Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

ty 4 mm platí tam, kde to máš dané značkou ,,zimní výbava,, Na značce je pneumatika.

Zimáky v létě můžeš použít až do 1,6 mm.

Upraveno uživatelem ozzy1
Odesláno

Počkej, takže v létě, když jedu na zimních gumách které mají řekněme 3mm, v úseku kde je značka "zimní výbava" (čili třeba na Vysočině, ty značky jsou tam napevno), tak z toho můžu mít problém nebo ne?

Servisák mi tvrdil, že v létě přezouval dvěma lidem auto ze "zimních gum na doježdění" (čili pod 4mm) na nový, protože dostali od policajtů pokutu že ty gumy na autě jsou sjetý. Nějak jsem mu to nechtěl věřit. Neřikal ale kde tu pokutu dostali. Pokud by to tak bylo, znamenalo by to že zimní gumy v létě dojíždět do 1,6mm lze, ale pouze mimo úseky daný značkou "zimní výbava".

Odesláno (upraveno)

No jo, ale pořád tam není nic o zimní pneumatice v létě. Naopak, skoro to potvrzuje to co mi říkal ten servisák:

Co je to zimní pneumatika?

Za zimní pneumatiku je považována pneumatika na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S nebo M.S nebo M/S nebo MS  či terénní pneumatiky.

Co musí dále splňovat tato zimní pneumatika?

Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).

- přičemž o tom, že v létě ta zimní pneumatika může mít jen 1,6mm se tam nepíše. Takže v podstatě to podporuje tu definici, podle který postupovali ti policajti: letní pneumatika je pneumatika s letním dezénem s výškou běhounu nejmíín 1,6mm, zimní pneumatika je guma s označením M/S s výškou vzorku min 4mm. Všechno ostatní podle zákona je sjetá guma. Tak to teda chápu já a zimní gumy se v létě dojíždět nesmějí, nehledě na značku. :myslim

Upraveno uživatelem Stejsn
Odesláno (upraveno)

A toto znamená co?

"Podle průzkumů a také na základě zkušeností bylo zjištěno, že zimní pneumatika s hloubkou dezénu nižší než 4 mm (u vozidel do 3 500 kg) již ztrácí své vlastnosti na sněhové pokrývce, ztrácí tzv. samočistící efekt."

Jako v létě a na suchý vozovce je ten samočistící efekt na sněhové pokrývce asi na 2 věci.

Pokud by mi za 4mm na zimní pneu na úseku značeném pro zimní výbavu v období 1.4.-31.10 (a mimo po celej rok kde není sníh) chtěl nějakej policajt dát flastr tak mu nedám ani kč a nechám to prozkoumat správním řízením.

Přečti si vše a nevytrhuj pár vět z kontextu. ;)

Upraveno uživatelem Dave_k
Odesláno

Zdravím, nechce se mi kvůli tomu zakládat nové téma, tak se zeptám zde.

Jak skladujete kola, pneumatiky ? Jde mi i to, že se všude uvádí pneumatiky postavit vedle sebe a kola na disku klást na sebe, ale co jsem viděl v pneuservisech tak mají všechny kola, jak samotné pneu tak i s diskamama, postavené nastojato v regálu vedle sebe, a tak bych chtěl vědět zda to tak může být nebo se pak pneumatika špatně naleží... Díky.

Odesláno

Imho je to úplně jedno. Když si vezmeš, co všechno musí guma na autě snést, tak skutečně to jestli ve sklepě stojí nebo leží jí je úplně fuk.

Odesláno

Aluško, musím Tě pochválit, že jezdíš a dodržuješ rychlostní limity. I já se je snažím dodržet. Věř mi, že se řídiči vymlouvají, když jsou zastaveny za překročení rychlostního limitu. Jsem pro zrušení celodenního svícení a pak i na doporučenou rychlost na dálnici a to na 130 km/h.  Jinak přezouvat ted, alespoň vnitrozemí je myslím ještě brzo.

