Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

čištění a dezinfekce výparníku

Recommended Posts

Odesláno
Dovolím si šílenou teorii, asi budete nesouhlasit.

Vychází z toho, že jsem měl s automatickou klimou 605, 406, 607 a teď 5008. Předchozí jmenovaná auta měla najeto kolem 100 až 400 t. km, věk 3 až 10 let a najel jsem s nimi v součtu asi necelých 700 t. km. Klimu jsem nevypínal ani v zimě a nikdy mi ještě nesmrděla (!!!). Je fakt, že pylové filtry jsem pravidelně měnil (605 snad neměla?).

Takže teorie: když se klima nevypíná, tak po dojetí odkape a s vodou odkape (smyje se) i bordel. Když se klima vypne před dojetím, tak ji ventilátor vysuší (odpaří) a bordel zůstane - neodteče.

to nieje sialena teoria, ale pravda !!!!

presne takto to vysvetlujem kazdemu a kto si dal konecne povedat, odvtedy ma s klimou pokoj...

nepochopim ludi co to vypinaju ale pouzivaju len obcas... tak kua ked to niekomu vadi tak si ju nastavim na 28st a jazdim ne? sa ludia cuduju ze su na nu alergicky, ked je vonku 34st a on ma klimu nastavenu na 21 :bojim...

koblih, klima spina aj v zime... su urcite situacie ako odhmlenie celneho skla a podobne, prilisne vlhko v kabine... :)

Odesláno

Já považuji klimatizaci za součást pasivní bezpečnosti a auto bez ní bych nechtěl ani zadarmo.

Ano i v zimně klimatizace běží.

• O 1 rok později...
Odesláno

Kým ti to funguje nie je dôvod,je to uzavretý okruh,vlhkosť je pohltená a ďalšia nemala odkiaľ vniknúť.Iba že by si mal dlhší čas otvorený systém po úniku chladiva.

Odesláno

Ok, ďakujem za info. Klíma funguje bez problémov, len ju chcem dať vydezinfikovať.

Dakde tu bolo uvedené, že treba čas od času vyčistiť výparník. Ako sa k nemu dá dostať?

Odesláno

Demontáž prístrojovky.

Klima sa čistí tak,že sa desinfekcia strieka pri plných otáčkach ventilátora a otvorených prieduchoch do vstupného otvoru vonkajšieho vzduchu - po demontáži peľového filtra v motorovom priestore.

Odesláno (upraveno)

najlepsie je pouzivat klimu celorocne ak mas automaticku klimu. stekanim kondenzu sa omyva.

dezinfekcia a cistenie prostriedkami su vyhodene peniaze. po case sa ti to vrati znova pokial nebudes klimu pouzivat.

pouzivam autklimu cca 12 rokov na roznych autach a nikdy mi nic nesmrdelo. mam nastavenu teplotu celorocne na 22 a nic neriesim. len v lete pridam na 28 vot vsjo.

prave nepouzivanim klimy dochadza k jej zanasaniu prachom a bakteriami z coho plynu vyssie popisane problemy.

susic sa nemeni kazde dva roky, ale podla potreby, pokial si klimatizacny okruh nerozoberal (havaria, prasknuty chladic a pod.) nieje dovod ho menit.

ak by sa "ucpal" klimaokruh ti prestane fungovat, nakolko tlakovy spinac je za susicom a akonahle klesne za nim tlak tak klimakompresor to vypne.

Upraveno uživatelem Marcel00
Odesláno (upraveno)

Demontáž prístrojovky.

Klima sa čistí tak,že sa desinfekcia strieka pri plných otáčkach ventilátora a otvorených prieduchoch do vstupného otvoru vonkajšieho vzduchu - po demontáži peľového filtra v motorovom priestore.

co jsem měl rozdělané vzduchové vedení do výdechů do kabin u aut ,tak 95 procent všeho smradu a špíny je právě tady ,mazlavý hnus nachytaný za léta provozu ,vyčistit jedině manuálně .Sice krásný tam fouknout pěnu a podobný věci ,ale ta to nevyškrábe ,jen dočasně neutralizuje..Za mě demont a klima se používá celorok.Navíc je to i dobrá věc u slabších aut ,krásně se s tím brzdí motor při klesáních ,,falešná motorová brzda jak u nákladních aut.

Upraveno uživatelem myšut
Odesláno

Klimu si čistím už léta sám,vše v pohodě a  jednou za dva roky nechám doplnit u předešlých aut..Mám dotaz,je v 807 klima dostatečně účinná v parných dnech,přeci je to jen menší autobus.Ještě jsem ji neměl tu čest vyzkoušet auto mám od září.

