Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Jo, jo, já ještě v paneláku mohl koukat na televizi s vypnutým zvukem, ale musel jsem se shodnout na programu s důchodci pod náma.

Teď v baráku je klid, ještě mi tak o metr a půl povyroste živý plot a budu úplně spokojenej :D:D:D

Odesláno

a ako by ste riešili sytuáciu, že bývate v rodinnom dome a sused oproti ma psa ktorý dokáže brechať (zavýjať) od 10:00 hod do 02:00hod ráno - a to v 5:00 každý deň vstávam do práce (+ máme plastové okná, no nepomáha to)...... :roll

Odesláno

oddie,ozzy56: tak tohle řešení mi přijde trochu postavený na hlavu. To jako ten, co se chová jak hovado, bude v pohodě a ten, koho obtěžuje, bude platit za stěhování a všechno okolo?:myslim A jěště s tím bude mít spoustu starostí.:blicismajlik

Nehledě na to, že ten byt je jeden z nejlepších ve městě a nechce se mi z něj odcházet. Jedině do rod. baráku, ale na to zas musíš mít finance.

Sagic: to já zas tu telku pomalu neslyším.:grr

Odesláno

Možná je to na hlavu, ale chceš poradit--tak ti radím jak jsem to udělal já, protože na úřadech a Policii ČR ti nepomůžou, o tom bych ti mohl vyprávet zkazky..., jinak jsem četl,že jeden na Slovensku to řešil samopalem, pak si nechal jednu kulku pro sebe...

[upravil dne 11/2/13 15:26 od ozzy56]

Odesláno

:myslim:myslim:myslim

Obťažujú Vás susedia neprimeraným hlukom? Znepríjemňujú Vám bývanie iným spôsobom?

Podľa §127 Občianskeho zákonníka - \"vlastník/nájomca veci (bytu/domu) sa musí zdržať všetkého čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami“.

Právo na ochranu pokojného užívania bytu či domu má jeho vlastník, ale aj nájomca – oprávnený držiteľ.

Čo môžete robiť, ak vás sused / susedka neprimerane obťažuje hore uvedeným spôsobom?

I. konanie pred orgánom obce

Môžete sa obrátiť so sťažnosťou na príslušnú Mestskú časť (obec) - podľa miesta bydliska. Obec má v zmysle § 5 Občianskeho zákonníka právomoc predbežne zásah do pokojného stavu zakázať alebo uložiť povinnosť niečoho sa zdržať alebo uviesť situáciu do pôvodného stavu. Obec tak urobí vydaním rozhodnutia v správnom konaní, obec neskúma právny stav, obmedzuje sa len na zisťovnie či nastal zrejmý zásah do pokojného stavu (faktického stavu), napr. ohliadkou na mieste. Toto rozhodnutie je predbežné a jeho účelom je poskytnutie ochrany pred zrejmým zásahom do práva, zabezpečenie pokoja a poriadku. Ochrana sa poskytne tam, kde zrejmý zásah trvá alebo existuje nebezpečenstvo z jeho opakovania.

Konanie sa začína na návrh oprávneného, z návrhu musí byť zrejmé, kto ho podáva (meno adresa prípadne štátne občianstvo alebo dátum narodenia), akej veci sa týka (občianske spolunažívanie - obťažovanie susedov nad mieru primeranú pomerom napr. hlukom) a čo navrhuje (zákaz obťažovania susedov napr. hlučnou hudbou počas celého dňa a noci). Samozrejme treba opísať, čo sa deje, čo susedia robia. Návrh je potrebné podať písomne (zaslať na Referát verejného poriadku alebo priamo starostovi) alebo ústne do zápisnice - v podateľni. Proti rozhodnutiu starostu v správnom konaní je možné podať opravný prostriedok - odvolanie, o ktorom rozhoduje súd. Odvolanie nemá odkladný účinok. Právoplatné rozhodnutie možno vykonať. Návrh možno podať odo dňa zásahu do pokojného stavu až do doby, keď sa stav, vzniknutý rušením, sám nestane pokojným. Predbežné opatrenie je vždy opatrením dočasným. Obec nerozhoduje o náhrade škody, o škode rozhoduje vždy súd.

II. konanie pred súdom

Môžete podať aj žalobu na súd. Žaloba na určenie povinnosti zdržať sa zásahov do vlastníckeho práva, ak je byt v nájme – do práva pokojnej držby, konkrétne môže ísť napr. o žalobu na určenie povinnosti zdržať sa obťažovania hlukom nad mieru primeranú pomerom. Pred podaním žaloby by ste najprv mali najlepšie písomne susedov na rušenie upozorniť a vyzvať ich, aby s tým prestali (kópiu výzvy si treba nechať, použije sa ako dôkaz). Ak susedia aj napriek vašej výzve ďalej pokračujú v rušení, podáte jeden alebo oba spomínané právne prostriedky. Pri súdnom konaní dochádza k samotnému riešeniu sporu o právo.

