Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

jaký používáte olej do 406 Hdi ?

Mám to auto krátce a potřebuju trochu dolít. Předchozí majitel mi tvrdil, že tam lil polosyntetiku. Když jsem se ptal v Peugotu tak se chytali za hlavu, a že jedině plnou syntetiku.

Takže jaké jsou vaše zkušenosti/praxe ?

Vyměnit celou náplň a začít znovu ?

Jakou značku oleje používáte ?

Kde nakupujete oleje za dobré ceny ?

díky:)

Odesláno

Ja používam do HDi 66kW olej Total quartz future 5w30. A5/B5, plná syntetika. Ak máš 80kW HDi a ešte fap filter tak by tam mala ís? plná syntetika 5w40. S 5w40 vykazujú motory HDi minimálnu spotrebu oleja. Na 307 2,0 HDi mám 175 000 km a spotreba oleja 5w30 ja v podstate nemerateľná. Dobré ceny majú na www.oleje.cz, alebo www.olejservis.cz.

Niekto používa Mogul, niekto Shell, niekto Mobil, Esso ... Ja používam Total a som spokojný. Motor ho prakticky nespotrebuje nič a kupujem ho za prijateľnú cenu.

Olej môžeš dolia? prakticky hociaký so špecifikáciou min. A3/B3. Takže aj 10w40.

Ak ti môžem poradi?, Castrol nedávaj. Je strašne predražený a tá kvalita je taká, ako iné oleje za podstatne lepšiu cenu.

Prajem š?astný výber...

Odesláno
Napsán autorem Rotorhead

jaký používáte olej do 406 Hdi ?

Mám to auto krátce a potřebuju trochu dolít. Předchozí majitel mi tvrdil, že tam lil polosyntetiku. Když jsem se ptal v Peugotu tak se chytali za hlavu, a že jedině plnou syntetiku.

Takže jaké jsou vaše zkušenosti/praxe ?

Vyměnit celou náplň a začít znovu ?

Jakou značku oleje používáte ?

Kde nakupujete oleje za dobré ceny ?

díky:)

Musí tam být Full Syntetic Oil, který splňuje normy pro Přeplňované vysoce namáhané motory. Pro naše klima třída 5-W40.

Jakýkoli jiný olej je pro motor a zejména pro Turbo totální smrt.

Kromě nedostatečného olejového filmu se děje ještě přepalování oleje v turbodmychadle. U hodně nekvalitního oleje i při normálním provozu, jinak hlavně, když ho proženeš a pak chcípneš. Normálně olej protéká pouzdrem u turbodmychadla a tím se nestačí přehřát (když je dostatečně kvalitní...proto se také mezichladič umis?uje za turbo 66Kw ho ovšem nemá) jak se ale zastaví....

V případě jekékoli pochybnosti o kvalitě, nebo stavu oleje, doporučuju hned vyměnit. Výměna při větším zatížení a městském provozu 10tisíc.

HDi v optimální kondici s kvalitním olejem nesežere do takové výměny ani deci.

Provoz na neadekvátní olej bych si troufl odhadnout na 40 000 km a smrt.. jako první turbo a vodítka ventilů.... Samozřejmě jsou oleje, které motor zadřou hned, ale ty tam snad nikdo neleje ani z legrace.

[Editován dne 25/5/05 vector]

Odesláno

A jeste dotaz trosku bokem: kdyz mam lit specifikaci tuhle a tuhle, je prece pak +- jedno jaky je vyrobce, nebo sou v kvalitach beznych vyrobcu takove rozdily ?

Odesláno

To není tak jednoznačné, u motorových olejů to je u kvalitních výrobců skoro¨jedno, v tabulkách Shellu najdeš samozřejmě také odpovídající olej, ale u převodových se to stává velmi problematické nebo? nové vozy mají olej výrobce jako povinný díl, takže třeba Renault podle tyu převodovky má různé oleje, ale všechno jsou to specifikace 75W80, jenže aditiva výrazně jiná a při špatném použití poškození zaručeno.

