Pacho69 Odesláno 7. leden 2014 Odesláno 7. leden 2014 martinecondrej: no skoro ideální doprovodný vozidlo na tour. A navíc francouz... letos to vypadá, že bude zima fakt jen na kola... smutný Citovat
jv1 Odesláno 8. leden 2014 Odesláno 8. leden 2014 Jakožto vážný zájemce o koupi nového Peugeotu 5008 jsem si dnes u prodejce zapůjčil na vyzkoušení předváděcí vůz. Šlo o auto v plné výbavě Allure s motorem 1,6 HDI (115k) s manuálem. Najel jsem s ním cca 60 km. Není to sice mnoho, ale jak se říká první dojem je kolikrát rozhodující. Bohužel na autě byly letní pneumatiky a tak jsem moc neriskoval. O svých dojmech sem píši jednak pro to, že toto fórum navštěvuje spousty potencionálních zájemců o nové auto hledajících stejně jako já co nejvíce informací mimo oficiální recenze a jednak pro to, aby se případní majitelé 5008 k mým postřehům vyjádřili. Takže popořadě. Na začátku je potřeba říci, že jezdím ve Focusu 1,8 TDCI (116k) combi r.v.2004 (starší model) v plné výbavě. Tudíž srovnávat budu s tímto autem. Jízdní vlastnosti Nikdy jsem nejezdil s MPV, takže jsem byl hodně zvědavý. Čekal jsem nějaké houpání, naklánění, … Výsledek ale předčil mé očekávání. Že jedu v něčem vyšším, jsem si uvědomil pouze při srovnání výšky posezu s jinými auty. Pocit z jízdy – normální kombík, takže dobrý. Podvozek – no Focus to prostě není. Nerovnosti sice podvozek docela pěkně tlumí, i když na 17“ kolech trochu kostitřas. Nicméně v zatáčce zadek nepěkně odskakuje. Co se týká řízení – řekněme neutrální. Nic zvláštního jsem nepozoroval. Motor, řazení, brzdy Motor trochu zklamání. Papírově by měl být motor podobný jednaosmičce ve Focusu, ale skutečnost je jiná. Dynamika Focusu je výrazně lepší. Jak při rozjezdu, tak i na dálnici. Pokud ve 120km/h přidám tak se auto moc ochotně nerozjíždí. Ve srovnání s TDCI prostě bída. Na druhou stranu u HDI méně citelná prodleva na začátku (možná dáno pomalejším nástupem momentu) a téměř žádný turboefekt. Zvuk motoru takřka žádný – dobré odhlučnění, vibrace minimální. Trochu mi zarazil jakýsi zvuk – řekněme šustění, při sešlápnutím plynu a větším tahu. Nevím, zda je to vlastnost nebo nějaká nemoc daného auta. Rovněž jsem slyšel jakýsi zvuk – cvakání, po ubrání plynu … jakoby doběh něčeho roztočeného (že by turbo???). Můj závěr je, že tento motor není tak divoký jako TDCI, nicméně síly má dost a pro poklidnou rodinnou jízdu bude dostatečný. Řazení. Řekněme největší zklamání hned po vyjetí. Řazení je proti Fordu dost tragické a má blíže spíše k Fiatu se kterým jezdím do práce. To, že jsem občas nemohl najít rychlost, přičítám mojí neznalosti vozu, ale to drhnutí při chodu páky …. Bída. Zprvu mi také dost vadilo umístění řadící páky, jelikož jsem zvyklý mít za jízdy ruku na řadící páce. Nakonec jsem to vyřešil výše nastavenou loketní opěrkou a docela OK. Jde spíše o zvyk. Brzdy – OK. Ostřejší než Ford, ale OK. Jednou jsem to zkusil zašlápnout a fakt to docela brzdí. Rozblikaly se mi při tom varovné blinkry a trochu jsem zazmatkoval jak je zrušit. Elektrická parkovací brzda je zajímavá věcička a asi se na ní dá snadno zvyknout. Prvně v životě jsem si zkusil rozjezd do kopce (a navíc do pořádného a na šotolině) s asistentem rozjezdu do kopce. Super! Moc pěkné. Interiér Zpracování a materiály docela OK. Voní novotou. Nicméně na kostkách se dost nepříjemně rozrezonovaly plasty kolem budíků. Nejvíce jsem se bál středového robustního sloupku, který mi při první prohlídce auta dost děsil. Nicméně při vhodném nastavení sedadla a volantu vůbec žádný problém. Opticky to sice zmenšuje prostor v autě, ale jinak nevadí. Obdobně u spolujezdce. Opticky málo místa, ve skutečnosti pohoda. Ve spojení s komfortními