Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Čínština nebo japonština?

Čínština nebo japonština?   

1. 1. Čínština nebo japonština?

• Čínština
      13
    • Japonština
      1

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj.

Jelikož je tu dost inteligentních a zkušenostmi ošlehaných lidí, rád bych se zeptal na jednu otázečku:

\"Když byste se měli začít učit cizí jazyk, vybrali byste si čínštinu nebo japonštinu? A proč? (výhled do budoucna, použití, náročnost...)\"

Díky za reakce. Frozz

Odesláno

No vono na druhou stranu Číňan, který dělá trochu \"do světa\" tak umí skvěle anglicky a zásadní problém jsou dialekty a těch je tolik ,že se na druhým konci nedomluvíš ;)

Osobně doporučuju Ruštinu a Španělštinu ( AJ je samozřejmost )

[upravil dne 17/12/11 21:10 od koblih69]

Odesláno

Čínština má prý hrozně moc nářečí a jednotlivé kantony si někdy dost špatně rozumí. Japonština má taky nářečí, ale míň a jsou si prý více podobné. To mi sdělili \"naši\" japonci. Máme jich v práci několik :D Dle mého názoru je výhodnější čínština, protože jak tu už mnozí psali, tak skoro všechno je Made in China nebo PRC což je totéž.

Edit:

Koblih69 mě trochu předběhl. A s tou angličtinou nevím jak jsou na tom čínani, ale japonci hodně špatně. Slovní zásoba nic moc a výslovnost tak za 4. Je to možná tak trochu dáno i tím, že většina z nich neumějí vyslovit hlásku \"L\", protože ji ve svém jazyce nemají a nahrazují ji hláskou \"R\", což je někdy ve spojení s jejich slovosledem dost zavádějící (např. light x right)

[upravil dne 17/12/11 21:13 od Bigbadjohn]

Odesláno

Jojo Japonci dost špatně...

Jde o to co děláš. Třeba pro mě jsou výborným trhem Jižní Amerika, Kuba, Vietnam, Indie, Čína, Rukso Ukrajina ... z toho plyne poměrně dobře \"kudy krávy hnát\" třeba v Rusku, nebo na Kubě se Anglicky nedomluvíš... v Číně víceméně ano.

Odesláno

Mně se víc líbí japonština (už proto, že písmo mi přijde jednodušší), ale už tu psalo víc lidí, že v Číně je výroba a jsou tam tím pádem i peníze. Otázka je, jak dlouho ti v obou jazycích bude trvat, než se to naučíš tak, aby ses normálně domluvil. A jak tu už psali, těžko tu odhadneme, jestli je lepší třeba standardní nebo mandarínská čínština. A nakonec, když ten jazyk nebudeš používat, je celá snaha skoro k ničemu, protože to pozapomínáš jako já španělštinu, nemčinu i finštinu :-D.

Odesláno

Za mně angličtina.Každý číňan,který kšeftuje se učí anglicky a s tím si vytačíš.Je pravda,že budou potěšeni,když se budeš snažit mluvit čínsky,ale radši se s tebou budou domlouvat anglicky,páč dobře čínsky se nikdy nenaučíš a bude to jako když tady mluví rákosky česky.\"Pánovi moc slušet,neumím český,já znát jen české peníze \" S angličtinou si vystačíte.Ani jeden z vás to nebude umět dokonale,ale bude to stačit.Čínštinu se nenaučíš do smrti.I kdybys žil 100 let

[upravil dne 18.12.2011 08:12 AM od lape]

Odesláno

lape: Pokud je snaha a pokud by tam nějakou dobu žil, třeba se naučí dobře. K nám na střední chodila Číňanka, která se za půl roku v ČR naučila česky tak, že byla schopná studovat v češtině. Proč by to nešlo naopak? A když se to tak vezme, tak spousta Čechů neumí pořádně česky. TI by se měli stydět první a ne se vysmívat \"rákoskám\", u kterých stejně pak budou nakupovat, protože to je levnější. Ale to už jsem trochu OT.

Frozz: co tě k tomu vlastně vede? Chceš se učit asijský jazyk jenom tak pro zábavu a potom pro něj mít i využití?

Odesláno
我了解到不是一個,因為我從來沒有學會了寫他們灑茶

:aut Hele, tu někdo rozsypal čaj. :aut

Jinak stačí angličtina (čínština má hodně nářečí a pak budeš v háji).

Dělal jsem s japoncem \"OKAVOU\" a ten uměl čínsky cca tři nářečí a sám říkal, že má problém se někdy domluvit (jinak uměl ještě dalších 8 jazyků).

[upravil dne 18/12/11 18:50 od Pinďa]

Odesláno
Za mně angličtina.Každý číňan,který kšeftuje se učí anglicky a s tím si vytačíš.Je pravda,že budou potěšeni,když se budeš snažit mluvit čínsky,ale radši se s tebou budou domlouvat anglicky,páč dobře čínsky se nikdy nenaučíš a bude to jako když tady mluví rákosky česky.\"Pánovi moc slušet,neumím český,já znát jen české peníze \" S angličtinou si vystačíte.Ani jeden z vás to nebude umět dokonale,ale bude to stačit.Čínštinu se nenaučíš do smrti.I kdybys žil 100 let

[upravil dne 18.12.2011 08:12 AM od lape]

Presne.... proto veskerou nasi firemni dokumentaci nechavame prekladat do \"rozsypaneho caje\", aby tomu bezni Cinane rozumeli... protoze ti, kteri umi dobre anglicky stoji zamestnavatele nasobek oproti tem, co neumi. A nebavim se o lidech co stoji u pasu, ale o tech co maji titul Ing. a delaji odbornou praci ;-)

Nehlede na to, ze Cina uz zdaleka neni levnou montovnou americkych a vubec zapadnich firem... s poslednim vyvojem to spis vypada, ze postupne se Cinane z levne pracovni sily stanou jejich majiteli.

Takze kombinace anglictina + cinstina bude v brzke dobe velice perspektivni.

Odesláno

Taky z těhle 2 jazyků jsem vybral čínštinu, přece jen za x let jich bude polovina lidstva:D

Ale každopádně obojí je pěkně rozsypanej čaj, a učit bych se to nechtěl, to už raději arabštinu, těch bude za x let ta další půlka lidstva:D

Odesláno

ani jedno .. pro me je svetovym jazykem anglictina .. az bude zlutejch tolik ze se budu MUSET ucit jejich jazyk asi uz na vyber zrovna nebude ..

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...