Odesláno

Je třeba sy uvědomit, že základ olejů je u té které specifikace u všech výrobců skoro stejný. Co dělá kvalitní olej jsou aditiva a to už si každý míchá sám, jsou pekelně drahá a ty odlišují kvalitu od průseru. Je skoro zázrak, že ty motory při dnešním výkonu vydrží takové průběhy km a olej je podstatná věc.

Odesláno

Používáte někdo oleje od AutoKelly (Starline)??

Zkusil jsem koupit do P405 Plnou Syntetiku 5W40, API normy to má stejné jak TOTAL..., motor je tichy, a tech 5 litru vyjde na nejakych 700kc. Zatím jsem spokojeny.

Odesláno

Plnou syntetiku do 405 jako proč??? Ne, nepoužívám Starline, a ani se nechystám něco takového používat, takovéhle značky-neznačky ve mě nebudí důvěru. Do 205/405 používám, když už, polosyntetiku Mogul Optimal, 10W-40 API CG-4/SH, litr vyjde jestli na 80,-Kč s daní... (www.kmoch.cz)

Odesláno

oddie: občas dám motoru docela záhul, prostě do maxima, co vleze 1,2,3,4ka do červených- pochopitelně krátkodobě (sprint). Nicméně taky nechci plnou synt., ono se to ani do 405 nedoporučuje. Teď mám taky Starline, ale jen tzv. vyplachuju motor po opravě. A hledal jsem radu, nebo doporučení - takže dík, asi jdu do toho Mogulu // jen nevím jestli si nebudu přiliš ničit motor při tom extrému ?? vdrží to ten olej, nebo mám radši nalít něco kapánek lepšího ?? dík

Odesláno

Já mezi těmi oleji nijak zvláš? velký rozdíl nevidím, pro tyhle starší motory. Nemám jen důvěru k sudovým noname, jinak je to podle mě asi celkem fuk. I ty Moguly jsou dááávno na mnohem vyšší úrovni, než se v době vzniku těhle motorů vůbec předpokládalo... Takže jak komu po chuti.

Pro novější, moderní motory se poptejte v příslušných servisech, tam radit nějak moc nechci.

Odesláno

vyplachovat motor po opravě plnou syntetikou mi přijde trochu neš?astné.

Zvláš? u 405. Přece jenom, plochy nejsou tak vyhlazené a ještě se upravují.. Polosyntetika by stačila, možná by to zkouslo i minerál (tady je ale zase problém s teplotním namáháním oleje) - ale nevím, co máš za motor, asi tak.

Odesláno

Hlavně si uvědomte, že Starline není řádný výrobce, je to obchodní zančka Auto Kelly, takže cokoliv po světě levně nakoupí dají do krabiček a obalů Starline, takže někdy to může být fajn, ale jindy to může být úplně jiný výrobek.

Odesláno

Jestli mohu odpovědět na použití oleje, tak situace je asi taková.

V prvovýrobě se do motoru 2,0 HDI 90k a 110 k (bez FAP) používá olej 10W/40 (polosyntetika) a olej minimálně této kvality je podmíněn pro lhůtu výměny 20 000 km.

Pro motory HDI s FAP (2,0 nebo 2,2 nebo 1,6) je použit olej 5W/40 (plná syntetika). Peugeot doporučuje použití oleju především značek Total nebo Esso (což je logické). Samozřejmě použití kvalitnějších olejů není ani na škodu, ani na závadu.

Jakou značku oleje ovšem použiješ je víceméně jedno, jen pozor na hodně levné oleje. Pravda je v tom, že dobrý olej dělají kvalitní aditiva. Ale taky nemusí platit, že nejdražší olej je ten nejlepší.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Do HDi a PD obzvláště bych dával striktně podle specifikace výrobce a to dokonce se zachováním značky oleje. PDčka už s tím mají problémy, pokud se tam naleje ve stejné specifikaci olej od jinačího výrobce, je to výrazně náchylnější na záděru.

To? jenom z doslechu tamtamů...

Do starších pekáčů se to tu probíralo.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...