Mireq306 Odesláno 24. září 2025 Odesláno 24. září 2025 (upraveno) Zdravím vespolek, po delší odmlce se ozývám s dalším pežotím "dobrodružstvím". Po 5 letech s 306 tkou a dlouhém vyhlížení nástupce se objevil ke koupi tento elegantní modrý pohřebák. V podvědomí jsem měl tento model již asi 3 roky vlastnictví starého auta, nicméně kdo někdy sháněl tuto specifikaci tak ví, že je to trošku "raritní" vozidlo, takže lezení po inzercích mě začalo utvrzovat, že bude možná nutnost ohlédnout se po něčem jiném. Požadavky na nové auto byly asi následující - kombík nižší střední třídy, benzínový motor, manuální převodovka, hezká barva, LED světla a nějaká ta výbava aby to nebyl úplně holobyt - kdo by si kupoval auto, co se mu nelíbí? Ve výběru toto tedy moc nebylo - Golf R-Line a Leon FR 1.4 TSI s řemenem, 308 GT s 1.6 THP/PT - pouze EURO 6 verze a novější.......no a to je vlastně všechno. Potom se objevil tedy tento kousek, který jsem koupil od zdejšího člena. Nájezd při koupi 130k km, výroba konec 2015, registrace 2016. Motor 1.6 THP 151 kW s manuální převodovkou (EP6FDTX). Panorama, Denon audio, Full LED světla, a tak dále. Při koupi auto vlastně bez chyby, nějaká kosmetika, technicky OK. S autem se jezdí skvěle, pohodlné, tiché a vedle rodinné OIII po FL je to úplně jiný vesmír, což by se dalo přičíst i GT výbavě - propastný rozdíl v kvalitě interiéru. Samozřejmě hlavní nešvar EURO 6 turbobenzínu se nachází i zde - tedy reakce na plyn, čemuž rozhodně nepomáhá ani velké turbo. Částečně se dá problém eliminovat Sportovním režimem, ale kdo by chtěl stále poslouchat ten směšný zvuk motoru z reproduktorů....tedy on není až tak hrozný, ale lahoda pro uši to taky není. V běžném režimu je auto velmi kultivované a hodně utlumené, umí dobře maskovat těch 200 koní. Díky režimu Sport / Dynamic se začne auto chovat "sportovně" a relativně dost ožije - lepší reakce na plyn, pocitově auto lépe tahá, tužší řížení, červené budíky a zmiňovaný rally zvuk z repráků. Během půl roku se tedy začaly objevovat nějaké závady a chybky, dělal se běžný servis a ladily se detaily. Všechno popíšu v dalších příspěvcích, včetně srážky se srnčím minulý měsíc. Servisní historie: (pojistka čelní sklo, intercooler, nárazník + maska, světlo, blatník, lakování / 8-25) 130 XXX - koupě auta / 3-2025 131 XXX - vzduchový filtr, kabinový filtr 133 XXX - olej (0W-30), svíčky (NGK IR) 134 XXX - brzdová kapalina, chladicí kapalina G33 (proplach) 135 XXX - přední + zadní stěrače, čištění klimatizace sprejem 136 XXX - lambda sonda horní Bosch 137 XXX - BPGA jednotka 140 XXX - VVT solenoid výfuk 141 XXX - ventilové víko 143 XXX - olej (5W-30 + BG EPR / BG MOA), kabinový filtr, čištění klimatizace 144 XXX - řemen příslušenství, olej v převodovce Upraveno 27. květen uživatelem Mireq306 Hynek33, Péťa, radim.1008 a 4 další ohodnotil 7 Citovat
radim.1008 Odesláno 24. září 2025 Odesláno 24. září 2025 Jéé, tohle auto znám a i pár fotek k tomuto GéTéčku mám. Ta srnka mě mrzí. Mireq306 ohodnotil 1 Citovat
