radim.1008 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Přijde mi naprosto scestné, řešit stavbu domu svépomocí za cenu výpovědi z práce. Každý má za sebou nějaký postup, nějaké zkušenosti atd. Není lepší, když člověka nic netlačí, stavět třeba tři roky svépomocí, s pomocí melouchářů, které seženeš vždy a za rozumný peníze, než dávat výpověď, mít to za rok hotový a potom začínat v nové práci od znova? Mě nejde o nějaké výpočty, analýzy apod. Živím se rukama, úsudek si umím udělat dle mého správný a jsem se svým životem spokojen. Ono ty tvoje cifry, jsou daleko od reality, ať už na západ, či na východ od Prahy. Řekni mi, kdo má dnes našetřeno na rok života dopředu? Ještě k tomu i na splácení hypotéky k tomu? Sám taky předělávám byt v baráku, co je výše na fotce. Nemám žádnou půjčku, hypotéku a vše dělám postupně. Kromě vody a odpadů jsem si dělal zatím vše sám. Teď mě čeká elektrika, takže budu potřebovat odborníka, ať už z rodiny nebo "cizího". Zaplatit ho musím stejně. Celou přestavbu investuji z ušetřených peněz a dále šetřím. Nic nás netlačí, bydlet máme kde, je nám tady fajn, tak proč hned to řešit tak radikálním způsobem jako je výpověď. Jen proto, abych to měl dříve hotové, na účtu byl na nule a nežil ničím jiným než stavbou. Takhle opravdu tedy ne!!! Ať si to každý dělá jak sám umí, uzná za vhodné a hlavně tak, jak na to má. Citovat
oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 No tak povídej, jaké že jsou ty relace, když ty moje jsou podle tebe daleko od reality? Kážeš o tom, jaké je to podle tebe "zcestné", ale neviděl jsem od tebe jedné číslo. O rekonstrukci bytu řeč nebyla, ta je proti stavbě baráku k smíchu. Stejně tak o melouchaření tři roky, když prý člověka nic "netlačí" - úvahy byly o tom, nechat si postavit dům na klíč, takže toho, kdo si to na klíč stavět nechá, to zřejmě tlačí. Ať už tím, že na tříleté lepení po práci nemá čas, nebo ty tři roky taky někdo musí bydlet (to jsi započítal, ten o to delší čas bydlení jinde??? to taky něco stojí), nebo spíš oboje dohromady. Když si umíš udělat ten správný úsudek, nahoď ty podle tebe správné relace, a ne nějaké dojmy. Citovat
Pe.Tr Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Zasw jsme u toho....nemáš na to, nekupujto. Citovat
vix Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Čas jsou peníze. (straré přísloví) Buď máš čas, nebo máš peníze ...nemůžeš mít obojí. Oddie má dobrý nápad - jen zapomněl na jedno. Chce to vedle toho vyhazovu mít vůli. Vůli ten dům dostavit. Jinak je problém. Práce se vždycky najde - kdo hledá, najde. A práce na stejně placeným levelu (aby se vyplatilo dát výpověď) bude vždycky. Nehledě na to, že když těm stavebníkům, lemplům a dozoru nevěříte - zkurvíte si bydlení alespoň sami (ostatně, budete to vy, kdo tam bude bydlet, ne oni). Je to to samé, jako se servisem aut - buď to umím a ušetřím, nebo to neumím a zaplatím. Spíše, jsem línej se to učit a raději to zacáluju. Pak je tu ještě možnost nájemního bydlení, ale o té málokdo chce slyšet. P.S.: Dneska jsou ve stavebnictví takové technologie, o kterých se spoustě makáčů ani nezdá. P.S.S.: Na stavbu svépomocí "na plný úvazek" je nutno pohlížet jako na výkon v práci - tady se ovšem platíte z jedné kapsy do druhé (resp. přes hypotéku). Chce to hodfně velkou morálku - stejně jako v každém zaměstnání. Citovat
radim.1008 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 No tak povídej, jaké že jsou ty relace, když ty moje jsou podle tebe daleko od reality? Kážeš o tom, jaké je to podle tebe "zcestné", ale neviděl jsem od tebe jedné číslo. O rekonstrukci bytu řeč nebyla, ta je proti stavbě baráku k smíchu. Stejně tak o melouchaření tři roky, když prý člověka nic "netlačí" - úvahy byly o tom, nechat si postavit dům na klíč, takže toho, kdo si to na klíč stavět nechá, to zřejmě tlačí. Ať už tím, že na tříleté lepení po práci nemá čas, nebo ty tři roky taky někdo musí bydlet (to jsi započítal, ten o to delší čas bydlení jinde??? to taky něco stojí), nebo spíš oboje dohromady. Když si umíš udělat ten správný úsudek, nahoď