Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Tak jsem ti Medvěde našel něco o tom pokovení skel vs. folie atˇ si uděláš lepší obrázek o této problematice. :D

Jen ještě připomenu že dle nové vyhlášky nesmíš zatmavit čelní sklo a okýnka předních dveří (dříve se mohlo do určitého %) kdo to má na předních dveřích má smůlu a musí si vyměnit skla (to říká vyhláška nová) mk:papa

Odesláno

Hele, jak je to s těma sklama na předních dveřích? Já myslel, že můžou bejt ztmavený do max. 30%, ale musí na to bejt atest. Na zadní si můžeš lepit co chceš. Aspoň tak mi to říkal chlápek na STK (loni v červenci).

Odesláno
Napsán autorem Petr605

Hele, jak je to s těma sklama na předních dveřích? Já myslel, že můžou bejt ztmavený do max. 30%, ale musí na to bejt atest. Na zadní si můžeš lepit co chceš. Aspoň tak mi to říkal chlápek na STK (loni v červenci).

Volal jsem do Hlinska na firmu p. Jirmáska, a boční skla mi zatmaví s atestem tak, aby to vyhovovalo předpisům EU, jsem objednán na 12.4., tak se pak pochlubím

Odesláno

Odkdy nesmí být zatmavené přední boční? Pokud vím, tak do určitého procenta to šlo. Firma co to dělá k tomu vydávala kartičku s atestací.

Odesláno
Napsán autorem Petr605

Temu nerozumim. Takže já si na zadní a zadní boční můžu nalepit fóliu bez atestace ...která stojí 450 kč v každé mototechně?A nemusím dávat 4,5 za tu s atestem?To je nějáky divny ne? a ne STK mi nic neřeknou?.....tohle nechápu:o

Odesláno
Napsán autorem Hadra

Napsán autorem Petr605

Temu nerozumim. Takže já si na zadní a zadní boční můžu nalepit fóliu bez atestace ...která stojí 450 kč v každé mototechně?A nemusím dávat 4,5 za tu s atestem?To je nějáky divny ne? a ne STK mi nic neřeknou?.....tohle nechápu:o

Ano, tak to pravděpodobně je. Na technický musel otec sloupnout fólie na předních dveřích. Zbytek chlapa nezajímal, výslovně řekl, že na předních musí být atest, zbytek že ho nezajímá.

Odesláno

Ano, zadni bocni a zadni sklo by melo byt bez atestace (viz dodavky, XA modely a jina uzitkova vozidla)

Takze zadni sklo lze polepit napriklad cernou izolackou a drobne bublinky nejsou na skodu :)

Mam dojem, ze bocni okna jsou do 30% (policajti, URNA apod. mohou mit do 60%, ale pak stejne neni nic videt... v ramci bezpecnosti na to musi byt atest)

A zatmavovat si celni sklo muze snad jen slabomyslny jedinec - viz noc (leda by si primontoval na strechu 500W vybojku, co se pouzivala u ČSD při osvětlovaní nádrazi).

Odesláno

zadní okno a dveře můžete nahradit sklo třeba i plechem to nikoho nezajímá.

přední dveře byli donedávna cca 0,5roku do 30% ztmavení ale podle nové vyhlášky si to ted má každý vyměnit za nová skla (ztmaveno pouze orig od výrobce) zkusím to někde vyhrabat.

přední sklo si nezatmají blbci, to se dříve běžně dělalo (ale jen malé %), zcela běžne na felície přímo výrobcem škoda na objednávku na nový vůz před zakoupením. (známý to má). mk:papa

Odesláno

tak jsem to našel;)

článek, který vas nepotěší: http://auto.idnes.cz/pneu.asp?r=pneu&c=A040723_134918_pneu_fdv

obzvláště pak část:

* úpravy propustnosti skel vozidel (bez schválení Ministerstvem dopravy) po jejich uvedení do provozu jsou nezákonné,

* požadavky na skla vozidel nově uváděných do provozu a vozidel v provozu jsou v České republice shodné s požadavky ostatních evropských států,

* vozidlo s předním nebo bočními skly s prostupností pod 75 % resp. 70 % je v České republice zakázáno provozovat. Takové vozidlo by nemělo jezdit po pozemních komunikacích v České republice a nemělo by mu být umožněn výjezd za hranice.

mk:papa

Odesláno
Napsán autorem mk405

tak jsem to našel;)

článek, který vas nepotěší: http://auto.idnes.cz/pneu.asp?r=pneu&c=A040723_134918_pneu_fdv

obzvláště pak část:

* úpravy propustnosti skel vozidel (bez schválení Ministerstvem dopravy) po jejich uvedení do provozu jsou nezákonné,

* požadavky na skla vozidel nově uváděných do provozu a vozidel v provozu jsou v České republice shodné s požadavky ostatních evropských států,

* vozidlo s předním nebo bočními skly s prostupností pod 75 % resp. 70 % je v České republice zakázáno provozovat. Takové vozidlo by nemělo jezdit po pozemních komunikacích v České republice a nemělo by mu být umožněn výjezd za hranice.

