Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

TAk kluci a je to tady, taky musím pořádně zatáhnout za ručku aby vůbec zabrala, už ji tahám pomalu až nad sedák. Co stím, zvládnu to sám VE dečkem? Potřebuji něco sundávat? KDe nájdu lanka na promazání? Hlavně mně :bacha nejsem na tyhle věci a do servisu se mi nechce.

Odesláno

Sundej si zadní kola a s pomocí nějakýho mazadla budeš muset rozhejbat lanovody a vše kolem. Na lanovodu je taková gumová manžetka kterou si vyhrň nahoru aby jsi se dostal s mazáním až ke vstupu do lanovodu. Musíš po kapkách a je to práce na nějakou chvíli. Já jsem dělal každé kolo cca hodinku než jsem byl úplně spokojenej s chodem ručky. Dělal jsem to nedávno a aniž bych musel něco seřizovat tak najednou ručka brzdí hned od podlahy jako dříve.

Odesláno
Sundej si zadní kola a s pomocí nějakýho mazadla budeš muset rozhejbat lanovody a vše kolem. Na lanovodu je taková gumová manžetka kterou si vyhrň nahoru aby jsi se dostal s mazáním až ke vstupu do lanovodu. Musíš po kapkách a je to práce na nějakou chvíli. Já jsem dělal každé kolo cca hodinku než jsem byl úplně spokojenej s chodem ručky. Dělal jsem to nedávno a aniž bych musel něco seřizovat tak najednou ručka brzdí hned od podlahy jako dříve.

Ok, dík za návod. Musím nato juknout.

Odesláno

Nejlepší uděláš,když ten lanovod či oba vyndáš,otázka dvaceti minut,pokud se Ti vrací páčky ,tak nemusí ani kola dolů. Zavěsíš si je a pak postupně kapeš olej do lan,když Ti začne olej dole vytékat,máš vyhrano,lano v bowdenu protahat a protočit a kapat tak dlouho,jak půjde čistý olej. Jináč osvědčilo se mi směs olej a grafit.prášek a ohřát to a kapat teplé,lepe to protéka a navzlína do bowdenu,protože už přec jen nebude v tom stavu jak nový. Na autě to zateče jen na konce po první oblouky,nepromažeš to nikdy celé,jen ten kratší lanovod,ten jo. Já tam dal ještě pomocné pružiny a ted je to supr,tak snad to bude fungovat hodně dlouho.

Odesláno

Většinou to dělá,že se to nevrací na brzdovém třmenu a úplně nějčastěji na pravém (samozřejmě zadním). Časem to zatuhne tak,že je potřeba vyměnit celý třmen!! To je celkem ranec. ( cca 3 - 4000,-) Ale když včas střmen sundáte, rozeberete, vyčistíte (býva to zrezlé jako prase) a vyměníte gumičky a gufírka, běhá to zas jako fík. Nechá se na to koupit opravná sada. Kupoval jsem u mého oblíbeného prodejce, naautomobily.cz. Už nevím co to stálo? něco kolem 300,- ?? Nevím.... ale od té doby mám klid.

[upravil dne 30/5/11 11:19 sidonius1]

Odesláno

Když je problém s lanovodem, tak to neodbržďuje (jako mně), ale zabrzdit to jde dobře. Když to nechce brzdit na tu ručku, tak to bude spíš problém v těch třmenech jak píše Sidonius1. Kokal jsem pod ty manžety a levá strana jako nová, pravá je už chycená rzí, ale zatím to fachá. Už jsem to mazal.

Odesláno
Když je problém s lanovodem, tak to neodbržďuje (jako mně), ale zabrzdit to jde dobře. Když to nechce brzdit na tu ručku, tak to bude spíš problém v těch třmenech jak píše Sidonius1. Kokal jsem pod ty manžety a levá strana jako nová, pravá je už chycená rzí, ale zatím to fachá. Už jsem to mazal.

