P607Olda Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Kamarád taky slyšel, že to jde, takže když mu v Hamburku odešlo ovládání spojky, tak dojel do Prahy bez spojky. Pak musel vyměnit převodovku. Byl to Fiat 128 a kamarád je profi hudebník, jinak tedy šikovný kluk a autem jezdí od dětství. Takže raději opatrně. Bylo to asi v r. 1978, dálnic bylo míň. Citovat
oddie Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 zrovna s Fiatem 128 (coupe) jsem takhle přijel po přetržení spojkového lanka, řidičák jsem tehdy měl pár let, najeto jsem tehdy měl celkově s bídou jestli vůbec 10 tis km a nic jsem měnit nemusel, jen to přetržené lanko... EDIT: i s tím rozjezdem startérem na jedničku, protože mi ruplo, když jsem stál na šraňkách - ty se zvedly, já nastartoval, šlápl na spojku, že zařadím, ozvalo se lupnutí a pedál zůstal na podlaze [upravil dne 8/13/14 08:55 od oddie] Citovat
odee Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 S tím lankem je to sranda a vůbec se nedivím, že odešlo v relativně mladém věku. Když sem koupil 106, tak mi prasklo hned druhej den po koupi, vyměnil jsem ho za nejlevnější srajdu z Kelly, která tam byla bez problémů víc než rok a měnila se kvůli tomu, že se měnila celá spojka. Po výměně spojky mi nový lano (origo) prasklo, když sem dojel domů ze servisu!!! Po 12 Km jízdy!!! Naštěstí u domu. Tak mi borec, co mi to dělal vrátil prachy za lano, já sem zase koupil nejlevnější v Kelly a to zase od té doby funguje bez nejmenších problémů Citovat
Benžík Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 V praci mi kdysi ruplo lanko (možná něco jinýho) u vectry. Dojel jsem s tím tak, jak píše Oddie + navíc jsem zjistil, že nevím jak s e modlí. A jednou dávno u 405 mi prasklo to plastovy spojovatko na lanku spojky, měl jsem to asi 5 km domů a zarazenou dvojku, tak to nebyl problém. No a servisu řekli, že nejspíš je pritlacak ko a proto jde spojka hodně ztuha a kvuli tomu to prasklo. Spojovatko jsem vyrobil že železa a auto s nim jezdí ještě snad ještě teď. Citovat
Medvěd Odesláno 13. srpen 2014 Autor Odesláno 13. srpen 2014 Závada opravena Nebylo to prasklé lanko, ale dle mechanika autoservisu zásah nějakého \"rádobykutila\" do pákování pedálů. Včera po dojezdu na Letnou jsem našel na podlaze pod pedály ležet šroub o průměru 8 mm dlouhý cca 25 - 30 mm s viditelně orvanou částí závitu blíže hlavy. Vzhledem k tomu, že Trnkoš tvrdil, že s lankem žádný takový šroub nemůže mít nic společnýho jsem jeho nález ani nezmiňoval a výskyt přičítal bordelu v autě. Dnes mechanik na parkovišti zjistil, že chybí jakýsi čep v páce pedálu. Díra pro čep byla prý převrtána na větší průměr a do ní byl vetknut zmíněný šroub, který se včera vyviklal a následně vypadl. Oprava jest provedena prý tak, že můžu v klidu a pohodě vyrazit směr Caorle (zítra jedeme do Liberce, tak spojku prověříme a věřím, že bude vše O.K.) Citovat
Ducatista Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Je to úplně to samé jako u té motorky, také se tam všechna kola pořád točí, takže stačí ubrat (či přidat - podle směru řazení) plyn do takové polohy, kdy otáčky motoru odpovídají tomu řazenému kvaltu a zajede to tam jak po másle. Nejsem automechanik, takže ruku do ohně za to nedám, ale pokud vím, tak oproti motorce se kola v převodovce auta netočí, točí se jen kolo příslušnýho kvaltu, proto jsou přece v převodovce synchrony, aby synchronizovaly rychlost kol při okamžiku řazení, ne? Proto jsem se ptal, jak to udělat u auta, protože to musí dostat ku*evskej záhul řadit bez spojky... Citovat
