Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj. Blíží se léto a tak s Helčou uvažujeme o zakoupení šlapohybu, Zatím nejvíc se nám líbí Author Stratos (pro mě)

http://www.bike007.cz/crossova-kola/author-2009/author-stratos-09/

a Author Vista (Helča)

http://www.bike007.cz/crossova-kola/author-2009/author-vista-09/

Myslíte si, že tato kola si s naší tělesnou konstrukcí poradí bez problémů???

Medvěd - 185 cm/ 125 - 130 kg

Helča - 178 cm/ 70 kg?

Odesláno

No, záleží, za kolik byste je sehnali, ale za cenu, co je na e-shopu, by se možná stálo za to podívat třeba po Meridách. V tvým případě by to asi chtělo vyměnit kola hned při nákupu (výplet a ráfky kvůli váze), aspoň to doporučuje kámoška v prodejně kol chlapům nad 100kg :).

Odesláno

Ono je to kolo stejně lepší vyzkoušet v krámě, sednout si na něj, takže podle obrázku těžko vybírat.

Je opravdu třeba dámský rám? Máte vybráno řazení - páčky vs otočná rukojeť? Atd...

Co se týče kola pro tebe, běžná kola jsou dimenzována na cca 90kg - pokud není u kola výslovně uvedená váha jezdce, počítal bych s touhle hodnotou. Možná by tedy neškodilo podívat se po nějakém heavy duty provedení.

Odesláno

Author je předražená značka, dává zbytečně drahý komponenty na kterých tolik nezáleží (představec, sedlovka, řídítka) a šetří na nejvíce namáhaných (brzdy, přehazka, přesmykač...), lepší je Merida, protože má přesně obrácenou firemní logiku a to nemluvím o designu, kde má Merida podle mě taky navrch. Neříkám, že Authoři jsou špatný, ale tak od 30 výš... A k tý tvý váze, určitě by to chtělo kvalitnější ráfky+dráty, ten rám by to měl nějakou dobu vydržet, ale lepší by byl ocelový;) Taky pozor na kvalitu odpužený vidlice...

Odesláno

Medvěd: důležité je, na co kolo bude sloužit a kde bude jezdit (normální výlety, asfalt a prašné cesty, semtam lesem,...jen jezdci nebo s bagáží na těžko, je možné, že bude tahat vozík s capartem?,...) Tohle si doplň a napiš si dotaz sem, sejde se Ti asi více názorů a zkušeností od cyklistů http://www.nakole.cz/diskuze/sekce.php3?sid=1

Jinak za mě: Author jsou docela dobrá kola, ale myslím, že už několik let platí, že za stejné peníze u konkurence nakoupíš lépe. Doporučil bych, pokud výběru kol jsi schopen věnovat nějaký ten čas, obejít více obchodů, prohlédnout a vyzkoušet 4-5 značek (Author, Merida, pak ostatní třeba Scott, RockMachine, klidně Kellys,...).

Stěžejní je rám, jeho materiál (zejména u Tebe) a jeho geometrie a možnosti seřízení posezu. Tím se liší značky mezi sebou, a pak teprve ostatní, u každé najdeš kolo s nějakou úrovní osazení.

Pokud jde o to dámské kolo, Vista je v pohodě, jejího nákupu bych se nebál (ale platí první věta, možná seženeš jinou značku vybavenou lépe). U Tebe je otázka ten rám vs. váha, to Ti neporadím, zkus tu poradnu nakole.cz

Ohledně sady osazené na kole: počítám, že to asi chcete na normální ježdění - výlety. Standard a za nevelké peníze je osazení sadou Shimano Deore, případně namáhané komponenty (přehazovačka, převodníky) z vyšší sady XT, eventuelně LX (té bych se asi vyhnul).