Mireq306 Odesláno 24. září 2025 Autor Odesláno 24. září 2025 Tady si odložím nějaké závadky a jejich řešení, třeba to někdy někomu pomůže, internetová fóra jsou z vlastní zkušenosti pro majitele těchto "delikátních" vozů velkou pomůckou, včetně těch zahraničních (UK, FR, AUS ) Horní lambda sonda (O2 senzor) - umírání Zhruba po 3 tisících kilometrech na mě vyskočila kontrolka motoru, stres jestli není engine kaput. Motor běžel beze změny, kapaliny na svém místě, dojel jsem v pořádku domů. Nastoupil obyčejný OBD reader co jsem vyhrabal v šuplíku - chyba P0420 - nízká účinnost katalyzátoru, respektive že nefunguje správně. Chybu jsem smazal a první podezření padlo na lambdu. Dalších asi 1500 kilometrů bylo všechno v pohodě a chyba se opakovala. Opět jsem smazal a život šel dál. Rovněž jsem od té doby sledoval a ukládal Live data z diagnostiky, abych prověřil že všechno šlape. Potom se chyba začala objevovat častěji třeba už po 100 kilometrech. Po zkouknutí grafů jsem si všiml, že na přední lambda sondě vypadává proud a je konstantně 0.05 mA - po cca 20 km vyhodí chybu, když fungovala správně měnil se proud podle zatížení motoru. Nicméně směs i tak byla dle všeho v pořádku. Následovala chyba tuším P0131 - elektrický okruh lambda sondy. To pro mě bylo dostatečné k tomu, abych se rozhodl pro její výměnu bez další diagnostiky v servisu. Horší bylo že mě čekala za 5 dní dovolená, kde jsem vlastně tu lambda sondu vyměnil po těžké alkoholové noci. Po výměně už všechno OK a od té doby klid. Vrzání pedálu spojky při vysokých teplotách Běžná závada hodně 308ček T9, při koupi bylo samozřejmě všechno v pořádku, byl březen. V letních měsících začal pedál výrazně vrzat a bylo to i cítit v noze. Fóra mě navedli na výměnu plastové pružiny, do které zapadává "čep" spojkového válce (případně jsem byl připravený na válec). Díl za 100 Kč, nicméně kdo někdy slyšel opravu Lakatoše, tak nějak probíhá výměna tohoto dílku s nasazenou palubovkou. Doporučuji videa na YTB a pomocnou ruku k nasazení zpátky. Už nevržeme radim.1008, OK406, pavelu96 a 3 další ohodnotil 6 Citovat
Mireq306 Odesláno 4. říjen 2025 Autor Odesláno 4. říjen 2025 Další závada, která trápí mnoho jiných PSA modelů z let 2015 - 2018 se bohužel začala projevovat i na mém voze. (308, 3008, C4...apod.) BPGA - Battery Protection and Management unit - bazmeg umístěný před baterií, která má na svědomí odpojování / uspávání různých jednotek (zapalování, startér, vyklápění zrcátek,....atd) a ve kterém se *neumím psát slušně* relé, které nejde uživatelsky vyměnit. OEM čísla 9675350280 (JL-04) / 9675350380 (JL-06) / 9675350880 (JL-01) / podle výbavy vozidla (lze nahradit mezi sebou, ale doporučuji koupit raději správný). Liší se podle konfigurace pojistek a je vhodné před zapojením do auta zkontrolovat, že jsou stejně zapojené. Závada se pravděpodobně projevovala už delší dobu - relé zůstane v otevřené poloze a napájí některé jednotky, které vysávají baterii. Pokud auto jezdí denně, chyba se maskuje protože se auto stihne dobíjet. Asi po 12 hodinách mi kleslo napětí baterie z 12.41V na 12.15V. V případě, že relé zůstane rozpojené a nesepne, auto je z části "mrtvé" - nevyklopí se automatická zrcátka, nejde zapalování a starér nestartuje. Když se to podaří rozchodit, auto ožije a vyskočí na palubce chyba (Battery Charge fault, Electric cirtuit fault, bliká kontrolka světel a svítí na palubce SERVICE - ale není to vždy stejné). Tyto chyby většinou okamžitě zmizí a auto normálně jede, svití a dobíjí. Výměna je podobně jako všechno na tomhle autě porod. Je to krabička umístěná před baterií, kterou drží 2 šrouby a přitom se všude okolo pletou kabely (podle výbavy a modelu to je někde jednodušší). Jednotku netřeba programovat, stačí přeházet postupně kabely ze staré na novou a opravdu je potřeba