E.G. Odesláno 19. leden 2025 Odesláno 19. leden 2025 (upraveno) Ahoj všichni, pročetl jsem si celou diskuzi o 308 a stejně bych Vás prosil o názory a rady. Přemýšlím k zakoupení nové 308 kombi. Jezdil jsem s naftovým provedením s automatickou převodovkou a projížďka byla výborná. Zajímá mě tedy, na základě informací, co jsem ve fóru zjistil, kolik km vydrží motor? Aktuálně máme najeto 330.000 km na benzinové atmosféře a před deseti lety jsem prodával naftové auto s nájezdem 230 tis km, kde odešel jeden vstřik. Nové auto si chci nechat asi až do doby zákazu prodeje spalovacích vozidel. Tedy, vydrží to? Co vstřiky na motoru, co EGR? Jak často měnit palivový filtr? Dříve jsem ho měnil jednou ročně před zimou. O systému AdBlue se hodně zmiňujete jako o závadovém systému. Je toto pravidlem nebo spíše jde o závady výjimečné? Prodejce mě informoval, že na naceněném autě je již nový rozvodový řetěz. Kolik stojí samotné servisní prohlídky. Prodejcům se do sdělení cen moc nechce. Stejně tak mi nikdo z prodejců jasně neřekl, zda měnit olej v převodovce, jak často a jaká je cena. Samozřejmě jsem si mimo servisy Peugeot ceny zjišťoval. No a poslední otázka se týká benzinového motoru 1.2 Puretech 96 kW. Proč jsem tady o motoru nečetl nic dobrého? Přemýšlel jsem i o něm. Je nespolehlivý či jinak problémový? Jak funguje s manuální převodovkou? Co rozvodový řemen, stále je máčen v oleji? Děkuji mnohokrát všem za Váš čas a rady. Upraveno 19. leden 2025 uživatelem E.G. Citovat
ozzy56 Odesláno 19. leden 2025 Odesláno 19. leden 2025 ahoj, vidím, že 2 hodiny nikdo nic, tak začnu já--obecně poslední motory firmy Stellantis stojí za prd, myslím jak naftu tak benzín (1.5HDi a 1.2 Puretech), nakonec se to dočteš ve všech motočasopisech a na internetu, nebo si přečti zkušenosti našich členů tady na foru, auta mají sice hezká, ale osobně bych si je koupil leda s elektromotorem, bohužel pokud se s tebou nikdo nebaví a nepodá informace před koupí auta, jak bude asi reagovat až ho koupíš ? Citovat
martinecondrej Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 myslím že tu je o motorech napsáno dost na to, aby to soudný člověk vůbec nekoupil a to jak naftu, tak benzín. Jedině elektro a nebo se vyhnout Stellantisu. A to se mi ta auta jinak velmi líbí. Osobně budu letos kupovat E-C4 Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
P607Olda Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) Mám spoustu zkušeností, 1,5 HDi (asi 12 ks?) v Partnerech se furt kazí, svítí tam kontrolky. Na benzín (máme 1 ks) už prý dávají lepší řemen nebo olej, nicméně kontrolky taky blikají. Auto přestane jet, na volnoběh se někam suneš. Moc bezva v noci, 300 km od domova. Diesel jede líp, než benzín. Přecházíme na KIA. @E.G.Ceny prohlídek v autorizovaných servisech jsou vysoké, všude (tzn koupit starší auto). 308 SW je nízká, to je nepraktické. Těžká rada. Kup 308 SW diesel automat, pak snad budeš mít štěstí. Ceny servisu 308 1,5HDi manual vč. DPH: po 20000 6070 Kč po 40000 9644 Kč po 60000 6191 Kč po 80000 8761 Kč v 97 jsem nechal vyměnit řetízek za silnější, cena nebyla. Zrovna nová 308 SW 1,5 HDi jezdí celkem bez závad, nyní najeto asi 180000. Automat: dávali AISIN, prý budou dávat dvojspojku. Doporučuji výměnu oleje po 120 t. km, cenu odhaduju asi na 5000 Kč. PS: pokud ti provozní náklady vadí, kup si zánovní auto, ušetříš 200 až 300 t. a jsi vysmátý. Upraveno 20. leden 2025 uživatelem P607Olda BubakGS a Péťa ohodnotil 2 Citovat
