ozzy56 Odesláno 23. červenec 2020 Odesláno 23. červenec 2020 před 3 hodinami, Mikis napsal: nebyl, ale co to s tím má společného? někdy člověk řekne víc, když mlčí--ale ty očividně nebudeš ten případ, kdybys chtěl pokračovat v této duchaplné konverzaci, tak já se vzdávám Verýsek a Hafity ohodnotil 2 Citovat
Brajara Odesláno 22. prosinec 2022 Odesláno 22. prosinec 2022 Levné elektro? Přestavět ojetou dodávku. Nápad Peugeotu není tak ujetý, jak vypadá... Skupina Stellantis připravuje plán na sériovou přestavbu ojetých užitkových vozů na elektrický pohon. Přinese dvojí užitek: dostupnější elektromobil a prodlouženou životnost původního vozidla. Tovární podpora přinese záruku kvality a shodu s předpisy. Rozvážkové služby patří k oborům, kde se dobře uplatní i dnešní elektromobily s omezeným dojezdem a zdlouhavým nabíjením. Po městě najedou kurýři kolem stovky kilometrů denně a nabíjet mohou přes noc. Limitem zůstává vysoká cena. Prodejci značek skupiny Stellantis o tom vědí své. Malý "pětikubíkový" Peugeot Expert s nejlevnějším dieselem stojí 716 tisíc korun bez DPH, elektrická verze o tři sta tisíc víc. Tomu také odpovídá poptávka. Jedním z řešení by mohla být stavebnice pro dodatečnou montáž elektropohonu do ojetého vozidla poté, co původní dieselový pohon doslouží. Užitkové modely jsou pro takový postup nejvhodnější, protože plochý akumulátor lze umístit do nákladového prostoru a zakrýt zvýšenou podlahou. Přestavba se tak obejde bez strukturálních zásahů do karoserie, což by u osobních aut nešlo. Tisková zpráva Stellantisu nápad popisuje jako projekt oběhového hospodářství s cílem prodloužení životnosti vozu. Což je eufemicky formulované přiznání, že co se týče dlouhověkosti, začíná diesel tahat za kratší konec. Třiapůltunové dodávky dříve najezdily bez drahých oprav půl milionu kilometrů po dálnici. Ta doba je pryč, moderní motory se subtilní mechanikou tolik nevydrží. U rozvážkových vozů, které pojíždějí po městě, trpí stále rozsáhlejší sestavy katalyzátorů. Jejich opravy jsou neekonomicky drahé," potvrzuje Miloš Hofner z pražského servisu Cargoexpert. Zbytek vozu by ovšem skutečně mohl sloužit dále, takže přestavba a druhý život dává smysl. Originální díly schválené výrobcem vozidla pak zajistí potřebnou kvalitu i možnost údržby ve značkové síti. O kolik levnější by taková elektrododávka mohla být, tisková zpráva nezmiňuje. Skutečnost, že pětileté auto ztratí polovinu ceny, však víceméně odpovídá tomu, že polovinu ceny elektromobilu tvoří baterie. V dnešních poměrech by tedy i přestavěná pětiletá ojetina vyšla trochu dráž než nový diesel. Ale už ne o polovinu. https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/levne-elektro-prestavet-ojetou-dodavku-napad-peugeotu-neni-t/r~2cb8b5207b5311edba5b0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=autobox&utm_term=position-0&utm_campaign=Car Citovat
ozzy56 Odesláno 23. prosinec 2022 Odesláno 23. prosinec 2022 tak podle mého tohle vymyslel někdo od stolu--do rozvážkového auta, které jezdí dejme tomu deset let po městě v zimě v létě namontovat elektropohon včetně baterie? ta karoserie bude stále tak pevná a bez koroze aby to mělo smysl ? podvozkové díly budou taky OK ? nevěřím, že se to ekonomicky vyplatí Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 23. prosinec 2022 Odesláno 23. prosinec 2022 Ještě bych doplnil, že většina rozvozových aut Do I Do, Rohlíku, Dáme jídlo apod. se točí ve směnném provozu, kdy se na nich střídají řidiči a to auto je reálné ve službě 14 hodin a víc. Vím, že Rohlajs už nějaký ty elektropiksly ve flotile má a asi tedy má spočítaný, že ty auta celodenní provoz dají - ale jezdit bych s tím teda nechtěl. Citovat