si dát pozor na správné / identické zapojení se starou jednotkou (na některých modelech jsou ještě mini nožové pojistky - pak auto může házet chyby, rychle blikají blinkry apod - zjištěno na zahraničních fórech. Níže přikládám nějaké nekvalitní fotky. Výměna trvala cca hodinu a půl, opravdu jsem si dával pozor abych nic jiného nepoškodil a správně to zapojil....přesto se utrhnul jeden zarezlý šroub, co drží jednotku v držáku baterie. Po výměně zatím baterie napětí drží, žádné chyby. Tak uvidíme... PS: zajímalo by mě, jak deaktivovat alarm, aby se po odpojení baterie nespustil....nakonec jsem ho nechal 11x zacyklovat a přestal (jak praví uživatelský manuál) kemo a Hynek33 ohodnotil 2 Citovat
Mireq306 Odesláno 16. listopad 2025 Autor Odesláno 16. listopad 2025 Jednu cestu tady u nás po vesnici mě překvapila další kontrolka motoru, chování auta pořád stejné, žádný nouzák. Dojel jsem na místo, přečetl kódy alíkovou OBD čtečkou. P000B - pomalá odezva vačkového hřídele "B" (výfuková strana), smazáno a od té doby se nic nezobrazilo. Očekávám, že se každou chvíli na trakaři něco *neumím psát slušně*, první leknutí byly samozřejmě rozvody, nicméně dílů na variabilním časování je více a rozvody zní i na takto ojetém samochodu velmi dobře a nepociťuji nějaké trhání a chrastění za studena, tak nepropadám panice - lehký optimismus je třeba... Další postup bude vyjmutí a vyčištění elektromagnetického ventilu VVT, co je na výfukové straně, případně se za 1000 Kč vymění, jednoduchá práce. Rovněž jsem objednal diagnostiku z Ali co umí Diagbox 9.91, tak jsem zvědavý co se s tím bude dát připraveno na NTB. Servis , který se zaobírá opravami PSA aut nedokázal vypnout automatické sklápění zrcátek, tak si musím pomoct zase sám Vlastnictví tohoto vozu je pro mě zatím hořko-sladký zážitek. Vynikající vlastnosti auta, nic neselhalo tak abych nedojel nebo se objevil nějaký závažný problém (nouzák, vybitá baterie, ap.), příjemná spotřeba, kladné ohlasy z okolí. Na druhé straně hodně smůly - sražená srnka a prasklé čelní okno (oprava za 140 tisíc...), nějaké kontrolky, děsivý přístup v motorovém prostoru skoro ke všemu, nějaká ta spotřeba oleje (0W-30) - ale honil jsem to nějakou dobu po dálnici, příští výměna bude nejspíš 5W-30. Nežiju pod kamenem a vím že auta jsou doslova napěchovaná elektronikou, Eko-blbostma, nejsem nějaký extrémistický zastánce starých aut a 1.9 TDi krámů. Nicméně občas si povzdechnu nad jednoduchostí staré 306tky na které jsem neviděl kontroku během 60k km, dalo se doslova postavit vedle motoru a neměl jsem jediný elektrický problém - vyjma prasknuté žárovky v přístrojovce. Osobně by mě nebavilo jezdit s každou "hovadinou" do servisu a nedivím se některým lidem, kteří nechtějí pobíhat okolo auta s nářadím a diagnostikou, případně pátrat po internetových fórech co by tomu šajsdreku mohlo zase být a pod jakým číslem se ten díl nachází a jaký má utahovací moment. Mě tohle naštěstí jako laika-nadšence do aut baví a moje kolenovrtské já je uspokojeno ušetřenými penězi za pátrající servis, který mění všechno možné dokud se závada neodstraní. PS: Auto už je konečně po opravě srážky s malým srnčím. Dokumentace bude Hynek33 a Pe.Tr ohodnotil 2 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 17. listopad 2025 Odesláno 17. listopad 2025 (upraveno) Hele k tomu oleji na jednom tomhle motoru který máme na očích byla spotřeba oleje 0w30 taková že už to obtěžovalo přešlo se tam na 5w30 RCP prvních cca 1000 km došlo k poklesu hladiny takže se doplnilo a od té doby (ťuky ťuk) se spotřeba řekněme ustálila na množství které neobtěžuje. Upraveno 17. listopad 2025 uživatelem Vena garážmistr Mireq306 ohodnotil 1 Citovat
