Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Mám ročník 2009 kupovaný nový a několik let klasickou již zde několikrát zmiňovanou závadu, se kterou si neví rady (nechce se s tím dělat) ani jeden ze dvou autorizovaných servisů v okolí. 

Po nastartování kolísají otáčky a pokud se s autem vyjede do pěti minut od nastartování, zhasíná při volnoběžných otáčkách motor a je jedno zda je neutrál nebo sešláplá spojka. Problém se stále zhoršuje a doba ohřátí prodlužuje. Občas vyskočí i klasická hláška Antipolution atd... 

Ví někdo opravdu co to způsobuje a zda se to dá ještě opravit? Nacpal jsem teď do auta asi 40 tisíc a nechce se mi ho vyhodit. 

Pokud by někdo věděl co s tím dejte vědět, dojedu a zaplatím, peníze nejsou problém. Nechce se mi tak hezké auto pohřbívat. 

Mimochodem, diagnostika ukázala nějakou špatnou koherenci na vačkách bla bla o ničem. 

Odesláno

Tohle jsme schopni vyřešit ;) 

První je výměna rozvodu a pak pravděpodobně čištění ventilů.. ;)  Cenově rozvody do 20ky s prací a dál ti bohužel nedokážu říci.. to podle toho co se tam najde ;) Ale tyhle motory řešíme běžně

Odesláno

Tyhle motory VTI trpí, mimo jiné, na vydírání drážek pro rozvod oleje k vanosům (obě vačky- u vti je vanos na obou vačkách), špatný solenoidy ovládání vanosů (přicpaný). Zakarbonování ventilů u vti se moc neděje, je to klasický mpi (tohle trápí přímovstřikové thp). Musíš si zajet na diagnostiku a zjistit, co je tam přesně za závady. Můžou to být natažené rozvody- řetěz, ale taky kroužky na vačkách (drážky v hliníkových domcích- v hlavě). Co můžeš udělat je prvně vyčistit solenoidy od vanosů (sítka a zkusit, jak "chodí" při přepouštění připojením na 12V). Pak prohodit snímače na obou vačkách (hally) a zjistit, jestli se chyba kohorence časování nepřesunuje na druhou vačku (pak je to jenom snímačem natočení vaček). Vyčerpej nejdřív ty nejlevnější varianty k nejdražšším- solenoidy-snímače- nový rozvody (stačí jenom řetěz, lišty, napínák)- kroužky na vačkách za nový a pak už zbývá jenom hlava/vyvložkování (to ale musíš zkontrolovat fyzicky, zda-li drážky jsou opravdu vydřené). Mimochodem, bývá i problém s tlakem mazání, kde vlivem větších vůlí v kombinaci s horším čerpadlem oleje dochází k nedostatečnému tlaku v hlavě (zejména na volnoběh) a jednotka pak nedokáže natočit vanosy do požadované hodnoty (pak ta koherence je taky).

Peníze jsou vždycky problém.

Odesláno (upraveno)

Jen ze zvědavosti kolik to má najeto? My ten motor máme v C4 momentálně má auto najeto přesně 74.000km a zajímalo by mě, na co se zaměřit a zda vůbec tomuhle lze předejít. Samozřejmě hledat umím, o VTI toho jsou tu popsány stohy.

Upraveno uživatelem StibTo
Odesláno

Uložení vaček je problém a to nikdo z autorizáku nechce řešit, ani nemá dle oficiálních postupů jak jinak, než vyměnit motor za nový.

Ale motor, kde by se muselo řešit uložení pod 200 tis jsme u nás neměli.. většinou po 40-60 tis se dělají rozvody, zanesení atd

Odesláno

Jako po prvních 40-60? No nazdar... Já měl v plánu jen nechat při 80.000 zkontrolovat řetěz 😒

Odesláno (upraveno)

To nebyla rada, to byl odkaz na absurditu cen za nový motor. Od cca roku 2008 už dávaly na vačky carbon-cosi materiál těsnící kroužky vaček pro vanosy, tam se to tak nevydíralo jak u prvních Prince motorů, který měli ještě ocelové kroužky. Tady ani nemůže být nějaká konkrétní rada, protože to může být banalina za pár korun- viz ty solenoidy, nebo vydřený drážky v domkách rozvodu oleje- aby jsme byli přesní, to není uložení vačky, to je domek pro rozvod oleje dutinou vačky k vanosu, co se vydírá. Pak tlak oleje utíká přes ty vzniklé vůle a je problém s časováním vaček (ta koherence časování), kdy jednotka pak otevře solenoid naplno a vanos se stejně nedokáže natočit do požadovaného úhlu a je začne svítit kontrolka motoru---) antipollution fault---) sahara naplno atd. Zjisti konkrétní chybu a pak se dá o něčem bavit (při jakých otáčkách, teplotě motoru, kod chyby, nahodila/stálá, kohernce/open circuit... chápeš..). Bez toho tady můžeme vtipkovat dále.

Upraveno uživatelem inoxing
Odesláno

@Pe.Tr   Vážně? Odkaz na sauto.cz? Od člověka co měl 1.6VTI v Peugeot 207 bych to nečekal... 🤮

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   1 registrovaný uživatel

• Vytvořit...