venomcz Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Kluci , řeším teď co se starou 306kou . Je přítelkyně ale jezdí s ní mimo zimu. V zimě se bojí . Což o to , gumy má dvě sady ( léto a zima ) ale prostě má strach. Auto už je staré , má vady které vypíšu níže . Řešíme jestli ho dát pryč a našetřit na nové , nebo ho udržovat . Jedná se o Peugeot 306 s motorem 1.6 NFZ rok myslím 1997 +/- má najeto zhruba 220 tisíc km . Je to pěti dveř, má mlhovky, posilovač apod. Nemá klimu . Má spravený podvozek . Dělaly se čepy , stabilizační tyčky apod. Nový výfuk , baterku , lanovody ruční brzdy, filtry a další maličkosti jako je anténa, světla( mléčné staré vyměněné za nové ) atd.. VADY: - původní motor krásně táhne , topí , funguje jak má . Bohužel však na svůj věk papá olej . Toto vidím jako největší vadu - brzdy už jsou slabší , chtělo by to nové destičky - Původní lak karoserie (stříbrný ) je v některých místech podřený a na zadním nárazníku kousek laku praskl a odpadl . - volant , sedačky, řadící páka už vzhledem k věku něco pamatují . Volant je ošoupaný , řadící páka má zlomený vrchní plastový díl , sedačky ošoupané . Jinak to jezdí, troubí , spolehlivé. Za celou dobu co ho máme doma tak nás nenechalo nikdy ve štychu pokud zapomenu na vybitou baterii ( důvod - stará anténa - kolem ní protekla voda a byl tam přechoďák ,baterka se vyždímala do mrtva ) Teď od Vás potřebuji slyšet kdybych to prodával , tak jakou to má cenu v takovém stavu jakém to je ? Viděl jsem mnohem horší 306ky zhnilé apod. Toto nikde nehnije jen prostě je to staré auto . Ročně pojistka dělá asi 2200 kč , STK je klid. Prošlo to bez problémů i emisema . Jen říkal že brzdy jsou na hraně. Díky Quote
Almanil Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Můj názor je, že prodávat auta co si můžou objednat vlastní pivo není zrovna výhra pokud to není něco co za pár let bude vyhledávaný veterán. Jeden z důvodů proč zůstávám u 406 je, že ji nikdy neprodám za cenu, která by mi byla k něčemu dobrá. Ale z to je spíš obecná úvaha a možná můžeš ji zkusit nabídnout a uvidíš kolik budou lidi ochotni dát. P.S. asi by se hodila fotka. Quote
Guest servisman Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 O ceně se píše zle, pokud auto znáš co a jak ,co je opraveno, tak bych ponechal. Ať se přítelkyně smíří a jezdí s autem ,aby překonala strach. Je to o zvyku dcera už jezdí 8mým rokem a její první zima byla cesta v kalamitě do Prahy a zvládla to, musí si člověk věřit. Taky jsem myslel že auto vydrží tak dva roky a hle jezdí s ním doposud a za rok a půl jde pryč .Vyjezdila se a pak pujde do jiného,protože felda u dosluhuje. Třeba se ti zadaří a prodáš za dobře, ale taky třeba ne. Nehledě u nového auta budou další výdaje a opět se přítelkyně bude bát jezdit v zimním období? A auto bude stát? Quote
punkac Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Jestli to auto přítelkyně zná a bojí se jezdit v zimě, tak do nového bych jí netlačil Na tohle je zvyklá a určitě ho má ráda a nedělá jí třeba problém parkování.... Zvyk umí být železná kazajka Apropo kolik to žere toho oleje? Jestli je to litr na 5000 km, asi bych to vůbec neřešil. Vezmi nový zázračný Schade motory - ty žerou litr/1000km a neříká se, že je to porucha ale vlastnost Quote
venomcz Posted February 18, 2015 Author Posted February 18, 2015 Díky za názory . Fotky bych dal kdyžtak odpoledne . Bojí se s ním jezdit protože se v něm necítí bezpečně v zimě . Popravdě ani já ne . Je to malá krabička od sirek a tady v Beskydech to fakt není Praha , kde napadnou 3 centimetry a nastává dopravní kolaps.Led se tady drží na cestě jak přilepený. Uvažoval jsem o nějáké 4x4 nebo aspoň s protiprokluzovým systémem nebo elektronickou stabilizaci . Je to ženská , ty přemýšlí jinak . Parkování a couvání jí zas až takový problém nedělá . Kolik to žere oleje moc odsledované nemám , Ročně asi 3-4 litry dojedu . Někde to i poteče , protože při dlouhodobém stání jsou na zemi kapky či malá loužička. Jde mi o to , jestli bych za to dostal třeba 10 tisíc . Dívám se že se prodávájí v širokém spektru až po 36 tisíc za zachovalé kousky se 120 stočenými kilometry na tachometře. Jinak zhruba okolo 14-16 tisíc většina . Quote