ozzy56 Odesláno 23. prosinec 2022 Odesláno 23. prosinec 2022 ta rozvážková elektroauta po městě smysl určitě mají , ale celkově stojí více než dosud převažující diesel..., takže se cena musí rozmělnit do ceny služby , tohle si málokdo uvědomuje, ale překopávat spalovací vraky na elektropohon je nesmysl, i kdyby ta spalovací auta sloužila jen 5 let--všichni víme, jak to dopadá, když je firemní auto ,,nikoho'' a jde z ruky do ruky , narozdíl od situace, kdy má auto přiděleno jednoho šoféra Medvěd a radim.1008 ohodnotil 2 Citovat
Dix1 Odesláno 7. květen 2023 Odesláno 7. květen 2023 https://www.e15.cz/rozhovory/elektromobily-s-obdelnikovym-volantem-si-ridici-oblibi-rika-sefka-peugeotu-linda-jacksonova-1398087 Citovat
radim.1008 Odesláno 31. říjen 2025 Odesláno 31. říjen 2025 (upraveno) Že by se blýskalo na horší nebo snad lepší časy? https://archiv.hn.cz/c1-67805800-konec-evropske-automobilove-dvojky-pokud-se-cisla-nezlepsi-skupina-se-rozpadne-mysli-si-zakladatel-stellantisu Upraveno 31. říjen 2025 uživatelem Radek Hurvajz Odkaz Citovat
ozzy56 Odesláno 31. říjen 2025 Odesláno 31. říjen 2025 (upraveno) vypadá to pro Peugeot-Citroen dost blbě-- tříválec 1.2 PT je v každém článku na internetu, nebo v televizních autopořadech označován slovem NEBRAT (podle mě zcela právem), navíc ho montují od koloběžky po lokomotivu (obrazně), to plno lidí odradí, protože jiné značky si větší motory ponechaly..., cca před 5 lety jsem četl, že se Peugeot bude tlačit mezi prémiové značky, nejspíše mysleli v prodejních cenách , tohle bylo velmi špatné rozhodnutí (Peugeot tam historicky nepatří, dělal vždy auta pro obyčejné lidi, je to podobné, jako kdyby tohle prohlásil FIAT ) další chyba je v tom, že opustili motor 2.0 HDi, ať už je důvod kdekoliv (asi EU), byla to chyba--1.5 HDi ho nenahradí a je hodně poruchový, navíc Stellantis patřil mezi ty firmy, co dostatečně DURAZNĚ netlačily na EU, aby se tam politici vzpamatovali a posunuli termíny přes elektroauta--naopak řval do světa, že termíny ještě zkrátí (už v roce 2030 nebude mít spalovací motor), u každého auta co převedl na elektropohon okamžitě klesl prodej na minimum, pak se velkohubě vracel ke spalováku... prostě jedno špatné rozhodnutí za druhým--určitě je za tím i tlak politiků v EU, kteří mají velmi nerealistická rozhodnutí v Ostravě je situace takováto--dlouholetý prodejce pežotů přešel na jinou značku--nápis KIA na jeho dealerství má na výšku 2 metry, nápis PEUGEOT asi půl metru , cca v tom poměru i prodává--co k tomu více dodat..., jinak v té tabulce v odkazu je skoro každý motor od Stellantisu https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/tohle-si-radeji-nekupujte-internetovy-bazar-vydal-novy-zebri/r~16abec1abf2611f09a9dac1f6b220ee8/ Upraveno 12. listopad 2025 uživatelem ozzy56 Charlie 1, Hafity, Radek Hurvajz a 5 další ohodnotil 8 Citovat
ozzy56 Odesláno 11. březen Odesláno 11. březen nebude žádná svolávačka, jednat budou jen s tím, kdo se přihlásí https://www.autozive.cz/skandal-za-miliardy-eur-cesko/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1632431&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box Péťa ohodnotil 1 Citovat