BubakGS Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 Na tu hruzu, co se pise, tak mam zatim se svou kombinaci 1.5 BHDI + Aisin AT8 zkusenosti docela uchazejici - diky 7milete zaruce se potize s AdBlue vyresily na zaruku a co davam aditivum AdRescue, tak zatim dobry. Na motoru mam teprve 60 tisic km, tak uvidíme. Ale na udrzbe nesetrim - olej max 10 tisic km nebo rok.... Jeste chci nechat vymenit olejovou vanu za inovovanou nebo prelisovat vypustak na te originalni, aby v tom nezustaval ten stary olej se slemem..... Citovat
Akoc Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 Niečo o tom je aj tu. Čo sa týka Puretechu 1.2, tak v nových autách vyrobených v posledných mesiacoch už bude rozvodová reťaz. Vraj vypustili z názvu upraveného motora Puretech, teraz sa to bude volať len 130HP. Je jasné, že aj s reťazami sú problémy (vyťahanie, preskočenie zubu, prasknutie) - snáď reťaz v 130HP zase nepoddimenzovali, ako to bolo u 1.5HDi. Citovat
Zabak22 Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 Zatial mám 130tisíc km tečie veko vačiek,olejova vaňa. Adblue len dolievam Citovat
ozzy56 Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) V 20. 1. 2025 at 9:43, P607Olda napsal: Přecházíme na KIA. autorizák peugeot v ostravě taky--je to vidět nejen na velikosti písmen nad vchodem..., ostatně skoro všechny ,,tradiční'' značky si přibírají do portfolia korejce a číňany, aby se přiživily na vlně zájmu o asii... Upraveno 21. leden 2025 uživatelem ozzy56 BubakGS ohodnotil 1 Citovat
ChouLu Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 před 2 hodinami, Akoc napsal: Niečo o tom je aj tu. Čo sa týka Puretechu 1.2, tak v nových autách vyrobených v posledných mesiacoch už bude rozvodová reťaz. Vraj vypustili z názvu upraveného motora Puretech, teraz sa to bude volať len 130HP. Je jasné, že aj s reťazami sú problémy (vyťahanie, preskočenie zubu, prasknutie) - snáď reťaz v 130HP zase nepoddimenzovali, ako to bolo u 1.5HDi. řetez je ale pouze ve spojení s mild hybridem a nemá označení 130 ale 136 Citovat
Davis Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) Asi patřím k výjimce: 308 sw s 1,2 96 kW PureTech, automat, najeto cca 60 000 km, zatím bez problému. Servis (výměna oleje) raději po 15 000 km, než 20 000 km. S motorem se mi dobře jezdí, auto pro moje potřeby živé dostatečně, i naložené. Spokojenost se spotřebou, kdy při delší dálniční jízdě jsem na srovnatelné spotřebě s naftovým a to 5,3-5,5 l/100 km benzinu a tedy na nádrž se dá ujet až cca 900 km. Ve městě samozřejmě spotřeba vyšší, kolem 7 l. Průměr se dá za 6 l (na nádrž cca 700 km). Za větší pružnost a snad i kultivovanost (ticho na volnoběh) benzinového motoru jsem coby původní "ropák" (měl jsem 308 II 1,6 HDi) za benzin nyní rád. Nepatrně vyšší spotřebu v průměru a ve městě tak oželím. Snažím se vyhýbat velmi krátkým jízdám (1 km apod). Kolik km ale motor vydrží, uvidím... Co se týká rozvodového řemene, někdy v průběhu r. 2022 měl být již osazován inovovaný řemen. Jinak servisy o problému samozřejmě vědí a snaží se