Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Základ je dobře baterku odpojit a připojit. Stáhni si řidičovo okénko, pokud to jde. Zavři dveře. Otevři kapotu a pár minut nedělej s autem vůbec nic. Odpoj baterku, a nech odpojenou cca 30min. Pak ji zapoj a nedělej min. minutu nic, ani neotvírej dveře. Po minutě otevři dveře, chvilku počke a pak zkus start.

Dělal jsem to tak i na jiných 508, 308 a vždy v pohodě.

Upraveno uživatelem Agrafik
Odesláno
před 27 minutami, marcel307 napsal:

Teraz už asi nie, možno zajtra,ale prečo myslíš že pôvodnú naspäť?

Už sa mi stalo, že nová Exide bola zlá, slabý prúd, auto ledva rozsvietilo kontrolky, napätie bolo 12,6V...

Odesláno
před 42 minutami, marcel307 napsal:

nie, na to som dával pozor aby sa to zamáčklo a to som už kontroloval

Tak bol som to ešte raz pozrieť a fakt to bolo zle domačknuté, auto bez problémov naskočilo, bol som prebehnúť a vyzerá že všetko funguje ako má. Klobúk dole za super rýchly a presný typ. Ináč pri výmene som si dával pozor na to , aby sa elektronika uspala a po pripojení som takisto počkal, a potom som zapínal zapaľovanie. Novú baterku som ešte predtým nabíjal do plna. Na to že je vyrobená okt 2021,tak sa nabíjala dosť dlho, až po nabití som dnes menil. Chcem sa Vám poďakovať za pomoc, ďakujem

• O 2 týdny později...
Odesláno
V 11. 12. 2021 at 21:26, cvrlo napsal:

Skús, mne to nepomohlo, skúšal som aj originál 

Ahoj, tak snad to nezakřiknu, ale po týdnu co jsem vyměnil tu baterii tak to neudělalo. Jinak to bylo každé ráno a teď je zatím klid. Tak snad to bude už dobré.. 

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tak mě postihla taky náhlá smrt baterky, auto asi 10 dnů stálo, včera už nešlo dálkou ani odemknout 🙄. Faktem je, že se poslední dobou občas se objevila hláška "Economy Mode Active", ale nevěnoval jsem tomu pozornost, teď už vidím, že jsem asi měl. Bohužel jsem neměl čas cokoliv řešit, protože jsme odjížděli pryč, takže jsme jeli druhým autem, ale po návratu domů to budu muset vyřešit. Všechno jsem tady poctivě pročetl, ale som z toho volaaký zmetěný 😃, takže si nejsem jistej, jaká baterka tam vůbec má bejt a jakou tedy pořídit. Baterka byla už měněná asi před 5 roky, ale nejsem si jistej, jestli v servisu (neautorizák) vůbec řešili něco jinýho než rozměr, kapacitu a startovací proud. Jedná se P508 GT 2,2 HDI 02/2012 VIN: VF38D4HLACL007730 a v hledáčku mám z doporučení v tomto vlákně Exide EFB EL700 (70Ah, 720A) a Exide AGM EK700 (70Ah, 760A). Dokázal by někdo poradit, kterou z nich, abych nekoupil blbě? Moc díky.

Odesláno (upraveno)

Pokiaľ auto nie je vybavené start-stop systémom a rekuperačným nabíjaním, tak postačuje klasická olovená batéria. Používanie S&S si už vyžaduje EFB. Ak sa batéria dobíja aj rekuperáciou, tak je potrebná AGM. Každý typ batérie však vyžaduje dobíjanie externou nabíjačkou, pokiaľ sa autom dlhšie nejazdí alebo len krátke trasy. Len samovybíjaním klesá napätie na póloch olovenej batérie minimálne 10 mV za deň. V lete ešte viac. Optimálne, z hľadiska životnosti a udržania kapacity, treba batériu nabíjať, ak jej napätie klesne už pod 12,4 V. 

Upraveno uživatelem Akoc
Odesláno
V 29. 12. 2021 at 15:15, cvrlo napsal:

Ja mám v GT AGM, je drahšia ale máš istotu. Inak ja mám  typ batérie napísaný na ľavom "B" stĺpiku dole

Díky za informaci o typu baterie na sloupku dole, až dorazím domů, mrknu se na to, pro jistotu 😉. A doplňující dotaz, bude problém v případě, že v autě má být normální baterie a osadím to nově baterií typu EFB nebo AGM? Bude to baterii nabíjet správně? Díky za případnou dodatečnou odpověď.

V 29. 12. 2021 at 15:52, Akoc napsal:

Pokiaľ auto nie je vybavené start-stop systémom a rekuperačným nabíjaním, tak postačuje klasická olovená batéria. Používanie S&S si už vyžaduje EFB. Ak sa batéria dobíja aj rekuperáciou, tak je potrebná AGM. Každý typ batérie však vyžaduje dobíjanie externou nabíjačkou, pokiaľ sa autom dlhšie nejazdí alebo len krátke trasy. Len samovybíjaním klesá napätie na póloch olovenej batérie minimálne 10 mV za deň. V lete ešte viac. Optimálne, z hľadiska životnosti a udržania kapacity, treba batériu nabíjať, ak jej napätie klesne už pod 12,4 V. 

