Milan+ Odesláno 10. leden 2015 Autor Odesláno 10. leden 2015 Mám sklepy s garáží,utopené do třičtvrtě vyšky do země a pak přízemí 4+1 a patro 4+1 Citovat
radim.1008 Odesláno 10. leden 2015 Odesláno 10. leden 2015 Ta velikost mi něco připomíná. Plus ještě velikánská půda. Po předělání by tam mohla být další bytová jednotka. Jedno patro má cca 90m čtverečních. Nejlepší je, že v baráku je stejně schodů jako v 6ti bytovce. Citovat
Milan+ Odesláno 10. leden 2015 Autor Odesláno 10. leden 2015 Jo to je klasika co se stavěla v sedmdesátých letech. Strýcové maj to samé. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 10. leden 2015 Odesláno 10. leden 2015 (upraveno) No kde začít. Barák mám zkolaudovaný loni na Mikuláše to bylo 9 roků. Když jsme se rozhodli stavět tak v té době byl stavební boom a firmy měli práce mraky a nikomu se do stavby jednoho domku nechtělo. Po dlouhém hledání jsem skončil u Ekonomických Staveb. Ve své podstatě slíbili že mi prostě jen podepíšeme smlouvu předáme jim pozemek a pak budeme nápomocni podpisem v bance na hypotéku a dodáním podkladů k získání hypotéky a pak podpisem lejster pro stavební úřad. A pak už budeme jen jezdit jednou za 2-3 týdny na kontrolní dny na stavbu. Jediné o co jsme se nemuseli starat bylo vyřízení financování celé akce. Stavební povolení a všechny razítka k němu jsem musel nakonec oběhat ve spolupráci s kamarádem protože oni vše nechávali jít úředním postupem takže na cokoliv se čekalo úředních 30 dní poté co mi to kamarád začal pomáhat tak jsme měli zbytek (víc než polovinu) za cca 3 týdny vyřízený. Takže bylo na světě stavební povolení a nastala další fáze byl nám představen manažer stavby(stavitel) nebo jak nazývali tu funkci se kterým jsme měli doladit zbývající věci jako předání pozemku ke stavbě atd. Předali jsme pozemek s tím že jsme si upřesnili co a jak . Během týdne po předání pozemku nám toho stavitele vyhodili a přidělili nového který se musel seznámit s projektem atd. ještě jednou jsme si na pozemku ujasnili kam se uloží skrývka kam vybagrovaný materiál . Po několika telefonátech jsme se teda dohodli že začnou hned jak to půjde z jara s tím že mi samozřejmě dají vědět. Na jaře se udělalo hezky a opět nic po dotazu kdy začneme v klidu ještě je ošklivo jak to půjde zavolám. A jednoho krásného dne mi volá matka že proč jsem nedal vědět že se začíná stavět. Samozřejmě že mi nedal vědět a všechno na čem jsme se domluvili udělal jinak. Ale nebylo to nic z čeho by se člověk věšel ty perly přišli až později. Samozřejmě že ač se dušovali že vše dělají svými lidmi tak najednou že nemají volné lidi a že aby se stíhali termíny tak že celou stavbu bude mít na starost jiná firma se kterou spolupracují a je prověřená atd. Takže nastoupila subdodavatelská firma která dělala celou stavbu po stavební stránce na instalace (voda, topení, truhlařina, elektrika ,okna) byli od ES dodány jejich firmy. Většina byla z Plzeňska takže místo toho aby se na stavbě bouchalo třeba od 7 se začínalo nejdříve v 9 protože všichni jezdili po práci domů. A zástupce ES dojížděl jen na kontrolní dny a nebo pokud byl nějaký velký problém. A těch velkých problémů bylo dost. O těch třeba později pokud bude zájem. Co se týče placení tak se platilo zálohově na každou etapu. Ale nešlo abych v bance uvolnil peníze dříve než byla hotová předplacená práce čímž se ale ztrácel čas protože jim nestačilo