankuju ještě cestou z práce, nebo druhý den ráno při cestě do práce. S elektrem přijedu a MUSÍM ho cvaknout na kabel, abych ráno do té práce dojel.... Citovat
Radovanek Odesláno 25. červen 2018 Autor Odesláno 25. červen 2018 To už dávno není pravda. Musel bys jezdit denně hodně daleko a mít hodně malou baterku. Já nabíjím zhruba co 4-5 dní, podobně žena, když změnila práci a má to blíže (24 km celkem), v zimě co 3-4 dny. Malobaterkáč 16 kWh dá 150 km papírově, 136 léto město, 100 s klimatizací, 80-100 s topením, ale u těch posledních dvou hodně rozhoduje jak často se dělají zastávky a znovu ochlazuje/ohřívá auto. A to se bavíme o vývojově 11 let starém malém městském elektromobilu bez tepelného čerpadla a bez teplotního managementu baterek. Všechno novější je na tom lépe - 18, 20, 22, 24, 28, 30, 40, 60, 75, 80, 90 nebo 100 kWh baterka, část z nich v základu tepelné čerpadlo a většina teplotní management baterek. O možnosti vyhřát/vychladit auto, když je na zásuvce a nabíjí se, nemluvě. Vyjíždíš s plnou baterkou a uvnitř auta příjemně, v zimě neškrábeš okna. Takže prakticky vzato dnes dojedeš domů do garáže (jsou i borci co mají jen garážové stání nebo jen parkovací místo před domem), mrkneš ze zvyku na kontrolku stavu baterky a pokud je potřeba, vezmeš při odchodu z auta ze zdi kabel a vrazíš ho do auta. Ráno kabel pověsíš na místo. Ostatně zapojený by nedovolil nastartovat. To ale fakt řešíme už hodně málo, protože posledních pár měsíců máme v Ostravě 3 rychlonabíječky zdarma a hafo pomalých, takže obvykle si v rámci jednání/nákupu nabijeme auta skoro do plna. Citovat
mmartinkovic Odesláno 25. červen 2018 Odesláno 25. červen 2018 Stále si nepochopil, toho krpateho smarta s 22 L nadrzkou natankujes za 50 sekúnd a frcis ďalších 250 km, a ty tam budeš 4 hodiny a o tom to je. Teraz mám služobné auto a DKV kartu, a už len hľadať ktorá pumpa je alebo nie je partnerom DKV je demotivujuce a to spravím na 1 nádrž 850 km, čiže spraviť 200 km a ešte hľadať kde nabijem, je veľmi neefektívne. Citovat
Radovanek Odesláno 25. červen 2018 Autor Odesláno 25. červen 2018 Tomu krpatému Smartu budeš nejdříve muset najít benzínku a dojet k ní. Pak ta benzínka bude muset mít otevřeno a mít správný benzín, tedy dodávku z rafinerie. A ta bude muset mít dodávku z ropovodu a ten z vrtu. Současně to všechno bude muset mít dostatek elektřiny z elektrárny, aby to vůbec jelo. Takže žádných 50 sekund, na to zapomeň, za tu dobu ani nevylezeš z auta a neotevřeš nádrž a nevložíš čerpací pistoli. Já se svým vozem nabíjím na rychlonabíječce za cca 15-20 minut. Zda a jak efektivní je provoz autoparku u Vás nedokážu posoudit, záleží na denním nájezdu. Většinu dne ovšem automobil stojí, takže elektromobil máš každé ráno se 100% baterie i dojezdu, nemusíš nikam jezdit a nic hledat. Elektřina stojí všude stejně nebo ještě méně. A elektromobil pořizuješ odpovídající své každodenní potřebě. Citovat
TomasARN Odesláno 25. červen 2018 Odesláno 25. červen 2018 Naozaj s tym smartom budes jazdit od jedneho mesta k druhemu a hladat benzinku, ak ju nahodou aj najdes, tam mozno bude mat stvorcovu pistol na stoje a hladas dalej. Prejdes dalsie 2 ci 3 mesta a budes sa modlit, aby bola spravna pistol. Samozrejme takych 5 minut, kym sa ti podari vystupit z auta, dalsich 5, kym zacnes tankovat..... Mam pokracovat v pisani tychto somarin, ako uzivatel nadomnou? Citovat
Radovanek Odesláno 25. červen 2018 Autor Odesláno 25. červen 2018 Zkus zabrousit do historie a zjistit si, jaký byl počet a provozní doba benzínek u nás ještě před 30-40 lety. Žádných 7 tisíc jako dnes, z toho 3,5 tisíce veřejných, většinou nonstop. A pak to zkus porovnat s rozvojem elektromobility, která je tu fakticky po stoleté odmlce nějakých +-6 let. A o tom to celé je. Citovat
TomasARN Odesláno 25. červen 2018 Odesláno 25. červen 2018 Slusne ti napisem, aby si niekam isiel, zijem v sucasnosti a nie v historii a ani v buducnosti Citovat