Odesláno

celodenní svícení?? když svítí na autě to denní a ještě k tomu dole a zadek nesvítí je to na zabití, to radši zrušit

Odesláno

Co se týká zimní pneumatiky v létě, konkrétně od 1.4. do 31.10., tak pro toto období se na ní nevztahuje § 40a zákona 361/2000 Sb v platném znění. To znamená, že podmínka 4 mm pro zimní pneumatiku platí pouze pro období od 1.11. do 31.3. následujícího roku. Pro zbytek roku zákon pojem "zimní pneumatika" nezná. Podle Vyhlášky 341/2002, konkrétně §21, odstavce 5, není rozlišen typ pneumatiky pro mimo zimní období, hovoří se pouze o minimálním vzorku 1,6 mm. Pokud by byli pomahači a chrániči jiného názoru, nechte to spadnout do správního řízení, kde to jednoznačně vyhrajete.

Odesláno

Co se týká používání ,,zimní pneu" v létě, tak ta ná úplně jiné jídní vlastnosti díky svému složení. To se týká i například délky brzdné dráhy. Takže při DN lze k tomuto přihlížet. Tak nevím, co na to správní řízení, ale to v případě DN nehrozí, že by prošlo.

Odesláno (upraveno)

Puvodne jsem nechtel ale udelam "vyjimku" to ze jsem zaspal ja i to auto zamnou je ukazkove.Klasika povestna jedna vterina na reakci :)
To ze za mnou byl "ridic" a vesel se do pripraveneho mini prostoru vzkazuji DIKY.

Nestalo se nastesti nikomu nic .... vsichni jsme Ok byt pani mohla v klidu dokoncit odboceni "ale" v mrazu na letnich a ve vedru na zimnich .....? :mrk
A bude jedno zda za rok najedu 5tis a nebo 50.

O stavu brzd debatu zacinat nebudu ......

http://ulozto.cz/x3LFEaP6/brzdeni-tentokrat-ostre-v-hk-kdo-udelal-chybu-necham-na-vas-avi

Tim jen vyjadruji nazor ze je treba premyslet na cem a v jakem prostredi jedu.
Ti "lepici" na zadek tem to je fuk ale pokud by byl problem budou se ohanet pravem zakonem ale ze bezpecna vzdalenost ...... ale to uz zaznelo mnohokrat.

Stasne km .....

Upraveno uživatelem Lihous
Odesláno

Co se týká používání ,,zimní pneu" v létě, tak ta ná úplně jiné jídní vlastnosti díky svému složení. To se týká i například délky brzdné dráhy. Takže při DN lze k tomuto přihlížet. Tak nevím, co na to správní řízení, ale to v případě DN nehrozí, že by prošlo.

Takhle se to přeci nemůže brát ne? To by mě pak klidně mohli popotahovat za to že mám na autě levný čínský gumy a ne nejdražší michelinky!? Samozřejmě mezi těma gumama bude znatelný rozdíl v brzdné dráze, ale to přeci nelze brát jako přítěž.... 

Odesláno

já věděl, že tady budou rozdílné názory, ale čekal jsem, že nějaký zdejší policista napíše jak to má být, pořád si myslím, že je blbost vyhodit zimní 4mm, když se dají dojezdit v létě--určitě je to aspoň jedna sezona...

Odesláno

Jak psal Schreek. Jsou gumy a jsou gumy. Neměli jsme jedinej problém odjezdit 2 letní sezóny na zimních Michelinech. Brždění, chování vozu i spotřeba neměnná oproti letním co jsme obuly potom.

Oldo jako myslíš, že by mi někdo dával za vinu (či přitěžující okolnost) při DN (mnou nezaviněnou), že jedu v létě na zimákách se vzorkem menším než 4mm? Pochybuju. A jestli jo tak to už by byl zralej na ústav docenta Chocholouška. :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...