O.K. - to tu řešíme od začátku a furt stejně, tzn. že jestliže budu mít boční skla v předních dveřích polepena značkovou (atestovanou) fóĺií se zatmavením 50% aještě tu fólii budu mít lepenou ve firmě, která k tomu má oprávnění (atest), pak se nemusím bát (nikdy jsem přece nemluvil o fóliích za pár korun neznčkových, to tu řešil jinej dobrák). Pokud si skla nechám zabarvit pokovením, pak zase jedině s atestem od atestované firmy (atest = povolení ministerstvem dopravy = schválení výrobku) a nemůžu mít problém. To, nakolik mi zabarví skla v předních dveřích je jejich problém a oni musí vědět, kolik je maximálně příúpustné danou, atestovanou normou. Takže pokud mi tam dají jen skla lehce kouřová a vysvětlí mi, že tmavší už jsou v rozporu, budu držet hubu i krok. Ale jinak si myslím, že tu zbytečně plašíš, neb z Tvých vět vyplývá, že boční skla musí být čirá nebo zabarvená pouze z výroby, že dodatečně se to nepovoluje a všichni Ti, co si to dali udělat, se mají bát, protože ta okna budou muset zpětně měnit je prostě lež. Měnit to budou muset právě Ti nemyslící šetřílkové, kteří si skla zablemcali neznačkovejma fóliema, ještě si to lepili samo domo v garáži a teď mají na sklech cosi vyšisovaného, s množstvím vzduchových bublin a totélně neprůhledného ani zvenku dovnitř, ale ani zevniř ven - což je jistě mnohem horší.

Doufám, že jsem Tě MKčko moc nenaštval, na úterý jsem objednanej do atestované dílny v Hlinsku, tak pak to můžeme probrat face to face - ALE SNAHA POMOCI Mi SE CENÍ

Odesláno

:( chybyčka se vloudila, tento odkaz co jsem sem dal jelikož je z mého staršího přízpěvku tak jsem ho nezkontroloval za to se všem omlouvám ale chyba není v tom že kecám ale že tohle je ta starší vyhláška která to povolovala:mad::mad::mad:

nemám ted tolikčasu to hledat ale najdu tu novou která by měla tuhle nahradit a ta přímo říkala jak jsi sám napsal \"že boční skla musí být čirá nebo zabarvená pouze z výroby, že dodatečně se to nepovoluje a všichni Ti, co si to dali udělat, se mají bát, protože ta okna budou muset zpětně měnit \"

p.s.: trochu mě mrzí pokud si někdo myslí že tu straším, říkám jen to co jsem viděl a nelžu, nechci nikoho odrazovat chci jen upozornit že něco takového existuje a je na každém co stím udělá. a mám taky vejfuk kterej nemá atest a, co.

75% propustnost = 25% ztmavení = a ty be mělo být to kouřové od výroby

berte tyto moje příspěvky pouze jako INFO !!!

[Editován dne 5/4/05 mk405]

Odesláno

Zákon 341, paragraf 34 mimo jiné uvádí:

(3) Úpravy a opravy zasklení vozidel, které mají za následek

snížení světelné propustnosti, je možno provádět pouze při

dodržení podmínek daných předpisem EHK č. 43 a musí být schváleny

podle přílohy č. 15. V zorném poli řidiče nesmí být umístěny žádné

předměty (např. okrasné a upomínkové předměty), které by omezovaly

výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení

určených k umístění na skla vozidla. ...

a dále v paragrafu 36:

(3) Závadou podle odstavce 1 v zasklení vozidla je vždy

a) prasklé nebo poškozené čelní sklo ve stírané ploše o velikosti

větší než 20 mm,

b) zatemnění čelního skla na propustnost zjevně nižší než 75 %

nebo zatemnění předního bočního skla na propustnost zjevně

nižší než 70 %. ...

Zdroj: e-law.cz

Tak nevím. Že by to bylo zakázaný tam není. Je to všechno o tom atestu...

Odesláno

tak nevím, nenašel jsem to, možná že to zase změnily (oni by je lidi stejně asi umlátili kdyby museli měnit skla).

Takže pokud jsem někoho nějak mystifikoval, tak se mu zde veřejně omlouvám.

jediný co jsem našel je zde je to poměrně čerstvé (novější něž ta z které jsem vycházel) takže bude platná a tu si můžete pro INFORMACI přečíst:D jestli se tím řídíte je navás:P:D

Jirmásek je v seznamu na konci takže se není čeho bát a nezbývá než Médovi popřát hodně najetých kyláčků s tmavými skly a na srazu mu to zkontroluju a dám si to taky:D:D:D

Odesláno

Medvěde neboj já nejsem nasírací typ. Jen vím co jsem viděl, je to ale asi jedno ted už to neplatí. To celé bylo jen proto, že jsem ti nahodil to hlinsko jen aby jsi věděl co je to pokovení a ty jsi se toho moc rychle chytil že to budeš dělat, takže jsem se lekl toho kdyby to nebylo vpořádku schválené, aby jsi mi pak nenadávál co jsem ti to doporučil za firmu. Já ji neznám jen vím že je blízko a že to tam dělaj a že měli atest. a víš jak to je reklama na netu nemusí být pravdivá. mk:papa