potvrzení z banky že jsem peníze uvolnil dělali až když peníze fyzicky byli na účtu. Takže v pondělí se dodělala etapa vystavila se zálohová faktura a já s ní běžel do banky a tam na jejím podkladě se uvolnila další část peněz což bylo většinou ve středu-čtvrtek no v pátek poslala banka peníze a za týden se začalo zas dělat. Bylo 6 nebo 8 etap takže to jsou cca dva měsíce prostojů. Celá anabáze začala jeden rok zhruba po velikonocích druhý rok okolo velikonoc se začalo stavět a ten samý rok na Mikuláše se povedlo podmíněně zkolaudovat. A koncem ledna po kolaudaci jsme se stěhovali. Po kolaudaci se ES přestali starat. Nebyla fasáda, nebylo podbití střechy a pár drobností. Fasáda se nakonec nedělala protože jsem jen naznačil že bych to zateplil a ať to spočítají a vylezlo z nich 250-300 tis. Tak jsem staviteli ukázal kde jsou vrata(kámoš v té době zateploval domek podobně velký za cca 80 tis) A podbití že se dodělá na jaře až bude hezky. Dodělával jsem ho sám. Co se týče odstranění záručních vad tak jsem jednu řešil s ES v jednom horním pokoji se v rohu objevil mokrý flek odpověď byla že neumíme dům používat a proto že tam ten flek je. Takže nemělo smysl řešit to s ES protože ty vše stejně přehrávali na subdodavatele tudíž jsem vše řešil s nimi přímo a oni si to pak dořešovali s ES. Naštěstí těch záručních vad nebylo tolik a nebyli tak vážně aby nešlo dům používat. Pokud bude zájem můžu se o nich zmínit později. Cca půl roku jim trvalo než vyúčtovali poslední etapu a vrátili přeplatek za nedodělky. A to až po té co se k nim vydal místní právník kterého o pomoc požádala přítelkyně která ho znala z práce. S majitelem té subdodavatelské stavební firmy jsme si celkem sedli a nebyl s ním problém cokoliv řešit , párkrát se i po dokončení telefonicky dotazoval jestli je vše v pořádku z kraje tady jeho zaměstnanci byli párkrát udělat nějakou úpravu nebo nedodělek vždy solidní jednání. Jednou jsem se ho ptal za kolik by to dokázal udělat ve své režii a on tvrdil že tak za max. 65% té ceny od ES. Akorát že bych si musel financování řešit sám. Co se týče ostatních subdodavatelů tak i s nimi se dalo většinou v pohodě domlouvat na drobných změnách nebo úpravách. Sice to byla stavba na klíč ale než jsem se do toho pustil tak v tehdejších cenách jsem měl u Eurotelu paušál za cca 400 Kč a vycházel jsem s tím. Když jsem stavěl tak jsem měl paušál za cca 1800 Kč a ani to mi kolikrát nestačilo kolik okolo stavby bylo telefonování. Pokud by měl někdo zájem o podrobnější info nebo o " veselé zážitky " z natáčení můžu se rozepsat. Upraveno 10. leden 2015 uživatelem Vena garážmistr Citovat
Milan+ Odesláno 10. leden 2015 Autor Odesláno 10. leden 2015 Tak to je slušný. Co máš od nich za typ domu? Klidně to rozepiš tu anabázi. Citovat
Veverka Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Technicky/stavebně sloužit nemohu, ani konkrétně ohledně byť jediné z těch firem... Ale obecně hodně záleží na tom, jak je nastavená smlouva a placení - aby se platilo postupně, bylo zádržný, jednoznačný lhůty na vady a nedodělky, dostatečné a jasné záruční doby. A pak taky zlatý pravidlo: páka na dodavatele je jedině přes peníze. Obvykle když zaplatíš, veškerá ochota a nápomoc končí. Další věc je bankovní financování, protože banka to umí investorovi taky někdy pořádně zkomplikovat, aby si to sama zjednodušila. Hodně štestí! Citovat
