Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

O víkendu proběhla změna vlastnictví Octavie z podílového na výlučné. V roce 2005 jsme auto koupili s kamarádem a více než 18 let jsme se ho snažili udržet v chodu. V létě jsme si ho buď společně nebo každý s vlastní rodinou užívali na krátkých výletech. 18 let jsme se podíleli na platbách povinného ručení, úhradách STK a EM a skoro 16 let (po tom, co krásná vlastní garáž skončila v rámci jiného majetkového vyrovnání ve vlastnictví bývalé manželky) společně platili měsíc co měsíc pronájem garážového stání. A po těch letech se kamarádovi stala důležitou jiná záliba a projevil zájem svůj podíl na autě zpeněžit. Jak jsem popisoval výše, jednu zkušenost s vypořádáním společného vlastnictví již mám za sebou, ale tohle byl jiný případ. Přece jenom s nejlepším kamarádem chcete zůstat nejlepším kamarádem i po majetkovém vypořádání. A samozřejmě každý z nás měl zájem trochu jiný, kamarád chtěl prodat auto za co nejvyšší cenu a já za nějakou pro mě akceptovatelnou. Cenový rozptyl v nabídce podobných vozů je neuvěřitelně široký a tak nakonec se auto objevilo v aukci a vítězný příhoz jsme vzali jako rozhodnou cenu. Já s ní souhlasil, kamarád už méně a  ledva jsme se v pátek domluvili, hned jsem večer auto převezl z garážového stání v hlavním městě do garážového stání u nás na vesnici (chudák služebák se tak ocitl bez domova na ulici a až bude mrznout, budu ho muset zase škrábat). No, když si vezmu, kolik jsme před 18 lety vysázeli za auto rukou společnou a kolik jsem teď dal za vyplacení pouhé půlky, tak už asi navždy zůstanu u toho, že koupě auta může být součástí společného vlastnictví jen jako SJM.

A teď už k autu - bylo vyrobeno v srpnu 1962, první majitel ho koupil v Bílé Labuti. Celý život má auto stejnou SPZ, já jsem v techničáku zapsaný jako třetí majitel. Tedy alespoň na tom se nemusí nic měnit. Tachometr ukazuje 12000 km, má jen pět míst, takže skutečnost bude 112000 km, při koupi před 18 lety to bylo něco málo přes 107000 km.

Zdvihový objem je úžasných 1089 kubických centimetrů a při 4500 ot./min.je schopen poskytnout výkon 30,9 kW. Poháněná zadní náprava, 4 stupňová manuální převodovka. Brzdy jsou hydraulické, bubnové na všech 4 kolech. Spotřebu jsem se nikdy nepokoušel ani změřit, odhaduju kolem 8 l/100 km

Výbava - otevírání zavazadlového prostoru z místa řidiče, otevírání krytu nádrže zevnitř vozu, přední mlhová světa, zadní mlhové světlo, ostřikovač (nefunkční, v minulosti někdo lakoval kapotu i s tryskami, takže jsou zalepené barvou), pes s kývací hlavou na zadním okně (hlava se mu už ale nekýve), radiová čepice zvaná rádiovka pro správný pocit z řízení vozidla, oboje dveře ve švihadlech, lůžková úprava. K autu je také několik (už si za ta léta nevzpomínám ani přesně kolik) krabic s díly, něco u mě, něco u kamaráda.

Auto ještě nikdy neprošlo renovací, evidentně má za sebou několik neodborně opravených ťukanců, místy se loupe lak a místy je lak a plech nahrazen korozí. V případě velké havárie v tom řidič umře jako chlap, neb bezpečnostními pásy stroj není vybaven a volantová hřídel se před průchodem řidičovou hrudí v žádném místě rozhodně nezlomí. V zavazadlovém prostotu je vedle nádrže na 30l paliva kanystr na dalších 20l, dvě lékárničky (jedna s kompletním obsahem prošla v roce 1970), hasicí přístroj, plnohodnotná rezerva, hever, startovací klika, nějaké nářadí, různé provozní kapaliny a náhradní díly. Obutí má ještě cca 30% vzorku, jde o diagonální pryže vybavené dušemi o rozměru 5,90 x 15. nejsou samozřejmě původní, je jim jen asi 50 let.