Mireq306 Odesláno 17. listopad 2025 Autor Odesláno 17. listopad 2025 (upraveno) Moc děkuji za odpověď. @Vena garážmistr Jaká byla cca obtěžující spotřeba a spotřeba po výměně za ten RCP? Měl jsem v plánu přejít z INEO FIRST (0W30) na INEO ECS (5W30), který byl doporučovaný před EURO6 pro 1.6 THP. Ten RCP mě "děsí" protože to je ACEA C3 a nikoli doporučovaná alespoň C2 pro 1.6 THP/Puretech. Ale mohu se mýlit a je to všechno na jedno brdo. EDIT: Koukám, že ten RCP už má i normu B71 2290, což je to samé jako INEO ECS. Otázka, zda se vyplatí vzít RCP a jaký bude rozdíl oproti původnímu ECS, který je výrazně levnější... Upraveno 17. listopad 2025 uživatelem Mireq306 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 17. listopad 2025 Odesláno 17. listopad 2025 @Mireq306 Jestli se nepletu tak to bylo něco kolem litru na tisíc km. RCP je dneska doporučený olej pro většinu motorů z dílny PSA dnes Stelantis. Mireq306 ohodnotil 1 Citovat
ChouLu Odesláno 17. listopad 2025 Odesláno 17. listopad 2025 To se mluví o mém autě 208 200K 1.6THP původně kolem 0.6-0.7L/1000km první výměna za RCP vč. čištění s TEC2000 .. po 1200km opět pod měrkou doplnění a od té doby drží skoro 8tkm a stále na měrce teď po 10tkm tam půjde opět čištění, ale tentokrát sada od BG plus RCP RCP splňuje vše jako 0W30 takže zcela bez problému 0W30 se nahrazuje u 1.5 a 2.0HDi právě za RCP, tak není jedinej důvod aby to nefungovalo na THP Mireq306 ohodnotil 1 Citovat
slimboy Odesláno 17. listopad 2025 Odesláno 17. listopad 2025 On 10/4/2025 at 8:56 PM, Mireq306 said: zajímalo by mě, jak deaktivovat alarm, aby se po odpojení baterie nespustil....nakonec jsem ho nechal 11x zacyklovat a přestal (jak praví uživatelský manuál) Zamkni auto mechanicky klucom cez zamok na klucke dveri, nie tlacidlom pre central na kluci. Vdaka tomu sa alarm neaktivuje. Aspon tak to funguje na mojej starsej 308 T7, tak snad tuto uzitocnu vec pri T9 nezrusili. Citovat
Mireq306 Odesláno 18. listopad 2025 Autor Odesláno 18. listopad 2025 (upraveno) @ChouLu Děkuji za cenné informace, já se tedy pohybuji ca kolem 0.25l/1000 km, málokdy jezdím trasu pod 20km, takže by se ten olej ani neměl ředit benzínem. Zatím nemám najeto tolik, abych to dokázal říct přesně. Další věc je, že se ta oranžová gumová měrka nedá ani rozumně přečíst - hlavně po výměně kdy je olej čistý, to je tak na věšteckou kouli. Na staré TU3 jsem za nějakých 9-10kkm dolil během sporadických kontrol maximálně 0.5L a to jen, že jsem se cítil štědře EDIT: fungují ty "vyplachovače" motorů do oleje dobře? Ne že bych tomu nevěřil, ale raději měním olej dříve než abych dával tyhle přípravky. @slimboy Také děkuji za TIP, zkoušel jsem, ale bohužel v mém případě nepomohlo ani "superuzamknutí" nebo jak se to jmenuje v návodu. A to jsem dodržoval proceduru pro odpojení baterie kvůli uspání jednotek a podobné blbiny, co jsem si nastudoval. Ve výsledku jsem strávil půl hodiny jenom tím a nic z toho. Upraveno 18. listopad 2025 uživatelem Mireq306 Citovat
