Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

ja jsem sice ten pravej, co ma do neceho podobneho hemzit :) ale kdyz to dela 99% rodicu, proc se treba s nekterymi nedomluvit, ze jednou ty vezmes jejich, jindy zase oni to tvoje? :) V podstate budou decka porad \"chodit\" ze/do skoly spolu a navic budes v klidu ze netrajdaji nekde po sidlistich. Ja osobne jsem sel s doprovodem akorat snad 1. den do 1. tridy (s brachou - o 4 roky starsim) a pak jsem i sam rek, ze radsi budu chodit sam a taky jsem v 80% pripadu sam sel a dosel. Pravda... u nas tehdy jeste na prasny ceste az takovej provoz nebyl a do skoly jsem to mel rekneme taky tak necely 1km :)

Mimochodem. Jak se to dela tedka jako s chozenim ven? Co ja si tak pamatuju ze svych \"detskych\" (nepovazuju se za zcela dospeleho :D) let, chodili jsme s klukama hrat na sidliste hokej, jezdili na kolech, cas od casu si nekde postavit na potoce prehradu atp.. :) S temihle casy uz je tedka konec a potomci jsou doma? A pokud takhle nekam chodi. Jaky je v tom rozdil, kdyz jdou s kamaradama do skoly a nebo kdyz jdou s kamaradama za podobnymi kratochvilemi?

Odesláno

Švejk, no konec, nejak tak :)

To vieš, ked ja som sa chcel ísť nejako zabaviť, tak moc vecí na výber nebolo ... V telek sme mali 5 programov, kde veci pre decka davali snad len rano, a poobede som mohol len snivat o nejake j CSI, Kobre 11 a podobne, PC boli drahy a vtedy bol vrchol techniky 486 tka :) Playstation ci Xbox neexistovali, bola jedina dobra konzola a to Sega, aj to uz som bol starsi. Pevnu linku sme nemali, ne ze by sme ju nechceli, ale vtedy sme na pevnu linku cakali 3 roky !!! Od objednavky 3 roky :D Bol velky poradovnik, a neboli kable na ulici :D Proste co som mohol ? Prd ...

Ked som chcel ist von, nemohol som zavolat kamaratom (beztak mal pevnu linku len jeden) ze ci idu, sadol som na bycikel, a musel som si vsetkych obchodit ... Vsade peso, alebo na bycikloch, proste to bola normalka, futbal sme hravali na ulici, bez problemov, v zime hokej, korcule na klzisku a podobne.

Dneska sa to uz moc nevedie ... Dneska mac doma telku a milion programu, kde si vzdy najdes neco, co se da koukat, PC, Notebook, tablet a smartphone na kazdom rohu, za stale dostupnejsie peniaze ... Dnes uz aj v najzakladnejsom mobile si ako dieta zahraš kopu hier, i ked jednoduchych, zahras ... Internet je uz dnes samozrejmosť, hernych konzoli takisto plno, mp3 prehravac je dnes uz odpad (jak som skakal od radosti ked som dostal na vianoce moj prvy DISCMAN s 12 sekundovym antishockom :D) ... Napalovacku mali vtedy len páni :D

Proste ja som za svoje detsvto rád, ale dnes uz to tak ozaj neni. Ked chce pokecat s kamaratom, napises mu na facebooku alebo cez nejaky messenger, chces sa s kamaratom zahrat ? Zahrate se cez net :D Proste je ina doba...

Odesláno

No Petře, je to těžké, vyždy to vyplyne ze situce v jaké každý jsme. Myslím si že v 8 letech dítě ještě nemá být samostatné. To že se osamostatní je dáno výchovou už od narození. Že vidí rodiče jak se chovají, jak se rozhodují. Nebezpečí číhá všude, a když bude mít dobré návyky jak se chovat, tak se hodně věcem vyhne.

Když to řeknu blbě, tak máme děti v \"nájmu\". Přispěli jsme k jejich vzniku, staréme se o ně, vychováváme, neseme zodpovědnost ... ale co je čeká, co bude až odejdou z domu nevíme, takže musíme dělat to co vyhodnotíme jako nejlepší. Takže buď jim stále oporou, strážcem a rádcem.