Charlie 1 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Jo rozepis se co bylo dal,může to byt poucny pro spoustu lidi.... Jo reklamu maji slušnou,ale jen kecy aby se to dobře poslouchalo.... Citovat
Péťa Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Venův příběh jen potvrzuje to, že je lepší si vše dělat "sám" - vzít si na jednotlivé etapy výstavby firmu z okolí, na kterou mám reference a jejich práci jsem už viděl. Na stavbě se dá ojebat strašně moc věcí, které ani nemusíš vidět (stihnou to zazdít, zabetonovat,... než se na stavbě ukážeš, a to i kdyby jsi tam jezdil každý den). Já než začal stavět, tak jsem 3x vyměnil zedníky, kteří to měli dělat. Extrém byl, když jsem už měl všechno domluvené, od pondělka dovolenou, že se pustíme do hrubé stavby a ve čtvrtek před tím jsem zedníkovi řekl, ať nechodí, že jeho podmínky nejsem schopný přijmout. Je to náročné na koordinaci profesí, aby vše navazovalo, ale i tak se mi podařilo za dva roky postavit a zkoulaudovat bez připomínek. Ale ani po 10 letech nemám hotovou zahradu podle mých představ Nechat si postavit "na klíč" je cesta do pekel. Ale možná, až budeš Milane stavět ty, bude situace stabilizovaná a firmy si budou práce vážit a dbát na kvalitu. Citovat
Berkoff Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Nechci přilévat olej do ohně, ale starám se o web retail-house.cz. Je tam hafo referencí z již stojících domů, tady kousek od Chlumce stojí i referenční stavba. Kdyby nahodou S majitelem se znám osobně a ačkoli na netu ho samozřejmě spousta lidí špiní, na druhou stranu má už hromadu spokojených bydlících zákazníků. Když bys jel někdy kolem, zastav se a můžem kouknout. Citovat
Charlie 1 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 (upraveno) právě když si děláš managera stavby sám tam je ta úspora ,kterou by jsi jinak platil... stavěl jsem jak Peta svepomocí na co jsme nestačili bud melouchaři nebo řemeslníci s dobrými referencemi... i když jak píše Péta uhlidat nejde všechno..... co jsem odrbal to se mi vymstilo... třeba vchodové dřevěné dveře z Baumaxu za 8000Kč po 7 letech rozeschlý,netěsnily takže výměna za nové plast... to je jen jedna z věcí... minuly rok jsem dosekával na trubky na centrální vysavač,při stavbě jsem si říkal zbytečnost ,ted vidím ,že to byla chyba,proto jsem dodélával.... to samé komín... stejně se zjistí až provozem co by člověk udělal jinak,co by nedělal a co by zas udělal.... jinak zqasadní problém nějaký zatím nemáme... chtěl bych dodělat ještě rekuperaci,a jelikož mamé sadrokarton a volnou pudu nebude to problém... Upraveno 11. leden 2015 uživatelem Charlie 1 Citovat
Milan+ Odesláno 11. leden 2015 Autor Odesláno 11. leden 2015 No tak jeden barák mám s tátou mam za sebou,tady co bydlíme, tak co to obnáší vím,ale v dnešich letech je to krapet jináč a dělat to při praci není žadná prča. V práci neni člověk na odpočinku a pak takhle hakuj dva roky,třeba i více.Vše je jen teorie uvah,třeba se do toho pustím komplet dole a vršek pronajmu. Citovat
