Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Předvolební průzkum  

1. 1. Předvolební průzkum

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Sova

podle mě je minimální mzda uplně normální stanova...kdyby nebyla bylo by to vykořistování českých zaměstnanců na úkor chudé a levné pracovní síly z východu!!!!!!!!!!!!

Podle mě je zase minimální mzda šílená kravina, chceš - li mi tvrdit, že díky ní se naši dělníci topí v blahobytu, pak jsi právě obdržel Oskara vtipkára pro celý měsíc květen - nikomu se takovej šplecht už dlouho nepovedl.

Odesláno

n ome to jako uplna kravine neprijde. Jsem sice jeste mlade, jemuz tece mliko po brade, ale pokud vim, tak budouci duchod (jestli se ho nekdo z nas jeste dozije a bude tato \"instituce\" existovat) se vypocitava ze mzdy.

No a kdyz si vezmu ze je dnes dost bezna praxe takova, ze se napise minimalni mzda a pak se davaj bankovky bokem, tak jak to asi bude zanedlouho vypadat?

Ano, jsou tady samozrejme veci jako duchodove pripojisteni, ale pro ldi, kteri maji 30 a min, to proste neni a pro ty starsi uz je zase pozde neco takovyho zakladat - prijde mi to nevyhodny.

Takze proc teda nemit stanovenu MINIMALNI MZDU?

Odesláno
Původně zaslal: voštík

n ome to jako uplna kravine neprijde. Jsem sice jeste mlade, jemuz tece mliko po brade, ale pokud vim, tak budouci duchod (jestli se ho nekdo z nas jeste dozije a bude tato \"instituce\" existovat) se vypocitava ze mzdy.

No a kdyz si vezmu ze je dnes dost bezna praxe takova, ze se napise minimalni mzda a pak se davaj bankovky bokem, tak jak to asi bude zanedlouho vypadat?

Ano, jsou tady samozrejme veci jako duchodove pripojisteni, ale pro ldi, kteri maji 30 a min, to proste neni a pro ty starsi uz je zase pozde neco takovyho zakladat - prijde mi to nevyhodny.

tomu se rika danovy unik a dobre tomu dotycnemu tak. ono to mozna svedci spis o tom, ze danove odvody jsou ponekud vysoke... ale uz jsem zazil par lidi, kteri se divili kdyz dostali vypoved, ze jejich podpora je jaksi... mala.... takze kdyz se budou davat bankovky bokem nacerno, jak to tady asi zanedlouho bude vypadat?

zvyseni minimalni mzdy vedlo u nekterych firem ke snizeni realneho prijmu zamestnancu. doposud dostavali napr. stravenky (pozn.-jedna se o formu prijmu, ktera nepodleha dani ani socialnim a jinym odvodum). Po zvyseni minimalni mzdy byly firmy nucene nekde usetrit a proto zvedly mzdu a zrusily tyto vyhody. Vysledek? Z puvodne legalne nedaneneho prijmu zamestnanci odvadeji dane a pojistne, takze v ruce dostanou mene penez. Jedna se napriklad o uklidove firmy nebo bezpecnostni agentury.

kdyz uz jsme u tech penez a prace, bylo by VELMI zajimave, kdyby se odvody zamestnavatelu za zamestnance objevily na vsech vyplatnich paskach... nektere firmy uz to tak delaji. Ono za kazdeho firma odvadi cca 30% mzdy do statni kasy... a potom kazdy dalsich cca 30% na pojistnem a danich... zajimave cislo, co? Zdravotnictvi a skoly nejsou zadarmo, holenkove... a urednici si chteji taky uzivat.

smer, kterym se ubira zakonik prace - posilovani odboru, praktice znemozneni propousteni zamestnancu atd se postupne obraci prave proti tem, ktere mel chranit - zamestnancum a nezamestnanym.

v US je spousta mist, kde je vypovedni lhuta jeden den - proste zitra uz nechodte. Ma to jednu obrovskou vyhodu - firmy se neboji prijmout cloveka klidne na tydenni vypomoc do pracovniho pomeru, nebo mesicni ci jinak sezonni. Neni to lepsi, nez byt nezamestnany? Samozrejme nerikam, ze takovyto extrem je to co bych chtel tady, ale stoji to za zamysleni.

CSSD nam vyklada, jak ODS vnese do zakoniku prace moznost vypovedi bez udani duvodu. Ale v realu tam uz tahle moznost davno je, jen se ji rika reorganizace. Proste se dane pracovni misto zrusi. Hotovo tecka.