Radovanek Odesláno 25. červen 2018 Autor Odesláno 25. červen 2018 A ta současnost se kupodivu vyvíjí. A to co tu máš dnes máš díky historii a to co tu bude dostaneš díky vývoji. Před +-6 lety tu byla 1 rychlonabíječka v Praze, pár pomalých a pár desítek elektromobilů, jinak nic. Dnes je v ČR registrováno cca 2 tisíce elektromobilů, 300 veřejně přístupných zásuvek všech typů, 250 Mennekes konektorů 22 kW, 100 rychlonabíječek 50 kW a 3 Supercharger stanice s 22 stojany 125 kW. Letos od ledna do konce května 2018 se v České republice registrovalo 277 nových elektromobilů, přitom za celý loňský rok to bylo 400 nových elektromobilů. Tempo tedy roste. Zatím nejprodávanějšími značkami v ČR jsou Volkswagen eGolf a eUP, Nissan Leaf a eNV200 a BMWi3. Jen v síti veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ zákazníci loni odebrali více než 640 tisíc kWh elektřiny. Pokud bychom uvažovali všech cca 2.000 elektromobilů a průměrný roční nájezd 15.000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 4,5 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 1800 českých domácností). Já už žiji v budoucnosti. Ta už tady dávno je. Jenom je prakticky ve všem nerovnoměrně distribuovaná. Holt pokrok nezastavíš. Citovat
TomasARN Odesláno 25. červen 2018 Odesláno 25. červen 2018 Ty zijes v buducnosti a my v sucasnosti citame jednu somarinu za druhou a to len vdaka tebe. Ked zijes v buducnosti, nechaj si aj tie blbosti do buducna a v sucasnosti by si nas mohol od nich usetrit Citovat
mmartinkovic Odesláno 26. červen 2018 Odesláno 26. červen 2018 Mam za 4 mesiace najazdene 25000 km, neviem ako kde stoja auta na firme, robim servisaka, cize ano, pocas oprav auto stoji, ale kym tam pridem a pridem spat na firmu, spravim napr ako vcera 400 km, u zakaznika 2 h. priemer rychlost 110 km, 100 km dialnice. minuly tyzden Brno a spat od 6:00 a navrat 18:30, z domu mam Brno 220 km, a 220 km spat a 100 km som spravil po Brne. u zakaznikov celkovo 3 h. ked k tomu by som mal priratat 4 hod nabijania, asi pridem domov o pol noci. Ale mam trasy Jihlava a spat, Decin, ci Turnov, aleto su na 2 dni, lebo len cesta tam je 6 h. Kedze to su firemne jazdy, zamestavatel plati PHM, ale cas ktory travim cestou je aj mimo pracovnej doby. Keby to mam robit sukromne, take dialky nerobim. Teraz cez vikend som bol v Tatrach , Bachledke na chodniku v korunach stromov, 200 km, dialnica, okresky 50:50, prespali sme, a rano spat smer Aqua park Besenova a spat. 1: nerad otravujem ludi na cestach, ze by som potreboval nabit, 2: trasy pod 2 hodiny jazdy robim na raz, 3: Ak niekam idem ciel je dane miesto, nie cesta tam. 4: rad sa vozim, ale cakat 30 min na superchargeri by ma nebavilo 5: kavu nepijem, tak nemam dovod zastavovat na pumpe. aj koli bodu 4 6: pokial viem ze idem na dlhsiu trasu, tankujem na "domacej" pumpe do plna a 850 km nemam problem. Milan+ a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Radovanek Odesláno 26. červen 2018 Autor Odesláno 26. červen 2018 (upraveno) před 10 hodinami, TomasARN napsal: Ty zijes v buducnosti a my v sucasnosti citame jednu somarinu za druhou a to len vdaka tebe. Ked zijes v buducnosti, nechaj si aj tie blbosti do buducna a v sucasnosti by si nas mohol od nich usetrit Tak ty se ptáš, já jen odpovídám To mmartinkovic: Jó mají to firmy divně nastavené. Respektive místo aby se ti blbci odboráři rvali za proplácení doby strávené pracovní cestou, která je třeba u Tebe šíleně a nesmyslně dlouhá a nebereš za ni ani korunu, přestože s rodinou nejsi, tak se rvou za minimální mzdu. kterou za volantem jako servisák stejně nedostaneš, tam bereš nulu. Je to děsně neefektivní strávit 12,5 hodiny prací, z toho být u zákazníka jen 3 hodiny a zbytek cestování. A těch 6 hodin jedním směrem Děčín atp. je fakt mazec. Bohužel až ekonomické nástroje - právě to placení času na cestách - donutí firmy se nad tím zamyslet. Tvoje firemní jízdy by dnes řešila jen Tesla, tedy kombinace baterie min. 60 kWh (300 km při spotřebě 20 kWh/100 km po dálnicích) s nabíjením u zákazníků z červeného 5kolíku (ono se to tam dá domluvit, zvláště pak když tam jezdíš častěji, né že ne). Protože z toho je při 22 kW palubní nabíječce schopna nasosat baterku z nuly do plna za 3 hodiny, což je právě ten Tvůj servisní zásah a mohl by jsi hned pokračovat zpátky bez stání na nabíječkách či superchargru. Legrace je, že těch firemních 25 tis. km za 4 měsíce je v ceně nafty kolem 8 litrů 60 tis. Kč s DPH, takže 180 ročně jen za palivo a k tomu několik servisů, pokud je v záruce a garančka po 20-30 tisících. Což jsou další desetitisíce ročně. No prostě zadarmo drahé auto. Upraveno 26. červen 2018 uživatelem Radovanek Citovat