Zabak22 Odesláno 25. listopad 2025 Odesláno 25. listopad 2025 V 18. 11. 2025 at 9:19, Mireq306 napsal: EDIT: fungují ty "vyplachovače" motorů do oleje dobře? Ne že bych tomu nevěřil, ale raději měním olej dříve než abych dával tyhle přípravky. Určite áno, aspon teda tec 2000. Hafity, radim.1008 a Mireq306 ohodnotil 3 Citovat
Mireq306 Odesláno 25. listopad 2025 Autor Odesláno 25. listopad 2025 Upřímně, kdybych věděl , že mám motor v takovém stavu, tak bych to tam určitě nenalil a nenechal ten motor běžet a riskoval nějaký ucpaný olejový kanálek. Určitě to funguje a rozpouští skvěle, ale zároveň tam bude v tomto případě nějaké riziko. Citovat
Hafity Odesláno 25. listopad 2025 Odesláno 25. listopad 2025 před 9 hodinami, Zabak22 napsal: Určite áno, aspon teda tec 2000. Taky ho mám odzkoušený. Citovat
Mireq306 Odesláno 28. listopad 2025 Autor Odesláno 28. listopad 2025 Diagnostika dorazila a už se můžou dít zázraky....nakonec Diagbox V7.57, který by měl být jedna z posledních verzích, kde se dá kódovat bez nutnosti online připojení a zároveň umí 308 T9, trošku jsem se bál, že nebude umět GT, ale umí. Povedlo se zakázat automatické sklápění zrcátek a až bude lepší počasí nebo nějaká chyba, tak si to pořádně projdu co a jak. BubakGS, Hynek33, Draslar a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Mireq306 Odesláno 10. prosinec 2025 Autor Odesláno 10. prosinec 2025 Absolvovaná technická, první návštěva STK je vždy velká zábava a strach, co kde bude špatně. Nicméně jsem příjemně překvapen. K emisím byla akorát připomínka, že se tam načetla nějaká chyba na motoru, ale s komentářem, že jí to "nepoznalo". Na výpise moje známa P000B, která tam asi zůstala viset. Takže jsem dnes projel komplet Diagbox a všechno smazal, tak uvidíme co se tam vrátí. Hynek33, radim.1008, kemo a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Mireq306 Odesláno 16. prosinec 2025 Autor Odesláno 16. prosinec 2025 Včera opět po asi 2 měsících vyskočila chyba P000B - česky "Pomalá odezva vačkové hřídele B (Bank 1)". Při pomalé jízdě ve městě. Auto samozřejmě spadlo do nouze s nápisem SERVICE - žádný hrubý chod, chcípání nebo cukání, pouze snížený výkon. Po restartu motoru zase všechno ok i následující den. Řetěz nechrastí ani po studeném startu, po zahřátí jde motor krásně potichu. K vyčištění výfukového VVT solenoidu jsem se za tu dobu nedostal. Má s tím někdo zkušenosti? Jaká je šance, že to dělá solenoid? (špinavý olej, už je na odchodu...) Nebo jsou na odchodu rozvody (vačková kola, řetěz, napínák)? Citovat
ChouLu Odesláno 17. prosinec 2025 Odesláno 17. prosinec 2025 Solenoid bude KO čištění je k ničemu Mireq306 ohodnotil 1 Citovat
Mireq306 Odesláno 17. prosinec 2025 Autor Odesláno 17. prosinec 2025 (upraveno) @ChouLu DOUFÁM, že bude solenoid KO. Do rozvodů se mi v dohledné době moc jít nechce - obzvlášť, když mi v servisu řekli, že zní velmi dobře...ale nikdo do toho nekoukal. STFT a LTFT hodnoty se pohybují kolem 0-5% při běžné jízdě, max 10% špičkově. Jak jsi na tom s rozvody na GTI? Původní nebo měněné? A děkuji za tip. Upraveno 17. prosinec 2025 uživatelem Mireq306 Citovat
ChouLu Odesláno 17. prosinec 2025 Odesláno 17. prosinec 2025 Pomalá odezva je z 99% způsobena právě solenoidem a vždy se s ním začíná. Rozvody na THP 120tkm max.. já je dělal ve 112t.. sice nebyly slyšet, ale když jsem měřil propnutí řetezu, tak už jsem byl za normou a i kdyby nebyly, tak už bych je udělal, protože je to napůl rozebraný Mireq306 ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.