sedadly prima cestování. Na zadních sedadlech v podélném směru místa dost. Díky třem stejným sedadlům jsou sedadla docela úzká a krajní nalepená ke dveřím, nicméně pro děti pohoda. Posez je vzadu docela vysoký a pokud jsou děti v sedačkách, tak krásně vidí ven. Kufr vypadá velký, ale trochu klame. V půdorysu je v podstatě stejný jako ve Focusu (zkoušel jsem to přendáním gumové vany z Focusu do 5008). Snad jen prostor mezi podběhy je o pár cm širší, jinak by se dala vana z Focusu vozit v 5008. Hlavní rozdíl je ale ve výšce kufru, kde Peugeot hodně získává. U Peugeotu je potřeba ještě připočíst velkorysé prostory pod podlahou. Hrana kufru je příjemně nízko a prostor kufru krásně přístupný. Kufr prostě OK. Head up displej – pokud ve výbavě, tak zajímavé. Ale dobrovolně bych si za něj nepřiplácel. Budíky oproti Fordu trochu nepřehledné, ale jde o zvyk. Výhled z auta – bál jsem se především velkých A sloupků typických pro MPV, ale naprosto bez problémů. Co mi ale vadilo ve výhledu, je vnitřní zpětné zrcátko. I při nejnižším posezu mi prostě trochu vadí ve výhledu. No a všiml jsem si i poměrně robustních B sloupků, které omezují výhled při rozhlížení na křižovatce. Širší sloupek je znát i při nasedání, kdy do sloupku občas šťouchnu zadkem. Rádio – zdá se, že má dobrý příjem, ale repro dost bída. Zapůjčené auto mělo panoramatickou střechu … a to byla chyba, resp. výborný tah prodejce. Svezl jsem děti a ženu a bez panoramatické střechy auto nechtějí. Ufff. Popravdě ale, je to pěkné. Autu to dá úplně jiný rozměr pro cestování. V interiéru je světlo a opticky najednou spousty prostoru. Jinak asi zbytečnost. Tady bych docela uvítal nějaké zkušenosti majitelů prosklené střechy. Jak se to špiní? Nezajde to časem? Jak často a kdy zatahujete roletu? Závěr Auto se mi i přes výše uvedené výhrady prostě líbí. Zajímavý poměr mezi užitnou hodnotou a cenou. Tolik ve stručnosti hlavní postřehy. [upravil dne 8/1/14 22:26 od jv1] Citovat
elton Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 Krásně ses rozepsal:D jenom mírna výhrada porovnávat s fokusem. Tam je aerodinamika a váha někde jinde. Citovat
Onkel Konrad Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 skvělý postřehy-100 x přínosnější než většina testů českých médií. 1,6 HDI není v tak velkým a těžkým autě holt na velký závodění, ale třeba v 308 sw, kterou jsem měl zapůjčenou já, tak ze 120 zrychlila naprosto bez obtíží a svižně až ke 170. Co se týče těch panorámat:D tak je to spíš taková machrovinka, která se každýmu líbí a člověk skoro až lituje, že se nestáhne i sklo,aby mohl člověk zvednout ruce do větru. jako řidič z toho nic nemáš,ale posádka to ocení. ALE za celý rok jsem to skoro nepoužil, protože v létě se sanžím v autě před sluncem spíš chránit a nebo jezdím převážně v noci, ale každý jezdí v jinou odbu,já holt vždy v nevhodných podmínkách. Jinak sklo je po 5 letech jako nový a krásně se čistí bez obav,že to člověk poškrábe, narozdíl od mytí klasických lakovaných ploch. Ale i přes malé použití bych to asi chtěl znova,protože to dodává punc luxusu;) Citovat
elton Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 Ti dám \"machrovina, která se každýmu líbí\" , já ji nemám rád. Citovat
Onkel Konrad Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 tím \"každý\" jsem myslel spolujezdce:D a co ti vadí na panoramě? Citovat
elton Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 Ruší mě to při jízdě a na ježdění se zataženou střechou je ji zbytečné mít. Citovat