podchytit včas - doporučení k 15000 km výměně, oleje, kontrolují stav řemene, nedoporučují moc krátké jízdy a tankovat kvalitní aditivované palivo. A ano, tento klasický PureTech s řemenem v oleji se již nevyrábí, nyní jde o mild hybride 136 e-DCS6 (automat již není EAT8) s řetězem. Jinak na to, co píšou všeobecné motoristické časopisy, bych byl opatrný. Často se chytí hlášky z nějakého fora a pak to jeden od druhého opisují. Stejně tak i neustálá klišé kritika na malý volant a i-cocpit. Upraveno 20. leden 2025 uživatelem Davis Citovat
martinecondrej Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) no právě tady na fóru je toho dost a dost. Při 60000km to myslím bude ta hraniční - smysluplná životnost. Udržovat to nějakou dobu půjde, ale za jakou cenu! Nevím jak to kdo vidí, ale za mě je do 150000km ostuda cokoliv řešit na motoru, kromě náplní a filtrů. Pořád se taková auta dají koupit, ale už ne Stellantis musí si to každý spočítat co se mu vyplatí. Koupit to nové, zaplatit si maximální záruku, chodit na všechny předepsané servisní úkony, až se to rozbije (ne kdy) tak doufat, že to na záruku dopadne a zhruba 1 rok a min zbývajících 20000km do konce záruky doufat že to nějaký další nadšenec zachrání před likvidací. Když se to někomu takto vyplatí tak proč ne Upraveno 20. leden 2025 uživatelem martinecondrej ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Davis Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) Je to možné, nerozporuji. Píšu tazateli svou zkušenost, motor 1,2 PureTech přímo mám. Budou doufat (s dobrou péčí ), že se brzy neporouchá. A asi už můj poslední spalovák, Stellantis to žene k elektrice - ale kdoví, co bude zase číhat tam. Na francouzském fóru čtu, jak je zlobí různé systémy a divné chování v el. verzi 308. Jinak auto se ... snad nikdy nevyplatí, vždy je to žrout peněz. Upraveno 20. leden 2025 uživatelem Davis Citovat
E.G. Odesláno 20. leden 2025 Autor Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) V 19. 1. 2025 at 13:49, ozzy56 napsal: ahoj, vidím, že 2 hodiny nikdo nic, tak začnu já--obecně poslední motory firmy Stellantis stojí za prd, myslím jak naftu tak benzín (1.5HDi a 1.2 Puretech), nakonec se to dočteš ve všech motočasopisech a na internetu, nebo si přečti zkušenosti našich členů tady na foru, auta mají sice hezká, ale osobně bych si je koupil leda s elektromotorem, bohužel pokud se s tebou nikdo nebaví a nepodá informace před koupí auta, jak bude asi reagovat až ho koupíš ? Ahoj, díky za odpověď. Obcházím více autosalonů a nejen Peugeot. Obcházím ty salony, jejichž auta znám. Tedy Hyundai, Mazda, Kia, Peugeot a Ford. Vždy mám vybráno po jednom až dvou modelech. Kupodivu v dnešní době mi nejvíce odpověděli u Peugeotu a Mazdy. Samozřejmě neřeknou všechno, případně na otázku neodpoví hned. Ale u Peugeotu zatím pánové prodejci věděli nejvíc. Např. u Hyundai o vozidle a případných závadách nevěděli prodejci vůbec nic a navíc na mě hleděli tak, že mi připadalo, že mám nemístné otázky, protože jejich vozidla se nekazí. Jediná věc, která mě dnes udivuje, že prodejci nemají v nějaké přehledné tabulce zpracované ceny servisních prohlídek a ceny základních úkonů, který by člověk u nich chtěl řešit ( olej, destičky, tlumiče, apod. ). Když se na tyto ceny