Odesláno

Tak todle si mi libi, je to vyjmuty z Stanovisko MD k ztemňování skel vozidel : Jestliže v důsledku zatemnění skel řidiči druhých vozidel a chodci nemohou rozpoznat řidiče a ztrácí tak možnost reagovat na jeho chování, je jasně porušeno jedno ze základních pravidel bezpečného provozu, tj. že řidič musí co nejlépe vidět a být viděn. Snižuje se i možnost rozpoznávat a reagovat na dopravní situaci za snížené viditelnosti. Vzdycky sem si myslel ze to plati pro vozidlo které ridic ridi, ale asi ne. Takze ti co maji 150cm a nejsou za volantem ani videt porusuji vyhlasku, to je hezky :bojim

Odesláno
Napsán autorem Xplod

Tak todle si mi libi, je to vyjmuty z Stanovisko MD k ztemňování skel vozidel : Jestliže v důsledku zatemnění skel řidiči druhých vozidel a chodci nemohou rozpoznat řidiče a ztrácí tak možnost reagovat na jeho chování, je jasně porušeno jedno ze základních pravidel bezpečného provozu, tj. že řidič musí co nejlépe vidět a být viděn. Snižuje se i možnost rozpoznávat a reagovat na dopravní situaci za snížené viditelnosti. Vzdycky sem si myslel ze to plati pro vozidlo které ridic ridi, ale asi ne. Takze ti co maji 150cm a nejsou za volantem ani videt porusuji vyhlasku, to je hezky :bojim

lide s vyskou <= 150cm NESMEJI sedet na prednich sedackach (spolujezdec/ridic) kvuli pasum. Aspon tak nas to ucili v autoskole.... takze maji stejne smulu....

kamaradka tohle resi polstarkem :) stejne musis videt ven, takze logicky budes viden taky

Odesláno

Jo to beru, vyhlasku znam. Ale kdyz si jeste jednou prectu to co sem vcera psal, tak tam nic o vysce pod 150cm nevidim. Parkrat sem uz videl jak ridic kouka zkrz volant. Nevim jak moc jezdis, ale todle je docela castej ukaz. Jinak co treba motorkari? Ty by museli mit pruhledny helmy. Je to proste kravina. :D:D

Odesláno

Tak jsem dneska byl u pana Jirmáska zatmavit 405ku. Domluva zněla na ráno v 7 hodin, což pro mě, jako pražáka, znamenalo vstát v 5 a v 5.30 vyjet směr Hlinsko. Cestou jsem ale zjistil, že jsem na stole zapomněl papírek s telefonem na p. Jirmáska, tak jsem si řek´, že přece v Hlinsku musí mít nějakou reklamu. Při vjezdu do Hlinska opravdu je reklama na výměnu a tónování autoskel - POZOR, TOTO NENÍ SERVIS pana Jirmáska. Na konci Hlinska (přijel jsem od Havlbrodu) je pumpa OMV, kde jsem se chtěl informovat, zda jim něco jméno Jirmásek neříká - na plotu za pumpou je dokonce reklama, ale se starým telefonem. Když jsem se u obsluhy ptal na p. Jirmáska, paní mě sdělila, že ještě určitě SPÍ!!!!!, ale že kancelář má v bílém baráku, co je STK. Tak jsem čekal do 8 hodin, v baráku po autoskle ani reklamě ani památky, ani dílna kromě STK nikde v dohledu - tak jsem se tedy zeptal v nějaké kanceláři, tam mi sdělili, že p. Jirmásek ještě nepřijel - a když jsem se zeptal, kde se tedy zatmavují Ta okna, tak mi sdělili, že to dělá brácha p. jirmáska (majitele STK) ve vedlejší vesnici - takže pokud budete tuto firmu hledat a přijedete jako já od Havlbrodu, projeďte celým Hlinskem a za pumpou OMV odbočte vlevo na Skuteč. V následující vesnici (kousek po podjetí viaduktu) je po levé ruce areál autoskla.

Co se týče oken, mám skla u řidiče zatmavena s propustostí 70%, všechna ostatní 50%. Všechna okna se musela vymontovat, tónování se provádí nanášením čehosi a vypálením v peci - na kompletní zatmavení kombíka 405 bylo třeba cca 7 hodin času, kdy jsem bloumal po Hlinsku (pan Jirmásek mě dovezl zpět do Hlinska k bufetu, kde jsem si dal vynikající ovárek k snídani).

Po převzetí auta jsem dostal certifikát, že zatmavení JE schváleno ministerstvem dopravy, na okně řidiče je i samolepka s číslem rozhodnutí a celá tato legrace mě přišla na 7140 Kč včetně DPH (sedan něco málo pod 6000 Kč)

Pokud někdo z Vás přemýšlí o zatmavení skel - můžu mu tuto cestu vřele doporučit. Ještě k těm fólím - ptal jsem se, v čem je problém našich dohadů výše praktikovaných - a zásadní problém u fólií je v tom, že mění konstrukční vlastnosti skel u řidiče, což se podle nové vyhlášky nesmí - a v tom je jádro pudla

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...