Já jsem v situaci, kdy nejsme schopni do 1. třídy vozit a někdy ani vyzvedávat, takže fungují starší žáci známých. Na druhou stranu mám kolegu, který vozí 12ti letého syna 500m.

Neboj, jestli zdědily aspoň něco po taťkovi, tak se ve světě neztratí :D

[upravil dne 19.1.2012 01:22 od mmmb]

Odesláno
Švejk, no konec, nejak tak :)

......

Proste ja som za svoje detsvto rád, ale dnes uz to tak ozaj neni. Ked chce pokecat s kamaratom, napises mu na facebooku alebo cez nejaky messenger, chces sa s kamaratom zahrat ? Zahrate se cez net :D Proste je ina doba...

Je otázkou, jestli právě tohle je opravdu to pravé ořechové. Já si třeba moc dobře pamatuju, že jako dítě školkou povinné jsem si hrál každý den s kamarády na dvoře (bydlel jsem na tehdy čerstvě postaveném sídlišti, kde bydleli pracovníci Kaučuku a protože za totáče dostávaly firemní byty pouze mladé rodiny, bylo na dvoře vždy plno dětí) a v případě, že bylo ošklivo, chodili kamarádi buď na návštěvu k nám nebo zase já k nim. Proto mně třeba mrzí fakt, že Pavlík nemá mezi školkovými dětmi takové kamarády, s kterými by se vzájemně navštěvovali. Proto jsem na tom začal pracovat a JAKO JEDINÝ Z CELÉ TŘÍDY jsem začal zvát děti, s kterými si Pavlík ve školce hraje, s jejich rodiči k nám na návštěvu. Několik jich u nás i bylo, jen mi to zatím přijde jako bych je k návštěvě nutil (byť si děti vždy pěkně hrají).

Co se týče samostatného hraní si s kamarády venku - až bude chodit do školy, nebudu mít zřejmě problém ho na hřiště ve Stromovce pustit. Já jsem se do Prahy přistěhoval v 8mi letech a od té doby jsem sám (se spolužáky) jezdil po Stromovce na kole a nic se mi nestalo. Když na tohle téma došla řeč s bývalými spolužáky na třídním srazu, byl jsem překvapenej tím, že by údajně nikdo z mých vrstevníků dítě sám do Stromovky nepustil - fakt netuším, v čem je lepší, když dítě sedí místo běhání venku doma u bedny

Odesláno

Je to zkurvenou dobou, kde jsme z blbnutí medialním humbukem, že támhle a támhle se něco stalo......dřív se nic neříkalo a nikdo nic neřešil...třeba spartakiada 85 (teda jestli to v tom roce bylo), kdy jsme se jako lidi dozvěděli, že tam řádí vrah(Straka)...v dnešní době kdyby se to stalo tak by to topadlo tak,že by lidi ani nevylezli ven, ale v té době pohodička ...

Stačí když si každej šáhne do svědomí a řekne jestli své dítko třeba učí šplhat na strom,dřív jsem to uměli už ve školce a dnes?Nelez tam spadneš ...vím,že to k životu není,ale podle mě to něco ukazuje... rodiče našich prarodičů chtěli aby se jejich děti měli lépe než oni atd. a potom to je jak to je...,

Odesláno

No možná jsem byl špatně pochopen, ale není to tak, že bych dítě nikam nepustil. Holka leze od malička po stromech, chodí k sousedom na návštěvu a oni k nám, má družbu i s dalšími dětmi ze školy a z bývalé školky, chodí sáňkovat, lyžovat, bruslit, v zimě stavíme sněhulák, bunkry .... na televizi kouká jen to co jí dovolíme a to je maximálně hodinu denně, hry na počítači ani na mobilu nehraje, mobil zatím ani nemá. Snažím se jí dovolit vše co lze, ale samotnou na silnici ji nepouštím. Se mnou jezdí po silnic na kole, jezdí po cyklostezkách na kolečkových bruslích .... Na zahradě má vybudované takové malé dřevěné dětské hřiště s prolézačkou (výška 4 metry), klouzačkou, pískoviště, několik houpaček, malou opičí dráhu, lano na šplhání, bazén ... Ale při akcích , které se konají na veřejných prostranstvích ji a její kamarády vždy aspoň z povzdálí hlídá nějaký dospělý.