Pacho69 Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 Zajímavé postřehy. U motoru je to jasné, auto je nejméně o 300 kilo těžší a 1.6 není 1.8. Rozdíl prostě bude poznat. I převodovka je z těchto důvodů odstupňovaná jinak. Když jsem testoval já, musím říct, že 1.6HDi s 6st manuálem též hůř řadilo než manuál u 2.0HDi. Platí to jak u testovacího vozu s 2.0HDi, tak u toho co jsem si koupil. Nevím proč. Výhled pohoda, B sloupek máš pravdu, bohužel \"štrejcháním\" se odírají těsnící pryže, nemilé, člověk si musí dát pozor, i spolujezdec. Chybí mi zadní parkovací kamera, ale po FL je již v nabídce výbavy. Zadní náprava je nervóznější u prázdného auta. Řekněme, že si nekoupíš auto jako kráva, abys ho vozil prázdný . Každopádně S-Max ani C-Max (jízdním projevem) to není. Zrovna teď je ale takový počasí, že \"rozdivočet\" asistenty není nic složitého (a to i u služebáků, včera jsem rozblikal A4, ani jsem nevěděl jak), silnice sice nejsou namrzlé, ale jsou plné navlhlé špíny. A to že ti dali auto na letních jízdní dojmy rozhodně nevylepší. Střechu jsem pořizoval pro posádku. Když jedu sám (málokdy), většinou ji neotvírám. Též ji zavírám, když je slunce - to mi vadí, že to peče na hlavu. Když je ale tma, případně zataženo, prší, jezdím s otevřenou střechou. Už jsem ji čistil i zevnitř. No není to moc pohodlné, ale dá se. Rozhodně nedoporučuji v autě hulit. Z venku se udržuje v pohodě. A i když je špinavá, z vnitřku auta to díky zatmavení skla není skoro vidět. Jinak jsou auta, kde tu střechu máš nejen prosklenou, ale můžeš ji i stáhnout Jo, rádio nic moc, jak mi skončí záruka, dostane upgrade... Citovat
P607Olda Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 Zajímavé hodnocení, a díky. Co je ale zajímavé, je fakt, že \"směrodatná\" a hojně publikovaná hodnocení píší redaktoři i řidiči poté, co ujeli tak 10 až 300 km v daném autě. Ti, kdo ujeli 1000 x více, těch se nikdo neptá. A abych byl konkretní, budu srovnávat s mými minulými Peugeoty, tedy 607, 605 a 406 a 405: - v mlze se ve skle lesknou výdechy - to u minulých nebylo - stěrače parkují na nevyhřívaném místě skla - dešťový senzor naprosto nepoužitelný, přitom na 406 r.v.97 byl perfektní, na 607 nanic - ostřikovač nedostříkne na vrch skla - na 405 byly 4 nebo 5 trysek přímo na stěrači - to bylo super - ovládání vyhřívání sedačky spolujezdce je ukryto - zkuste cizinci nebo tchýni vysvětlit, jak se zapíná - 607 to měla ještě horší, tam to spolujezdec vždy(!) zapnul, když nasedal do nastartovaného auta, i v létě - zadní nápravu i s odskakováním (na 5008) hodnotím kladně, poté, co jsem si užil martyria s víceprvkovou na 406 a 607 Citovat
Pacho69 Odesláno 9. leden 2014 Odesláno 9. leden 2014 jo 406/97 to tehdy bylo \"taxi\", moje oblíbená scéna se senzorem stěračů... Od té doby jsem po něm toužil. V 5008 bych ho nenazval nepoužitelným, ale je opravdu hodně situací, kdy ho vypnu. O to blbější je, že nemáš ani možnost nastavit si cyklovač, existuje jen jeden, na rychlosti závislý režim cyklovače. Zase Oldo ono to srovnání není od věci, zrovna od toho, kdo přesedne a ujede pár kilometrů. Některých věcí si všimneš rychle. Já přesedám mezi auty často a někdy je to na palici... Citovat
cogina Odesláno 12. leden 2014 Odesláno 12. leden 2014 To jV1 - pěkný - do jedinýho forda, do kterýho bych šla, by byl S-Max - nic ve zlým. Ale k tomu rozpisu - auto má sloužit mně a ne já jemu, já jsem jezdila s 1,6 HDi, teď mám 2,0 HDi, jsem spokojená, ročně najedu cca 22 tis. Jen pro upřesnění - auto občas půjčím manželovi, takže s ním opravdu jezdím jen já. Pro mě je OK, předtím jsem jezdila se Sharanem 1,9 TDI, až na motor se nedá ten konfort 5008 srovnat s VW - jo němečtí škudlíci. Buď se Vám auto prostě líbí nebo ne, každý Vám, napíše jiné postřehy. Citovat