Co me naopak prekvapilo ze CSSD (vlastne nikdo u nas) neprosazuje je zvyhodnovani loajalnich zamestnancu. Treba v Anglii funguje prima umera mezi delkou prace pro firmu a vypovedni lhutou, resp. poctem platu ktery musi zamestnavatel vyplatit. U zamestnance, ktery pro firmu pracuje dvacet let to muzou byt klidne rok ci dva!! Mohlo by to zajimave ovlivnit nezamestnanost starsich lidi pred duchodem - firmam by se nevyplatilo uprednostnit ve vypovedi dlouholeteho zamestnance pred nove prijatym uchazecem. Vzdyt dneska ani neni povinnost nejprve redukovat cerstve prichozi, a to ani pokud jsou jeste ve zkusebni lhute...

stejne tak 3 mesicni zkusebni lhuta je dost kratka, osobne bych dal klidne pul roku. za 3 mesice se novy clovek stihne tak maximalne rozkoukat, rozhodne ne projevit sve (ne)kvality, pokud to neni uplne pako...

chjo jsem se zase nejak rozepsal...

Odesláno

tomu se rika danovy unik a dobre tomu dotycnemu tak. ono to mozna svedci spis o tom, ze danove odvody jsou ponekud vysoke... ale uz jsem zazil par lidi, kteri se divili kdyz dostali vypoved, ze jejich podpora je jaksi... mala.... takze kdyz se budou davat bankovky bokem nacerno, jak to tady asi zanedlouho bude vypadat?

zvyseni minimalni mzdy vedlo u nekterych firem ke snizeni realneho prijmu zamestnancu. doposud dostavali napr. stravenky (pozn.-jedna se o formu prijmu, ktera nepodleha dani ani socialnim a jinym odvodum). Po zvyseni minimalni mzdy byly firmy nucene nekde usetrit a proto zvedly mzdu a zrusily tyto vyhody. Vysledek? Z puvodne legalne nedaneneho prijmu zamestnanci odvadeji dane a pojistne, takze v ruce dostanou mene penez. Jedna se napriklad o uklidove firmy nebo bezpecnostni agentury.

kdyz uz jsme u tech penez a prace, bylo by VELMI zajimave, kdyby se odvody zamestnavatelu za zamestnance objevily na vsech vyplatnich paskach... nektere firmy uz to tak delaji. Ono za kazdeho firma odvadi cca 30% mzdy do statni kasy... a potom kazdy dalsich cca 30% na pojistnem a danich... zajimave cislo, co? Zdravotnictvi a skoly nejsou zadarmo, holenkove... a urednici si chteji taky uzivat.

smer, kterym se ubira zakonik prace - posilovani odboru, praktice znemozneni propousteni zamestnancu atd se postupne obraci prave proti tem, ktere mel chranit - zamestnancum a nezamestnanym.

v US je spousta mist, kde je vypovedni lhuta jeden den - proste zitra uz nechodte. Ma to jednu obrovskou vyhodu - firmy se neboji prijmout cloveka klidne na tydenni vypomoc do pracovniho pomeru, nebo mesicni ci jinak sezonni. Neni to lepsi, nez byt nezamestnany? Samozrejme nerikam, ze takovyto extrem je to co bych chtel tady, ale stoji to za zamysleni.

CSSD nam vyklada, jak ODS vnese do zakoniku prace moznost vypovedi bez udani duvodu. Ale v realu tam uz tahle moznost davno je, jen se ji rika reorganizace. Proste se dane pracovni misto zrusi. Hotovo tecka.

Co me naopak prekvapilo ze CSSD (vlastne nikdo u nas) neprosazuje je zvyhodnovani loajalnich zamestnancu. Treba v Anglii funguje prima umera mezi delkou prace pro firmu a vypovedni lhutou, resp. poctem platu ktery musi zamestnavatel vyplatit. U zamestnance, ktery pro firmu pracuje dvacet let to muzou byt klidne rok ci dva!! Mohlo by to zajimave ovlivnit nezamestnanost starsich lidi pred duchodem - firmam by se nevyplatilo uprednostnit ve vypovedi dlouholeteho zamestnance pred nove prijatym uchazecem. Vzdyt dneska ani neni povinnost nejprve redukovat cerstve prichozi, a to ani pokud jsou jeste ve zkusebni lhute...

stejne tak 3 mesicni zkusebni lhuta je dost kratka, osobne bych dal klidne pul roku. za 3 mesice se novy clovek stihne tak maximalne rozkoukat, rozhodne ne projevit sve (ne)kvality, pokud to neni uplne pako...

chjo jsem se zase nejak rozepsal...