občas zeptám, připadá mi, že se jedná o informace podléhající nějakému stupni utajení. před 8 hodinami, P607Olda napsal: Mám spoustu zkušeností, 1,5 HDi (asi 12 ks?) v Partnerech se furt kazí, svítí tam kontrolky. Na benzín (máme 1 ks) už prý dávají lepší řemen nebo olej, nicméně kontrolky taky blikají. Auto přestane jet, na volnoběh se někam suneš. Moc bezva v noci, 300 km od domova. Diesel jede líp, než benzín. Přecházíme na KIA. @E.G.Ceny prohlídek v autorizovaných servisech jsou vysoké, všude (tzn koupit starší auto). 308 SW je nízká, to je nepraktické. Těžká rada. Kup 308 SW diesel automat, pak snad budeš mít štěstí. Ceny servisu 308 1,5HDi manual vč. DPH: po 20000 6070 Kč po 40000 9644 Kč po 60000 6191 Kč po 80000 8761 Kč v 97 jsem nechal vyměnit řetízek za silnější, cena nebyla. Zrovna nová 308 SW 1,5 HDi jezdí celkem bez závad, nyní najeto asi 180000. Automat: dávali AISIN, prý budou dávat dvojspojku. Doporučuji výměnu oleje po 120 t. km, cenu odhaduju asi na 5000 Kč. PS: pokud ti provozní náklady vadí, kup si zánovní auto, ušetříš 200 až 300 t. a jsi vysmátý. Díky moc za odpověď a přehled servisu. Jen o té převodovce jsem dohledal informace mimo Peugeot, kdy chtějí olej měnit za cca. více než 10.000 kč. O naftovém modelu právě přemýšlím a na vozidlo chci dokoupit záruku na 5 let a zároveň 200.000 km. O ojetém autě nepřemýšlím, chci nové, ale také chci vědět, jaké budu mít náklady na servis a běžné používání auta. Prostě chci vědět do čeho jdu. A k těm cenám prohlídek, myslím si, že jsou v normálu, např. taková Hyundai má servisní prohlídky dražší, ale řádově je auto zase levnější. před 7 hodinami, BubakGS napsal: Na tu hruzu, co se pise, tak mam zatim se svou kombinaci 1.5 BHDI + Aisin AT8 zkusenosti docela uchazejici - diky 7milete zaruce se potize s AdBlue vyresily na zaruku a co davam aditivum AdRescue, tak zatim dobry. Na motoru mam teprve 60 tisic km, tak uvidíme. Ale na udrzbe nesetrim - olej max 10 tisic km nebo rok.... Jeste chci nechat vymenit olejovou vanu za inovovanou nebo prelisovat vypustak na te originalni, aby v tom nezustaval ten stary olej se slemem..... Díky za odpověď. Já bych chtěl jezdit na servis tak jako nyní. Jak s benzínem tak před tím s nafťákem na olej po 15.000 km. Tehdy jsem na nafťáku musel vždy před zimou měnit o palivový filtr a to i přes to, že jsem v létě i zimě aditivoval. Dvakrát za 4 roky jsem navíc měnil EGR ventil, neboť ho vždy karbon ucpal. Bylo úplně jedno, kde jsem tankoval. Proto mě zajímá, zda je podobný problém i u Peugeotu. Ale u současných vozidel jsem nikde podobné problémy nezaslechl. před 6 hodinami, Zabak22 napsal: Zatial mám 130tisíc km tečie veko vačiek,olejova vaňa. Adblue len dolievam A co servis? Vyřešil únik oleje kladně a přestal olej unikat? před 3 hodinami, Davis napsal: Asi patřím k výjimce: 308 sw s 1,2 96 kW PureTech, automat, najeto cca 60 000 km, zatím bez problému. Servis (výměna oleje) raději po 15 000 km, než 20 000 km. S motorem se mi dobře jezdí, auto pro moje potřeby živé dostatečně, i naložené. Spokojenost se spotřebou, kdy při delší dálniční jízdě jsem na srovnatelné spotřebě s naftovým a to 5,3-5,5 l/100 km benzinu a tedy na nádrž se dá ujet až cca 900 km. Ve městě samozřejmě spotřeba vyšší, kolem 7 l. Průměr