Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Proč platím tolik peněz za elektriku ??

Recommended Posts

Odesláno

Ano.. ale časem přibude přírustek v rodině a bude potřeba větší bojler a nevědomky nikoho nenapadne, že to relé nemusí utáhnout... nedejbože někdo nainstaluje bojler svépomoci a na požár je zaděláno hned :) Cenový rozdíl,tam již není takovej a v ceně elektrikáře se to již ztratí

Odesláno

Souhlas s ChouLu.

Jedenoznačně použít stykač stačí nějaký 16A (např. WM16 starší typ) nebo něco do DIN lišty taky existují.

Odesláno

Stykač, jako takový být nemusí. Stačí relé s kontakty zatížitelnými na 16A. Příp. 10A dle příkonu boileru. Tudíž zabere 1 pozici DIN. To co je v odkazu se spíše považuje za relé.

[upravil dne 8/7/12 20:52 od Agrafik]

Odesláno

Teď to tady čtu a docela na tu spotřebu nebo spíš peníze co dáváš čumím. 36t./rok za elektřinu je raketa.:o Se divím, že to řešíš až teď. :myslim

My jsme 2, byt 3+KK a máme zálohy 790,-/měs. Vodu teda neohříváme ta je přes plynovej společnej bojler, jinak víceméně totožná konstalace spotřebičů (trouba, indukční deska, lednička A, PC, TV+kino) + myčka a něco málo sežere wifina.

Bydlíme tu 3roky. První rok se daly zálohy na 500,- a dopláceli jsme asi 4500,-. Pak to zvedli na 900,-/měs. a to už jsme začali přemýšlet kde ponížit spotřebu. Proběhla hlavně výměna žárovek v místech kde se nejvíc svítí za úsporky a PC, který bere něco kolem 200W, když vím, že odcházím na víc jak 30minut hybernuju a ejhle už vraceli a snížili zálohy. Spotřebu sleduju co měsíc a v průměru máme cca 150kW/měs. Myslím, že máme taky 3fázovej elektroměr, protože 400V používáme pro indukci.

Navíc nám nainstalovali nový elektroměry kde jde sledovat odečty už přes net a zkušebně ikdyž nemáme žádný velký odběrný spotřebiče (kotel, bojler apod.) nám nahodily dvoutarifní provoz (lacinej po-pá 23:00-15:00; so-ne 24hod).

Být Tebou tak určitě žádám skrz bojler \"noční proud\" jak už tu bylo psáno a o těch jističích se poradit s nějakým elektrikářem. Myslím, že pak sjedeš alespoň o 1/3.

Velikost bojleru je dotačující a myslím, že 2 lidi (pokud se teda nenapouští denně vana) ho za den nevyplácaj ani náhodou. Prozatím bych ho dal třeba přes spínačky, aby se nahřejval jen jednou denně (přes noc). Dohřejvání je podle mně k prdu. Teplota je optimální kolem 70-75°C. Pokud jsou dlouhý rozvody po baráku tak tam je i dost ztrát než teplá doteče a nepoužitá zase vystydne v trubkách.

[upravil dne 8/7/12 21:49 od Dave_k]

Odesláno

36K za elektriku je sakra palba :) my máme na vesnici 3x25A... běží tu bojler, neustale aspon jeden PC.. 7.5kW motor na katru parkrát do měsíce, žije tu 5 lidí, lednice,mrazák apod a záloha je 1800 :) letos vraceli ;)

Odesláno

Problém bojlery by som nevidel, on v podstate nejde stále zopína sa podľa potreby a v podstate len doohrieva pribúdaní studenú vodu pri vypúšťaní teplej. Určite sa zníži el. spotreba ak sa zníži nastavená teplota napr. z 85°C na cca 50°C (odskúšané) menšia tepelná strata a aj bojler sa menej alebo minimálne zanáša vodným kameňom.

Najväčší problém vidím, ako už bolo spomenuté v tom hlavnom ističi 50A tam bude tarifa podstatne vyššia ako pri napr 25A čo bohate postačuje aj pre rodinný dom.

U nás doma idú 2TV, 2PC, bojler 120l, automatická práčka na 6kg prádla, žehlička 1600W, chladnička z mrazničkou (občas ďalšia chladnička a mraznička podľa potreby) a neviem čo všetko ešte a v prepočte na České koruny platíme cca 1600 ČK, ročná spotreba cca 4500 kW.