Neva. Hlavně že to sedí, možná tyhle informace někomu tady pomůžou. Jen ještě 2 Voštík - důchod se nevypočítává ze mzdy, ale vzorcem, kterému je podrobena suma z odvodů na sociální pojištění, a to za každý rok pojištění zvlášť. Rozdíly račiž každý dovodit sám. ;)

[upravil dne 28/5/06 Garfield]

Odesláno

2Garfield: odvody na socialni pojisteni jsou pouze funkci ze mzdy, takze to neni az tak zasadni rozdil, krome toho ze ten vztah bude jiny. pri zjednoduseni se to da brat i ze mzdy :)

2Peta: pruzkumy jsou hezka vec...ale nakonec to stejne dopadne jinak. Volby zavisi i na jinych faktorech, treba kdyz bude hezky tak prazaci odjizdeji na chaty (silne zastoupeni volicu ODS), KDU ma silne jadro na morave a pruzkumy se casto delaji v Praze, ke KSCM se spousta volicu radeji verejne nehlasi, i kdyz to se mozna jiz zmenilo...

staci se podivat na vysledky teto ankety... krasne vypovidaji o tom, kdo chodi na tohle forum, resp. kdo tvoril zaklad pro anketu. ale o tom by se mozna vice rozepsal nas Kocour, kdyz odhaduje co kdo dela :)

jeste k tem USA: za slusnost se povazuje oznamit vypoved alespon dva tydny dopredu... a samozrejme to plati oboustranne, tj i zamestnanec muze rano zavolat do prace ze uz neprijde...

samozrejme tohle se tyka spis mene placenych zamestnani jako servirka, pokojska apod.

duleziti zamestnanci maji a odbornici maji smluvne osetrene treba mesicni nebo i pulrocni vypovedi, ve spouste oboru je to osetreno kolektivni smlouvou... dulezite je, ze stat nediktuje jak se to ma delat a presto to funguje.

[upravil dne 28.5.06 Vvitty]

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Podle mě je zase minimální mzda šílená kravina, chceš - li mi tvrdit, že díky ní se naši dělníci topí v blahobytu, pak jsi právě obdržel Oskara vtipkára pro celý měsíc květen - nikomu se takovej šplecht už dlouho nepovedl.

Prosím, vysvětlete mi někdo co je \"státem zaručený příjem\", nebo jak té minimální mzdě ODS nadává...

Odesláno

\"Daňokracie\": obdobně jako v akciovce by měl každý hlasovací právo podle toho, kolik na daních do společné kasy přispěl (např. v průběhu posledního volebního období) buď on, a nebo (v případě důchodců) jeho děti.

\"Právo na práci\": ze společné kasy by se vyčlenilo např. 10 % prostředků, z nichž by byli vypláceni každý týden např. v pondělí ráno (aby to hned neběželi prochlastat) \"na ruku\" ti, kdo by předchozí týden pracovali na \"obecním\". Když by bylo takových více, zbylo by na každého z nich méně - a naopak.

Zároveň by tak byla automaticky regulována \"minimální mzda\", neboť každý by si mohl vybrat, zda využít svého výše zmíněného \"práva na práci\", nebo zda si raději najít nějakou uspokojivější a lépe placenou práci jinde.

Práceschopným občanům ČR v produktivním věku by tak již nebyly vypláceny žádné \"sociální dávky\" ani \"státem zaručený BEZPRACNÝ příjem\" - bylo by jen ono \"právo na práci\", a to přesně podle rčení \"bez práce nejsou koláče\".

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

2Garfield: odvody na socialni pojisteni jsou pouze funkci ze mzdy, takze to neni az tak zasadni rozdil, krome toho ze ten vztah bude jiny. pri zjednoduseni se to da brat i ze mzdy :)

Nepochopil, studente Vvitty :D Nezlobím se na vás, je vidět, že jste technik, ale střílet takhle zostra ekonomické \"pravdy\"... Ale jste nadaný student a po trochu toho studia zkoušku z financí jistě ještě uděláte :D:D

Ne, Vvitty, nemyslím to zle, doufám, že se na mě za tuhle legrácku nezlobíš? Ale tenhle případ není takhle jednoduchá matematická závislost, podobně jako většina ekonomických jevů, a troška opatrnosti by při vyjadřování neškodila. Napovím: Definuj proměnné jevy - pozor, nejsou to jen čísla (a pro matematickou funkci čísla potřebuješ, to je bordel, co?) a zvaž ještě obsah výrazu \"mzda\". Ale líbí se mi tvůj styl uvažování a když tak na Šebetově můžeme poklábosit i o ekonomice, bude-li nálada :papa

[upravil dne 28/5/06 Garfield]

Odesláno
Původně zaslal: Garfield

Původně zaslal: Vvitty

Nepochopil, studente Vvitty :D

to mi teda vysvetli, prosim :)

Odesláno

Jejda, Vviťťáku, ty jsi rychlej! Hele, jasně že to není nic supersvětaborného, ale chce to mluvit naživo, to bychom psali dvě hodiny, co se dá říct za dvacet minut. O.K.?

Odesláno

Jejda, Vviťťáku, ty jsi rychlej! Hele, jasně že to není nic supersvětaborného, ale chce to mluvit naživo, to bychom psali dvě hodiny, co se dá říct za dvacet minut. O.K.?

