Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Magor nemagor, zákon ti nezakazuje používání zimních pneu v létě. A policajt musí dodržovat zákon. Vyhláška ti jen ukládá přizpůsobit jízdu stavu a povaze vozovky a všem okolnostem, tedy i počasí. Pokud vím, že mám na autě zimní gumy s indexem H, venku je třicet, tak s nima nepojedu po dálnici 180. A pokud ano, jsem magor. Jezdím-li v létě na zimních, musím počítat, že mají jiné chová než letní a podle toho jezdit. Zákon mi to nezakazuje a platí, že vzorek musím dodržet minimální 1,6mm. I když na zimních to už je fakt na krev, ta směs se při větším teple na krajích trhá, takže do 1,6mm bych je fakt nejel.

Odesláno

Tak jsme právě měli školení řidičů a speciálně jsem se na to ptal. A paní z autoškoly mi potvrdila co jsem říkal:

zimní guma je ze zákona pneumatika se vzorkem nejméně 4mm a je jedno, jestli je na autě v zimě nebo v létě. Jakmile má pod 4mm, je to guma sjetá a to i v letním období!

Čili dojíždění zimních pneumatik v létě (a dělám to taky) je podle zákona špatně a policajt vás za to pokutovat může.

Odesláno

Tak proč potom je v zákoně definováno časové období od 1.11 do 31.3. ??? To by mohlo být zrovna uzákoněno, že zimní pneu má mít min. 4mm celoročně. Podle mě ti dala špatnou odpověď na tvou otázku.

Odesláno

Skutečně zimní pneu i přes léto musí mit 4mm.... Také jsem se na to ptal, dokonce přímo na odboru dopravy dostal jsem tuhle odpověď ;)

Odesláno

Na školení řidičů se zásadně na nic neptám, po zkušenosti s tím, jaké bláboly jsou schopní tvrdit. Školení řidičů je pro mě jen a pouze opruz pro razítko, nic víc. Pokud mě nějaká problematika zajímá (tahle třeba ne, protože dojíždět zimáky v létě nemám zapotřebí), čtu přímo příslušný zákon, popř. vyhlášku.

Odesláno

Bláboly nebláboly, razítko nerazítko, citovala mi právě z té vyhlášky. Což mě pochopitelně nepotěšilo, pro mě to znamená jen to, že lobbisti si prosadili že zimní gumy pod 4mm jsou na vyhození.

Odesláno

To by mohlo být zrovna uzákoněno, že zimní pneu má mít min. 4mm celoročně.

No ono to tak v podstatě je, jen to není napsáno tak přímočaře.

Odesláno (upraveno)

Na školení řidičů jsem jednou jedinkrát narazil na školitele, který věděl.

Jinak vyhláška stanovuje:

1. zimní pneumatika je pneumatika s označením M+S (plus další přípustné označení)

2. novela 202/2008 stanovuje, že v období od 1.11. do  30.4. v místech s označením značkou zimní výbava musí být pneumatika pouze zimní se vzorkem min 4mm (do 3,5t)

3. novela z roku 2011 stanovuje, že ustanovení výše uvedené ustanovení z roku 2008 platí za určitých podmínek na všech komunikacích, nejen tam kde je značka zimní výbava.

Žádná vyhláška nikde nedefinuje povinnost mít na zimní pneumatice v létě vzorek větší než 4mm. Dle vyhlášky z roku 2002 jde o 1,6 mm.

To by mě zajímalo, co ti to "citovala"?

Upraveno uživatelem Pacho69
Odesláno

Viz to, co psal Zazimir na minulé stránce. Tam jsou odkazy na platnost pouze v zimním období. Pokud někdo tvrdí, že to tak není a 4 mm musí mít po celý rok, prosím odkaz či citaci příslušného paragrafu, který toto popírá. 

Odesláno

Toto je novelizace z roku 2011, která doplnila ustanovení z roku 2008 (zimní výbava). Ve vyhlášce  (341/2002) a zákonu (361/2002) je definována pouze "zimní pneumatika" - označení M+S (a další přípustné) a minimální hloubka dezénu 1,6mm. V novelách je určeno, že v období od-do musí být použit typ pneumatiky zimní a minimální hloubka dezénu 4mm v případě viz níže nebo všude tam, kde je značka zimní výbava.

§ 40a

Provoz vozidel v zimním období

(1) V  období od 1. listopadu do 31. března, pokud

a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo

b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik18), a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí18a).

Odesláno

Kruci, kdo todle fundovaně a definitivně rozsekne? Potřebovalo by to jednoznačné písemné vyjádření asi nejlépe z ministerstva dopravy. :myslim

Odesláno (upraveno)

Nevím, co chceš rozsekávat. řiď se zákonem a vyhláškou, tam je povinnost mít na pneumatice M+S více než 4mm vzorek v období 1.11. - 31.3. a to v případě popsaném výše nebo v případě značky zimní výbava. Co je na tom nepochopitelného?

Upraveno uživatelem Pacho69
Odesláno

§40a popisuje všechna pravidla a požadavky do detailu. Není potřeba žádných vyjádření ani prohlášení.

Stejně jednou bude použití zímních pneu v zákoně zakotveno na pevno (od-do) - už to k tomu směřuje stejně jako kdysi celodenní svícení - to rovněž kdysi začalo jen pro vozy nad 7,5t, potom tedy přes zimní období, dnes celoročně.

V mezích §40a vlastně není nutné vůbec přezouvat na zimní pneumatiky. Samozřejmě za předpokladu, že s autem neporuším ustanovení odst. 1.a případně 1.b. Pokud bude teplo a sucho, pak jsou i letní pneu v inkriminovaném období legálně použitelné.

Odesláno

Já něvím jak vy, ale mých zimních nokianech jsou značky s vločkou na 4mm a pak jsou tam ještě jedny značky na 1,6 mm, z čehož předpokládám že jejich používání v létě by neměl být problém... (ne že bych to plánoval)

Odesláno

Davide, divil by si se, ale je to tak. Pokud by si se stal (příklad) účastníkem DN (na vše se dělá fotodokumentace) a zjistilo se, že máš při teplotě cca 25 st. Celsia zimní pneu (hloubka vzorku větší než 1,6 mm). Došlo by ke  zraněním či velká škoda, tak by jste se divili, jak právníci by na tom stavěli. Stačí stanovisko výrobce, který jasně napíše, že zimní pneu má při teplotě vyšší než 7 st. celsia jiné vlastnosti ( složení, jizdní vlastnosti, brždění atd.). Vše je ale do doby, než se něco stane. Je to každého věc, na čem jezdí, ale nemůže se spolehnout na o, že se zimní pneu může jezdit jako by měl letní pneu. To musí každý uznat.

Odesláno

Blbost v létě můžeš mit pneu zimni i pod 4mm, 1.6-2mm to už je extrem na zimnich ale 3mm bez problemu jak bržděni atd jezdil jsem tak na felicii i seatu natom jsem měl maranghoni a drželi na cestě bez problemu i v horku.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...