martinecondrej Odesláno 14. leden 2014 Odesláno 14. leden 2014 postřehy z nového modelu 1,6hdi oproti \"starému\" 2,0hdi Vzhled jednoznačně pro nový model, byť se mi starý také líbí. Jízdně je měkčí a trochu pocitově plavací, ale za to třeba může lehčí motor a nové gumy. Možná Motor je výrazně hlučnější při běžné jízdě. Volnoběh je zvenku zase tišší než 2,0hdi. Jinak že je slabší to je jasný, ale nic co by byl problém. Oproti 2,0hdi to je docela výkonově v poho. Řazení je doslova katastrofa a ještě je to umocněný montáží zámku na řazení, kdy všechny kvalty dolu o něco naráží (už se to řešilo a nejde s tím nic dělat) Oboje přední dveře a kufr jdou špatně zavírat (musí se bouchat) a že se to prý časem ochodí. Přijde mi, že je tam jiné, možná lepší těsnění. Pořád svítí kontrolka na monitorování ventilků, budem muset na zimu vypínat. U starého to jen občas blikne. Při zatáčení se rozsvěcují mlhovky tam kam je volant. Škoda že ne i při blinkru S denními ledkami a blinkrem se konečně denní světlo vypíná, takže je vidět kam se odbočuje Spotřeba u 2,0 hdi je 6,8 a u nové 1,6 hdi je 5,5 takže spokojenost Citovat
Vatsug Odesláno 14. leden 2014 Odesláno 14. leden 2014 Tak autíčko už se mnou konečně komunikuje česky. Jupí.... 10 minut nahrávání softu a 5 000.- Jaký to asi velký problém nahrát tam jazyk země, kam to auto jde, v dnešní elektronické době hned ve výrobě.:myslim:myslim Mohl jsem to ušetřit. Rekl bych, že je v tom nějaký obchodní fígl. Citovat
Sculptura Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Po takmer 3 rokoch a pribl170tis km musím uznať, auto je bez väčších problémov. Na začiatku som bol sklamaný, pretože sa mi nedala vypnúť automatická parkovačka. To sa síce dá vypnúť po zhasnutí motora, ale musím otočiť kľúčom a všetky budíky ako z vesmírnej lodi sa mi otvoria a rozsvietia a to fakt lezie na nervy. Koža na volante sa v zhyboch krčila až sa roztrhla, no chytrák v servise objednal iný volant, vraj profesionál. Keď vymenili volant, zase sa to začalo krčiť, tak som si povedal, že už to radšej nechám na pokoji. DVD a USB v nižšej verzii vo výbave, vo vyššej, ktorú mám ja, za príplatok a funkčné len z polovice. No nie je to na hlavu padnuté? Ale zvykol som si. Nakoniec, to sú len detaily. Motor je vynikajúci. Priestorové využitie asi najlepšie z áut v tejto triede. Jazdí sa fajn. Citovat
Pacho69 Odesláno 27. leden 2014 Odesláno 27. leden 2014 Mám otázku. Taky se vám tak šíleně špiní přední disky. Nejsem úplný detailista, ale mám rád auto čisté. Když umyju přední disky, cca po 2tis km vypadají jako kdyby je nikdy nikdo nemyl, prostě jsou úplně černé. Máte stejnou zkušenost? Má origo kotouče i destičky. Tedy myslím, měnili mi kotouče i destičky kvůli vibracím volantu při brždění. Nevím, co tam PSA dává, ale u žádného jiného auta jsem to nezažil. U služebních Audin, BMW, VW, Škodovek, Fordů, soukromých aut včetně japonců prostě nepamatuju, že bych měl někdy přední disky tak špinavý. Bude to zjevně z brzd, fakt to nechápu. Zadní kola jsou v pohodě, přední otřesná. [upravil dne 27.1.2014 09:35 od Pacho69] Citovat
elton Odesláno 27. leden 2014 Odesláno 27. leden 2014 To špinění předních kol už radši přehlížím, fakt hnůj. Citovat
Pacho69 Odesláno 27. leden 2014 Odesláno 27. leden 2014 eltone už jsi měnil destičky i kotouče? Ty ale asi měníš v autorizáku zase za origo? Citovat
elton Odesláno 27. leden 2014 Odesláno 27. leden 2014 Předek budu měnit na jaře, v autorizáku to nebude. Ps: jenom desky, kotouče jsou dobré. [upravil dne 27/1/14 10:41 od elton] Citovat
Pacho69 Odesláno 27. leden 2014 Odesláno 27. leden 2014 Jasně. Jen mě napadlo, jestli když to někdy vyměním třeba ze nějaké slušné brembo, jestli se to bude špinit taky. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.