se dá za 6 l (na nádrž cca 700 km). Za větší pružnost a snad i kultivovanost (ticho na volnoběh) benzinového motoru jsem coby původní "ropák" (měl jsem 308 II 1,6 HDi) za benzin nyní rád. Nepatrně vyšší spotřebu v průměru a ve městě tak oželím. Snažím se vyhýbat velmi krátkým jízdám (1 km apod). Kolik km ale motor vydrží, uvidím... Co se týká rozvodového řemene, někdy v průběhu r. 2022 měl být již osazován inovovaný řemen. Jinak servisy o problému samozřejmě vědí a snaží se podchytit včas - doporučení k 15000 km výměně, oleje, kontrolují stav řemene, nedoporučují moc krátké jízdy a tankovat kvalitní aditivované palivo. A ano, tento klasický PureTech s řemenem v oleji se již nevyrábí, nyní jde o mild hybride 136 e-DCS6 (automat již není EAT8) s řetězem. Jinak na to, co píšou všeobecné motoristické časopisy, bych byl opatrný. Často se chytí hlášky z nějakého fora a pak to jeden od druhého opisují. Stejně tak i neustálá klišé kritika na malý volant a i-cocpit. Ahoj, díky za informace. Já bych se raději klonil k tomu HDI motoru. Jelo to opravdu pěkně. Ve středu se jdu projet s benzínem. Uvidím. Na současném autě máme najeto 330.000 km a bez motorových a eletrických závad. Auto prostě stále jezdí až je mi líto ho měnit. před 2 hodinami, martinecondrej napsal: no právě tady na fóru je toho dost a dost. Při 60000km to myslím bude ta hraniční - smysluplná životnost. Udržovat to nějakou dobu půjde, ale za jakou cenu! Nevím jak to kdo vidí, ale za mě je do 150000km ostuda cokoliv řešit na motoru, kromě náplní a filtrů. Pořád se taková auta dají koupit, ale už ne Stellantis musí si to každý spočítat co se mu vyplatí. Koupit to nové, zaplatit si maximální záruku, chodit na všechny předepsané servisní úkony, až se to rozbije (ne kdy) tak doufat, že to na záruku dopadne a zhruba 1 rok a min zbývajících 20000km do konce záruky doufat že to nějaký další nadšenec zachrání před likvidací. Když se to někomu takto vyplatí tak proč ne Ahoj, díky za info. Auto chci nové, se zárukou rozšířenou na 5 let a 200.000 km. Doufám, že za tu dobu by se dalo vychytat dost problémů. Zdejší fórum jsem četl a je tady strašně moc negativních informací. Stejný model jsem měl na současném autě a do současné doby jezdí velmi dobře a měním pouze olej a provádím předepsané servisní prohlídky, avšak mimo autorizák. před 1 hodinou, BubakGS napsal: @E.G. ..no pokud budes s naftou litat kratky trasy po meste... chodil bych na vymenu oleje casteji.... ja to mam tak na pul ... parkrat pres tyden po meste a pak letim pres republiku tam a zpatky. A navic mam Webasto, takze predehrivam motor a netrapim ho po meste uplne studeny.... studeny redi olej naftou ... Máme s autem dálničním režim. Vzhledem ke vzdálenosti do práce. Z domu mám 10 km na dálnici, z dálnice sjedu po cca. 20 km. Po 20 km jízdy po městském okruhu a poté radiála cca. 5 km a po 300 metrech parkuju. Zpět domů to stejné. Jednou až dvakrát týdně do kšeftu právě ten 1 až 2 km. Za 10 let 330.000 km. Jednou měsíčně dáme nějakou dálku, tedy nad 100 km, spíše nad 200 km. Upraveno 20. leden 2025 uživatelem E.G. Nepiš další příspěvky po sobě - použij "Upravit" nebo + multicitace! Citovat