Lubko napsal: Mozme sa takisto opytat, kolko zomrie ludi za volantom, a kolko tych, co chodia po chodnikoch Pravdepodobnost nehody na ceste bude o niečo večšia...

Ano, pravděpodobnost nehody na silnici je větší, ale počet najetých kilometrů ve srovnání s počtem nachozených kilometrů je nesrovnatelný. Při stejném počtu najetých a našlapaných kilometrů bychom taky došli k jinému číslu a počet ujetých kilometrů do školy autem a našlapaných pěšky je stejný. Z toho vycházím :)

[upravil dne 19/1/12 09:15 od Bigbadjohn]

Odesláno

NO zatím jenom chodíme do školky, ale do školy to asi nebude jiné, budeme chodit s klukama taky do školy. a Poškole zase pro ně. Dnes, když za rohem stojí kde jaký pedofil, nebo feťák a nebo skupinka pubošů, to asi jináč nejde. :bacha

Když mi bylo 15 tak jsem každý den jezdil na kole 12 km tam a zpátky po silnici I. tř. a ještě ze skuchatkama na uších a nikdy se mi nestalo žeby někdo zatroubil nebo šel těsně. Dnes, se bolím jít na kole jenom kousek po silnici, aby mně nějaký natuzený TDI nesejmul.

[upravil dne 19/1/12 09:20 od Tango C8]

[upravil dne 19/1/12 09:21 od Tango C8]

Guest Scratch
Odesláno

ja chodil v 1989 poprve do skoly a prvni rok me vodila segra, ktera chodila do sedme tridy. Do druhe tridy jsem uz chodil sam, a kvuli vystavbe metra jsem to mel pres cely cerny most az na dnesni rajskou zahradu. Musel jsem prejit jednu hlavni a 5 odbocujicich silnic. Ve treti tride jsem takhle zacal chodit s kamoskou co bydlela ob barak a byla o rok starsi. V te dobe to jaksi nefrcelo, spis toho, koho privedl dospelak, byl za blba :D

Chapu, ze kazdy to ma jinak a nenechal bych asi dite jit po hlavni bez chodniku (i kdyz, kdyz to po...re ridic nakladaku, tak i dvoutunova plechovka je v ohrozeni)

Deti nemam, ale nechci jit trendem spousty lidi ze sveho okoli, kteri najednou zacali kvuli diteti silet a pomalu se ho boji pustit na zahradu kvuli vcelam, slunicku, bazenku, a ja nevim kvuli cemu vsemu...........delaji si zdravotnicke kurzy..... apod.

Tato vychova je dobre patrna v cukrarnach, kdy se kdysi moji rodice podivovali, jak je mozny, ze ti nemci nechaji ty deti delat uplne vsechno, valet se po podlaze, rvat, litat po cukrarne, a ono ejhle, ta doba je tu :D

PS: jak rika moje mama, ikdyz mi bude 40, tak se o me porad bude bat. Kor kdyz sedam na masinu.

[upravil dne 19/1/2012 10:44 od Scratch]

Odesláno

já jsem myslím už od první třídy (90/91) chodil sám ale je fakt že cesta byla krátká a pak na Gymnázium to bylo dál a asi i nebezpečnější ale to už mi bylo také víc ... je fakt,že dneska je situace asi mnohem horší,o dítě bych se bál (hlavně dopravní přechody) :roll

Odesláno

Ja si myslím že v tejto dobe je úplne normálne voziť alebo vodiť deti do školy.Vychovávať deti samostatnosti a zodpovednosti sa dá aj inak.