Davis Odesláno 11. březen Odesláno 11. březen (upraveno) Zachytil jsem, je to takové podivně napsané. A četl i diskuzi pod článkem a řeší tam, zda to není strojově a AI splácané. Jsou lidé, kteří s PureTech bez problému 150 000 a jezdí dál. Jiní nadávají, dost i ti, kteří motor nemají. U všeho často společný jmenovatel: údržba v autorizaku, olej měnit do 15 000 km, kontrolovat řemen, nejezdit pouze 2 km, aby se motor ohřál a určitě částo pořádně protáhnout po dálnici, tankovat kvalitu, cca klidně jednou za tři nádrže pořádně aditivovaný benzin typu Verva 100, apod+novější PureTechy po roce 2022 většinou problémy nemají. Můj případ, motor r.v. 2023, aktuálně najeto přes 90 000 km. V lednu dle servis plánu měněny rozvody a na mé přání i doporučení pro sychr kontrola/čištění síta sání oleje. Podle servisu absolutně čisté, žádný rozdrolený řemen. Motor funguje, jsem s ním spokojen. A dálkové trasy jezdí na benzinový motor s příjemnou spotřebou i 5,5 l/100 km - vůbec už bych nechtěl nafťák. A teď všichni do mě. Každopádně jednu věc mohu uvést jako negativum, a to, že rozvody/ řemen měníte dle plánu (zkráceného) už v 90 000 km (běžně dříve 180 000 km). A popravdě zaplatíte poměrně brzo drahou výměnu rozvodů, to mi radost neudělalo. Protože můj motor neměl potíže, vše jsem si zacvakal v rámci pravidelného servisu. Líp je paradoxně na tom třeba ten, komu např. v 75 000 km zjistí, že řemen se asi už drolí a tuto drahou opravu provedou na záruku. Jde o nějakých cca 18 000 Kč v autorizáku, to není málo. Tady by bylo fér, aby rozvody v takto časném intervalu (90 000 km) šly vždy na vrub Peugeotu. Oni tuto legraci vymysleli. A teď otázka, co podle článku můžu nárokovat já. V podstatě nic. Podle mého VIN žádná svoláčka - naštěstí, ale kvůli zpřísněné údržbě platím víc, než se udávalo při nákupu auta, které to má ostatně i nastaveno v infotainmentu (servisní intervaly 20 000 km, řemen 120 000 km). Přitom musím do servisu jezdit podle tzv. ztížených podmínek častěji (15 000 km). Právě, aby k potížím nedošlo. A asi to funguje. Jen zkrátka, pokud s autem fakt jezdíte, pravidelný servis se prodraží - na to, že jde o benziňak. Nechci argument, že mám jezdit k Frantovi apod do garáže, že jeho servis to udělá líp než autorizák a za třetinu... Upraveno 12. březen uživatelem Davis Péťa, Akoc a toru ohodnotil 3 Citovat
Akoc Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen Ak sa medzitým nič nezmenilo, tak záruka na remeň, prípadne motor je 10 rokov, ak sa auto motoricky servisovalo v autorizákoch. Včítane predpísanej výmeny, hoci aj neporušeného, remeňa najneskôr po 6 rokoch alebo max 105 000 km. Pravda ale je, že ten, kto sa o motor slabšie stará, a najneskôr pri prehliadke po 6 rokoch (prípadne do 105k km) uznajú remeň za poškodený, tak sa mu vymení na náklady Stellantisu. Tí, ktorí dodržujú všetko a ešte viac ako vyššie popísal @Davis, tak si tú výmenu zaplatia z vlastného. Ale dobrý pocit zo zdravého motora je na nezaplatenie. Davis ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen mno, podle mě ten motor s řemenem udělá nejvíc užitku v železárnách a na kvalitu toho nového motoru s řetězem si budeme muset cca 5 roků počkat Davis, Medvěd, toru a 1 další ohodnotil 2 2 Citovat
Akoc Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen @ozzy56, prosím, popíš svoje (nie internetové) dlhoročné negatívne skúsenosti s týmto motorom. Ak si teda denno-denne nejazdil 2 km do obchodu, nemenil olej po 30k km. Na takéto podmienky skutočne ten motor nie je vhodný. A ktorý z moderných motorov je. Potom jedine EV, tam sa medzi ľudmi rieši dojazd, ale určite nie motor. Davis ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen (upraveno) moje zkušenosti jsou tu popsané--ve zkratce, známý servisák z autorizáku mi poradil, ať se auta co nejdříve zbavím, protože se jim vrací auta z důvodu špatného mazaní motoru, a protože jsme spolu dělali, poslechl jsem ho a auto s nájezdem 12 tisíc KM výhodně prodal ještě v době, kdy problém ,,řemen v oleji'' byl relativně neznámý-- nejsem