Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

5 nejzbytečnějších věcí v moderních autech aneb pochvala Peugeota

Recommended Posts

Odesláno

"Zejména francouzský auta nabízejí k tempomatům automaticky i omezovače rychlosti. Považujeme je za nejen zbytečné, ale i potenciálně nebezpečné, třebaže některé (některé!) implementace dovolují překonat je prudkým sešlápnutím plynového pedálu"

To je chvála, jak stehno :aut A ještě to psal nějaký vidlák - "francouzský auta" :roll 

Odesláno

Skutečně mohu souhlasit, že omezovač rychlosti je jedna z věcí, která je na autě naprosto zbytečná a k ničemu.

Odesláno
před 53 minutami, OK406 napsal:

Je známo, že většinou se na francouzské vozidla nepíší žádné chvály v mediích, zvláště, jednáli se o německé media. V tomto čánku  v bodě 2. Nastavitelný omezovač rychlosti, je to naopak. Chvála a to potěší.

Vždyť to tam kritizujou!

Odesláno
...omezovač rychlosti je jedna z věcí, která je na autě naprosto zbytečná a k ničemu.

Taky bych souhlasil, než jsem si uvědomil, že kdyby se třeba manželka chtěla po třiceti letech zase učit řídit... To bych to možná u rcz i použil [emoji2]

Odesláno

V tomto si dovolím nesouhlasit. Vjezd do obce = zamáčknout omezovač na 54km (jistě, pokud tam není např. 70). Pak mohu plně sledovat situaci kolem a nemusím hlídat ručičku tachometru - bez toho se padesátka opravdu špatně drží. A je dost přehledných míst. kde jsou naši chrániči velice aktivní. Pokud bych potřeboval, tak prošlápnutí plynu na podlahu dočasně omezovač vyřadí a mohu jet kolik chci. Stejně tak nemá vliv na rychlost akcelerace.

Obdobně tak pokud zapnu omezovač a jedu aktuálně více než je nastaveno, tak se aktivuje až po snížení rychlosti pod tuto hodnotu. Takže ani náhodné zapnutí omezovače někde mimo obec nehrozí. 

Za toto nastavení omezovače vyloženě tleskám. A redaktor asi nemá problém s pokutami anebo se víc věnuje ručičce tachometru než dopravní situaci.

(to vše na mé 308, u holky na 207 mi vyloženě chybí)

Odesláno

Omezovač používám občas na dálnicích, kdy díky hustějšímu provozu a některým jelitům nejde použít tempomat. Omezovač mi dovolí v klidu ubrat plyn a podle potřeby ho zase přidat a nepřekročit :D. Taková náhrada adaptivního tempomatu :aut. Ale dloooouho mi trvalo, než jsem v tom našel nějaké využití.

Odesláno

agrafik: ano takto používá omezovač kolega ve svém BMW kde mu nefunguje tempomat

dusan2: omezovač u peugeota má tu vlastnost, že když ho přepneš do tempomatu nebo i když vypneš zapalování tak si pamatuje nastavenou rychlost. Takže žádně nastavování se nekoná - jen zapnout a je to. 

Odesláno

Rich VA na to mozes pouzit aj tempomat, nastavis 50 a jedes :-)))))

Jednu vec by som v autach prerobil, a to pokial nema auto svetelny snimac, tak do Pc "naordinoval" , kedy moze zapnut denne svietenie, a kedy normalne. letny zimny cas ked zoberieme do uvahy, bezproblemov by to slo.

Odesláno

ono sa riesi , len nesvietenie...za 60 to bolo dost , teraz za 20 je dobra zlava....

spravne  svietenie za dazda , by sa muselo dokazovat v dazdi....pockame , ved aj zajtra je den...

Guest Scratch
Odesláno

Já ten omezovač používám jen na uzavírkách poprvé ve městech. Člověk pak zbytečně neplatí pokutu a i má více času řešit provoz. Bez ohledu na to že mi to na mondeu dává i bonus v tom že mám nizsi spotrebu.

Odesláno (upraveno)
V 27. 1. 2017 at 4:09, mmartinkovic napsal:

Rich VA na to mozes pouzit aj tempomat, nastavis 50 a jedes :-)))))

Tempomat má obrácenou funkci než omezovač:

Tempomat - vypíná ho jakýkoli zásah na spojku nebo brzdu, nevypne ho přidání plynu (přidání dovolí zvýšit rychlost) - jedeš na dálnici dojedeš pomalejší auto, na předjetí přidáš plyn, auto v zrychlí, předjedeš, pustíš plyn auto zpomalí a tempomat dál tempomatuje na původní rychlosti. Zapnutí tempomatu v nižší rychlosti než je nastavený znamená přidání plynu a snahu auta rychlost vyrovnat (a že to 100kW motor umí :-) Zapnutí temponatu ve vyšší rychlosti než je nastavená neudělá nic, jen až sundáš nohu z plynu a rychlost klesne tak ji bude dál udržovat. Vypnutí klíčku znamená i to, že tempomat zapomene poslední nastavenou rychlost. První zapnutí při jízdě znamená, že si "načte" rychlost, při které ho zapínáš.

Omezovač - krátkodobě ho vypne prudké přidání plynu až na podlahu, nevypne ho zásah na spojku, brzdu ani zastavení s vrčícím motorem. Nedovolí při standardní přidání plynu překročit nastavenou rychlost. (pochopitelně, pokud to není z kopce). Zapnutí  v nižší rychlosti než je nastavená neudělá nic, zapnutí ve vyšší také ne. Až při poklesu pod nastavenou hodnotu ji nedovolí znovu překročit (pro rejpaly pokud nešlapáneš prudce plyn k podlaze nebo nejedeš z prudkého kopce). Vypnutí klíčku znamená, že i když se omezovač vypne, dál si pamatuje poslední nastavenou rychlost. Takto tam mám já stále necháno 54km/h

Je jasně vidět rozdíl:

tempomat = jízdy mimo obec, nastavená rychlost je minimální

omezovač = jízdy v obci nebo s omezenou rychlostí, nastavená rychlost je maximální

Takto to funguje v mé 308, zda je funkce nastavená u jiných aut jinak nevím. V práci máme Shade ale bez tempomatů a omezovačů :-(

Upraveno uživatelem RichVa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...