Deti nám samé povedia,že nechcú aby sme ich vozili,alebo keď budú mať pocit že im to je nepríjemné alebo zbytočné a je to potom na nás rodičoch posúdiť podľa okolností či je to aj bezpečné...

P.S Aaách kde je ten r.77 keď ma mama viedla prvýkrát do školy a okolo nás prefrčala jedna vytunenááá MB 1000 a jedna Š 100 s nálepkou Castrol GTX na okne...:D

Odesláno
ja chodil v 1989 poprve do skoly a prvni rok me vodila segra, ktera chodila do sedme tridy. Do druhe tridy jsem uz chodil sam, a kvuli vystavbe metra jsem to mel pres cely cerny most az na dnesni rajskou zahradu. Musel jsem prejit jednu hlavni a 5 odbocujicich silnic. Ve treti tride jsem takhle zacal chodit s kamoskou co bydlela ob barak a byla o rok starsi. V te dobe to jaksi nefrcelo, spis toho, koho privedl dospelak, byl za blba :D

Chapu, ze kazdy to ma jinak a nenechal bych asi dite jit po hlavni bez chodniku (i kdyz, kdyz to po...re ridic nakladaku, tak i dvoutunova plechovka je v ohrozeni)

Deti nemam, ale nechci jit trendem spousty lidi ze sveho okoli, kteri najednou zacali kvuli diteti silet a pomalu se ho boji pustit na zahradu kvuli vcelam, slunicku, bazenku, a ja nevim kvuli cemu vsemu...........delaji si zdravotnicke kurzy..... apod.

Tato vychova je dobre patrna v cukrarnach, kdy se kdysi moji rodice podivovali, jak je mozny, ze ti nemci nechaji ty deti delat uplne vsechno, valet se po podlaze, rvat, litat po cukrarne, a ono ejhle, ta doba je tu :D

PS: jak rika moje mama, ikdyz mi bude 40, tak se o me porad bude bat. Kor kdyz sedam na masinu.

[upravil dne 19/1/2012 10:44 od Scratch]

Tak segra Tě vodila a za to jsi tady tak chtěl udat jo?:D

Jo asi to vodění dětí je dobou,ale taky velkou měrou je to pohodlností,za mě se třeba když jsem byl v první třídě auto vytahlo z garáže v pátek navečer když se jelo k babičkám a dědům a v neděli večer se dalo zpět do garáže. No a z dob bydlení v paneláku si tak pamatuji,že auto tam vlastnilo v roce 72 ze šestnacti rodin asi tři či čtyři. tenkrát se to bralo i jako majetek ale dnes je to naprostý spotřebák. Dnes je v každé rodině auto jedno či dvě a k tomu služební,tak se to holt využívá.

Odesláno

Bigbadjohn :)

Dá sa to brať všelijako ... V každom pripade verim, že sa zhodneme, že stať sa môže volačo či si v aute, alebo pešo na chodníku ...

Pokial máš smolu, a si v zlom čase, na zlom mieste, tak ti nepomoze ani to dvojtonove auto ...

S pefofilmy a podobne by som to neprehanal, myslim ze ich je take iste mnozstvo, ako dakedy ...

Odesláno

ja si pamatam ze uz doskolky som chodil sam, bola cez cestu a ked som zacal chodit do skoly /1984/ som uz chodieval sam cca 2,5km a si pamatam ze mama bola proti tomu ale musela sa podvolit. Teraz mame sice 3rocne dieta a na tuto dobu by som ju urcite nosil do skoly pokial by nechodila u nas na sidlsku. Ako pisu ostatny Dnes je uplne ina doba a ludia sa viacej obavaju o deti.

Odesláno

Tak abych se také trošku přidala. :-)

Natálka by chtěla již sama chodit ze školy-družiny.Ale já se moc nemám do toho jelikož by šla sama.Kamarádky chodí jiným směrem a co bydlí našim,tak chodí po obědě s rodiči.