Auto není vybaveno start-stop systémem, ale jak jsem tady někde zahlíd, musí být i v některým autě bez start-stopu osazena baterie EFB kvůli použitýmu systému nabíjení (nebo jsem něco blbě pochopil 😲), proto bych tam nerad dával jen obyčejnou, když nevím, jestli tam nemá být ta EFB. Pokud tam EFB být nemá a dám ji tam, doufám, že to problém nebude, nebo ...?
Co se týče kondičního dobíjení, tak vzhledem k tomu, že bydlím v paneláku a pokaždý bych musel baterku vyndat a zase zandat, tak to asi bohužel nehrozí, byť vím, že by to bylo pro baterku dobře. Ale zkusím se zamyslet, jestli by to nešlo nějak vyřešit.

Pokud by někdo dokázal podle uvedenýho VIN zjistit, jaká baterie v autě má být, byl bych mu velmi zavázán 😉.

Odesláno

Ahojky, moc moc děkuji za informaci 👍, to je přesně to, co jsem potřeboval vědět. Už jsem do Tebe ťuknul ve vedlejším vlákně, ale než jsem to dopsal, reagoval jsi tady 😉. Ještě jednou moc díky, jdu tedy objednat tu Exide AGM EK700 (70Ah, 760 A), která tady byla několikrát velmi doporučovaná.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Asi před týdnem jsem tady řešil mrtvou baterii, ale byli jsme pryč, odjinud mimo domov jsem rovnou nechtěl objednávat novou baterku, abych měl jistotu, že až přijde, budu doma. Takže pokračování příběhu. Včera jsme se vrátili, tak jsem šel kouknout na auto, už bylo odmražený 😆, tak jsem prubnul dálku a ejhle, auto se odemklo, což bylo první překvápko. Vlez jsem dovnitř, sice mě přivítala hláška "Economy Mode Active", ale po chvíli nastartoval celej multimediální systém a displej ukazoval dokonce i správnej čas a datum, ale zmizely údaje o stavu tlaku v pneumatikách, takže k nějaký ztrátě napájení či významnýmu poklesu napětí zřejmě muselo dojít. Pak jsem zkusil, jen tak pro srandu nastartovat, a co myslíte? Auto normálně nastartovalo 😲, což jsem absolutně nečekal a bylo to druhý překvápko. Nechal jsem běžet motor a změřil napětí na baterce, ukazovalo to cca 14,8 - 14,9 V, takže s nabíjením asi problém není, po 5 minutách jsem to vypnul, měřákem jsem změřil napětí baterky, při vypnutým motoru měla asi 12,0-12,1 V. Vůbec teď nechápu, co se vlastně stalo, dnes jsem podle návodu na YT baterku vypreparoval, místo AGM, co tam má bejt, mi tam při poslední výměně dali Varta Silver Dynamic 77Ah 780A, což by mohla asi bejt příčina toho, proč to nefunguje tak, jak by mělo. Baterku jsem šoupnul na nabíječku a uvidím, co dál. Až bude nabitá (pokud se vůbec povede), zkusím ji dát zpět do auta a když se mi to nebude zdát úplně v cajku, okamžitě dávám tu Exide AGM EK700 (70Ah, 760A), která je tady doporučovaná a je to typ AGM, co by tam měl bejt (je to fakt dokonce napsáno i na sloupku, díky za informaci). Z celýho příběhu jsem docela tumpachovej, baterka, která při teplotě asi -5C nereagovala ani na dálku, při teplotě +5C najednou bez problémů nastartuje auto 🤔, vůbec si to nedokážu vysvětlit ... Setkal se někdo někdy s něčím podobným?

Odesláno

Jo setkal. Užil jsem si v 508 jak s touto Silver Dynamic 77Ah, tak následně s Exide EA770. Je to jen odkládání její smrti. Jak začne mrznout, je hotovo:D Ale držím place ;) Teď tam mám tu "správnou" AGM EK700, tak uvidíme jak dlouho vydrží :) 
Jestli chceš vědět, jak na tom baterka je, nech jí změřit zátěžákem. Uvidíš, že bude zhruba na polovině - umlácená ekodobíjením :( 

Odesláno

Díky za reakci, chlapci. Abych se přiznal, v jinou odpověď jsem příliš nedoufal (s tou odkládanou smrtí) :D . V rámci pokusničení a získání cviku s vyndáním a zpětným zandáním baterky zkusím asi jednou tento poslední pokus (pokud se baterii povede nabít), v záloze mám jak prodejce baterie, kterej by mi ji v Praze měl dodat do 4 hodin, tak i záložní auto, kdyby bylo potřeba, takže si tento "luxus" zkusím dovolit ;) . Až to nějak dopadne, podám report.

Odesláno
před 26 minutami, Hodo65 napsal:

Z celýho příběhu jsem docela tumpachovej, baterka, která při teplotě asi -5C nereagovala ani na dálku, při teplotě +5C najednou bez problémů nastartuje auto 🤔, vůbec si to nedokážu vysvětlit ...

Ja by som povedal, že batéria bola už vo vybitom stave (< 11,8 V) a pri -5 °C bola hustota kyseliny tak nízka, že elektrolyt bol v polozmrznutom stave, a teda pohyb iónov k elektródam bol veľmi obmedzený, takže kapacita batéria minimálna.. Všeobecne platí, že čím nižšia teplota, tým nižšia kapacita batérie.

Odesláno

Jo, pokud s tím člověk počítá, tak proč ne. Taky jsem to bral jako projekt a výzkum. Nicméně v obou případech to s těmi obyčejnými bateriemi dopadlo stejně. 2 roky docela OK, ale 3. rok už to byla loterie. A jak se ochladilo bylo po srandě :nevim 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...