Za ta léta jsme párkrát vyměnili olej, několikrát svíčky, jednou hlavní brzdový válec a pár brzdových trubek, vyměnili silentblok řízení, nějakou tu žárovku, lanko k ovládání dvířek nádrže, plovák v nádrži (ale ukazuje pořád stejně špatně), ozrzlé chromy jsme nahradili lepšími, jednou jsem nýtoval brzdové obložení na čelisti. jednou jsme kontrolovali ventilové vůle, občas poladili trysky na karburátoru. Jo jednou když Šárka vzala auto na ruční myčce wapkou, tak foukla vodu samozřejmě i pod kapotou a následně už auto nenastartovalo. Postarší pán, majitel myčky, kroutil hlavou, že to bude cívka. Naštěstí jsem v kufru měl novou a fakt to bylo cívkou. A baterka má asi jen dva roky.

S Oktávkou mám spojeny vjemy z doby, kdy jí měl dědeček v garáži (bohužel ne přímo tento kus) - jednak ta specifická vůně, jak je to načichlé benzínem, olejem a výfukovými plyny a pak také opřen v garáži o bok Oktávky jsem mlčky shlížel na spoustu hodin (dědeček byl hodinář amatér) tikajících na stěně a z nich nejvíce jsem obdivoval jedny malé s kyvadélkem a závažíčky (ale natahování bylo klíčkem), byly dřevěné, strojek na zadní straně vypadal jako plechovka od Májky a pod stříškou byla dvě bílá okénka. Jedno bylo statické a nedělalo nic, ale druhé se v pravidelných intervalech odsouvalo a zase zasouvalo. A když se odsunulo, kouknul na mě z okénka obličej malého chlapečka. 

Hodiny nedávno manželka odnesla hodináři, ten je opravil a prodal nám k nim i klíček, takže si je občas (mají strašně hlasitý tikot) můžu natáhnout a čekat, jak na mě z okénka koukne ten malý chlapeček.  Ale k autu do garážového stání je věšet nebudu.

Jo, taky jsem si s autem splnil ambici každého chlapa -  jednou jsem získal trofej z automobilového závodu. Pohár byl za třetí místo, vejdou se do něj tři piva a bylo to ze závodu Zbraslav - Jíloviště.

Teď mě přece jen asi nemine veteránská testace (při měření emisí auto neskutečně trpí) a budu doufat, že ještě hodně dlouho neklekne nic podstatného. Vždyť už každé nastartování může být to definitivně poslední.

IMG_6324.jpg.ae068982b4795e00016da61848cf15f3.jpg IMG_6321.jpg.e1fccc38accd547b179be04a5bf13188.jpg

IMG_6320.jpg.193c1b32ed9405d8d93235fc689a1681.jpg IMG_6323.jpg.67cb70e79009d7618b62e88a68ca16f4.jpg

IMG_6318.jpg.6ef52bfa82cd92da1151d59a00d763fb.jpg  IMG_6314.jpg.e2ff2ccf69b923e98225d699987c0f1f.jpg

Upraveno uživatelem petrinza
Odesláno (upraveno)

na těchto oktávkách jsem strávil učňovská léta--k závěrečné učňovské zkoušce jsem dostal výměnu LP blatníku..., měl jsem štěstí, že jsem byl pod tovaryšem, který dělal jen auta s autogenem..., kamarád se dostal pod chlapa, co dělal jen Š 1000MB, takže jenom měnil karos. díly s 11kou klíčem v ruce do zblbnutí, k autogenu se nedostal :roll ,(céočko jsme tehdy neznali)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno (upraveno)

Mel jsem kdysi chvili  po prevratu 1966 Octavii Touring Sport v cervene  ...  ..vlastnorucni generalka...  ..fajn veteran to byl.... ...ale puvodni a takhle zachovaly stav se casto nevidi...