Odesláno (upraveno)

Klimu si čistím už léta sám,vše v pohodě a  jednou za dva roky nechám doplnit u předešlých aut..Mám dotaz,je v 807 klima dostatečně účinná v parných dnech,přeci je to jen menší autobus.Ještě jsem ji neměl tu čest vyzkoušet auto mám od září.

Vloni jsem byl v servisu ohledně klimy, protože fungovala nějak divně. Vypínala se. Nejdříve jsem si myslel, že tam bude málo chladiva, tak jsem to tam jel doplnit. Jenže při doplnění se zjistilo, že je tam chladiva naopak moc. Koukal se do nějakých tabulek výrobce, kolik chladiva tam správně má být a našel tam dvě množství. Prý v těch autech může být také nějaká výkonnější, zesílená klimatizace a ta potřebuje chladiva více.Já bohužel mám pouze nějakou tu obyč základní, ale naplněna byla pro tu výkonnější, což prý způsobovalo vypínání. Odsál nadbytečné chladivo a klima už jede normálně.

Ovšem jak jsou opravdu velké pařáky, tak to ta klima moc nedává - pochopitelně je to ale mnohem lepší, než v tu chvíli venku.

Všiml jsem si, že je dost znát, jak honíš motor - při vyšších otáčkách už je klima v pohodě, ale takové ty couračky, setrvačnost na volnoběh a podobně, tak to žádná sláva.

Jak si čistíš klimu sám? 

Upraveno uživatelem Jarda5
Odesláno

niektore auta maju klimatizaciu aj pre zadnych pasazierov, to znamena dva vyparniky. jeden v predu druhy v zadu. preto je v tabulkach dvojaky udaj. treba sa podla moznosti riadit stitkom, ktory je nalepeny v motorovom priestore. to je zaklad.

54f8ca1328a2f_t.jpg

Odesláno

Já čistím klimu takto :) Sundám kabinový filtr a stříkám do útrob toto http://www.nahradnidily1.cz/autodily/startline-cistic-klimatizace-penovy-400ml-acst016/87913351/ mám puštěný ventilátor na max......až se to dostane do kabiny přestanu.Pak to stříkám v kabině do mřížek a to je vše ventilátor mám v tomto případě vypnutý.Víc asi pro to nejde udělat.

Odesláno

Chladi az,az... Pred mesiacom som dal klimu vytiahnut a opat naplnit,vytiahnute 200g a nova napln 600g,dezinfekcia ozonom.Do ventilatora nic nestriekam,lebo som uz jeden ventilator musel menit.Cital som niekde,mozno aj tu na fore,ze ta pena vie pekne odrovnat ventilator a ten sa tazko zhana.

Odesláno (upraveno)

Chladi az,az... Pred mesiacom som dal klimu vytiahnut a opat naplnit,vytiahnute 200g a nova napln 600g,dezinfekcia ozonom.Do ventilatora nic nestriekam,lebo som uz jeden ventilator musel menit.Cital som niekde,mozno aj tu na fore,ze ta pena vie pekne odrovnat ventilator a ten sa tazko zhana.

Kamaradovi po nastrikani peny, ktera skapalni, neco odeslo na elektroinstalaci, nejakym spojem ve ventilacnim potrubi to na neco nateklo...(u jine znacky auta) zkousel jsem v zivote snad vsechny metody cisteni a doporucuji jednoznacne ozon...

Upraveno uživatelem Lukas.407
Odesláno

niektore auta maju klimatizaciu aj pre zadnych pasazierov, to znamena dva vyparniky. jeden v predu druhy v zadu. preto je v tabulkach dvojaky udaj. treba sa podla moznosti riadit stitkom, ktory je nalepeny v motorovom priestore. to je zaklad.

54f8ca1328a2f_t.jpg

Kde má být v motoru nalepený tento štítek? Bohužel jsem nenašel. Nebo dá se nějak jednoduše poznat, zda mám výparník i pro zadní sedadla?

Dík.

Odesláno

Kamaradovi po nastrikani peny, ktera skapalni, neco odeslo na elektroinstalaci, nejakym spojem ve ventilacnim potrubi to na neco nateklo...(u jine znacky auta) zkousel jsem v zivote snad vsechny metody cisteni a doporucuji jednoznacne ozon...

:super

Odesláno

Kde má být v motoru nalepený tento štítek? Bohužel jsem nenašel. Nebo dá se nějak jednoduše poznat, zda mám výparník i pro zadní sedadla?

Dík.

Ahoj, taky bych rád  věděl, kde se dá štítek najít abzch přišel na to jestli mám výparník pro zadní sedačky.

Odesláno

stitok tohoto auta ho ma v motorovom priestore vlavo hore napriklad ako ma nadrzku ostrekovaca, niektore auta na prednej liste pod kapotou kde je zamok kapoty, a niektore ho maju nalepene odspodu kapoty.

59340d1247684410-c-recharging-engine-bay

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...