pavelu96 Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 @E.G. prosímtě, když cituješ všechny příspěvky, tak použij tlačítko + a napiš to do jednoho příspěvku. Odporuje to pravidlům fóra. Děkuji že nebudeš přidělávat práci týmu moderátorů Citovat
Zabak22 Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 před 2 hodinami, E.G. napsal: A co servis? Vyřešil únik oleje kladně a přestal olej unikat? Nebol čas, ale už je to naplánované. Ak by ťa zaujímalo ešte niečo o novej 308, kľudne si pozri TU . Hlavne si daj spraviť antikoróznu úpravu, tá originálna je strašná, vlastne žiadna. A nalep fóliu na špičky prahov farba sa tam veľmi rada lúpe. Na záruku ti to zamietnu, lebo podľa nich máš mať zásterky . BubakGS a radim.1008 ohodnotil 2 Citovat
Velickin Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 Teda když to tu tak jako pozorovatel čtu....je děs, kam až se ty motory za pár let (díky klimafanatikům)"dostaly". No do p.dele, kam jinam. Jsem fakt rád za svoji 308 SW 2.0 HDI 2017, dosud jako nová, a budu si ji hejčkat co to půjde. Do důchodu mě asi stejně nemine obměna, tak už se rozhlížím po něčem ještě smysluplném, ale čtvrtý Peugeot už to určitě nebude. Tak přeju šťastnou volbu! P607Olda ohodnotil 1 Citovat
Davis Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) Já teda nevím, nijak se nezastávam klimafanatiků (praštěným opatřením v rámci green dealu také nefandím), ale přijde mi ta neustálá kritika moderních/ nových motorů už nějak přehnaná a samozřejmá (a to nejen u Peugeotů). Jezdil jsem s HDi už od 307, přes všechny 308 a popravdě, ve srovnání s dneškem, můj první dvoulitr u tý 307 měl taky své mouchy a dnes ta 1.5 v naftě nebo 1.2 benzín je úplně jinej level, kultivovaností, lehkostí, apod. Naopak mě na silnici rozčilují starší vykloktaný diesely, za kterými hned zapínám vnitřní cyrkulaci, protože to je otřes dýchat, nemluvě jak je to líný. A myslím, že problémy s motory byly i před tím. Tak co na tom tolik milujeme? To že u 1.2 musím měnit olej po 15000 km nepovažuji za katastrofu. Upraveno 20. leden 2025 uživatelem Davis Citovat
Medvěd Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) Jde o to, že u starších motorů začínaly problémy často až když měly najeto minimálně 200 000 km, spíš ještě mnohem později. No a u nových motorů se spoustou k*u*r*v*ítek se poruchy objevujou zhusta už kolem 100 000 km, mnohdy i dřív a s cenou oprav podstatně vyšší než u starších modelů. Upraveno 20. leden 2025 uživatelem Medvěd martinecondrej a P607Olda ohodnotil 2 Citovat
martinecondrej Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 Jízda, kultivovanost, výkon - oproti starším motorům samozřejmě úplně jinde. Tady se ale nebavíme o moderních motorech, ale konkrétně o 1,2 puretech a 1,5 hdi a to je zatím kolosální katastrofa. Samozřejmě životnost, spolehlivost a cena oprav. A rozhodně nepovažuji za problém výměnu oleje po 15000km. To dělám běžně i u současné dodávky s 2,0 hdi Citovat
Davis Odesláno 20. leden 2025 Odesláno 20. leden 2025 (upraveno) Já znal v minulosti plno lidí, co i dřív (před 10, 20 lety) typický problém - koupili auto se 100 000 km nájezd a už od tohoto nájezdu do toho pak cpali jen peníze. Nějak v tom nevidím rozdíl oproti dnešku. Ceny oprav, souhlas, to je otřes. Upraveno 20. leden 2025 uživatelem Davis Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.