Laďa Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Nezapomeň že nový kupující bude muset platit 5000,- nebo 3000,- eko daň, takže i k tomu přihlédnout. Quote
MJSytic Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 problém Prahy není ve sněhu, ale v obrovském množství aut a tím pádem velkého procenta dřeváků za volantem Jinak zbavovat se auta, které je takhle spolehlivé, je myslím nesmysl. Opotřebované části interiéru seženeš všude "skorozadarmo", lak opravíš "samodomo" a zbytek případně taky, nebo za pár šupů u někoho v garáži. Ta moje se naučila jezdit v zimě ve 106, která neměla žádné ABS, ESP apod. a teď s 308, která je 2x velká se taky nebojí. Je to jen o zvyku Pokud vyloženě netoužíte po něčem novém, tak bych si 306 nechal. Alespoň se o to člověk nemusí tak bát, pokud to někam náhodou pošle. V zimě na sněhu se jezdí pomalu, tak to odnesou jen plasty nebo plechy Quote
P607Olda Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 (edited) Sníh ani led není problém. Měl bys mít nápravy v pořádku a bez vůlí a správně sbíhavost vepředu a je vše OK. Jezdili jsme hodně, na menších autech a s letními gumami, a vždy bezpečně. Teď se kolem toho dělá strašná věda. Je potřeba jezdit pomalu a opatrně, není to ostuda. Ostuda je být pak v příkopě. I teď se běžně jezdí s Felicií a není problém = auto podobné kategorie. V naší rodině jezdí ženy bezpečně a hodně - manželka s 306 jezdila 13 let, dcera s F500, Favoritem, Feldou a teď s 206. Žere olej: budou to gufera na ventilech, asi je to 16 ventil, nevím, tam je to složitější. U 8- ventilu asi za 3500, u 16-ti ventilu asi do 8000. Edited February 18, 2015 by P607Olda Quote
oddie Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Pokud se neplatí eko, mohl by ses dost i k 15, pokud se platí, tak úměrně méně. Quote
radim.1008 Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Žere olej: budou to gufera na ventilech, asi je to 16 ventil, nevím, tam je to složitější. U 8- ventilu asi za 3500, u 16-ti ventilu asi do 8000. Píše motor NFZ, to je 1.6 65kW 8v. Poopravit potřebné a nechat si to. Dnes už za to extra nic moc není a lepší pokud slouží, tak jezdit dál. I když třeba jen přes léto. S novým by taky nechtěla, to mi věř. Bála by se škrábnutí. U tohohle to tak nebolí jako u nového. Quote
P607Olda Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 (edited) No to jo. "Otloukánek" je nejlepší, pro ženu, na zimu. Je otázka, jak je na tom zadní náprava (a přední taky). Zda se už dělal repas zadní nápravy a přední zda je bez vůlí. Protože právě toto může způsobovat nejistotu na sněhu. Pamatuju, jak jsme jeli po sněhu a ledu ve 406 (třílitr!) a předjel nás F126. To už jsme kolegu upozornil, že je to nějaké divné. Jj, zadní vodorovné tyčky byly v háji - zadní kola si jela, kam chtěla. Edited February 18, 2015 by P607Olda Quote
venomcz Posted February 18, 2015 Author Posted February 18, 2015 Zadní náprava si myslím že dělaná už byla před námi. Kola rovná , žádné Áčko . Přední je po servise , byly vymlácené čepy apod. Auto jede rovně , neutíká do strany a na zatočení reaguje dobře. Kdybychom se rozhodli pro jiné auto tak to taky nebude leštěnka a ani nové. Spíš větší , bezpečnější . Buď to nějáká Octavie / možná Fabie . Nebo jsem přemýšlel jsem Golfu , apod. Okolo 50 ti tisíc cca. Ale to předbíhám o tom se s Váma nechci bavit to bychom zašli do detailu a sto lidí sto chutí . Mě spíš zajímal Váš názor na to auto. Opravovat motor nehodlám . Pístní kroužky jsou jen maličkost , za tu dobu tam toho bude mnohem víc. Spíš bych to viděl na druhý motor ( 2000 bez záruky no name , 3000 se zárukou ) už jsem se optával na místním "vrakáči" . Má tady jeden Peugeot za druhým , bral jsem od něho hodně dílů , dobrý chlap . Quote
oddie Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 No než paštiku za 50, to si radši nech tohle. Aby sis výrazně polepšil, to by bylo potřeba přitlačit o dost víc. Plus nutný prvotní servis. Za 50 si pořídíš leda víc problémů... Quote