Mně to normálně odbrzďuje a normálne se dá zabrzdit, jenom musím potáhnout páku až úplně nahoru co to de. To je v poslední době, před rokem to šlo v rámci normy. Takže to promáznu a uvidíme co a jako. ;)

Odesláno

jo to je bolest tohodle auta mě přestal jít tempomat a ukazovalo mi to poruchu stab. podvozku pak sem přišel na to že se mi špatně vrací ta páčka u kola na ručku po promazání všechno chodí v pořádku to je těhle aut bolest do roka tak dvakrát až třikrát promazavám a to mam nový bovdeny a než tam šly tak byly prolitý olejem .

• O 3 týdny později...
Odesláno

S ručnou mám aj ja rovnaké problémi. Brzdí až hore na doraz a iba ľavá strana. Dúfam, že mi pomôžu horevyššie uvedené postupy. Ak mi vydá, tak cez výkend by som sa do toho pustil.

Odesláno

Lanovody premazané, pravý najdlhší bol určite menený, šiel ako po masle a nebol taký hrdzavý ko ľavý, pritom takmer vôbec nebrzdil, ale aj tak som ho premazal. Ľavý krátky sa nehýbal vôbec, pritom ten brzdil dobre. Ako náhle som to rozchodil tak to odrazu krásne brzdilo. Ručná už zaberá takmer z dola, ale ešte rozhýbem strmene, ľavý sa vráti iba do polovice. Začalo už pršať tak som to strekol wédečkom nech to trošku povolí a zajtra to skúsim rozchodiť naplno.

Odesláno

No když jsem se dozvěděl, že nové lanovody stojí 550,- Kč tak jsem je nechal vyměnit, snad to zas chvíli vydrží. Na těch starých už byl prodřený ten teflon a lanka už byly zrezlý. Při tom mi rovnou rozebrala, vyčistil a namazal třmeny.

Odesláno

Jestli jsem mu do telefonu dobře rozumněl tak je to od italské firmy Cofle. Bere je už delší dobu a je s nimi spokojen, pasuje to dobře a prý se to ani neprotahuje. Tak snad spokojenost

• O 3 týdny později...
Odesláno

Promazáno. Když jsem sundal kolo, tak se to vracelo tak do půlky, stříknul jsem nato mazadlo a samo se to pak vrátilo úplně. Takže jsem to pořádně promazal a zatím to de celkem dobře. Uvidíme časem. Dík za rady. :papa

• O 3 roky později...
Odesláno (upraveno)

Taky už jsem měl ruční brzdu mimo provoz, takže jsem musel konat. Oba třmeny jsem si perfektně vyčistil, přetěsnil pomocí opravné sady, nyní jdou bezchybně a lehce, nové destičky, nové kotouče. Lanovody jsou v pořádku. Po uvolnění ručky se kola točí hezky volně.

Levé kolo při třetím zubu brzdí už perfektně, ovšem pravé kolo brzdí použitelně až u zubu šestého. Dá se někde přitáhnout pouze to pravé, aby brzdilo souměrně s levým?

Na technické musí jít kola při ručce stejně a nebo stačí že prostě obě brzdí, když to vytáhne na  šestý zub?

Upraveno uživatelem Jarda5
Odesláno

Taky jsem na podzim rozhýbával pravý zadní třmen. Jelikož jsem ho vracel asi trochu tvrději  :)  - poklepem, tak se mi nevrátil samostav - museli jsme sundat třmen a pootočit válečkem a pa se chytl. Od té doby maká. Když jsem přezouval na zimu a na jaro, bral jsem s sebou do pneuservisu olej ve spreji a když sundali kola, tak jsem obě strany důkladně prostříkl. Ale hlavně na radu, nevím jestli zde nebo na Citroen foru, používám ručku každou jízdu, jen ji třeba na rovině nedotahuju natvrdo, ale prostě aby pořád byly v pohybu lanovody a páčky na třmenech.