MilanF1 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Rozumím stavbě na klíč, protože jak píše Milan+, do práce si člověk nechodí odpočinout. Také z tohoto důvodu jsme se s Kitty rozhodli pro byt od developera za 2 miliony a skromných 55 m2, ale nám to stačí, ač jsem tomu původně nechtěl věřit. Bydlíme půl roku a krom drobných problémů jsme spokojeni. Přesto s tátou o víkendech a po práci předěláváme 100 letý barák. Nikdy to samozřejmě nebude jako novostavba. Obvodové zdivo a střecha zůstává, tudíž nás venkovní počasí do ničeho netlačí. A klidně to budeme 2 roky dělat. Nemělo by to celkově stát horentní sumy, ač se dělá uvnitř všechno nové. Milane, vyber dobře firmu, nebo zvaž předělávku něčeho staršího, přízemního, pokud nepožaduješ kvality novostavby - tím myslím především izolace. Citovat
Milan+ Odesláno 11. leden 2015 Autor Odesláno 11. leden 2015 Vše je zatím jen v teoretické rovině,protože tady jsem taky do předělání stávajíciho bytu nasypal během posledních let dost kaček,plovoučka od Quick step,obložky futer,,komplet nový nabytek,plast,okna,vchodovky dveře,ted potřebuji vymalovat komplet chodbu od sklepa až nahoru. Ani mi nějak na kaipoše nezbývá čas. Citovat
oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 K té stavbě svépomocí a ekonomické rozvaze mám jeden malý rozbor pro zamyšlení. Stavební firmě zaplatíte za její (mizernou) činnost okolo 500Kč/hod práce jednoho pracovníka. Ten pracovník z toho dostane zlomek, protože DPH, odvody, zisk firmy atd., takže se rozhodně nebude jednat o žádného lumena, o to horší ta jeho práce bude (neschopnost, flákání, snaha ojebat, ošidit či dokonce něco ukrást). No za tohle všechno zaplatíte 500/hod, když vy sami si za hodinu vyděláte - schválně, kolik? Průměrný plat je téměř přesně 100Kč/hod, tedy pětkrát méně, a má jej pouze třetina lidí v republice. Teprve pokud máte skoro 100tis čistého (!), platíte toho lepmla časově 1:1. Většina lidí to bude mít tak 1:3 nebo 1:4 - takže za celý den si vydělá na to, že se mu tam 2 hodiny může nějaký lempl flákat a šidit ho. A pozor, v případě, že si berete hypo, tohle všechno ještě násobíte minimálně 1,5 nebo 2x, protože platíte ještě bance. Takže je to klidně 1:8 - vy celý den v práci dřete na jednu (!!!) hodinu flákání lempla. Šílené, což? Pokud někdo je byť průměrně zručný a má ponětí, co se jak dělá, je to pro něj důvodem, aby si maximum věcí radši udělal sám. Ale samozřejmě to naráží na ten čas, po práci ho moc není. Nastíním vám variantu, která vypadá napohled šíleně - proto asi většinu lidí vůbec nenapadne. Ale podívejte se na rozpočet, případně si udělejte vlastní se svými příjmy, a možná pochopíte... Na tu stavbu baráku, pokud nejste zrovna ředitel s 200tis netto, se prostě vyplatí dát v práci výpověď. A dělat jenom tu stavbu. Když si vezmete někoho k ruce a platíte ho cash bez firmy, i za něj ušetříte 3/4 peněz, a jelikož jste tam taky a celou domu makáte spolu, i on maká s podstatně větším nasazením a neojebe vás, když mu celou dobu vidíte pod ruce. Toto je zcela obecné pravidlo!!! Znáte například rozdíl, jak funguje hospoda, kde je majitel sám celou dobu na place a v provozu, a sám něco dělá, od hospody, kterou si jen pořídil a zjeví se tam jednou za měsíc? Tímhle způsobem dosáhnete naprosto nesrovnatelné efektivity a kvality práce za zlomek peněz, co byste zaplatili firmě. Samozřejmě to znamená, že musíte mít nasušeno dostatek financí, abyste si tohle mohli dovolit. Zase, je to stejné jako s pořizováním aut, kdo na to nemá, neměl by o tom uvažovat. Nicméně, u té stavby domu to lze klidně praktikovat i s hypotékou - vezmete si ji, když ještě chodíte do práce, a když se to všechno rozeběhne, teprve potom dáte výpověď. Samozřejmě je třeba mít dostatečné prostředky na živobytí i splácení aspoň na další