Môžete využiť oba prostriedky – návrh na správne konanie pred obcou a návrh na súd. Súdne konanie môže nasledovať kedykoľvek po vydaní predbežného opatrenia obcou alebo aj pred jeho vydaním. Súd, samozrejme, nemôže odoprieť ochranu ani vtedy, ak poškodený neuplatnil postup podľa § 5 OZ a obrátil sa priamo na súd.

Správne konanie je rýchlejšie, i keď rozhodnutie má povahu predbežnú a dočasnú. Súdne rozhodnutie je však rozhodnutím o práve, po nadobudnutí právoplatnosti je konečné.

Ak rozhodnutie povinný subjekt nebude rešpektovať dobrovoľne, po uplynutí lehoty na dobrovoľné splnenie povinnosti (spravidla 3 dni) sa stáva rozhodnutie vykonateľné, čiže nastupuje donútenie. V tomto prípade by išlo o výkon uložením pokuty, aj opakovane, prostredníctvom pracovníka obecného úradu, v prípade súdneho rozhodnutia prostredníctvom exekútora. Na začatie exekúcie treba podať návrh.

Podanie návrhu na súd je spoplatnené sumou 16,50 Eur. Poplatok pre správne konanie nie je uvedený.

Pokiaľ susedia svojím správaním zasahujú do pokojného užívania bytu / domu viacerým susedom, môžete podať hromadnú žalobu všetkými susedmi, ktorých takéto správanie obťažuje.

Občiansky zákonník nie je jediný právny predpis, ktorý obmedzuje užívacie právo vlastníka alebo nájomcu vzhľadom na vlastníkov a nájomcov susedných nehnuteľností.

Podľa § 11 ods. 5 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov č. 182/1993 – „ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva iným tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru“. Týmto spôsobom sa postupuje cez správcu bytového domu alebo spoločenstvo vlastníkov podľa toho, ako má bytový dom upravenú správu.

Vlastník / nájomca musí rešpektovať aj účel, na ktorý je byt určený stavebným úradom – byt je určený rozhodnutím stavebného úradu vydaným na základe stavebného zákona na účely bývania. To znam. vlastník bytu ani nájomca nemôže byt užívať na iné účely ako bývanie napr. na podnikanie. Pri porušení tejto povinnosti sa možno obrátiť na stavebný úrad alebo na súd.

Úpravu práv a povinností vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome obsahuje aj zmluva o spoločenstve vlastníkov bytov.

Práva a povinnosti nájomcu sú upravené v Občianskom zákonníku (§685 a nasl.) a v nájomnej zmluve. Sankciou za porušenie môže byť výpoveď z nájmu.

Pokiaľ susedia robia nadmerný hluk v nočných hodinách porušujú §47 ods. 1 písm. b) zákona o priestupkoch č. 372/1990 – rušenie nočného kľudu – príslušným orgánom na riešenie je polícia a obvodný úrad.

Odesláno

Jestli je to na hlavu nebo ne je jen taková filosofická otázka, která je ti naprosto k ho*nu. Jestli ti to přinese uspokojení, pusť se do boje. Legální řešení je bezzubé a leda se dočkáš propíchaných gum nebo poškrábaného laku. Jinak netuším, co může být nejlepšího na bytě (natož v celém městě), který je v baráku, kde je těch bytů 40. To je pro mě spíš noční můra.

Odesláno
a ako by ste riešili sytuáciu, že bývate v rodinnom dome a sused oproti ma psa ktorý dokáže brechať (zavýjať) od 10:00 hod do 02:00hod ráno - a to v 5:00 každý deň vstávam do práce (+ máme plastové okná, no nepomáha to)...... :roll

Jestli nemáš psa tak tam dej nějaký plašič na psa s pir čidlem, nebo zkusit něco takového http://www.conrad.cz/plasic-psu-antistekac.k710003

Odesláno

PKR. Ak tie decka robia bordel aj v noci ked maju spat tak by som upozornil dotycne urady a tak ako pisal nadomnou tak normalne nahlasil ze biju deti,.....

Ked nie je pomoci tak aspon takto.

Po par nahlaseni tam bude socialka ,......