[upravil dne 9/7/12 16:43 od Judes]

Odesláno

Mě by zase zajímalo, jak děláte ty malé spotřeby :D Já platím zálohu 2.000,-- elektriku a 2.400,-- plyn. Pokaždé mi něco vrací, ale ne mnoho. Mám RD na vesnici, jednotarif, 3x25A. Jsme dva dospěláci a dva kluci 7 let.

Klasické spotřebiče, vodu ohříváme plynem.

Rozhodně ale nehodlám být otrokem spotřebičů ;) Používáme co chceme a kdy chceme.

Odesláno

2Judes: 50°C je fajn, ale tam už si zahráváš aj s bakteriema, kterejm tahle teplota už moc nevadí a ještě potřebuješ větší nádrž pro větší odběr. Vyšší teplotou se kompenzuje odebrané množství z bojleru.

2peta: To máš jako u auta. Buď jedeš jak chceš a spotřebu neřešíš nebo u toho trochu popřemýšlíš a něco ušetříš a to ušetřený použiješ na jinou věc. ;)

Ale stejně si myslím, že u Dadydavida bude problém jinde. Takovou spotřebu jeden bojler neudělá.

Zkusil bych prostě veškerý spotřebiče v baráku vypnout na pár hodin nebo den a sledovat jestli elektroměr bude počítat.

Aby na něj nebyli připojeni \"zahradníci\" z Vietnamu. :)

Odesláno

Dave_k o baktérie strach nemám veď voda je pitná a keď sa z nej ide variť tak sa ohrieva na požadovanú teplotu ale to už plynom.

Odesláno

Tak dej pitnou vodu do PETky (uzavřená nádoba jako bojler) a nechej nějakou dobu v teple. Tam to začne najednou ožívat. Při sprchování nebo koupání se voda dostane nejen do úst a to se pak dějou věci, ale nechci Tě vůbec strašit. ;) Už jsme malinko mimo téma. :xvul

Odesláno
Problém bojlery by som nevidel, on v podstate nejde stále zopína sa podľa potreby a v podstate len doohrieva pribúdaní studenú vodu pri vypúšťaní teplej.

To ano... ale než se nahřeje spirála,tak to taky něco stoji.. a když je to několikrát denně,tak se to za rok pěkně sečtě ;)

Odesláno

V tom máš pravdu, ale zober si že keď ti napr. zohreje zmiešanú vodu (teplú a pribudnutú studenú) koľko to zohrieva (keď musí zohriať zopár stupňov na požadovanú teplotu) alebo keď budeš zohrievať napríklad raz za deň celý objem bojlera čo trvá aj niekoľko hodín ;).

Odesláno

Davide, napiš sem kolik máte hlavní jistič u hodin 25, 32 nebo 50 Ampér (tipuju, že máš 3*25A) a jestli používáš něco na tři fáze (nějaký motor typu cirkulárka, štípačka, čerpadlo/darling, míchačka nebo varná deska v kuchyni)

Ať se někam pohneme :mrk

Odesláno

Tak pro srovnání - já mám RD (155m2 užitné a vytápěné plochy), elektrikou řeším vše včetně topení, ohřevu vody, vaření, ..., celková cena (tzn. veškerá energie do domu) za období 05/2011-05/2012 = 35.000,-Kč. Jistič 3x25A, sazba D45d (eTarif od ČEZu), spotřeba 12,6MWh. V budoucnu plánuji ještě nějaké optimalizace (solární kolektory), ale návratnost investice mi zatím nevychází dobře...

Odesláno

Takže jistič je 3x25A a je tu chlapík z čezu,dělá sousedům nový hodiny,stejně tak 3 fázi jako máme my,divil jsem,když jsem mu říkal cenu elektřiny a říkal,že určitě je dobrý přejít na dvou tarif,kvůli tomu boileru....ale nic víc mi neřekl...Prej ta třífáze je lepší kvůli stabilitě,že když zapneme víc spotřebičů,tak to nespadne...A nepoužívám nic na tři fáze snad... rozhodně ne nic co je poháněno elektromotorem..

[upravil dne 9/7/12 13:31 od Dadadavid]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...