Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Tak ono je to hlavně otázka ceny. Aktuální článek někde - v Německu operák na Springa cca 80eur měsíčně (méně než rodinný oběd či večeře v hospodě, že...), u nás jsme holt asi bohatší a můžeme si dovolit platit víc, tak je min. za dvojnásobek. Dotace je jen pro firmy, které jsou na rozdíl od lidí chudé :)

Odesláno

zaregistroval jsem v posledních dnech, že už za pouhých 4-5 let na tom budeme stejně jako na západ od našich hranic, takže jsem pln naděje a mířím vstříc budoucnosti , ani jsem nečekal, že tak rychle budu mít elektrické auto 👍🙈😂

Odesláno (upraveno)

@elton, Také by se mi líbil elektromobil jako druhé auto, ale bohužel si musím počkat až za pět let budu mít plat jako naši západní sousedi. Ale to už budu dva roky v důchodu a těch 18000/měsíc mi snad vyjde tak na udržení toho mého zastaralého povozu. :myslim:papa

Upraveno uživatelem Pepito
Úprava textu
Odesláno

jednou ročně vám to ČSSZ spočítá zadarmo , rok před důchodem bych se tam stavil a nechal zjistit zápočtové doby, ať mám čas si je (případně) sehnat

Odesláno

Jo jednou ročně. Někdy je to jen zbožné přání!! Předloni jsem tam byl někdy počátkem ledna bo byl čas a byla jsem s utrženým úponem bicepsu v DPN. Nerudná nesympatická  baba na přepážce mi div nevynadala , nic nesdělila jen to, že  "ani svému chlapovi jsem to nesčítla"!! Vy... na to  ale pak v červci při dovolené jsem tam zašel že chci jít letos do důchodu-paní o 1000% jiné jednání , sdělila sumu a že je to škoda, že si zbytečně ponížím důchod, ale pokud na tom trvám, tak že musím odejít ještě v srpnu a ne až v říjnu či ke konci roku!! Za pozdější odchod než v srpenci bych byl odměněn tím, že bych měl o pětibábu méně!!  Tak jsem v arbajtu podal výpověď dohodou, schválli to a od 31.8 2023 jsem důchodce.

Odesláno
před 55 minutami, Péťa napsal:

Pánové, to stačilo ;) Jste úplně mimo elektromobilitu 😮

JJ souhlas jen závěr týkající se dané elektrotémy se  mi vypařil  . Spíše než stávající nucení by se mělo postupně jako v plenkách automobilismu postupně vytvářet infrastrukturu !!

Odesláno

A tou infrastrukturou v plenkách automobilismu myslíš to, že se benzín musel kupovat v lékárně, protože nejdřív byly automobily a pak teprve když jich bylo dost, začaly vznikat pumpy? Nebo co přesně?

Odesláno

ovšem bohužel taky zanikaly zájezdní hostince, kde se postarali o koně a vozy, kuchaři a sličné děvečky o posádku atd. , 👍, prostě pěkně v klídku ..., skončilo to u dálnic, smradu, pětka plný plyn a z cestování se stalo závodění 😂

Odesláno
před 17 minutami, dýzl napsal:

jak jinak? vždyť to tak bylo nebo snad ne? a vše se to postupně rozvíjelo

A ty máš pocit, že se infrastruktura postupně nerozvíjí, jo? A ten pocit bereš kde přesně? Já v tom rozvoji infrastruktury částečně dělám, takže mám nějaký přehled, a rozhodně bych neřekl, že je dnes infrastruktura pro elektriky nějaká nedostatečná či dokonce nerozvíjející se, naopak.

A když to srovnám se svým prvním autem a dobou dávnou minulou: mé první auto byl žigulík - nádrž 39 litrů a spotřeba 10/100, čili dojezd něco málo přes 300km. Pumpa zdaleka nebyla na každém rohu jako dnes a řada jich dokonce nebyla otevřena o víkendu, takže plánování cest bylo tehdy horší než dnes s elmobilem. Než jsem pořídil žigulíka, půjčovali jsme si Trabanta - nádrž 19 litrů a spotřeba 7/100, takže dojezd ještě horší. Elmobil lze navíc nabíjet, byť pomalu, i kabelem z obyčejné zásuvky - co bych dal kdysi za to, kdyby mi přes noc v Trabantu nakapala plná nádrž, aniž bych musel na pumpu...

Lidská paměť je hodně krátká a selektivní, že? A naopak hospodské legendy žijí nejdéle, i když už dávno nejsou pravda. Přitom mapy nabíječek jsou snadno dostupné, lze se podívat, jaký je aktuální stav. Před 15 lety to bylo ještě celkem dobrodružství, to ano, auta s dojezdem 100km a nabíjení prakticky jen doma. Dneska je to už úplně jiný level a rozvoj infrastruktury je o světelné roky jinde než kdysi (ono by i bylo smutné, kdyby to tak nebylo).

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...