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno
před 26 minutami, Milan+ napsal:

Jo tady se ještě vařilo a ta 11 klíč byl na atypické M7 myslím, ještě je mám doma v krabici a nějaké sponky na čalounění.

přesně tak👍, měli jsme nadělané všelijaké Téčka, zahnuté klíče, atd., aby se ty 7mičky šrouby na 11klíč daly lehce povolit :)

Odesláno

Jj, kdybychom nebyli prodali auta, které jsme měli, tak jsme dnes milionáři:

1975 DKW 700 r.v. asi 1949, dřevěná karoserie, perfektní stav, kabrio

1978 F600 r.v. 1959

1979 F850 r.v. 1970

1983 Š105

1991 P405

1992 P405

1995 P605

2000 Laguna

2001 P607

2010 P5008

a taky

2001 F500 - ten kus, co hrál v českých filmech - bohužel mi policie zničila TP se zápisem Barrandov

XM (vzducholoď)

atd, napočítám běžná auta dcery a manželky 1007

Spartaka měl táta, v r. 1960, prodal a koupil Simcu Aronde - velký rozdíl, Pak Ford Cortina a R8

Odesláno (upraveno)

@Radek Hurvajz - pěkná suprovka, chyběla jí snad jen maska s torpédem. A super SPZetka. Přelom tisíciletí byl ideální pro koupi Oktávky. Jednu funkční a kompletní, ale bez papírů jsme si s kamarádem pořídili v roce 2001 za 500,- . Za 2000,- jsme koupili vrak s papírama, udělali přestavbu a bylo. 

A jen o pár let později ceny začly stoupat - v roce 2005 jsme jí prodali za 15000,-, abychom měli na tu teď mojí. Byla v lepším stavu, celoživotně garážovaná a minulý majitel jí prodával přes autobazar.

Odesláno

Nevím do kdy tam to torpedo bylo, v roce 1959 ještě jo, každopádně v roce 1961 už byla asi tato maska, nevím. Já to koupil s maskou ze čtverečkovanýho plechu a byla dělaná na koleni, tuhhle masku co tam je jsem sehnal uplně náhodou u pána ve stodole za 200,- :) 

Ale chybělo toho víc, třeba lišty na blatníccích atd.

• O 2 týdny později...
Odesláno (upraveno)

V neděli jsem auto postavil na zahradu a zkontroloval hladinu oleje v motoru - pořád drží, neubývá. Dolil jsem trochu vody do chladiče, doplnil trochu vazelíny do vodní pumpy, nastříkal Wédéčkem drátěný filtr sání. Zkusil jsem ty nefunkční ostřikovače, odpojil hadičku od trysky, naplnil nádobku, zkusil zapumpovat a nic. Asi už nefunguje pumpa. Myslím, že někde v bedně v kůlně mám náhradní jak nádobku, tak pumpu. Ale to bude vyžadovat debordelizaci kůlny. Teď, když mám auto takhle doma a nebudu už se o něj dělit, tak jsem probral náhradní díly v kufru a většinu jich uložil doma. Nechal jsem tam jen membránu do palivové pumpy, dvě svíčky, pojistky, ventilky, klíňák a žárovky. Pokud by kleklo na výletě něco dalšího, tak třeba hadice chlazení nebo brzdy, nebo čert ví co dalšího, stejně bych to asi neřešil na silnici, ale nechal bych se odvézt odtahovkou domů. Taky jsem dal baterku na nabíječku, mám Boschku, je tam třetím rokem a přece jen auto větší část roku stojí, aby pak startér dostal trochu zabrat. Ale dobití skoro nebylo třeba, žádný stálý odběr na autě není a baterka sama ztrácí kapacitu jen minimálně. Přemýšlím pořád o nových gumách a zatím jsem se nerozhodl, jestli tam dám nové diagonály Heidenau za cca 4000,- /ks nebo už nějakou radiální náhradu. Ale byla teď hromada nečekaných vydání, tak realizace stejně musí počkat. 