bl*bec, abych se dohadoval s prodejcem jako mnoho jiných ( auto P 2008, 1.2 PT 110 koní , automat, 2020), takže žádnou negativní zkušenost nemám, stačí mi co říká kolega u piva... ale pokud někdo dá půl melounu za auto a je mu jedno, co koupil za ,,kosmickou technologii'' , tak jeho boj Upraveno 12. březen uživatelem ozzy56 Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen Nuž ťažko ďalej diskutovať k tejto téme, keď to povedal známy servisák . Ale mohol si sa s ním poradiť ešte pred kúpou auta. Pochybujem, že si auto s motorom nevalnej povesti predal za rovnaké peniaze, ako si ho kúpil. Možno si ani neurobil dobre. Podľa tvojich príspevkov sa o údržbu svojich aut staráš vzorne, takže je celkom možné, že by sa ten motor v tvojich rukách neprejavil ako "vhodný do šrotu". Davis ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen @Akocvyužil jsem velmi dobrou akci u Hyundai, problém jsem vyřešil k mojí plné spokojenosti, Peugeot šel do protiúčtu Citovat
Davis Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen (upraveno) Ano, jak píše Akoc, dobrý pocit ze zdravého motoru je k nezaplacení. S razantním postojem ozzy56 ale úplně nesouzním, byť mám smysl pro humor a nadsázka se železárnou je asi vtipná, nemyslím si, že je nutné neustále šířit takovou kritiku. Mně třeba udělal motor užitku už dost, jezdí se mi s ním v kombinaci s 8EAT bezvadně a na dálky i s plným kufrem (a že se do sw sakra hodně vejde) a posádkou levně jako s dieselem. K tomu s o dost lepší kultivovaností, než tomu bylo u nafty. A co čtu na diskuzích "kodiaků", jak po každém 1000 km dolévají litr oleje a že je to prý v normě (to si vůbec neumím představit u nového auta), do jejich simpli clever auta apod, jak kolabují jiné motory, ale v českém prostředí se to nepíše, jen se do úst pořád bere PureTech, tak bych zvracel. A druhá věc je, když vidím, jak některý lidi zacházejí s auty, ani se nedivím, pokud se jim se.. . Upraveno 12. březen uživatelem Davis toru, Akoc a Pagvelius ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen uzavřu to za sebe tím, že jsem k tomu motoru ztratil důvěru a nikdy si ho nekoupím , bohužel to píšu jako bývalý pežo´ták, auta mají hezká ale motor na pikaču, naštěstí je tu plno značek s lepšíma motorama, např. motor 1.3 turbo od Renaultu nemá konkurenci , ale přesvědčovat nehodlám nikoho , ať si každý koupí co chce oddie ohodnotil 1 Citovat
Davis Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen (upraveno) Určitě, je konkurence. Ať si každý koupí a jezdí v autě, které mu sedí. Já jsem pořád pežoťák, ta auta ve mě budí v dobrém silné emoce, současná 308 je úžasná, naprosto mi vyhovuje i-cocpit i jízdní vlastnosti. A super jistě jsou i větší 408, 3008, 5008. Určitě jsou lepší auta/motory, ale ve mně nebudí ty emoce no. Navíc ty "lepší" jsou asi i v jiné cenové kategorii/třídě. A když sednu v práci do nové škodovky, asi vše standardní a také pěkné. Ale mě ta jízda tak nebaví, volant jak kormidlo od parníku, po 100 km mě bolí ruce (jak jsou zbytečně vysoko na velkém volantu), záda tlačí, auto méně obratné. A žádné emoce. A pak po služebce v garáži přesednu do svý 308 a případám si jak v autě o třídu výš. A co se týká motorů, ty se mění. PureTech zase časem vystřídá jiný. Ale mám snad už pátého Peugeota, u žádného nebyl problém s motorem. Tak se mi to zdá vše jen přitažené za vlasy Nelíbí se mi soudy, že motor, který ve statisících už roky slouží po celé Evropě, má i oproti konkurenci celou řadu výhod (ostatně má i ocenění), patří jen do šrotu. Upraveno 12. březen uživatelem Davis Pagvelius ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.