No a chlapi uz si zase domlouvaj rande....:myslim:D

Odesláno
Původně zaslal: aka

Pšššt! Dělej jakoby nic, třeba se dozvíme kdy a kde a budeme se moct jít tajně kouknout klíčovou dírkou! ;)

Odesláno

Hele hele! Vvittymu to náhodou pálí, jen je ještě moc zbrklej.

Ale co je největší bordel: Stačí, aby se na scéně objevil někdo jako Aka, a všechny politické, matematické, ekonomické, technické, filozofické a jiné \"důležité\" problémy jdou stranou :D To je nespravedlivý, jak vy ženský máváte světem...

Odesláno

Hele hele! Vvittymu to náhodou pálí, jen je ještě moc zbrklej.

Ale co je největší bordel: Stačí, aby se na scéně objevil někdo jako Aka, a všechny politické, matematické, ekonomické, technické, filozofické a jiné \"důležité\" problémy jdou stranou :D To je nespravedlivý, jak vy ženský máváte světem...

No to moment, ja mam matematicke a technicke diskuze moc rada, i te politicke sem se zucastnila. A filosofii s mirou taky. takze zadne stranou, o cem bychom se tu pak bavili?:DA ja svetem nehybu, ani peugeot-klubem, to sis musel s necim splest :)

Odesláno

chyba devce, chlapi si domlouvaji pivo... kazda zaminka k navsteve restauracniho zarizeni se musi vyuzit, neeee? :)

Vysvetlovat netreba, zkouknu si v nejake slabsi chvilce patricne vysvetleni nekde na webu :)

ale na prvni pohled to vypada tak, ze jako zamestnanec odvadim 6,5% na duchodove pojisteni a dalsich 21.5 za me odvadi zamestnavatel, jako OSVC pak 28% z prijmu (tady je to komplikovanejsi...). Nejsou tam na toto zadne odecitatelne polozky a je to umerne prijmu (souvisejicimu se zavislou cinnosti, ne tyreba z pronajmu bytu nebo auta...). Takze odvody zavisi na prijmu a tim padem se da do vzorce pro vypocet duchodu dosadit prijem s patricnym prepoctem... trosku to komplikuje jeste tzv nahradni doba (studium, nemocenske, nezamestnanost, materska...)...

ale nezivim se tim, takze to beru dost zjednodusene, jen aby mel clovek priblizny prehled :)

ridim se heslem ze \"ucetni je clovek, ktery vyresi problemy o kterych ani nevim zpusobem, kteremu nerozumim\" a pak mi posle cislo uctu a castku... :D

opet pridame nejakou zajimavost ze zahranici, tentokrat ohledne danoveho priznani. jiste vsichni znate takove ty ruzove formulare, co se meni jednou rocne a vyzvednete si je prazdne s navodem, kteremu obcas nerozumi ani na FU (tusim, ze 2001 byl obzvlaste vypeceny rocnik... :D ).

po navratu z USA mi dalsi rok prisel dopis z tamniho spravy socialniho zabezpeceni nebo jak se ten urad jmenoval.. vevnitr byl slozeny formular danoveho priznani o cca 8 stranach vcetne pouceni. Formular jiz obsahoval predtistene moje jmeno a dalsi osobni udaje, stejne jako vsechny moje radne zdanene prijmy a prehled uskutecnenych odvodu. Pokud neuplatnujete specialni bonusy nebo nemate nejake nenahlasene prijmy, staci na trech mistech podepsat, prelozit tak aby adresa byla nahore a hodit do nejblizsi schranky... hezke, ne?

vyrizeni priznani behem pul hodiny cteni :)

abych ale jen nekritizoval nase urady, pri poslednim priznani jsem se nejak seknul a \"okradl\" se o 9 CZK. Kvuli teto chybe mi z FU nevahali zavolat, po zjisteni ze mam problem prijit v uredni hodiny navrhli at se stavim v sobotu dopoledne a vubec byli desne prijemni... divne, co?

Odesláno

Hele kocoure, můžu to s tebou taky trochu probrat? Myslim, že mám jisté mezery v přehledu o důchodovém systému a také vinicích zejména na jihu Francie.

Odesláno

Koukám že Vvitty je vcelku expert...kolik že ti je?:myslim...jinak pamatujte na má slova:průzkumy,neprůzkumy volby vyhraje CSSD(Ne že by mě to obvzlášť těšilo) protože chudých je o dost více než střední třídy a bohatých...třeba průměrný plat-80 prrocent lídí ho nemá...

Odesláno

Chudých bude vždycky \"nejvíce\" protože jako jediní o sobě dávají hlasitě vědět.

A to, že tu lidi nejsou zvyklí na stěhování za prací, to bohužel.

Jinak si nemyslím že by ČR byla nějakej chudobinec, spíš naopak.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...