OK406 Odesláno 26. červen 2018 Odesláno 26. červen 2018 Nic proti elektromobilu, ale ...... Co se týká dovolé, tak raději jedu autem do Chorvatska a cestou si mohu zajet kam chci a nejsem omezen nabíjením vozidla. Pouze čerpací stanicí. Mě stačí natankovat podruhé na cestě a mám jistotu, že dojedu. Ano, je pravda, že cena nabíjení elektromobilu a klasického vozidla je velice rozdílná, co se týká finanční stránky. To přiznávám. Ale jinak klady nevidím. Elektromobil je tak dobrý na ,,couračky" po městě. To ano. Za humny mám JETE, ale že by se to v okolí hemžilo elektromobily, tak to ne. Ani žádná nabíječka tu není. A to je JETE největší dodavatel elektřiny v ČR, pokud se nepletu. Pokud by si měl Radovánek cestu na jih Čech, tak přijet a můžeš si zajet na JETE podívat, zdali je tam nabíječka na elektromobily. Rád Tě poznám a i si taky rád vyzkoušel elektromobil značky Peugeot. Citovat
Radovanek Odesláno 26. červen 2018 Autor Odesláno 26. červen 2018 (upraveno) To můžeš i elektromobilem. Cesta do Chorvatska je už plná nabíječek, pomalých i rychlých (ČR https://www.evmapa.cz/, Rakousko třeba https://smatrics.com/ladenetz, celoevropsky třeba https://www.plugshare.com/), bude záležet jen na Tvém typu elektromobilu, jak si s tou nabídkou poradí. Pokud by jsi jel Teslou, tak zcela v pohodě a s minimem zastávek, protože dojezd máš dle velikosti baterky 300-500 a nabíjení velmi rychlé (125 kW Supercharger a zdarma místo 50 kW rychlonabíječka, často placená nebo zdarma, ale s nutnou rezervací předem) viz https://www.tesla.com/en_EU/findus#/bounds/65,55,34,-11?search=supercharger&name=Europe. Takže omezen pak opravdu nejsi, navíc ta Tesla Ti při zadání cesty vše ukáže a dopočítá online sama. Včetně návrhu nabíjení cestou nebo v cíli, pokud je potřeba. Jižná Čechy jsou monopolně distribuční území E.ONu, kterému my elektromobilisté pro jeho přístup k elektromobilitě v ČR říkáme E.OFF. To už má na jeho distribučním území více nabíjecích míst ČEZ a soukromníci, než ten kolos sám. Legrace je, že v Rakousku se snaží daleko více http://www.kdenabijet.cz/mapa-stanic/ . Přitom třeba v malém Dánsku je E.ON poskytovatelem nabíjecí sítě pro stát a má tam stovky nabíjecích míst, v ČR na to zvysoka...... Ohledně zkoušky elektro Pežota se stav na srazy, tam bývám pravidelně. Jinak Tě asi nepotěší, že je to Mitsubishi iMiev a PSA tomu dává jen lvíčka nebo šípy na volant a čelo vozu. Upraveno 26. červen 2018 uživatelem Radovanek Citovat
David 106s16 Odesláno 26. červen 2018 Odesláno 26. červen 2018 Hmm, jak to tady tak čtu, tak s elektroautem si člověk může udělat dlouhou pauzu ikdyž vůbec nechce :-) Jen tak pro zajímavost, nocoval jsem minulý týden na pumpě za Norimberkem. Němci teď všude naflákali dobíječky, tak nějak hlava nehlava. No a tam na té pumpě jsou ty nabíječky prakticky jako 2 parkovací místa na parkovišti. No a tak pěkně na délku tam stál kamion, dělal pauzu. Ono je to fakt pro ty kamioňáky zoufalé a parkujou opravdu všude kam se vlezou. Do toho tam přijel pán s Teslou a že musí nabíjet, prý si to tam naplánoval a dál už nedojede. Začal bouchat na dveře, kamioňák otevřel okno a prostě mu řekl, že ještě 6 hodin se ani nehne, protože prostě nemůže. No a milý pán s teslou opravdu nabíjel až ráno. Asi je to fajn, jel jsem na enduru na elektriku a bylo to super, ale praktické vlastnosti jsou zatím velice mizerné a spíše asi pro masochisty. Hafity, OK406 a Péťa ohodnotil 3 Citovat
TomasARN Odesláno 26. červen 2018 Odesláno 26. červen 2018 Bohuzial je to tak, ked to zablokuje kamion, nerespektuje dopravne znacenie a vykonava odpocinok, tak sa nemoze pohnut s kamionom. To mal majitel Tesly naozaj necakanu prestavku. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.