Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

někde v rádiu byla o tom diskuze, dokonce prý platí pokutu nepřipoutaná osoba a né řidič (to jsem ani nevěděl;)), já na tom trvám,i když jsou s některýma lidma potíže tak se připoutat musí, sám se první zapnu a pak startuju...,v té diskuzi mluvili i o tom,jak je to nebezpečné pro lidi vepředu připoutané,když ti vzadu nejsou...,jak jste na tom Vy?

Odesláno

Moje děti se už automaticky připoutávají a ted, když už jsou větší, tak to berou jako samozřejnost!! Jinak úplné znění příslušného paragrafu ze zák. č. 361/2000 Sb. :

§ 9 Povinnosti přepravované osoby

(1) Přepravovaná osoba je povinna

a) být za jízdy připoutána na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu2),

b) užívat za jízdy na motocyklu nebo mopedu ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu,2) kterou má nasazenou a řádně připevněnou na hlavě,

c) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla,

d) dbát pokynů řidiče, zejména při nastupování do vozidla a vystupování z něj.

(2) Povinnosti podle odstavce 1 písm. a) neplatí pro osobu starší 18 let a menší než 150 cm a osobu, která tak nemůže učinit ze zdravotních důvodů na základě lékařského potvrzení. Lékařské potvrzení musí mít za jízdy u sebe; v případech, kdy se nejedná o stav trvalého rázu, musí být platnost lékařského potvrzení časově omezena nejdéle na dobu jednoho roku. Náležitosti lékařského potvrzení stanoví prováděcí právní předpis. Pokud je osoba pohybově postižená přepravovaná ve vozidle na vozíku pro invalidy, musí být vozík a osoba pohybově postižená připoutána speciálním zádržným systémem schváleného provedení.2)

(3) Povinnosti podle odstavce 1 písm. a) dále neplatí pro bezpečnostní sbory, ozbrojené síly a vojenské zpravodajství při plnění jejich služebních povinností a požárníka ve vozidle jednotky požární ochrany při řešení mimořádných událostí8a), kdy použití bezpečnostního pásu brání v rychlém opuštění vozidla, učitele jízdy při výcviku a zdravotnického pracovníka zdravotnické záchranné služby, který v době přepravy poskytuje pacientovi zdravotní péči.

(4) Povinnost podle odstavce 1 písm. b) neplatí pro člena Horské služby v případech, kdy by použití ochranné přílby mohlo ztížit nebo znemožnit komunikaci se zachraňovaným nebo kdy použití ochranné přílby vylučuje zdravotní stav zachraňovaného.

(5) Přepravovaná osoba nesmí vyhazovat předměty z vozidla.

(6) Přepravovaná osoba při jízdě na motocyklu se musí nohama dotýkat stupaček a nesmí kouřit.

(7) Boční sezení na motocyklu je zakázáno.

Odesláno

ja taky....najskôr to bolo kôli pokute ale aj keď sa zmenil zakon že pokutu plati ten kto neni priputaný a nie vodič, tak na tom stále trvam z haldiska bezpečnsti, no niekedy si nevšimnem že sa nepriputali a idem aj tak ale už mám pravidelných pasažierov vycvičených, že sadnuť -> zapnuť -> jedem

Odesláno

deti v autosedačkách automaticky zapínam, seba tiež, spolujazdec tiež. Dospelé osoby ak idú vzadu sa mi väčšinou nepútajú. V 99%:mad: ani to nevyžadujem:mad: lebo vždy tam mám autosedačky a ak tam niekoho veziem tak 2-3x do roka, možno viac, tak na to zabudnem.

Odesláno

vždy připoutat

:xvul ovšem pár let mi trvalo , než jsem to začal dělat automaticky , první mé auto pásy nemělo vůbec a druhé jenom vepředu :)

Odesláno

Ja si zapinam pas aj ked idem len 100 metrov s autom, mam to uz zauzivane, zapnem klucik, kym sa vsetky kontrolky spamataju tak sa akurat zapnem a startujem :D

Od pasazierov vzadu to vyzadujem tiez, mam sa rad, na nich sa vysrat, ale ohrozuju aj mna ...

...inak neviem preco si vela ludi mysli ze putat sa vzadu je nejaka hanba alebo co:myslim

Odesláno

Když jsem ještě jezdil vzadu, většina aut tam pásy neměla - takže jsem i já jezdil nepřipoutaný. Dlouho jsem se nepoutal ani jako řidič - ono když 20x denně nastupuješ/vystupuješ, tak poutání fakt moc nebaví - pásy jsem se naučil používat až po té, kdy jsem viděl nějaké video, kde nepřipoutanému řidiči airbag při nehodě pěkně nafackoval - já měl zrovna auto s pytlem.

Od té doby co se poutám, vyžaduju totéž po spolujezdci vedle mě (většinou manželka a ta se má ráda) a vzadu vozím děti jedině v autosedačkách (Pavlíka mám prostě sakra rád a když vezeme s sebou ještě někoho dalšího, tak mi ho rodiče prostě předávají včetně sedačky). Dospělé vzadu vozím velice zřídka a jejich poutání neřeším - nicméně co jsem si všiml, tak se stejně většina poutá.

[upravil dne 13/5/2010 Medvěd]

Odesláno
Původně zaslal: Qcko

...inak neviem preco si vela ludi mysli ze putat sa vzadu je nejaka hanba alebo co:myslim

Je to stejné, jako když se začaly používat pásy vepředu - taky je spousta lidí ignorovala (stejně jako svícení, blinkry, ......) - všechno chce svůj čas. Ještě dnes se po silnicích prohání nemálo aut, která třeba vzadu pásy ani nemají.

Odesláno

Já též dřív jezdil bez pásů ve městě, na delší cesty jo. Pak sem si jako spolujezdec při malé nehodě bouchl hlavou do skla (mírně, asi jako vrazit do sloupu při chůzi) a od té doby (cca 2007) sem se to naučil tak automaticky, že se občas \"omylem\" připoutám i když jdu na někoho jen čekat do auta.

Odesláno

se všema kamošema jsme zvykly se poutat at sedíme na jakýmkoli mistě v aute. takže nikdy není žadnej problem že by se nekdo nepoutal.

[upravil dne 13.5.2010 čakom]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...