Odesláno

Taky jsem na podzim rozhýbával pravý zadní...

Já jsem pořad promazával, hýbal ručkou, ale vždy to pomohlo na chvilku. Pak jsem nasadil z obou stran na lanko u třmenu pružinu a s tím jsem přečkal zimu. Ale ručka přestala jít na jednom kole úplně a na druhém šla slabě. Jediné účinné funkční řešení je vyměnit třmeny, nebo alespoň vyčistit a přetěsnit. U toho třmenu, který ještě trochu fungoval malinko netěsnila kapalina, ta šla na tu hřídelku ruční brzdy a držela to trochu v chodu. U druhého třmenu kapalina neunikala, tak hřídelka zatuhla totálně. Není to žádná věda přetěsnit, akorát je problém vytáhnout jednu segerovku, která je utopená v asi 5 cm v třmenu - jsou potřeba dlouhé a tenké segerovky.

Jo a ty dva pohyblivé pístky, které mají funkcí posunu třmenu při ubývání destiček byli taky úplně zatuhlé. Teď jsem spokojený, jak to brzdí..jen jak přitáhnout lanko na pravém kole...

Odesláno

Já jsem pořad promazával, hýbal ručkou, ale vždy to pomohlo na chvilku. Pak jsem nasadil z obou stran na lanko u třmenu pružinu a s tím jsem přečkal zimu. Ale ručka přestala jít na jednom kole úplně a na druhém šla slabě. Jediné účinné funkční řešení je vyměnit třmeny, nebo alespoň vyčistit a přetěsnit. U toho třmenu, který ještě trochu fungoval malinko netěsnila kapalina, ta šla na tu hřídelku ruční brzdy a držela to trochu v chodu. U druhého třmenu kapalina neunikala, tak hřídelka zatuhla totálně. Není to žádná věda přetěsnit, akorát je problém vytáhnout jednu segerovku, která je utopená v asi 5 cm v třmenu - jsou potřeba dlouhé a tenké segerovky.

Jo a ty dva pohyblivé pístky, které mají funkcí posunu třmenu při ubývání destiček byli taky úplně zatuhlé. Teď jsem spokojený, jak to brzdí..jen jak přitáhnout lanko na pravém kole...

Neměl by tam být samostav?

Odesláno

A nebude problém v lanku? Mám taky podobný problém, že jedno kolo se na trávě blokuje později a vypozoroval jsem, že u toho problémového třmenu není páčka tak dole jako u druhého třmenu (na jedné straně je originál lanko a na druhé Starline). Na technickou jsem dotáhl hlavní lanko, aby to zabíralo co nejdříve, při STK to na plné zatáhnutí zablokovalo obě kola a technik byl spokojen. Říkal, že u ručky je hlavní, že brzdí a odchylka brzdného účinku na projití nerozhoduje (dovedu si ale představit, že nějakému technikovi by to vadit mohlo). Až bude čas tak obě lanka přehodím jestli se to změní (to ale asi půjde jenom u mne, protože mám vzadu obě lanka stejně dlouhá).

Návštěvník
Odesláno

Ahoj.

Problém s ručkou jsem měl na začátku zimy. Bovdeny jsem pořádně prostříkl a ručka pořád byla až u horního sedáku, že jsem měl modřinu na stehně z vysedání z auta. Pořád jsem to promazával a nakonec jsem zjistil, že lanko v bovdenu jede jako promazané, ale problém je v převodu na další součástku. Bovden je ukončen kovovou kouli a tam se pohyb převádí na takové núžky. A ty mrchy se mi prostě nevracely. Zrovna nedávno jsem to zas promazával, protože kolo se nechtělo odbrzdit a myslel jsem si, že sousedi pálí bordel a ejhle, to já. Nejspíše ještě před dovolenou sundám kolo a pořádně to promažu a nebo dám silnější pružinu. Pružina bude jistější. Někdo jsem zde již viděl foto.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...