Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj. Prosím Vás nevíte někdo jaký je výrobcem předepsaný interval výměny oleje u Peugeota 106 (novější model, rok 2000), 1.0 L (37 Kw)? Po kolika kilometrech a letech? Mám tam teď nově Total Quartz 7000 10W40 a nevím jak dlouho ho tam můžu nechat. Procházel jsem příručku, ale nemůžu to nikde najít. Díky.

[upravil dne 18/4/13 10:51 od Pesek01]

Odesláno

Osobně nechávám tyto oleje 10-15 tisíc kilometrů nebo max rok a půl (většinou měním po necelém roce) :papa Výrobce udává dosti nesmyslné údaje...

Odesláno

Díky, to jsem potřeboval vědět. Rovnou jsem si vynuloval i interval další výměny (klíč vedle hodin). Je tam automaticky zadaných 10 000 km, tak aspoň budu vědět, že se blíží výměna. :)

Odesláno

zbytecny vyhazovani penez, 30tis a nebo 2 roky to bezpecne zvladne, pripadne pri castych jizdach se studenym motorem 20 tis a jeden rok, co prijde driv

Odesláno

Asi tak nějak. Já osobně měním 10-15tis./ 1x za rok.

Ono to většinou po tom roce je těch cca 13.tis. km.

Jinak na intervalu budíků u 106 je opravdu 10tis. km,

ale myslím, že do těch 15tis. na obyč MPI motorech nic nezkazíš.

U S16 je to jiná, ty jsou točivé, tam bych dělal max. 10tis.

Odesláno

to ta 106 driv shnije, nez ze by zakukal motor na to, jestli se meni olej po 10 nebo 30tis km :D

to ty usetreny prachy radsi prozeru v kvalitnim jidle, nez abych je daval do oleje

[upravil dne 18/4/13 12:48 od Ferry]

Odesláno

Tak mám ještě jeden problém. :( Před pár dny jsem si objednával olej i filtr v e-shopu automedik.cz. Objednal jsem si man filtr a právě ten zmíněný Total Quartz 7000 (10W40). Před chvílí mi přišel balík a oni mi tam dali místo původně objednaného oleje tak Total Quartz 9000 5W40. Přitom v objednávce a na faktuře mám ten 7000. Od rána chystám auto na výměnu, mám vypuštěnej starej olej a teď tohle. :( Před tím tam byl 10w40. Tak teď nevím jestli to tam mám nalít nebo jim to vrátit a sehnat ten 10W. TQ9000 je plná syntetika, 7000 polosyntetika. Co myslíte?

Odesláno

ale tady se nebavime o 16V , dotaz znel na motor 1.0 ... :roll

s tou nizsi viskozitni specifikaci nic nezkazis, jen se muze projevit na vyssi spotrebe oleje

Odesláno

Jak píše Ferry můžeš, výrobce to povoluje, však to máš v tom programu údržby co jsem nahoře dával jako přílohu napsané jaké viskozity oleje lze použít.

Odesláno

pokud tam byla polosyntetika 10W-40 tak ji tam dej opět,pokud tam dáš 5w-40 olej je řidčí a mohl by jsi mít z auta pojízdnou olejničku,jinak k intervalu 10W-40 15tis,5w-40 30tis.

Guest Džůny
Odesláno

Já u 16V měním co 10 tkm (při mém nájezdu to bývá co 8 měsíců). Přestal jsem před nějakou dobou pít, tak do něčeho ty prachy vrazit musím. :D

Odesláno

jako fakt k tomu neni duvod, u nas v laboratori se delaly testy odolnosti oleju pomoci FTIR spektroskopie a ta oxidacni i nitrifikacni odolnost oleju a aditiv v nich je dostatecna pro normalni provoz minimalne na tech 30tis km, zbytecne vylejvate olej, ktery ma jeste dostatecne mazaci schopnost. Ano pokud se bude jezdit stale ve vysokych otackach, s teplotou oleje pres 120st, nekde na okruhu nebo maximalkou po nemeckych dalnicich, nebo naopak, kdyz se budou jezdit jen kratke skoky se studenym motorem po meste, kdy dojde k zakarbonovani oleje, tak ano, pak ma to zkraceni vymenne lhuty nejaky smysl, ale pri obycejnem provozu po ceskych silnicich a dalnicich je ta vyrobcem stanovena lhuta uplne bez problemu

Guest Džůny
Odesláno

Takže dokud jezdím okresko-dálnicové couračky 90/120, fakt měnit 20 tkm / 2 roky? :myslim

I u 16 let staré 16V?

[upravil dne 18/4/13 19:20 od Džůny]

Odesláno

Dzuny, u tvyho LFY je predepsana vymena 15tis nebo 2 roky, u motoru LFY od 6/1998 je pak prodlouzena lhuta 30tis nebo 2 roky

Odesláno
jako fakt k tomu neni duvod, u nas v laboratori se delaly testy odolnosti oleju pomoci FTIR spektroskopie a ta oxidacni i nitrifikacni odolnost oleju a aditiv v nich je dostatecna pro normalni provoz minimalne na tech 30tis km, zbytecne vylejvate olej, ktery ma jeste dostatecne mazaci schopnost. Ano pokud se bude jezdit stale ve vysokych otackach, s teplotou oleje pres 120st, nekde na okruhu nebo maximalkou po nemeckych dalnicich, nebo naopak, kdyz se budou jezdit jen kratke skoky se studenym motorem po meste, kdy dojde k zakarbonovani oleje, tak ano, pak ma to zkraceni vymenne lhuty nejaky smysl, ale pri obycejnem provozu po ceskych silnicich a dalnicich je ta vyrobcem stanovena lhuta uplne bez problemu

Ferry beru, ale ve firmě ve které jsem dělal zase já bylo vyvinuto zařízení pro tribotechnické vyhodnocování olejů a když to zjednoduším tak samotný olej je skutečně OK, ale obsahuje velké množství karbonu a otěrových částic. Ty se postupně zachycují ve filtu a snižují průtok. Nicméně stabilita oleje je skutečně velmi dobrá, takže po jednoduchém přefiltrování by byl olej dobře použitelný. Já osobně proto měním olej častěji - u HDI 15 tis u benzínů 20 tis. nebo rok.

Odesláno

tak HDi je jasne taky o necem jinym, ale u benzinu s tim karbonem zas neni treba tolik se bat, to fakt jedine kdyz to poskakuje jenom studeny po meste

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...