Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

koukam na srpnovou noc na CT1 a uprimne, sem zdesen, jak spousta lidich, jak mladych, tak i tech starsich ( :o ) nevi co se delo v 68mem.

jsem zdesen a zhnusen. Na toto by se nemelo zapominat.....

Odesláno
Původně zaslal: Marlin

koukam na srpnovou noc na CT1 a uprimne, sem zdesen, jak spousta lidich, jak mladych, tak i tech starsich ( :o ) nevi co se delo v 68mem.

jsem zdesen a zhnusen. Na toto by se nemelo zapominat.....

Taky na to koukám a mám stejný názor, na některé věci by se zapomínat nemělo a to jsem to bohudík nezažil, jak se na to dívají pamětníci- viz například teď moji rodiče a babička, kteří byli v ten den přímo v Praze...těm to nebude jedno nikdy..a nemělo by to být fuk nikomu.

Odesláno

U nás na gymplu se spíš probíralo to, jak na československým území tehdejší člověci mlátili klackama o sebe a ve věstonicích z nudy někde u Věstonic postavili z hlíny ceckatou babu s břuchem. 68 sme pak proletěli nějak moc rychle, druhou světovou taky. Smutný ale skutečný :(

Edit: a to co o 68 vím je převážně díky mýmu zájmu se na to koukat v tv.

[upravil dne 20/8/2008 Fusion]

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

U nás na gymplu se spíš probíralo to, jak na československým území tehdejší člověci mlátili klackama o sebe a ve věstonicích z nudy někde u Věstonic postavili z hlíny ceckatou babu s břuchem. 68 sme pak proletěli nějak moc rychle, druhou světovou taky. Smutný ale skutečný :(

Edit: a to co o 68 vím je převážně díky mýmu zájmu se na to koukat v tv.

[upravil dne 20/8/2008 Fusion]

Nevím, o kolik jsi mladší než já, ale názor na praktiky studia dějepisu na českých školách máme zcela stejný - příliš mnoho detailů z dávné historie a na mnohem podstatnější (minimálně zajímavější) 20. století už nějak nezbyl čas.

Jinak já si z noci na 21. 8. 68 nepamatuji NIC, byly mi 4 měsíce a čtyři dny, ale na mém dospívání muselo těm hlavním v Rusku MÓÓÓC záležet, protože mně tu až do plné dospělosti nechali hlídat poměrně početnou částí sovětských vojsk.

Odesláno

ne nadarmo se rika, ze narod ktery nezna svou historii je odsouzen k zaniku.

Verim, ze kdyz se zeptam kolegy, ktery je stejne stary jako ja tak taky nebude vedet. :bojim

Kazdopadne je to des, nikdy to nechci zazit!

Odesláno

Něco o tom taky z TV a vyprávění vím a je to fakt hrůza. Když jste už začali o tý škole tak u nás, na základce to bylo i tím, že jaksi sympatizovali s rudou hvězdou a z toho už tehdy mi nebylo nejlíp. U nás v Jičíně beželo dokoce na náměstí promítání a proslov nějakýho duchovního z husitské církve a le bohužel jsem to prošvihl.

Odesláno

On to v ČR někdo neví? Vždyť je toho plná TV... A docela často, nejenom na výročí. Ale je fakt, že v dějepise se to nějak nepřehánělo s vysvětlováním, asi to bude tím, že 20. století je pro učitele už moc \"na konci\" :-D.

Odesláno
Původně zaslal: maturantka

On to v ČR někdo neví? Vždyť je toho plná TV... A docela často, nejenom na výročí. Ale je fakt, že v dějepise se to nějak nepřehánělo s vysvětlováním, asi to bude tím, že 20. století je pro učitele už moc \"na konci\" :-D.

asi tak jak říkaš, ale přitom tato část našich dějin je velice zajmavá a důležitá a neměla by se opomíjet:grr

Odesláno

Osobně jsem rč 85 a moc jsem teda o tom nevěděl a ve škole si ani nevzpomínám, že by se tomu nějak dávala priorita ... včerejší program na ČT1 byl hodně zajímavý a věřte, že jsou lidé co o tom nic nevěděli... viz. JA

Odesláno

Taky jsem koukal na povšechnou úroveň vědomostí. Osobně si něco pamatuji, v tu dobu mi bylo 8 a s rodiči jsme byli na dovolené na vranovské přehradě a hned jsme jeli domů do Prahy (táta byl voják). Nikde žádné ukazatele a na každé křižovatce tanky. V Hloubětíně (tam, co je teď ta ubytovna ČKD) byl tábor, kde bydleli rusové. Pamatuji si, že pro řadové vojíny to bylo dost flustrující. Pak už mám v paměti jen to, že nám dávali konzervy s tím arašídovým máslem - chalva - nebo co to bylo. Po revoluci jsem viděl nějakou brožurku, kde byly dobové fotky a různé nápisy, co psali česi v srpnu na zdi a jeden nápis mi velmi ukvěl v paměti pro jeho hloubku. Bylo tam napsáno: \"uděláš-li krok kupředu, máš toho, koho jsi měl po boku najednou v zádech\". Pak si vzpomínám na výrok jednoho ruského generála, který už po revoluci tvrdil do kamery, že v 68 ruský voják nevystřelil jediný náboj a na otázku redaktora, jestli si pamatuje, jak vypadalo národní muzeum suverénně tvrdil, že si to udělali češi. Ukázka jejich myšlení - lze aplikovat na Gruzii, tam se taky rusové jen bránili a nevadí, že na cizím území.

