Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

O tom píše v minulém čase :) tak už asi není, navíc to byl ten starší typ, r. 2005 bych nedoporučil ani uvažovat, ani ten starší 2,2, ani ty starší dvoulitry 79 a 80kW.  Buď to RHR tak aspoň 2009, ale muselo by být hodně pěkné, tam bude velká rezerva v ceně na bohatý servis, který bude potřeba (kdo např. u těch starých aut kdy dělal tlumiče, že... to ostatně platí i u těch novějších ojetin), nebo to novější RHH 2011-2014 - ale u posledního ročníku bude 200tis tak akorát na koupi plus ještě servis, ty jsou pořád ještě drahé.

Upraveno uživatelem oddie
Odesláno

V plném rozsahu podepisuju to co psal Véna a oddie 

Když jsem hledal náhradu za svou tehdejší 807 ( 2011 , 2.0 HDi - 100 kw ) protože už měla hodně přes 4 kila nalítáno , tak jsem řešil to stejný . A co jsem koupil ... uplně tu stejnou 807 jen o rok mladší a s polovičním nájezdem . 

5008 je malá ( nízká , ouzká ) . To stejný C4 Piccaso . Z koncernu za ty prachy to bude vybydlená volítaná stará vrána. 

1.6 HDi ...to je slabota a přece jen, objem ničím nenahradíš.

Takže za mě bych koukal po nějaké 807 z konce výroby , tam se vleze do dvou kil i s nějakýma počátečníma investicema . A když bude mít štěstí , tak bude třeba se 120 kW.

Odesláno (upraveno)

my měli v rodině tohle se stejným motorem, na dlouhé štreky i kolem baráku, já prostě vždycky radši novější auto..., na ta stará se špatně shánějí díly, mívají více najeto, pravděpodobně jsou více shnilá (samozřejmě kus od kusu), opravy jsou složitější, podle mě super 807 (a její klony) bude leda v pežoťáckém muzeu, nebo za tolik, že koupím mladší..., vím co píšu--jednu dobu bylo Avízo mým povinným čtením abych sehnal na fiaty to, co sem potřeboval, jasně, že dnes je jiná doba a možnosti, ale s díly na stará auta se toho moc nezměnilo..., ano, pokud ho má člověk, co umí a má možnosti, dá se takové auto udržovat do bezvědomí, ale kolik takových dneska je ?  no tak ať se konečně vymáčknu, já bych se radši trochu zadlužil a koupil novější, třeba i původně dodávku, protože novější náhrada za 807 asi existuje jen v USA  :myslim https://www.sauto.cz/osobni/detail/peugeot/expert/207752395

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

S díly na stará auta se to změnilo naopak naprosto zcela zásadně. Jak ještě před 20 lety byl katalog nových dílů řídkej jak cedník a když už něco bylo k sehnání, díly byly drahý, za použitý díly z rozebraných aut se pomalu trhaly ruce, tak dneska je to úplně opačně. Milión internetových kšeftů, které se předhánějí, kdo dodá díl levněji a rychleji, když mi stačí něco do dvou dnů, objednám podle ceny, když něco potřebuju jó hned, tak Kelly rozvoz 4x denně, když to nemá přímo pobočka, a použité díly už naopak skoro nejedou, vyjma karosářských, místo rozebírání se auta házej do likvidace. Možná na úplně starý x05 z 1990 je s díly problém, ale už na 806, která za dva měsíce slaví 25 let, seženu z mechanických věcí obratem prakticky cokoliv, natož na o generaci novější 807. Jo, světla, plasty, dveře, na to je vrakáč, ale tam je těchto aut furt dost.

Expert z odkazu je přesně to, co jsme měli, generačně totéž co 807, i shodné podvozkové díly, ramena, nápravnice, tlumiče, shodné motory, převodovky, řízení motoru. Podstatně horší zpracování kastle a její ochrana - ten 2015 Expert bude pravděpodobně rezivější než ta moje o 6 let starší C8. Sice víc prostoru, ale o dost méně pohodlí, uspořádání sedaček úplně na palici, variabilita nula. Navíc dodávky zpravidla dostávají více na pr..., takže za podobnou cenu je o dost orvanější, nebo opečovávaná podstatně dražší.

Odesláno (upraveno)

Ozzy - úvěr na auto je podle mě ptákovina rovná půjčce na vánoční dárky nebo na dovolenou - když na něco nemám,  tak na to nemám a holt si koupím to, na co mám. Samozřejmě jsou věci mezi nebem a zemí,  které se bez úvěru řeší blbě (typicky bydlení) nebo je třeba je řešit hned a ne až na ně bude v prasátku (napadají mě třeba zuby nebo jiné zdravotní piškuntálie).

Sám jsem si kdysi pořídil dodávku na leasing a když jsem si nakonec spočítal o kolík jsem to za ty čtyři roky přeplatil, znovu bych do toho nešel.  Obranou mi budiž,  že jsem to auto potřeboval k podnikání a tak celý ty splátky šly do nákladů.  Soukromě jsem vždycky auto kupoval z mých nebo později z rodinných peněz a beru to jako normální. 