Vvitty Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 No jo, ja jel takhle na dvojku z Pruhonic az na Letnou a pak druhy den k Trnkosovi :-) Radit jsem nemohl protoze me opustily klouby mezi prevodovkou a razenim. Spojkove lanko se mi utrhnulo kdysi u Hradce Kralove na benzince u dalnice, to byla taky pekna cesta do Prahy :-) Citovat
Hafity Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 I u auta se točí všechny, neřadíš kolama, ale zubovýma spojkama za pomoci přesuvníků Citovat
oddie Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Ducatista: motáš dvě věci dohromady. Kola v převodovce se točí úplně stejně, vstupní hřídel je (přes spojku) spojena s motorem, výstupní hřídel s koly. To mají motorky i auta úplně stejně. Synchronizace je jen na to, když řadíš a vyšlápneš spojku, vstupní hřídel (předloha) se točí jen setrvačností a je třeba, aby se začala točit jinou rychlostí, tak jí k tomu pomůžou třecí kroužky (=synchrony). Ale to platí jen pro vyšláplou spojku, pokud spojku nevyšlápneš (když máš utržené lanko apod), tak se předloha točí tak rychle, jak se točí motor. Čili ubereš plyn, aby se motor dostal ze záběru, ale ještě nebrzdil, a snadno vyřadíš, a teď musíš roztočit motor na takové otáčky, aby to odpovídalo poměru otáček toho převodového stupně, který chceš zařadit - a pak tam ten kvalt zapadne jak po másle. Když ty otáčky netrefíš a rveš tam tu páku silou, nadměrně opotřebováváš synchrony a spočítáš zuby, proto se to všechno musí dělat hodně lehce. Když to trefíš, žádej záhul nebo rána to není, jde to udělat krásně plynule. Citovat
punkac Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Zeptám se jen jaký jsou cca dobrý otáčky motoru na přeřazování u benzínového motoru? Stačí se řídit sluchem, jako když klasicky řadím se spojkou, přiznám se že na otáčkoměr moc nekoukám a řadím jen podle sluchu Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Tiež som sa na FB čudoval, že medveď toto nepozná Naučil som sa to, keď na mojej 306 tke prasklo lanko. Štart s jednotkou cez štartér, a potom to už išlo Bez spojky radím niekedy len tak z lenivosti aj keď je úplne OK. Na bývalom služobáku cca 80 tis KM bez akejkoľvek prevodovkovej újmy - ale teda používam to len na radenie vyšších stupňov. Inak robím to troška inak, ako popisuje oddie. Keď radím bez spojky napr z 3 do 4, tak ako oddie popisuje, trocha uvolním plyn (aby nebol v zábere a ani aby motor nebrzdil) - vyradím do neutrálú (ide to ako po masle) a hneď začínam jemne tlačiť páku do polohy 4 (keď hovorím jemne, tak jemne !) a ako sami padajú otáčky motora (lebo je vyradené v N ku) tak akonáhle dosiahnu vhodnej úrovne pre 4 prevodový stupeň, tak tam tá páka zapadne úplne sama Naozja ako po masle, bez akéhokoľvek škrípania zubov, nepríjemných zvukov alebo nebodaj nejakého tlačenia na silu. Pri podradovaní rovnakým spôsobom vyradím do N ka, následne v N ku pridám plyn aby sa zdvihli otáčky a pustím ho, aby pozvolne padali smerom dole. Akonáhle ho pustím, znova veľmi jemne tlačím páku do prevodového stupňa, ktorý si želám zaradiť, a znova tam krásne zapadne ... Problém je len hore popisované zastavenie. Štartérom sa dá roztočiť, ale dáva mu to riadne na búdku ... Takže v núdzovom prípade ano, robil som to 2 krát v živote, ale inak je to prasárna Citovat