ty podle tebe správné relace, a ne nějaké dojmy. Mě přijde daleko od reality dávat v práci výpověď jen proto, abych mohl stavět a měl to dřív. O ničem nekážu, jen jsem napsal, že je to zcestné. Číslo ode mě žádný neuvidíš. Nemám ani chuť něco smolit, pprotože každý si hájí tu svojí pravdu. K smíchu mi to nepřijde, v bytě nezůstalo krom obvodových a nosné zdi na svém místě. Vlastně i v té nosné jsem udělal 3m široký otvor. Ano klidně si nechat postavit dům na klíč, nikomu to neberu, jen na to musí mít, jak píše Pe.Tr. A o tom to celé je. A ne, že budu stavět dům, ať už jakkoliv a budu bez práce, to jediné mi přijde na hlavu postavené. Ostatní je každého věc, kolik má příjem a je ochotný obětovat času a dalších financí. Jen na to celé musí mít. Citovat
MilanF1 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 radime, nejde jenom o ušetřený čas, ale také o peníze, pokud se to porovná se stavbou na klíč. Ale má to hromadu háčků - mít dostatek peněz dopředu, nepříliš perspektivní současnou práci a chuť to dělat svépomocí. Tahle kombinaci ale splňuje málokdo. Pokud si na někdo netroufá, může jít cestou rekonstrukce, jako děláš ty nebo já - obvodové zdi a střechu to má, netlačí tě tolik technologické termíny ani povětrností podmínky. Jest-li příčku postavíš v červnu nebo v únoru, je to jedno. Citovat
Milan+ Odesláno 11. leden 2015 Autor Odesláno 11. leden 2015 Hoši , je vidět, že to tu spousta lidi nečte od začátku, ptal jsem se na zkušenosti ohledně firem nahoře, neptal jsem se v jediném na finance, pak tu přijde oddie, napíše teorii a kdo by to rozporoval tak je blbec. Já bydlení momentálne mam hodně dobrý, tak me netlačí nic, jen ty schody v baráku. A za další i ten kdo ty prachy má a i nasetrene, tak si to v 99 případech necha postavit. Teorie a praxe jsou dvě odlisne věci. A dávat výpověď a pak nemít práci, když už si ten barák postavim v tom miste a pak někam jezdit.Zase někdo namítne, postav tam, kde je prace. Můžete to zamknout. Citovat
oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Ale jen rozporujte, jsem na to sám zvědav. Zatím tu nevidím žádný relevantní argument proti, jen dojmy a pocity bez sebemenšího podkladu. Rád uznám, že jsem se mýlil, když to někdo stejným rozborem vyvrátíe, ale dojmy a pocítky ala mimibazar jako reálný argument neberu. Citovat
Charlie 1 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 (upraveno) jak psal Oddie týká se to jen tak 2% lidi ,který na to mají koule a nebojí se máknout.... já na to koule něměl skončit ,protože jsme jeli hrubou bez oken z výplat.... pak musel přijít úvěr ze stavebka Milane+ neuvazoval si udělat výtah? barák más v cajku investoval jsi hodně peněz a štvou tě jen schody,nebylo by to řešení? Upraveno 11. leden 2015 uživatelem Charlie 1 Citovat
punkac Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 spíš jezdící schody a výtah - ty schody ke grillu Citovat
Pe.Tr Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Milane+ diky tem schodum tady budes o minimalne deset let dyl Citovat
Lukaydo 407 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 A jsme natom jako ve vlákně (406,407,607 Bluesman) každý radí něco jineho než Milan+ chtěl slyšet Citovat
Milan+ Odesláno 11. leden 2015 Autor Odesláno 11. leden 2015 Milane+ diky tem schodum tady budes o minimalne deset let dyl A nebo taky méně,já už jsem nahoře jednou nohou byl a není to hezký pocit.Ještě že mě nechtěl. Citovat
Milan+ Odesláno 11. leden 2015 Autor Odesláno 11. leden 2015 spíš jezdící schody a výtah - ty schody ke grillu Schody jsou v uvaze venku také,ale zase to jsou schody. Citovat
Veverka Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 (upraveno) Lukaydo: Jj, zeptejte se na co chcete, já vám, na co chci, odpovím... Upraveno 11. leden 2015 uživatelem Veverka Citovat
