Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Narozdil od vlakna venovaneho autickum na baterky, cenim si tady sdilenych informaci a realnich zkusenosti - piste dal.  Zatim si FVE na barak diky byrokracii a dalsim prekazkam dat nemuzu, ale treba mi to jednou nekde vyjde..  :D ...predstavu bych zhruba mel... 

Odesláno

Poradíte někdo prosím?

Chtěl bych FVE zřídit na střeše terasy domu. Je jediná směr na jih. 

Bohužel nemám nárok na dotaci, protože není to rodiný dům. Takže přemýšlím zda to vůbec má smysl a zda do toho jít a pokud ano, tak jak to celé realizovat. Zda jako ostrovní systém a nebo ne.

Zatím mám jeden panel 450W a používám ho k napájení filtrace k bazénu.

Ale rád bych něco většího.

Díky za připadné rady. 

Odesláno

vždyť je to zahrádkářský web co bys chtěl?😉
Já právě už tak dva roky přemýšlím nad výhřevem bazénu třeba malým tepelným čerpadlem.
A přes solár by to možná bylo taky řešitelné.
Prostě bych si to chtěl trochu osahat jak to vlastně funguje

Odesláno
Před hodinou, oddie napsal:

Dobře odstrašující příklad, ta "soběstačná zahrada".

Tohle má mraky lidí po zahrádkářských koloniích. Někdo lépe,někdo hůře. Když jsou v nájmu,nechtějí do toho moc strkat peněz.

Odesláno
před 44 minutami, rhinos napsal:

vždyť je to zahrádkářský web co bys chtěl?😉
Já právě už tak dva roky přemýšlím nad výhřevem bazénu třeba malým tepelným čerpadlem.
A přes solár by to možná bylo taky řešitelné.
Prostě bych si to chtěl trochu osahat jak to vlastně funguje

Jestli ho nemáš zapuštěný a přikrytý,tak to nevyhřeješ a to tepelko taky nějaký příkon potřebuje.

Odesláno

Není to nic složitého, panel, regulátor, bateriové pole, měnič na 230V a na konci bazénová filtrace. Tepelné čerpadlo tam mám také, ale to to neutáhne. A hlavně co přes den ohřeješ tak v nocí vypustíš ven. Prostě pokud není teplo, tak není teplý ani bazén.

Odesláno

Ostrovní systém = systém, který je úplně odstřižený od distributora. Co tím vlastně chceš napájet? Nebude Ti vadit, když nebudeš mít dostatek energie pro napájené zařízení a ono se vypne? Dát pár panelů a střídač + případně panely není žádný velký problém.

Minimaxa si dělal vlastní FVE (https://www.peugeot-club.com/topic/128787-solarni-elektrarna-fve-svepomoci/), ale ne ostrovní. Neměl v plánu nic hlásit na ČEZ, že nebude mít přetoky. Řídit to tak lze, ale nakonec stejně si nechal udělat revizi a smlouvu s ČEZem má. Lépe se mu teď dýchá ;)

Odesláno (upraveno)

Jsem starý elektrikář - elektronik, a pokud některé moje konstrukce měly slabinu, tak proto, že jsem podcenil výkon napájení.

Ostrovní systém má smysl, pokud nejde připojit jinak, tzn. v lese, nebo uprostřed zahradní kolonie. Nemá to smysl, pokud je k dispozici síť. Platba za "přetoky" je politické rozhodnutí. A za předpokladu dotací, tzn. vezmeme peníze někomu jinému.

Prý se vyplatí případ, kdy se ohřívá voda v bojleru - ale asi jen v případě, že součásti byly koupeny ne za plnou cenu.

@MotoMoto pokud bys to měl koupit a komplet zaplatit, tak by se to nevyplatilo (leda že to platí někdo jiný = dotace). A mít to na ne-vlastním domě, tzn. problém s majitelem, pojištěním, nebezpečí požáru...

Fotovoltaiku na dům si pořizují lidé ne-elektrikáři. Komentuji to: dosud počítali statisíce, teď budou počítat koruny.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

@MotoMoto nevím, jestli jsi popsal současný stav, panel 450W a čerpadlo do filtrace. Počítám provoz 10 hodin denně (?), 100 dní, tzn čerpadlo 400 W x 10 hodin x 100 dní = 400 kWh po 6 Kč je 2400 Kč. Píšeš, že máš i regulátor, bateriové pole a měnič. Za kolik jsi to pořídil? Tzn. za kolik let se to vyplatí?

Říkávám, že lidstvo se má dobře od té doby, kdy vyrábí seriově, masově (boty, oblečení, jídlo, auta). Tady se vracíme k individuálnímu způsobu výroby (elektřiny). Porovnejte s výrobou čehokoli - kusově oproti seriově.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno
před 2 hodinami, P607Olda napsal:

Jsem starý elektrikář - elektronik, a pokud některé moje konstrukce měly slabinu, tak proto, že jsem podcenil výkon napájení.

Ostrovní systém má smysl, pokud nejde připojit jinak, tzn. v lese, nebo uprostřed zahradní kolonie. Nemá to smysl, pokud je k dispozici síť. Platba za "přetoky" je politické rozhodnutí. A za předpokladu dotací, tzn. vezmeme peníze někomu jinému.

Prý se vyplatí případ, kdy se ohřívá voda v bojleru - ale asi jen v případě, že součásti byly koupeny ne za plnou cenu.

@MotoMoto pokud bys to měl koupit a komplet zaplatit, tak by se to nevyplatilo (leda že to platí někdo jiný = dotace). A mít to na ne-vlastním domě, tzn. problém s majitelem, pojištěním, nebezpečí požáru...

Fotovoltaiku na dům si pořizují lidé ne-elektrikáři. Komentuji to: dosud počítali statisíce, teď budou počítat koruny.

Přetoky lze vypnout,není problém. Nevím,proč by si to pořizoval jen ne-elektrikář,kolegové tři elektrikáři to doma mají,já to pořídil loňský rok s baterií a jedu s tím v baráku dva byty,já a starší dcera, spotřebičů spousta a jede to bez problémů. Když jsou diskuze v práci u oběda,tak samo sebou,každý kdo to nemá ,na barák to nechci,hoří to.

Odesláno (upraveno)

No já letos pořídil FVE na ohřev TUV, 6panelů 2,7kWp do 125l bojleru (ještě k tomu budu přidávat druhý 100l). Na to že nemám ideálně orientované panely tak od půlky února jsem dohřev ze sítě pouštěl jen 4x. 

Upraveno uživatelem Charlie 607

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...