Pokud kola budou jezdit \"klasické výlety\", uvažoval bych místo devítikola vzadu o osmikole ve spojení se sadou Alivio. Tím bys měl 3x8 a ne 3x9 převodů, ale osmikolo je na údržbu a výměny levnější a na výdrž trvanlivější (8-kolo, řetěz, převodníky), než 9 (ta se sjede rychleji a je dražší). U devítikol si zkontroluj řazení, někde se (zejména ve spojení se sadou LX) používá inverzní přehazovačka, což nemusí vyhovovat (vysvětlí ti v prodejně).

Jinak k řazení: nejrozšířenější je klasické páčkové (rapidfire), eventuelně otočné (asi bych nevolil), dnes se hodně rozšiřuje dualcontrol (brzdová páka rovněž odřazuje pohybem jejího kloubu) - poslednímu bych se asi u Tebe vyhnul, na pákách je málo místa na prsty větší ruky. Ale řazení je opravdu o pocitu každého, co mu vyhovuje, takže volit budeš sám...

---

Jinak co do životnosti, my s přítelkyní máme treková kola 5 let, já Meridu Crossway 8800 (v roce 2004 stálo po slevě 17k) a přítelkyně levnou Author Lineu - nenechá si ji vymluvit :) (2004 po slevě asi 7k). Nedá se to porovnat, protože každé kolo je cenou a kvalitou jinde, ale za tu dobu na Meridě neměněno nic, na Linei dost ale hlavně to věčné seřizování (kazety, řetězy, brzdy - čelisti, všechny gripy, sedlovka, lak v háji...) Pokud bys o to stál, není problém Ti půjčit na svezení (Meridu mám velikost rámu 21\", takže dostatek na Tebe).

---

Ještě edit: zapomněl jsem na značku Pells!!! kdyžtak koukněte, velmi zajímavý poměr ceny k osazení a u dámského provedení dělají rám jen více zkosený, ale ne typicky dámský. Odkaz tady: http://pcshop.pells.cz/sport/default.asp?cls=spresenttrees&strid=2444 Předloni jsme kupovali Crono Pro po slevě lehce nad 10 tkč a myslím, že to byla taky dobrá volba. V Praze jsou třeba tady: http://www.spkolo.cz/index.php?rub=7

[upravil dne 24/3/09 *jose_106*]

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Původně zaslal: *jose_106*

... nejrozšířenější je klasické páčkové (rapidshare)...

rapidfire ;)

Mazec :-)

Ale k tématu. Někdo tu psal, že by nevolil to otočné řazení. Asi má na mysli gripshift. Já jsem si zvykl na své staré řazení, kdy ukazováčkem se scvakávají převody vždy o 1 dolů a palcem vytlačují o 1-3 nahoru. Gripshift jsem nesnášel, ale na druhou stranu, v kvalitním provedení dělá svou práci dobře.

Pro tvou ženu nedoporučuji dámský rám. Špatně se to převáží na stojanu na kouli za autem, chlap si to nemůže půjčit bo by vypadal jako úchyl, má to menší tuhost a špatně se to prodává, když to už nechceš.

Jinak ta kola vypadají slušně, ale pro tebe bych se taktéž přikláněl k nějaké robustnější konstrukci. Kolo za desítku se pod tebou při jízdě na silnici nerozpadne, ale stačí pár skoků, větších výmolů apod. a mazec může být na světě.

Odesláno

Toho Strata má manželka, sice model 2007, ale co se tak dívám, je to furt to samo a řekl bych že je to takovej standart, kterej nevybočuje, ale ani nevyčnívá a myslím si, že za ty peníze se dá sehnat i lepší kolo.

Odesláno

Medvěde, tady máš odkaz na výprodejový ceník Štěrby http://www.sterba-kola.cz/media/0/05_pdf/slevy08_2008_od1_10.pdf Viděl jsem tam Stratos i Vistu odpovídajících velikostí rámu 22\"/24\" a 19\" ze 12 na 9 tisíc i další Authory (Reflex za 10 ze 14). Slevněné Meridy Cross jsou už bohužel vyprodané www.sterba-kola.cz - Štěrbu doporučím na koupi kola, ale nikoli na následný servis (drahé a někdy zbytečné výměny - odrbou Tě :))

ještě PS: nepletu-li se, tak běžný trekový rámy od Authoru jsou konstruovaný papírově na cca 120kg, takže by to měly dát. Problém může být se zadním ráfkem a výpletem (tam by možná po poradě stál za úvahu vyměnit hned na novém kole).