Péťa Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Oddie, opravdu jsi mimo realitu Výpočty máš správné, ale máš v nich i ty sám spoustu podmínek, které se velmi obtížně plní, vlastně jsou téměř nesplnitelné. Základní podmínka je, že musíš mít našetřeno na rok dopředu. Já osobně bych počítal se třemi roky, rozumná stavba trvá dva roky a k tomu nějakou rezervu. Kdo si tak dokáže našetřit? Jen ten, který má práci o kterou nechce přijít, protože by pak tak dobrou nesehnal. A když si postavíš, hledání práce se Ti zúží do podstatně menšího poloměru od místa bydliště. Kdo má práci, kterou si v podstatě sežene v obdobném rozsahu kdykoli, ten těžko má našetřeno na tři roky dopředu. Ono to jde opravdu ztuha. Trochu jinak se kecá Tobě, který má i na Prahu nadprůměrný příjem, ono se i jinak kecá mě, který má nadprůměrný příjem na místní okres. Odhady o 1%, někdo psal i 2% lidí, kteří si to můžou dovolit jsou trochu hodně nadnesené. Pochybuji, že by to byl jeden případ z tisíce, kdo by do takového rizika mohl jít. A ještě mám příklad, že to opravdu jde. Kamarád přišel o práci, zrušila se firma, ve které pracoval (umřel majitel a nikdo to po něm nechtěl dělat). Tenkrát jsem mu nabízel práci v naší firmě, ale mohl jsem mu nabídnout tak 18.000,-- hrubého bez větších možností postupu. On se raději dohodl se svoji sestrou, která v té době chtěla stavět (měla pozemek a projekt) a dům ji postavil, ona pracovala ve Velké Británii a jeho platila, včetně stavby domu. Já ho plně chápal, ale to je ten jeden z tisíce a ještě maličko jiný případ, protože nestavěl pro sebe. Výkřikům od MilanaF1 se musím jen smát, sám má bydlení zaplacené od tchána, nemusel pro to hnout ani prstem (jen jinou částí těla) a ještě docela průšvihové, ale tady má chytrých nápadů... Citovat
punkac Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Schody jsou v uvaze venku také,ale zase to jsou schody. To jo ale jezdící, případně takový ten jezdící pás, v nejhorším dopravník na uhel Transporta Chrudim to jistí Citovat
Milan+ Odesláno 11. leden 2015 Autor Odesláno 11. leden 2015 Na dopravníku se jezdilo na střechu,když se stavělo,bezpečák by se nestačil divit. Citovat
Haryk Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 osobně bych bral tenhle,žádné schody http://vmdstavby.cz/typove-domy/bungalov-114-4-kk.php a vybrat z nabídek??? Citovat
oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Péťa: ta podmínka vychází toho, že někdo uvažuje o tom, že si koupí dům postavený na klíč. Někdo takový už z principu musí poměrně dost svých vlastních prostředků, ať už kupuje jen za své, nebo kupuje na hypotéku. I v případě hypotéky musí mít reálně svých peněz ta čtvrtinu - v případě odkazovaného uvažovaného domu za 3,5M tak předpokládám, že dotyčný má k dispozici vlastní milion, nebo dejme tomu aspoň 700tis - bez toho přeci nemůže o pořízení toho baráku uvažovat ani na hypotéku! O někom, kdo má jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou se přeci v tématu o koupi na klíč nebavíme, takových lidí se nějaká koupě domu vůbec netýká. Lidí, kteří mají našetřeno příslušnou částku a uvažují o stavbě či koupi je podstatně víc než 1%, to by jinak nikdo nestavěl ani nic nekupoval. Peněz je mezi lidmi podstatně víc než se zdá, stačí kouknout na bankovní statistiky, kolik je tam úspor... Argument práce v dotyčném místě beru, také jsem psal, že se to vyplatit může jen někomu, kdo má velkou pravděpodobnost, že snadno sežene náhradu. Pokud ji nemá, neměl by se takhle vázat k místu ani tak - v případě, že o tu stávající práci přijde, bude dlužit ještě víc!!! Z toho vyplývá obecně - do koupě nebo stavby by se měl pouštět jen ten, kdo tu perspektiv má a dokáže se postarat. Dobře, zavedem tam tedy ještě koeficient nahraditelnosti práce. Bude v tisících Kč měsíčně a vyjadřuje to, o kolik méně budete pravděpodobně do konce života brát, když tady dáte výpověď a stejně dobrou práci už neseženete, jen horší. Kolik je to na venkově či okresním městě u běžných profesí? Víc než splátky minimálně o milión dražší hypotéky??? Upřímně pochybuju. Beru to u profesí, kde je profesní kontinuita - konstrukce, věda a výzkum apod. Ale neberu to u profesí typu řidič kamionu, prodavač, účetní, správce sítě apod., co jsou a) snadno nahraditelní a b) mohou to dělat kdekoliv. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.