Edit: a k tomu výkladu ve školách. Starší historie už je přesně definovaná a ta nová asi dosud není přesně vykládaná. To, co bylo v nějakém výkladu správné je špatné a najednou je to dobré a zase naopak. No, tak toučitelé vzali jen jako fakt, bez bližšího výkladu. Na druhou stranu pozoruji i určitý nezájem nových generací o to, co se dělo za dob jejich otců a dědů. Důležité je přeci, to co bude zítra.....

[upravil dne 21/8/08 Kdo]

Odesláno

Kdyby alespoň některý ze školáků odříkal nějakou naučenou frázi, alo on neříkal nikdo NIC!!! Vzpomínám si, jak jsem v devadesátých letech vezl profesorku(!) dějepisu z gymnázia. Říkal jsem jí, že budou mít hodně co předělávat v osnovách a ona mi na to řekla větu, kterou si dodnes pamatuju: \" My historici (úča z gymplu!) se hned tak neukvapujeme v předčasných závěrech\". Tak to asi trvá dodnes.

Odesláno

Ver, ze spousta lidi o tom nevi, co se stalo.

Odesláno
Původně zaslal: Marlin

Ver, ze spousta lidi o tom nevi, co se stalo.

A kde je toho příčina?! Ve škole, v rodině či ve společnosti??:(

Odesláno

ja bych to videl vsdue, jak rodina,t ak i skola a spolecnost. Ja mam teda stesti ze se o historii zajimam a doma proste o tom mluvime. Jo,d oma panuje odjakziva velmi protikomunisticka nalada.

Odesláno

Vzpomínám si, jak bylo za Husáka pro mne hrozně těžké vyprávět synovi o těch událostech, protože se k tomu muselo dodat: \"Ale ve škole o tom nic neříkej!\" To zrovna moc výchovné není, vede to k pokrytectví. Druhá možnost byla lhát vlastním dětem ty kraviny, které od nich chtěli ve škole slyšet. To se taky nikomu nechtělo. A tak se o tom ve většině rodin mlčelo.

Po roce 89, už nic nebránilo tomu, aby se děti dozvěděli pravdu. Ale to už hodně lidí raději na tohle období zapomělo, jako se zapomíná na všechny bolestné události. A škola? O tom jsem se zmiňoval před chvílí.

Odesláno

mě se rodiče taky báli říct pravdu, když jsme za husáka potkávali rusáky po městě. věděl jsem, že je nikdo nemá rád, a i oni se k nám nechovali nijak přátelsky, ale lepší asi bylo nic nevědět aby nebyly ve škole problémy. škoda, dneska bych si přál mít tu možnost aspoň jim flusnout na auto

Odesláno

Problém je v tom, že školní rok není nafukovací a některé věci se probírají podle mého názoru až moc podrobně. Mezi námi, ono je toho o dost víc, co by člověk měl o naší historii vědět nebo aspoň mít povědomí. Dost mě zaráží, jakým způsobem je to vedeno - z literatury se zkouší povinně i u maturity, přitom je to jeden z druhů umění. Co výtvarné umění, hudba? Dejme tomu, že architektura se aspoň trochu učí právě v tom dějepisu. Problém je taky v tom, že dospívající děti o tyhle věci nejeví moc zájmu, proto je celkem nereálná představa, že by se to na známky učili jen ti, které to opravdu zajímá, přičemž ten zbytek by tam chodil sice povinně, ale jen poslouchat ty zajímavé věci.

Zpětně si to uvědomuju, u nás na gymplu v posledních dvou ročnících, kdy už jsme měli jasno, kdo z čeho bude maturovat a aspoň v ohledu směru, kterým se budeme nadále vydávat, to bylo tak, jak říkám. Učitelka nám prostě dala známky, jaké jsme měli předtím, my jsme poslouchali, bylo to pro nás zajímavé a místo popsaného sešitu a bolavé ruky jsme si z hodin odnášeli konečně něco zajímavého v hlavě. Maturanti potom byli normálně zkoušeni. Nedokážu si představit, že by to tak fungovalo všude, nicméně u nás to tak bylo a jsem za to rád, protože jsem si odnesl to, co mě zajímalo, a o tom zbytku mám aspoň povědomí, že to existovalo. Je ale pravda, že z dvacátého století jsme se dobrali tak do roku 46, dál ani ránu. Ale v té době mě to zaujalo natolik, že jsem si o tom zbytku i sám něco hledal.

Obecně mi vadí na školách princip memorování formulek, které pronáší učitelé často naučené z dob svého studia. O zeměpisu bych se rád dozvěděl něco o obyvatelích, zajímavostech k vidění, politické situaci, ale k čemu mi ksakru byla v testu otázka na hlavní město státu Horní Volta, který se od té doby už dávno přejmenoval? Proč jsem musel vědět, kolik tun kukuřice vyprodukovaly spojené státy v roce 93?

Školy učí spoustu zbytečností na úkor věcí, které by měl vědět každý. Ale chyba není jen ve školách, naprosto univerzální osnova jde sestavit opravdu často a přitom školy musí naučit velkou část stejně, aby bylo jak tvořit zkoušky pro další studium.

Rodiče dnes na děti mají málo času, děti dneska spíš zajímá něco úplně jiného a společnost celkově je stále rozdělená na tábory, které jsou rády, že rok 68 proběhl, a na ten zbytek.

Odesláno

Moc se mi líbil tenhle příklad rozdílného přístupu ke vzdělávání dětí: domácí úkol U nás...NAUČ SE ZPAMĚTI básničku, zatímco v Kanadě.........ZKUS sám napsat nějakou básničku.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...