Pe.Tr Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 zeptam se , neda mi to. když ti spadl pedal , ty ses na něj nepodíval? Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 zeptam se , neda mi to. když ti spadl pedal , ty ses na něj nepodíval? Ono to, že závada nie je v lanku, bolo očividné už po tomto medvedovom príspevku citujem: \"ChouLu - NEDĚS ! Vzhledem k tomu, že se mi povedlo v Praze pedál nadzvednout a spojka až do dalšího pádu pedálu na podlahu fungovala, tak CHCI věřit, že to bude JEN to lanko \" Ak sa mu podarilo pedál nadvihnúť a zase chvílu fungoval, než znova spadol, nemohla byť chyba v lanku, to je buď roztrhané, alebo funkčné Citovat
oddie Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Ještě malá poznámka ke startéru - v nouzi se dá použít např. i k poodjetí z nebezpečné situace, třeba kdyby vám auto chcíplo a zůstalo stát na kolejích, a nešlo nastartovat. Normálně dát jedničku a držet startér, 10 metrů to na něj sice pomalu, ale odjede. Dewils možná vzpomene, jak jsme takhle nakládali jeden nepojízdný vrak na vlek, když zapomněl šrouby od navijáku Citovat
Medvěd Odesláno 13. srpen 2014 Autor Odesláno 13. srpen 2014 Pe.Tr - za jízdy jsem viděl pedál na podlaze, víc jsem jaksi v 70 - 80 km/h nezjišťoval. V Praze jsem ho tedy po zastavení rukou zvedl, ale v podstatě hned po rozjezdu zůstal opět na zemi. Lubk0 - dle Trnkoše mohlo dojít ke stržení samostavu v lanku, tzn. že lanko mohlo občas zabrat a občas ne (aspoň tak jsem to tedy chápal). Citovat
odee Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Viděl sem pár KO lanek se samoštelem a žádný nebylo roztržený, vždycky byl stržený jen samoštel. Citovat
dusan2 Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 Ještě malá poznámka ke startéru - v nouzi se dá použít např. i k poodjetí z nebezpečné situace, třeba kdyby vám auto chcíplo a zůstalo stát na kolejích, a nešlo nastartovat. Normálně dát jedničku a držet startér, 10 metrů to na něj sice pomalu, ale odjede. Dewils možná vzpomene, jak jsme takhle nakládali jeden nepojízdný vrak na vlek, když zapomněl šrouby od navijáku Par krat mi to velmi pomohlo :-) hlavne ked som mal Citroen Jumper. S nim som dosiel nalozeny bez spojly z nemecka. Raz na Tranzite z Michaloviec cca 200km no a z Mastrom som bez spojky absolvoval nalozeny v polsku hadam 250 km mimo dialnic . V kazdej riti semafor alebo kolona :-) starter to napodiv vydrzal a sluzil este par 100tis. Km Na to radenie si clovek velmi rychlo zvykne iba tie rozjazdy trochu bolia. Inac na 3 sa da z MB 280E ist 180 :-) [upravil dne 13/8/14 17:38 od dusan2] Citovat
Mišak Odesláno 13. srpen 2014 Odesláno 13. srpen 2014 To je to že jste málo jezdili s Avii jízda bez spojky, dobíjení, startéru, brzd, plynového lanka atd... Ještě že je už rozpálená v hutích. Se slovy chlebodárce nějak dojet musíš jsi daleko poraď si jak umíš Meďo a to jsi to ani neměl chuť zkusit tam dostat něco jiného? Bych to asi vyzkoušel protože si myslím že by ses od světel už stejně nerozjel Citovat
Maverick Odesláno 14. srpen 2014 Odesláno 14. srpen 2014 Vzhledem k tomu, že můj vozovej park čítal už hromadu starejch \"spolehlivejch\" vraků, tak mám zkušenost s jízdou bez spojky taky za sebou (krom toho i prasklý plynový lanko a i ty brzdy jsem jednou nemohl použít ). V Libři mi u 205Gti praskla páka na převodovce a pedál se poroučel k zemi. Dojel jsem s tim v pohodě až k baráku. Řazení bez spojky bylo celkem v pohodě. Problém nastal až v Praze, kde jsem 2x chytl červenou. Takže chcípnout a pěkně start se zařazenou jedničkou. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 15. srpen 2014 Odesláno 15. srpen 2014 odee = ja som ho mal regulerne roztrhnute Medved = keby bol len posrany \"samoštel\" pedal nie je na podlahe ... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.