Přemyšlím,že by jsme to vyzkoušeli po pololetním vízu,fakt to ma kousek domu,ale kdyby přišla domu tak by musela jít se psem.

A hlavně mame ještě Martínka a toho dáváme do školky hned vedle školy tak proč jí posílat samotnou do i ze školy.

A představa že by měla Natálka vyzvedávat Martínka,je hrozivá.

|N|é že by to nezvládla,ale vím jaké to je když jdu jen do lékárny a pět hovorů že Martin dělá to a to a že zlobí. :roll

Jinak co si pamatuji když jsem chodila do první tak nás (mě a ségru o dva roky starší) dávali do ranní družiny děda nebo máma a pak nás vyzvedávali kolem páté.

A od druhé třídy jsem chodila se ségrou i když si pamatuji,že jsem jí byla někdy na obtíž.

Odesláno

U Pavlíka ve školce potkávám každé ráno asi tak 10ti letého kluka (spíš bude mladší), který tam vodí brášku A SVĚTE DIV SE, FUNGUJE JIM TO MNOHEM LÍP NEŽ VĚTŠINĚ RODIČŮ. Ten brácha totiž neřeší jestli prtě má to nebo to, prostě řekne a prcek to udělá - ví, že když to neudělá, tak by mu to brácha dal sežrat úplně jinak než starostlivá mamina, která - než aby měla problém - raději děcko celé přestrojí sama.

Odesláno

myslím,že je to dobou a prostředím, my jsme byli daleko samostatnější (jinak se žilo), než dnešní děti,ale taky nebyl žádný provoz v ulicích, ani ty dnešní pochybné osoby kolem...,ale na vesnici,kde se lidé převážně znají,je menší doprava,by to snad šlo?:myslim

Odesláno

Petr nadhodil zajímavé téma. Máme dva školkové kluky a zrovna nedávno jsem to se ženou řešil. Já i žena jsme jezdili po Praze zhruba od deseti let sami. Do první třídy jsem také zhruba od půlky školního roku ( 1988 ) chodil sám - bylo to cca 1,5 km na Praze 6.

Žena se o kluky bojí určitě víc než já, ale myslím, že dát dětem určitou volnost a tím také zodpovědnost není úplně na škodu. Bydlím podobně jako Petr, a také budoucí škola je podobně vzdálená. Děti budeme určitě první měsíce vodit, ale poté to zkusí sami. Mediální masáž je opravdu v dnešní době velká, ale také dnešní doba si žádá samostatnost a vlastní úsudek. Pokud ale budeme děti provázet životem za ruku, budou to mít v budoucnu docela těžký. A kde začít nejlíp než krátkou cestou do školy? Jsem pro zdravý úsudek.

Guest Scratch
Odesláno

ja myslim, ze je uchylu furt stejne a vicemene je to obrovska nahoda, kdyz se stane neco jako Anicce

Odesláno

Mám dva kluky druhá a třetí třída už minulý školní rok jezdili sami autobusem do vedlejší vesnice do školy a ze školy jezdí taky sami. Od té doby jsme si u nich všimli, že se více osamostatnili už nestojí stále mamce za zadkem, přecházejí silnici (III třídy při měření dopravy v 2010 průjezd cca 1000 aut denně) vědí, že auto jim neuhne ani nezastaví na místě, prostě když v okolí, byť daleko vidí auto, tak stojí jako trubičky na chodníku a čekají. Telefony nosí pověšené na krku, mají telefony s Androidem a aktivované sledování polohy, takže docela přesně můžu zjistit kde se pohybují, když dorazí do školy píší sms, stejně tak když jdou ze školy, nemůže se stát, že bychom nevěděli půl dne kde jsou. Vědí že s nikým cizím nemají mluvit, pokud by je někdo otravoval, mají začít křičet a hned tahat telefon a volat. Nemyslím, že by bylo nebezpečněji stejně jako Scratch, jen je potřeba aby dodržovali co mají, občas je cestou kontrolujeme. No a pokud jeden marodí, tak druhého vozíme.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...