Doporučil bych ještě u Tebe hned nové kolo přezout z plášťů 37-622 na robusnější 42-622, lépe to odpruží a jsou na větší nosnost (pokud bys dal pořádné značkové, třeba Schwalbe Hurricane či Schwalbe Marathon, tak nosnost na plášť je 120-125kg oproti cca 90-100 kg u origo nazutých Author plášťů 37-622, lépe to uchrání ráfek a celé kolo).

Myslím, že nějaká stavba rámu na zakázku by tady ještě neměla být potřeba.

[upravil dne 24/3/09 *jose_106*]

Odesláno

doporuču kolo Kellys... nejlepší poměr cena/kvalita a užitná hodnota, vypadaj o hodně líp než stojej a naprostá spokojenost...

a pro Tebe určitě horský kolo... 130kg je na treka až moc... toť můj názor :papa

[upravil dne 24/3/09 P.avel]

Odesláno

Méďo, jsi si jistý, že chceš investovat do kola? Aby potom nestálo někde ve sklepě a nezabíralo místo. Já mám najeto hodně km, ale od té doby, co jsem začal stavět, narodili se mi děti,... jsem nenajel téměř nic.

Odesláno

Medvěd už má dostaveno, odkojeno.... :)

Já náhodou s malou jezdím, plácnu ji do sedačky a jedeme. Tedy jezdili jsme minulý rok, letos tak nějak zatím nebylo počasí.

Odesláno

No ako sa tu uz psalo, je potreba urcit, na co kolo ma byt.

Ja sem zrovna tez neni nejlehci :D Mam 191 -192 cm, a vaha od 100 do 110, podle aktualniho cyklu :D :D :D

Za bike sem nechcel davat majland, takze sem chcel neco laciniho na dochadzeni do prace... Denne cca 5 km tam, a 5km spet (jeste v byvali praci) plus vecer sem s nim chodil do baru, pro cigarety a podobne. Takze denny najezd sem mnel cca 20 km, plus sem tam o vikendech s frajerkou po okoli, ale to jen sem tam. S byciklem sem chodil chodnik, nechodnik, cesta a podobne.

Vyberal sem neco malo schopnejsiho, ako ty nejlecinejsi zancky. Vybral sem demu, myslim jeden s nejlacinesich modelu ISEO, radicky sou shimano, na volante sou gripshift, s jejim pouzivanim nemam absolutne problem, prehadzuji presne, a za celou dobu sem nemusel prehadzovace davat nejak stelovat.

Rafky sem vybral priamo v obchodu dvojity, a vybyral sem nejaky pevnejsi vyplet, nejakde drahsi spajdle. Cenu mi pan spravil na tu dobu celkem slusnou, bola kolem 6800 Sk... Samo sebou sem vybral tenke pneumatiky a zelezne pedaly.

Na kole si davam pozor, zbytocne nechodim cez jamy, a obrubniky prechadzim celekem opatrne. Za tu dobu sem s kolem nemal sebemnsi problem, napric me vahe, a odporucane maximalni zatazi 90 kg...

Pokial by to bolo na nieco aktivnejsie, tak potom ano. Ale na obcasne vylety po okoli, si myslim, ze tamten je mozna zbytecnej. Nevim jaky ma rozdi 20 kil na vaze, to fakt netusim, takze mozna trepu blbosti. Takze nech si poradit, ja sem jen vyjadril muj nazor amatera ...

Odesláno

Author, Superior moc peněz za málo muziky (pokud na to nemáš xxx xxx Kč).

Za 15 tis koupíš to co u jiný značky za 12 a řek bych že na tom jinde budeš ještě líp - aspoň taková je moje zkušenost :roker

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...