rok po dostavbě, než se zaběhne nová práce. Platí to především pro lidi, kteří nemají žádný hvězdný dobře placený flek, ale plácají se v něčem nemastném neslaném za běžné peníze, kde stejně ani není žádná velká perspektiva, riziko vyhazov je tam stejně a šance na to najít si aspoň podobnou práci je vysoká. Takový člověk, když riskne tenhle postup, dokáže ušetřit klidně 10 let práce (!!!), co jinak v součtu zaplatí za to, že si nechá barák zprasit od lemplů. Ovšem chápu, že trochu počítat dopředu je pro většinu lidí nepřekonatelný problém a koule na to, vystoupit z tzv. krysích závodů, když to tak přeci dělá "každý", nemá skoro nikdo. Holt každý svého štěstí strůjcem... Citovat
Milan+ Odesláno 11. leden 2015 Autor Odesláno 11. leden 2015 (upraveno) Dotaz,kolik jsi takhle postavil domů? To je pěkná teorie. Kdo za tebe zaplatí soc a zdravko,co oddělané roky na důchod atd. A na druhou stranu já se ptal na firmy a zkušenosti s nima. Co obnáší stavba jsem psal výše, já to vím,máme to s otcem za sebou. Upraveno 11. leden 2015 uživatelem Milan+ Citovat
oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 (upraveno) Jaký důchod? Představa, že dnešní 30 budou mít nějaký důchod je neuvěřitelně směšná. Základní sazba zdravotního pojištění jsou navíc oproti celkově ušetřené částce naprosto směšné drobné. Kdo je tak cimprlich, že to nechce platit, může se přihlásit na pracák, akorát bude ztrácet čas tím, že se tam bude jezdit hlásit. Edit: ta sazba zdravotního pro samoplátce na r.2015 je 1.242Kč, takže za rok neskutečných a krvavých asi 14,5tis Kč oproto ušetřenému směšnému miliónu nebo dvěma. Hm, asi se to opravdu nevyplatí Upraveno 11. leden 2015 uživatelem oddie Citovat
radim.1008 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Oddie, promiň mi to, ale tvůj tenhle názor mi přijde jako naprosto scestný. Citovat
oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Opravdu? Tak povídej, čím konkrétně? Přemýšlet umíš, nebo se řídíš jen dojmy? Rozporuj konkrétní čísla - já jsem je také napsal přesně. Co přesně na tom nevychází, hm? Nebo jen potvrzuješ, že jsou lidé líní a neschopní přemýšlet a počítat, tak jen běhají ze zvyku v zaběhlých vzorcích toho krysího kolečka, protože to tak přeci dělají všichni? Já jsem napsal přesný rozbor, pokud někdo nesouhlasíte, vyvraťte to jiným PŘESNÝM ROZBOREM, rád se podívám, kde jsem udělal ve výpočtu chybu! Citovat
MilanF1 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Souhlasím s oddiem. Pokud někdo chce opravdu ušetřit na stavbě, ať staví a sám, ale musí mít čas, být tedy bez práce. Pak se to stihne za relativně dobrý čas - samozřejmě horentní čas zabere papírování před stavbou. O co člověk přijde? Dejme tomu za rok, když je bez práce, přijde člověk o cca 200 000 Kč, ale kolik se ušetří? 500 000 Kč? Nebo víc, nevím. Samozřejmostí je zručnost člověka, nějaké znalosti a zkušenosti ... v neposlední řadě i chuť to dělat. Ale už psal oddie, musí být u člověka, který nemá velký plat a po etapě vlastní výstavby má dobrou perspektivu, že práci získá. Takovou cestou půjde ale tak 1% lidí ... i já bych tohle vážně zvažoval, ale raději jsem se pustil do rekonstrukce, kde se chyby odpustí. Citovat
Pe.Tr Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Nejlepší je dům svépomocí postavený koupit v době krize majitelů... Samo za cash. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.