Cca za měsíc budeme pořizovat první auto s Pavlem. Zatím nevím přesně kolík má nasetřeno, ale naše dohoda je jasná - až bude mít ŘP v ruce, otevře karty a my mu půjčíme stejnou částku,  jakou má našetřenou (max. 50 000 Kč). Důvod je ten, že nechci, aby si kupoval takové plečky na jakých jsem začínal já (první dvě auta jsem kupoval po 1000 Kčs, pak Š 105 za 9000 Kčs) a půjčka v rodině je něco úplně jiného než úvěr v bance

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

píšu ,,trochu zadlužil'', půjčit si 50-70 jsou dvě výplaty a úroky zanedbatelné , osobně si taky nepůjčuju když na to nemám, jsem spíše v situaci kdy půjčuju nebo dávám já 🙈😂, myslel jsem v nejhorším..., no, napsal jsem svůj názor, s tím Expertem jsem jezdil a celkem nemám, co bych mu vytkl 🤠

Odesláno
před 6 hodinami, Medvěd napsal:

Ozzy - úvěr na auto je podle mě ptákovina rovná půjčce na vánoční dárky nebo na dovolenou - když na něco nemám,  tak na to nemám a holt si koupím to, na co mám. Samozřejmě jsou věci mezi nebem a zemí,  které se bez úvěru řeší blbě (typicky bydlení) nebo je třeba je řešit hned a ne až na ně bude v prasátku (napadají mě třeba zuby nebo jiné zdravotní piškuntálie).

Sám jsem si kdysi pořídil dodávku na leasing a když jsem si nakonec spočítal o kolík jsem to za ty čtyři roky přeplatil, znovu bych do toho nešel.  Obranou mi budiž,  že jsem to auto potřeboval k podnikání a tak celý ty splátky šly do nákladů.  Soukromě jsem vždycky auto kupoval z mých nebo později z rodinných peněz a beru to jako normální. 

Cca za měsíc budeme pořizovat první auto s Pavlem. Zatím nevím přesně kolík má nasetřeno, ale naše dohoda je jasná - až bude mít ŘP v ruce, otevře karty a my mu půjčíme stejnou částku,  jakou má našetřenou (max. 50 000 Kč). Důvod je ten, že nechci, aby si kupoval takové plečky na jakých jsem začínal já (první dvě auta jsem kupoval po 1000 Kčs, pak Š 105 za 9000 Kčs) a půjčka v rodině je něco úplně jiného než úvěr v bance

Ta doba těch aut za litr a výše je dávno.......to není ani nikde v bazarech a pak mu těch pade naděliš jako nějaký vánoční dárek. Aby to nemusel splácet.

Odesláno

Ekvivalent aut za 1000 Kčs může být dnes auto za 20 000 Kč - a taková se dnes normálně nabízí (I ten stav je srovnatelný).

K tomu, že bych snad mohl Pavlovi těch 50 000 darovat bych řekl,  že mě i po těch letech málo znáš. Opravdu totiž nemám v zadku penězovod a tak podobný dar je čirý nesmysl - bude to bezúročná půjčka a její splacení bude mít jasně stanovené hranice. 

Odesláno

Jj, na syna buď hodný, ty peníze mu věnuj. Se říká, že syn má vyrůst v nouzi, ale je to asi tak, že když je syn seriozní, váží si peněz a rodičů, tak bych mu přispěl. Pokud už dokázal sám našetřit.

Asi bych to udělal takto: koupí za svoje, a ty mu pak pomůžeš s opravami, nenávratně. Tak jsem to měl se svým prvním autem já.

Odesláno

Ale zase jsme si hezky pokecali :) Informací tu padlo dost, třeba to pomůže někomu jinému...

Mmch něco podobného řeší soused, který provozuje delší verzi T4, tedy generačně cca jako 806, prostě hodně staré. Jemu se to teda docela sype, každou chvíli něco a těch peněz co do toho nacpal. Když hledal, čím to nahradit, že by to nemusela být dodávka, přesně narazil na to, že velká MPVčka už prostě nejsou. Poslední Sharany jako ojetiny jsou za milión, Multivan úplně mimo mísu, nakonec prý začíná dávat největší smysl elektrický ID Buzz. Tak jsem zvědavý, kdy si jej skutečně pořídí...

Odesláno

řekl bych, že jako se přestala vyrábět malá auta na naftu, nebo třídveřáky, nebo kabriolety atd., tak MPV už nejsou a nebudou,leda překopané dodávky, nebo za milion..., a jak se blíží ty konce spalováků, budou je lidi držet co nejdéle, myslím v celé Evropě, takže cena ojetin se bude držet :myslim

Odesláno

Jo jo, proto jsem teď pořídil ten polotovar C8 k dodělání 🤣 Ulysse má sice poměrně málo najeto, ale zjevně jej nešetřili, je dost orvané a takový otloukánek, a navíc ta značka 😝 C8 je hezčí, má krásně zachovalý vnitřek, tak snad bude taky dobře sloužit. Každopádně do ní půjde jen v dílech určitě tolik, co stála samotná koupě. Ale ty samé díly by šly i do jakéhokoliv novějšího, v tomto to není rozdíl. Vždycky kroutím hlavou, když někdo koupí auto s třeba 150tis najetými a řekne, že tlumiče jsou ještě dobré, no jasné, netlučou, ale s novými se auto chová úplně jinak. Takže to je třeba věc, s kterou počítám na výměnu automaticky předem. Dávat to tam postupně znamená, že člověk zbytečně jezdí nějakou dobu horším (vlastnostmi), stejně to do toho časem nasype a dost možná pak dělá/platí práci víckrát. Kdepak.

Odesláno
před 5 hodinami, ozzy56 napsal:

řekl bych, že jako se přestala vyrábět malá auta na naftu, nebo třídveřáky, nebo kabriolety atd., tak MPV už nejsou a nebudou,leda překopané dodávky, nebo za milion..., a jak se blíží ty konce spalováků, budou je lidi držet co nejdéle, myslím v celé Evropě, takže cena ojetin se bude držet :myslim

Hezký nový MPV je Hyundai Staria,  ale to jsem úplně mimo vlákno. 

Jen reaguju, že i to MPV dnes jde koupit nové 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...