Guest Raubiri
Odesláno

My máme též hlučné sousedy, k tomu všemu hluhoněmé. A těm je jedno, jestli je den nebo noc (nikde nedělaj, tak jim je jedno jaká je denní doba). Vrtaj, broušej, hádaj se (ano hluchoněmý se hádaj a je to řev skřeků jak na zimním stadionu na finále playoff. A k tomu všemu maj plovoučku a sluchově pod tím nemaj ani kročejovou izolaci (cokoliv co spadne na zem, je rána jak z děla, a nejlepší je když tam maj vnučku a ta si hraje s hopíkem). U těch pomůže, jim čas od času napsat vzkaz do schránky, jestli by se mohli aspoň občas chovat jako lidi. To je tak na tři dny pokoj. Ale jinak je to marný, marný a marný.

Pod námi soused, zase den co den vstává v pět ráno. Nařízenej budík, kterej pípá deset minut, s různou intenzitou. To je už na přesdržku a aby toho nebylo málo, tak tam má ještě nějakou bábu, se kterou od raních hodin debatuje, že tam dělá hovno, že se mu tam chodí akorát nažrat atd.

No a aby to nebylo málo, tak ob patro je asi někdo hluchej, protože ta televize co si pouští je slyšet ve dvouset metrovém okolí celého baráku. ATD.

A prostě když s nimi není domluva, tak s tím nikdo nehne. A kdo dá pokutu sociálně slabým? nikdo

Takže už raději zkoumám, jak alespoň stěny nějak odhlučnit. Ale odhlučnit se bude muset úplně všechno.

Odesláno

Každý kdo tady nadává na sousedy z děckama, asi nemá děcká vůbec, co?:P To by asi mluvil jináč. Ja taky čekám až doběhne soused pod náma, naštěstí je to mladý kluk a naneštěstí jezdí metrem. Takže až bude v novinách mašínvedoucí usnul a přejel zastávku, tak je to ten můj soused.:papa Ale u nás od 20,00 hod do cca 7,00 hod je klid.:papa

[upravil dne 11/2/13 11:04 od Tango C8]

Odesláno

Jsem rád, že bydlím v poctivém cihlovém domě z roku 1904 a ne v paneláku - jinak souhlas s Tango, byť máme poctivé zdi i stropy občas čekám, kdy sousedka pod námi nevydrží a přijde nám \"situaci vysvětlit\".

V panelákovém bytě jsem bydlel cca 5 let mezi roky 1999 a 2004, ale protože jsem ho využíval pouze jako přespáválnu, žádných zásadních negativ jsem si nevšiml (ale je fakt, že jen opravdu málokdo by bydlel s ženou a dítětem v bytě o rozloze 32 m2 včetně balkonu a tak byl v \"mém\" paneláku relativní klid - dům měl 20 pater a 13 bytů na patře, tzn. počtem obyvatel malá vesnice).

[upravil dne 11/2/2013 11:12 od Medvěd]

Odesláno

Já jsem rád že mám alespoň v paneláku byt, kde se vejdeme bez problému a máme střechu nad hlavou a vše co potřebuji. Jak je psáno někde, bydlím tak abych neotravoval okolí. :D Samozřejmě že dům je asi jiné , ale to je jiná tema.

Guest Scratch
Odesláno

no, ono to je taky dost ve vychove dnesnich zlaticek, sam deti nemam, uz jsem dvakrat skoro mel, ale asi mi neni souzeno. Nicmene, kdyz obcas vidim, co deti vyvadeji v cukrarnach, v obchodech, tak potes koste, jak to musi vypadat doma. A kdyz zabrousim jen do sveho nejblizsiho okoli, tak to vidim dnes a denne, rozmazlene deti, a ja jim jako strejda, teta nebo strejda bubak nemuzu nic rict, protoze je to vec segry, nebo kamarada..... S nejlepsim kamaradem, ktery ma tri deti jsme se rozumne domluvili, ze k nam uz s detmi jezdit nebudou !!!!!!!!!!!!!!!!!!!§§ A to mame rodinny barak....

Odesláno
Jj, není nad to, když si jdeš brzo lehnout, protože ráno brzo vstáváš do práce a v jedenáct, chvíli potom, co zabereš, se ti nad hlavou ozve rána, jako když spadne šatní skříň. To máš po spaní a ráno je to teprve pecka.:blicismajlik

Přesně tohle řeším posledního půl roku, nejdříve mě 2x vytopili, což si říkám - může se to stát každýmu. Pak za nájemcem začal docházet nějakej dementní příbuznej a oni se tam honí jak malý fakani, je to sociálka, nemaj ani koberce a dupou tak, že to zní jako pády šatních skříní. To dupání bych pochopil, kdyby to byly malé děti ale nájemci je tak 25 a malému dementovi 15! To už jsem vyřešil rázně. Na prosbu nereagoval, pak mi zabouchl dveře před nosem. Zazvonil jsem ještě jednou a jak vykoukl, dostal přesně jednu mezi voči a hle už je 14 dní klid a ten dement i zdraví

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...