Odesláno

strejda si dal kdysi radiálky, bylo to ještě měkčí a asi i lépe sedělo na cestě (je to už roky a on byl divočák), ale ty radiálky vypadaly nějak divně, pamatuju si, že gumy vypadaly jako málo nafoukané, přestože tlak byl OK  :), byly to radiálky Barum vzorek OR34 myslím (měl jsem stejné na Š 120 od novoty-1986)

• O 1 rok později...
Odesláno

Sluníčko svítí, bude ten čas, kdy protáhnout Oktávku bude zase radostí. Loni v létě jsem dotáhl veteránskou testaci, ale nechal auto na původních SPZ, takže stejně dál STK co dva roky, i na emise to musí, ale neměří se = auto mi tam už netrápí. V srpnu prošlo auto technickou, technik přidal pár doporučení, na co se zaměřit. Po technické auto přestalo dobíjet, ono už před tím po nastartování trvalo docela dlouho, než kontrolka dobíjení zhasla. Vyndal jsem dynamo a jeden z uhlíků se ani nepohnul a byl pevně srostlý s držákem. Když se obrousil a ztratil kontakt s rotorem, přestalo to dobíjet. Náhradní uhlíky jsem nenašel, v syslátech byly jen několikery do startéru. Vyměnil jsem tedy celé dynamo a to původní někdy nechám zrenovovat. Při vyjíďce s vnukem jsme někde ztratili jednu chromovanou poklici, ale mám ještě zásobu dalších. Rozhodl jsem se teď vyměnit olej a přezout na radiální pryže. Zahradu mám překopanou po výkopu nové kanalizace, jedno velké oraniště a bahniště, nic se tam dělat nedá, tak jsem se domluvil se svým mechanikem. Olej M6A už se hůř shání a nechtěl jsem nakupovat u konkurence, tak jsem si od našich olejářů nechal doporučit speciální olej pro veterány z našeho sortimentu. Filcovou vložku olejového filtru jsem nakoupil u "konkurence" (regulérní prodejna s díly pouze na veterány) už na podzim, ale později jsem stěhoval hromadu syslátů od kamaráda a filcových vložek teď mám asi nadosmrti. Gumy jsem vybral radiální 155/80R15, Datex - dlouho jsem o gumách spekuloval, diagonální stojí aktuálně 5200,- za kus, možná, až budou peníze nazbyt, tak je auto dostane. Pro nájezd cca 300 km za rok, jen za sucha, za mokra jen výjimečně, asi nejsou třeba prémiovky, takže s touhle volbou mám obutí na celé auto za menší cenu, než je jedna nová diagonálka. A dřív zpuchří, než je ojezdím. Taky se pod zadní sedačkou objevila ďourka skrz, tak snad se jí povede při servisní návštěvě zavařit. Ještě bych měl vyměnit gumové hadice chlazení, nějaké mám, jedna mi chybí, ale není to akutní. Před pár dny jsem auto nastartoval, převezl na tehdy ještě nerozkopanou zahradu a dofoukal gumy a dobil baterku. Už se těším na nějakou pěknou vyjížďku, třeba do Světa Škodovek nebo Retroautomuzea.

• O 4 týdny později...
Odesláno (upraveno)

V sobotu mě vnoučata zlomila ke krátké vyjížďce (cca 20 km) na nových gumách a s novým olejem. Při přezutí jsme tam nakonec po dohodě s gumařem nedávali duše a jezdím teď na bezdušových. Jen byl trochu problém se zajištěním ventilků, v ráfcích je větší díra, než je teď běžné a můj gumař měl jen dva správné ventilky. Ale sehnal jsem si sám jedno balení ventilků, takže jich mám teď zásobu i do budoucna. Děcka byla nadšená z jízdy bez sedaček a pásů, musel jsem také otevřít kapotu a ukázat, jak motor běží a funguje. Auto jelo moc pěkně, byla to radost. Budu muset vymyslet nějakou jednoduchou a rychlou výměnu něčeho, až budeme mít zase u nás vnuka, strašně by ho nějaká oprava zajímala.

IMG-20250416-WA0000.thumb.jpg.36406e77ff04b55b08f1f86a6342ccad.jpg

Odesláno
Před hodinou, petrinza napsal:

Budu muset vymyslet nějakou jednoduchou a rychlou výměnu něčeho, až budeme mít zase u nás vnuka, strašně by ho nějaká oprava zajímala.

Sundej dekl, vytáhni měrky a ukaž mu jak se seřizují ventily. 🙂 to se mu bude líbit

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...