KoudaK Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Presne tak. At s tim jezdi a nauci se poradne ridit a pak teprv novy. Olej bych neresil pri cene 39 kc za litr rozlivanyho. Quote
P607Olda Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 (edited) Je rozdíl pístní kroužky a gufera ventilů. Já jsem psal gufera ventilů. A co by tam bylo víc, za tu dobu? Vždyť auto máš v pořádku, když s tím necháš mladou jezdit, ne? Bez ironie, zkontrolovat podvozek, brzdy, opravit ta gufera, dát dobré zimní gumy (Barum stačí) a jede se. Když koupíš cokoli jiné, tak to budeš muset udělat taky. S Oktávkama se tady trápím, není to žádná výhra. Páčka blinkrů, převaděč na volant, a to je zánovní auto, asi 4 roky. Edited February 18, 2015 by P607Olda Quote
venomcz Posted February 18, 2015 Author Posted February 18, 2015 (edited) Tak já vím že tady s ničím jiným jak s Peugeotem nepochodím. Sám už peugeota nemám a kdybych si kupoval auto tak bych už ani do peugeotu nešel . Doma máme všichni Škodovky . Otec Fabii 1.4 MPI 260tisíc najeto , máti 1.2HTP ( druhý motor už - špatný koncept motorů , hrůza ) Jinak bez investic jen spotřební materiály. Peugeot na naučení dobré , ale prostě ta bezpečnost v tom autě už je hrozná . Když vidím co za monstra jezdí po silnici tak mám strach chodit i pěšky . Na Jaře uvidíme , jestli zainvestujem do brzd a zkusíme trochu poléčit motor nebo ho necháme tak . Olej se tam ani nezašpiní když to tak řeknu takže kvalita oleje jde stranou . Lejem tam olej 90kč/litr . Zas takový za 39 kč tam nedáváme . Ikdyž tomu autu už to je asi stejně jedno. Ještě jsem zapoměl říct že má Autorádio , Zesilovač a Subwoofer . To by se z toho auta ale asi vytáhlo , né každý to má rád a chce mít místo v kufru. Edited February 18, 2015 by venomcz Quote
P607Olda Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Až teď jsem si všiml, ve tvém podpisu, Škoda OII po faceliftu 2.0TDI 4x4. Tak kup přítelkyni totéž a neřeš tady starou 306-ku, která, jak píšeš, je hrozně nebezpečná. ("prostě ta bezpečnost v tom autě už je hrozná") Quote
venomcz Posted February 18, 2015 Author Posted February 18, 2015 Kdyby byly peníze , tak určitě bych jí koupit pořádné a nové/ novější auto . Ale peníze teď nejsou , všechno jde do bydlení . A ty semnou nesouhlasíš ? Myslíš si snad že sedět v P306 je bezpečné v této době ? skoro 20 let staré auto , deformační zóna jsou kolena .. Quote
Namor74 Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 ... Jde mi o to , jestli bych za to dostal třeba 10 tisíc . Dívám se že se prodávájí v širokém spektru až po 36 tisíc za zachovalé kousky se 120 stočenými kilometry na tachometře. Jinak zhruba okolo 14-16 tisíc většina . >Venomcz: Jo, bazary a inzeráty jsou plný podobných aut v cenové hladině kolem 15-20 tisíc, ale doslova - plné a evidentně je za tyto peníze nikdo nechce. Myslím, že reálná cena Tvého vozu je někde na hranici 5.000,- Kč. Alespoň podle toho co popisuješ bych to auto ,,tak trochu" považoval za de-facto neprodejné. Navíc, jak jsem si stihl všimnout, zákonodárci spěchají s úpravou EKO-výpalného i pro vozy EURo3 co by logicky znamenalo posunutí kategorizace vozů o stupeň výše na 3-5-10-20. Tím tedy může hrozit spadnutí Tvé 306ky do II.-III. skupiny a jakmile tam vznikne zátěž poplatku 10k tak ,,seš mrtvej Homolka". Takže, dej do kupy brzdy a vydělej si na křižovatkách nějakou tu korunu na údržbu Quote
P607Olda Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 deformační zóna jsou kolena .. Tvůj argument je naprosto nezvratný. Proti tomu finanční argument neobstojí, když jde o bezpečnost. Takže k původní otázce: kolik bys dostal za nynější 306. Musím konstatovat, že asi nic. Je to zřejmě EU č. 94/12, tedy poplatek 3000 Kč. Žere olej, moc nebrzdí, vzhledově nic moc. Problém je objektivně v tom, že je více aut, než řidičů, takže je velký problém najít kupce, který by potřeboval auto v takovém stavu. Tedy jinými slovy, který má ještě horší auto a tímto si polepší. Teď mám na prodej Feldu, a mám problém ji udat za 500. Takže vrakáč a koupit jiné, bezpečné auto. Quote
Recommended Posts